"Gerçekten" haber verir 23 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

TARİHÎ KİTAPLARA BAKIM

Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Bekir Şahin, alanında Türkiye’deki 2 önemli kütüphaneden biri olan Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesinin 1984 yılında açıldığını söyledi.

Bugüne kadar devir, bağış ve satın alma yoluyla kütüphanedeki kitap sayısının nadir matbu ve yazma eser olarak toplam 85 binin üzerine çıktığını ifade eden Şahin, ‘’En son geçen hafta Elazığ Müze Müdürlüğünden kütüphanemize 332 adet eser devredilmiştir. Bunlarla birlikte farklı Müze Müdürlüklerinden devredilen kütüphane sayısı da 54’ü geçmiştir’’ dedi.

EL YAZMASI KUR'ÂN-I KERİM

REKOR DENEMESİ

Şahin, Elazığ Müze Müdürlüğünden devredilen eserler içinde Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı dönemlerine ait çok nadir yazma eserler ve belgeler bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

‘’Tek levha halinde, satırların yatay ve dikey olarak dizildiği, bir nev'î rekor denemesi olan Kur'ân-ı Kerim de bakıma alınan eserler arasında yer alıyor. Hicri 1301 yılına ait olduğunu tesbit ettiğimiz bu eser, pek rastlanılmayan, alanında nadir bir eserdir. Gubari hat tarzında yazılmış çok küçük, gözle bile görülemeyecek, mercekle okunabilecek bu eser bir nev'î rekor denemesidir. Belki de ucu kıl gibi kalemlerle yazılmış olan bu levha üzerinde Kur'ân-ı Kerim’in 6666 âyeti bulunmaktadır. Biz, tablo halinde el yazması olan hasır motifi tarzında yatay ve dikey satırların bulunduğu böyle bir levhaya ilk defa rastladık.’’

BİR İNSAN ÖMRÜ VERİLMİŞ

Söz konusu levha halindeki Kur'ân-ı Kerim’in, bir insan ömrünün verilerek meydana getirildiğini düşündüklerini dile getiren Şahin, bu eserlerin maddî olarak paha biçilemeyecek kadar değerli olduğunu, para ile ölçülemeyeceğini bildirdi. Şahin, Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı dönemine ait eserlerin bakıma alındığını, kısa süre içinde bakımı tamamlanıp, dijital kopyaları gerçekleştirilerek okuyucunun hizmetine sunulacağını sözlerine ekledi.

/ Elazığ

23.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  TARİHÎ KİTAPLARA BAKIM

  SUNA PEKUYSAL VEFAT ETTİ

  Sütlüce’ye 80 yıllık ihale

  Kar değil, hata yağıyor

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır