"Gerçekten" haber verir 26 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Barajlardaki sular azalıyor

İstanbul’a içme suyu sağlayan barajların doluluk oranı ortalama yüzde 28,8, Ankara barajlarındaki doluluk oranı ortalama yüzde 1, İzmir barajlarındaki doluluk oranı ortalama yüzde 13,5, Bursa barajlarındaki doluluk oranı da ortalama yüzde 49,6 seviyelerine geriledi.

türkİye'de yaklaşık iki yıldır yaşanan kuraklık ve buna bağlı olarak yağış rejiminin değişmesi, içme, sulama ve enerji barajlarının doluluk oranlarını olumsuz etkilemeye devam ediyor. Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü verilerinden yapılan derlemeye göre, önceki gün itibariyle İstanbul’a içme suyu sağlayan barajların doluluk oranı ortalama yüzde 28,8 (Melen suyunu kapsamıyor), Ankara barajlarındaki doluluk oranı ortalama yüzde 1 (Kızılırmak’tan gelen suyu kapsamıyor), İzmir barajlarındaki doluluk oranı ortalama yüzde 13,5, Bursa barajlarındaki doluluk oranı da ortalama yüzde 49,6 seviyelerine geriledi. Geçen yıl aynı dönemde İstanbul’a içme suyu sağlayan barajlarda doluluk seviyesi ortalama yüzde 30,5, Ankara’da yüzde 5, İzmir’de yüzde 29,8 ve Bursa’da yüzde 50,5 seviyelerinde bulunuyordu. Dört büyük şehre içme suyu sağlayan barajlardaki kullanılabilir su miktarı incelendiğinde ise İstanbul’daki barajlarda 252,7 milyon metreküp (Melen suyunu kapsamıyor), başşehir barajlarında 95,8 milyon metreküp (Kızılırmak’tan gelen su hariç), İzmir barajlarında 40,9 milyon metreküp, Bursa barajlarında ise 26,8 milyon metreküp su bulunuyor. DSİ yetkilileri, alınan tedbirler sonucu söz konusu dört ilde içme suyu sıkıntısı bulunmadığını ve önümüzdeki dönemde de herhangi bir sıkıntı yaşanacağının düşünülmediğini kaydettiler.

İşletmede olan 191 sulama barajının doluluk oranları incelendiğinde, söz konusu barajlardaki ortalama doluluk oranı önceki gün itibariyle ortalama yüzde 25,2 düzeyinde bulunuyor. Su eksikliği en fazla Büyük Menderes, Küçük Menderes, Gediz, Akarçay, Burdur Göller ve Konya kapalı havzalarında bulunuyor.

Enerji amaçlı toplam 46 barajlardaki doluluk oranı da ortalama yüzde 33,7 seviyesinde. Geçen yıl aynı barajlarda doluluk oranının yüzde 52 olduğunu belirten DSİ yetkilileri, 2007 yılında aşırı yüklenilen barajların yükünün halen devam ettiğini kaydettiler.

/ Ankara

26.07.2008


 

Serbest bölgelerden ihracat arttı

TÜRKİYE'DEKİ serbest bölgelerde bu yılın ilk 6 ayında ticaret hacmi, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artarak, 13 milyar 318 milyon 347 bin doları buldu.

Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) verilerine göre, İstanbul Deri Serbest Bölgesinde 3 milyar 278 milyon 81 bin dolarlık ticaret gerçekleştirilirken, Ege Serbest Bölgesinde 2 milyar 59 milyon 863 bin dolar, İstanbul Atatürk Hava Limanında (İstanbulAHL) ise 1 milyar 940 milyon 102 bin dolarlık ticaret yapıldı. Mersin Serbest Bölgesinde yüzde 24,6 artış ile 1 milyar 404 milyon 454 bin dolarlık ticaret yapılırken, İstanbul Trakya Serbest Bölgesinde yüzde 4,4 gerileme ile 1 milyar 78 milyon 854 bin dolarlık, Bursa Serbest Bölgesinde de yüzde 10,1 artış ile 920 milyon 595 bin dolarlık ticaret yapıldı. Türkiye’nin ilk ve tek teknoloji serbest bölgesi olan TÜBİTAKMAM Teknoloji Serbest Bölgesinden yapılan ticaret ise bir önceki yılın ilk 6 ayına göre yüzde 111,8 artarak 17 milyon 266 bin dolardan, 36 milyon 577 bin dolara yükseldi.

Rize Serbest Bölgesinde yapılan ticaret 2007 yılının aynı dönemine göre yüzde 16,5, Denizli Serbest Bölgesinde yapılan ticaret de yüzde 44 oranında geriledi. 2008’in ilk 6 ayında Rize Serbest Bölgesinde yapılan ticaret 3 milyon 943 bin dolar, Denizli Serbest Bölgesinde yapılan ticaret de 24 milyon 993 bin dolar düzeyinde kaldı. Bu arada, serbest bölgeler aracılığıyla ilk 6 ayda en fazla ticaret; 4 milyar 962 milyon 265 bin dolar ile Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ve Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle oldu.

/ Ankara

26.07.2008


 

Kömüre zam sinyali

ÇİN Halk Cumhuriyeti’nin elektrik tüketimindeki artış ve önde gelen ihracatçı ülkelerin arz sorunları sebebiyle fiyatı yükselmeye devam edeceği tahmin edilen kömürün, ton fiyatının 153 dolardan 250 dolara çıkmasının beklenmesi, Türk üreticiler tarafından da takip ediliyor.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Rıfat Dağdelen, dünyada kömür fiyatında rekor artış beklendiği yönündeki değerlendirmelerle ilgili kömür ve petrolün fosil yakıtlarının başında geldiğini, tüketiminin artması ve miktarının azalması nedeniyle de fiyatların yükseldiğini söyledi. Çin'de her şeyin kömüre dayalı olduğunu işaret eden Dağdelen, “TTK’de göreve başladığım 2003’te demirçelik sektörüne verdiğimizi kömürün tonu 56 dolardı. Şu anda demirçelik sektörüne verdiğimiz kömürün fiyatı 180 dolara yükseldi, dünya piyasalarına göre gerekirse zam yaparız" diye konuştu.

/ Zonguldak

26.07.2008


 

THY sefer sayılarını arttırdı

TÜRK Hava Yolları, yeni hatlar açmanın yanı sıra, uçtuğu hatlardaki mevcut sefer sayılarını arttırarak yolcular için yeni alternatifler oluşturdu.

THY’den yapılan açıklamaya göre, İstanbul-Moskova hattındaki haftalık sefer sayısı 18’den 21’e, Antalya-Moskova hattındaki haftalık sefer sayısı 4’ten haftanın her gününe, İstanbul-Riyad hattındaki haftalık sefer sayısı 4’ten 7’ye, İstanbul-Cidde hattındaki haftalık sefer sayısı ise 6’dan 14’e yükseldi. Türk Hava Yolları seferlerine ilişkin ayrıntılı bilgiler Türk Hava Yolları’nın satış ofislerinden, 444 0 849 numaralı telefondan ve www.thy.com adresinden alınabilir.

Yeni Asya / İstanbul

26.07.2008


 

Kiturami’den 20 milyon dolarlık yatırım

ISITMA ve soğutma sistemleri üreten Güney Koreli Kiturami firması, Türkiye distribütörlüğünü yapan İlhanlı Grubu ile yüzde 5050 ortaklık kurarak 20 milyon dolarlık fabrika yatırımı yapacak.

Yatırımla ilgili basın toplantısında konuşan Kiturami Türkiye Genel Müdürü Mehmethan Akan, Çatalca veya Çerkezköy’de kurulması planlanan fabrika için arsa arayışlarının başladığını söyledi. Fabrikanın yıllık 150 bin adet kapasiteyle 2012 yılında üretime başlaması ve 400 kişilik istihdam oluşturması hedefleniyor.

/ İstanbul

26.07.2008


 

Güneydoğu çiftçisi, damla sulama sistemini benimsedi

GÜNEYDOĞU Anadolu Bölgesi’ndeki çiftçilerin damla sulama yöntemini benimsediği bildirildi. Bu yıl kuraklığın büyük ölçüde hissedildiği bölgede çiftçiler babadan kalma yöntemlerle yaptığı sulama sistemi yerine damla sulama yöntemiyle tarlalarını sulamayı öğrendi.

Diyarbakır Tarım İl Müdürü Mustafa Kayhan, son 3 yılda içinde yaklaşık 20 bin dekarlık alanda damla ve yağmurlama sisteminin kurulduğunu ifade ederek, ‘’Bu sisteme çiftçinin çok yoğun ilgisi var’’ dedi. Su kaynaklarının hızla tükenmesinin yanında, küresel ısınmadan dolayı suyun tasarruflu kullanılması, verimin yüksekliği ve bitkinin ihtiyaç duyduğu kadar suyu bitkiye verebilme gibi gibi teknik özellikleri olan sistemin üretici tarafından kısa sürede benimsendiğini anlatan Kayhan, şöyle konuştu. ‘’Şuan yatırıma alacağımız proje sayısı 16’dır. Ancak 100’ün üzerinde başvuru var. Çok ciddi proje başvurusu var. Ancak bu kez de ödenek bulamıyoruz. Böyle de bir sıkıntımız var. Damla sulama sistemi bölgede oturdu. Özellikle meyve bahçeleri için çok ciddi talep var.’’

Batman Tarım İl Müdürü Cafer Kınanç da bölgede son dönemde etkili olan kuraklığın çiftçileri de harekete geçirdiğini ifade ederek, ‘’Damla ve yağmurlama sistemine çiftçinin büyük ilgisi var. Kuraklık bunu daha da artırdı’’ dedi.

Mardin Tarım İl Müdürü Faruk Ayyıldız ise çiftçinin basınçlı su sistemlerine bu yıl yaşanan kuraklıktan sonra daha çok ilgi göstermeye başladığını, onaylanan projelerle bu yıl 5 bin dekarın sulanacağını bildirdi.

/ Diyarbakır

26.07.2008


 

Karadeniz’de 17 kuyunun 14’ünde doğal gaz çıktı

KARADENİZ'DE açılan 17 kuyudan yalnızca 3 tanesi kuru çıktı, Akçakoca Çayağazı doğal gaz tesislerinde 180 milyon metreküp üretim yapıldı.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Trakya Üretim Müdürü Süleyman Çalık, Karadeniz’de doğal gaz arama çalışmalarının süreceğini belirterek, açtıkları kuyulardan yalnızca 3 tanesinin boş çıktığını söyledi. Çalık, Ayazlı platformunun yaz ayları itibari ile ortalama 117 bin metreküp doğal gaz ürettiğini kaydetti. Akçakoca’da arama çalışmalarının devam edeceğini vurgulayan Çalık, “Doğal gaz bitince gidecekmişiz gibi bir şey yok, olamaz da. Bizim arama çalışmalarımız sürekli devam edecek. Üretimin sürdürülebilirliği için bu zaten şart. 17 kuyu açtık ve sadece 3 tanesi boş çıktı. Bu dünya standartlarının üstünde bir rakam ve ciddi bir çalışmanın ürünü” dedi.

/ Akçakoca

26.07.2008


 

Memura ek ödeme geliyor

KAMU personeli arasındaki ücret dengesizliğinin giderilmesini amaçlayan önerge kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu’nda, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun da aralarında bulunduğu bazı kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde değişiklik öngören tasarının görüşmelerinde, “Eşit işe eşit ücret” olarak da adlandırılan düzenlemeye ilişkin AKP milletvekillerince verilen önerge kabul edildi. Kabul edilen önergeye göre, en yüksek devlet memuru aylığının ek gösterge dahil yüzde 200’ünü geçmemek üzere, her ay ek ödeme yapılabilecek. Ek ödemenin oranı, görev yapılan birim ve iş hacmi, görevin önem ve güçlüğü, görev yerinin özelliği, çalışma süresi, personelin sınıfı, rütbesi, kadro veya görev unvanı, derecesi, atanma usulü ile emsali veya benzeri görev ve unvanlarda bulunan personele mali haklar kapsamında yapılan her türlü ödemeler dahil almakta oldukları toplam ödeme tutarları gibi kriterler birlikte veya ayrı ayrı dikkate alınarak, Maliye Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenecek.

/ Ankara

26.07.2008


 

Prim affı için son günler

SSK ve BağKur prim borcu olan işveren ve sigortalıların yeniden yapılandırmadan faydalanmak için en geç 28 Temmuz’a kadar başvurmaları gerekiyor.

Bugüne kadar toplam 739 bin 406 kişi prim borçlarının yeniden yapılandırılması için Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) başvurdu. Şu ana kadar yeniden yapılandırılan borç tutarı 11 milyar 90 milyon 453 bin 995 YTL olurken, SGK’nın net tahsilatı 1 milyar 386 milyon 154 bin 219 YTL’ye ulaştı. Halen SSK’da kayıtlı 1 milyon 118 bin iş yerinin 615 bininin, BağKur’da kayıtlı 3 milyon 368 bin iş yerinin de 1 milyon 425 bininin kuruma prim borcu bulunuyor. Kurumun bu işveren ve sigortalılardan toplam 26 milyar YTL prim alacağı var.

/ Ankara

26.07.2008


 

Kimya sektörü rekora koşuyor

EN çok ihracat yapan sektörler sıralamasında geçen ay üçüncülüğe yükselen kimya sektörünün, 2008’in ilk 6 ayında yıl sonu hedefinin yarısından fazlasını gerçekleştirdiği bildirildi.

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Murat Akyüz, Türkiye’ye en çok döviz getiren sektörlerden biri olan kimya sektörünün, 2008 yılındaki performansından büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Akyüz, ‘’kimya sektörü, 2008 yılına 12 milyar dolarlık ihracat hedefiyle başlamıştı. Sektörün gösterdiği performansla hedefi revize edip 14 milyar dolara yükselttik’’ dedi. Geçen yılın ilk yarısında 4 milyar 800 milyon dolar olan kimya ihracatının yüzde 51,6’lık artışla 2008’in aynı döneminde 7 milyar 279 milyon dolara yükseldiğini belirten Akyüz, son rakamlarla kimya sektörünün Türk ihracatındaki payının yüzde 10,8 olarak gerçekleştiğini bildirdi.

/ Bursa

26.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır