"Gerçekten" haber verir 27 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Enerji üretiminde yeni dönem

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye’de enerji yatırımcısı sayısının 3 bine ulaştığını, yeni çıkarılan Elektrik Piyasası Kanunuyla ise herkesin yatırımcı olacağını söyledi.

‘’Enerjide Neredeyiz?’’ panelinin açılışında konuşan Güler, ülkemizde enerji yatırımlarında büyük bir artış görüldüğünü belirtti. Güler, geçmişte Türkiye’de 56 büyük enerji yatırımcısı olduğuna da işaret ettiği konuşmasında daha sonra şunları söyledi:

‘’Bir elin parmakları kadar enerji yatırımcısı vardı. Şimdi bu rakam 3 bine ulaştı. 56 büyük yatırımcıdan, 3 bin yatırımcıya... Yeni Kanunla şimdi herkes yatırımcı olacak. Evin üzerine kiremit yerine güneş pillerini koyan herkes yatırımcı olacak. İhtiyacının fazlasını da bize satacak.

Bu dönüşüm çok önemli. Bizim Bakanlıkta irili ufaklı 60 bin ihale yapıldı. Şimdi 12’sinde ufak tefek sıkıntı çıkıyor. Onu da biz hallediyoruz.”

Güler, 30 milyar dolarlık yatırım başlattıklarını, bu kapsamdaki projelerin 4 milyar megavatının bittiğini, 12 bin megavatlık bölümün devam ettiğini, 8 bin megavatlık projelerin de start aldığını anlattı. Bunun içinde nükleer santral ile Afşin C ve D’nin bulunmadığını kaydeden Güler, ‘’Afşin’de MTA kömür buldu. Afşin’de şimdi de ‘E’ geliyor. Peşinden de ‘F’ gelecek’’ diye konuştu. Elektrik Piyasası Kanunu ile birlikte enerjiyle ilgili kanunların hemen hemen bittiğini de vurgulayan Güler, yeni düzenleme ile 500 kilovatın üzerinde herkesin kendi yatırımını yapacağını belirtti.

Hükümetleri döneminde dar gelirliye de 8 milyon ton kömür dağıttıklarını ifade eden Bakan Güler, ‘’Bu eleştirildi. Ama Türkiye’nin sosyal hukuk devleti tarifindeki sosyal kelimesi unutuldu. Demokratikliği ve laikliği söylerler, sosyali es geçerler. Laflarla sosyal demokrat olunur’’ dedi.

TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Kütahya Milletvekili Soner Aksoy da konuşmasında, “Elektrikte yüzde 53’lere varan doğal gaz oranını yüzde 20’ler mertebesine çekmeliyiz. Aksi halde doğal gaza aşırı bağımlılık, arz güvenliği açısından bir risk oluşturabilir’’ dedi. Güneş pili ile elektriği evde üret devlete sat, para kazan Küresel ısınmayla birlikte baş gösteren Türkiye’nin içinde bulunduğu enerji darboğazını aşmak için kamu kurumlarından başlayarak bütün ülkeye yayılacak dev enerji verimliliği hamlesi başlatılıyor. Projeler arasında en ilgi çekeni her vatandaşın tasarruf ederken, aynı zamanda yatırımcı olması. Vatandaşlar isterlerse evlerinin üzerine güneş pili koyabilecek. 500 kilowatt saate kadar şirket kurmadan enerji üretebilecek vatandaşlar, ihtiyaç fazlası elektriği devlete satabilecek. Bir evin ortalama elektrik ihtiyacının 3 kilowat saat olduğu dikkate alındığında, bir vatandaş güneş piliyle 40 daireli 4 apartmanın ihtiyacını karşılayabilecek.

/ Ankara

27.07.2008


 

Günlük tüketimde rekor

TÜRKİYE'de elektrik tüketimi 23 Temmuz Çarşamba günü 631 milyon 401 bin kilovat saate (kWh) ulaştı ve bugüne kadar ki en yüksek günlük tüketim rakamı olarak kaydedildi.

Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) verilerine göre, yılın ilk 6 ayında elektrik üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre ortalama yüzde 7,9, tüketimi ise yüzde 8,9 oranında artış gösterdi. Bu arada Türkiye’de yılın ilk 6 ayında (Ocak-Haziran) yaklaşık 99 milyar 448 milyon 723 bin 787 kilovat saat (kWh) elektrik enerjisi üretilirken, 99 milyar 378 milyon 81 bin 600 kWh enerji de tüketildi. Böylece, elektrik arzı, talebi karşılamış oldu. Hava sıcaklıklarındaki artış ve buna paralel klima kullanımının artması günlük elektrik tüketiminde rekor kırılmasına sebep oldu. 23 Temmuz Çarşamba günü Türkiye’deki santraller 30 bin 516,8 MW kapasite ile çalıştı ve günlük elektrik tüketimi 631 milyon 401 bin kWh’ye ulaştı. Söz konusu rakamın Türkiye’de bütün zamanların en yüksek rakamı olduğu belirtildi.

/ Ankara

27.07.2008


 

Serbest muhasebecilik resmen bitti

“SERBEST Muhasebeci Malî Müşavirlik ve Yeminli Malî Müşavirlik Kanunu” , Resmî Gazete’de yayımlandı ve böylece serbest muhasebecilik tarihe karışmış oldu.

Yasa ile “Serbest Muhasebeci Malî Müşavirlik ve Yeminli Malî Müşavirlik Kanunu” metninden, “Serbest Muhasebecilik” ve “Serbest Muhasebeci” ibareleri çıkarıldı. Yasa’nın yürürlüğe girdiği tarihten önce serbest muhasebeci ünvanını almış olanlar ile serbest muhasebecilik stajına devam edenlere, “serbest muhasebeci malî müşavir”liğe geçiş hakkı tanınacak. Odaların seçim esasları, görev ve seçim süreleri ile yönetim kurulu ve Birlik Genel Kurulu temsilcisi üye sayılarına ilişkin yeni hükümleri, 1 Ocak 2009 tarihinden sonra yapılan seçimler için uygulanacak.

/ Ankara

27.07.2008


 

Nükleer santral ihalesinde 10 firma şartname aldı

MERSİN-Akkuyu’da kurulması planlanan Türkiye’nin ilk nükleer santral inşaatı için geçen Mart ayında açılan yarışma çerçevesinde, şartname alan firma sayısı 10’a çıktı.

Nükleer santral ihalesi için bu hafta Hacı Ömer Sabancı Holding A.Ş. ile Alsim-Alarko Sanayi Tesisleri de şartname aldı. Böylece nükleer santral yarışması için şartname alan şirket sayısı 10’a ulaştı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan TETAŞ Genel Müdürü Hacı Duran Gökkaya, nükleer santral yarışmasına yapılan başvuruların memnuniyet verici olduğunu ve önümüzdeki aylarda daha birçok Türk ve yabancı katılımcıların müracaat edeceğini beklediklerini bildirdi. Bütün hazırlıkları 24 Eylül 2008 tarihinde gerçekleştirilmesi planlanan ihaleye göre yaptıklarını ifade eden Gökkaya, ‘’Nükleer santral yarışmasıyla ilgili firmaların sorularını dinliyoruz, gerekirse yeniden zeyilname hazırlayacağız’’ dedi.

/ Ankara

27.07.2008


 

Otobüs firmaları da akaryakıtta ÖTV ve KDV indirimi istedi

AKARYAKITTAKİ fiyat artışlarının, maliyetleri artan şehirler arası otobüs firmalarını olumsuz yönde etkilediği belirtildi.

Şehirler arası yolcu taşımacılığı yapan Özkaymak Turizm’in ortaklarından İsmail Özkaymak, yük ve yolcu taşıma sektörünün en yüksek maliyet kalemini akaryakıt harcamalarının oluşturduğunu söyledi. Akaryakıt ürünlerine son bir yılda yapılan zamlar sebebiyle bir litre motorinin fiyatının 3,2 YTL’yi geçtiğini dile getiren Özkaymak, ‘’Otogarlara girip çıkma, yazıhane kirası ve personel giderine bir de akaryakıta gelen yüksek orandaki zamlar eklendi. Son gelen zamlarla maliyetlerimiz arttı, zarar noktasına geldik’’ dedi. Özkaymak, motorin kullanan köylüye destekleme yapıldığını, gemi işletmelerine ise ÖTV ve KDV indirimi getirildiğini belirterek, benzer desteklemelerin şehirler arası yolcu taşıyan firmalar için de yapılmasını istedi. Firmaların bünyesinde kendilerine ait otobüsleri çalıştıran işletmecilerden Halil İbrahim Gürbüz ise ‘’Taşımacılık sektöründe devletin kendi eliyle oluşturduğu, akaryakıttaki ÖTV ve KDV indiriminden kaynaklanan haksız rekabeti ortadan kaldırmalıdır. Uçak ve gemilere tanınan ÖTV ve KDV indiriminin şehirler arası yolcu otobüslerine de sağlanmasını talep ediyoruz’’ dedi.

/ Konya

27.07.2008


 

Kirlilik ve mazot zammı balıkçıları yıktı

AKDENİZ'DE balık popülasyonunun azalması ve mazot fiyatlarındaki aşırı yükselişin Adana ve Mersin’deki teknelerin denize açılmasını engellediği, bu durumun tamircileri de olumsuz etkilediği bildirildi.

Mersin Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Faruk Bolat da, mazot fiyatlarındaki artış ve ithal balıkların piyasa hakimiyetine dikkati çekmek amacıyla bir grup balıkçının geçtiğimiz günlerde eylem yaptığını hatırlattı. Balıkçı esnafının zor durumda olduğunu belirten Bolat, ÖTV’siz mazot kullanmalarına karşın sektörün sürekli zarar ettiğini, Mersin yöresindeki barınaklarda çok sayıda trol ve teknenin satılığa çıkarıldığını ifade etti. Bolat, 15 Nisanda sona eren av sezonunun Mersin ve çevresindeki balıkçılar açısından iyi geçtiğinin söylenemeyeceğini belirterek, ‘’Son zamanlarda 200’e yakın balıkçı, yeterli oranda avcılık yapamadığı için teknesini satmak zorunda kaldı. Bu son derece üzücü bir durum’’ dedi. Balıkçı teknelerinin tamir ve bakımını yaparak geçimlerini sağlayan ustalar da, işi kötü giden balıkçılardan paralarını zamanında alamadıkları için birkaç yıldır geçim sıkıntısı çekmeye başladı.

/ Adana / Mersin

27.07.2008


 

Şoför esnafı çözüm arıyor

TÜRKİYE Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF), şoför esnafının sorunlarını ve taleplerini içeren bir rapor hazırlayarak, halen üzerinde çalışılmakta olan Esnaf Eylem Planında değerlendirilmesi için Sanayi ve Ticaret Bakanlığına sundu.

Federasyon, hazırladığı raporda, ‘’Şoför esnafımızın birikmiş vergi ve prim borçları bulunmaktadır. Sosyal güvenlik prim borçlarına getirilen ödeme kolaylığına benzer bir düzenleme de vergi borçları için getirilmelidir. denildi. Esnafa yönelik istihdam odaklı vergilendirme sistemine geçilmesi, vergi oranlarının indirilmesi ve esnafın muhatap olduğu vergi sayısının azaltılması gerektiğine işaret edilen raporda ayrıca, asgarî geçim indirimine benzer bir indirim ve esnafın akaryakıt alımlarında da ÖTV’nin sıfırlanması istendi.

/ Ankara

27.07.2008


 

TPAO: Karadeniz’de 3 yılda 7 kuyu açacağız

TÜRKİYE Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Mehmet Uysal, Karadeniz’de 3 yıl içerisinde 7 kuyu açmayı planladıklarını söyledi.

Petrol sahalarında incelemelerde bulunmak için Batman’a gelen Uysal, TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye’nin tüketilen petrolün yüzde 92’sini, doğal gazın da yüzde 98’ini yurt dışından ithal edildiğini, geçen yıl Türkiye’nin yaklaşık 210 milyon varil petrol tükettiğini bildirdi. Uysal, şöyle devam etti: ‘’2009 yılının sonunda Türkiye’ye bir gemi getirip, Karadeniz’de artık yavaş yavaş tesbit edilen rezervleri sondajla test etmeye başlayacağız. Ortak çalışma yürüttüğümüz Petrobras’dan ayrı olarak 2 Amerikan firması ile elimizdeki yatırımların ortaklık görüşmelerini yapıyoruz. Karadeniz’de 3 yıl içerisinde 7 kuyu açmayı planlıyoruz. Buradaki kuyuların her birisi Azerbaycan’da bildiğimiz devasa büyüklükteki kuyularla eşdeğer. Bu çalışmalardan sonra yatakların varlığını sondajlardan ispat edebilecek duruma gelebileceğiz.’’

/ Batman

27.07.2008


 

Türkiye’den sermaye göçü hızlandı

2001 krizi öncesi artan, ancak kriz sonrası uygulamaya konulan programın sağladığı görece iyileşme ve güvenle hız kesen yurt dışına sermaye göçü, son dönemde yeniden ivme kazandı.

Geçen yılın tümünde 2.3 milyar doları bulan Türk girişimcilerinin yurt dışındaki doğrudan yatırımları, bu yılın daha ilk beş ayında 1.7 milyar doları yakaladı. Türklerin doğrudan yatırım için 1991 başından bu yılın Mayıs sonuna kadar olan dönemde 11.7 milyar dolara ulaşan yurt dışına doğrudan yatırımının 8 milyar dolarlık bölümü son beş buçuk yılda gerçekleşti. En çok yatırımı Avrupa ülkelerine yapan Türk sermayesi, dışarıya en çok yatırımı yaptığı son beş buçuk yılda özellikle petrol ürünleri, finansal hizmetler, gıda, tekstil, taşımacılık gibi sektörleri tercih etti.

27.07.2008


 

Vergi daireleri bugün de açık

GELİR İdaresi Başkanlığı, gelir ve kurumlar vergi dairelerinin bugün de açık olduğunu bildirdi.

Başkanlıktan yapılan duyuruda, sosyal güvenlik kurumlarına prim borçlarının yeniden yapılandırılması amacıyla çıkarılan Yasadan faydalanmak isteyen mükelleflerin taleplerinin değerlendirilmesi amacıyla, gelir ve kurumlar vergi dairelerinin hafta sonunda da açık tutulması kararının alındığı belirtildi.

/ Ankara

27.07.2008


 

Saman, hububat fiyatına yaklaştı

YAŞANILAN kuraklıktan diğer bölgelere göre daha az etkilenen Yozgat’ta tarladaki anıza bile talebin olması saman fiyatlarını artırıp, hububat fiyatına yaklaşmasına sebep oldu.

Yozgat Genç Sanayici İş Adamları Derneği (YOGSİAD) Başkanı Ayhan Çelik, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde daha fazla yaşanılan kuraklık sebebiyle besicilerin saman ihtiyaçlarını karşılamak üzere Orta Anadolu bölgelerine akın ettiklerini söyledi. Çelik, Orta Anadolu bölgesindeki tarım alanlarının da kuraklıktan zarar gördüğünü, ancak diğer bölgelerle mukayese edildiğinde bu zararın daha az olduğunun altını çizdi. Çelik, Yozgat’ta sulanabilir alanlardaki hububatın tarlada kalan saplarına olan talebin çok fazla olmasının saman fiyatlarını artırdığını, önceki yıllarda yaşanılan anız yakma olaylarının ise yok denecek duruma geldiğini anlattı. Çelik, şöyle konuştu: ‘’Kuraklık nedeniyle hububat rekoltesi düşerken, Yozgat’ta önceki yıllarda yakılan anız bile para etmeye başladı. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinden gelen besiciler, tarlada kalan hububat saplarını dönümü 100 YTL’den satın alıp, hububat saplarını balya haline getiriyor, daha sonra da kamyon ve trenle memleketine götürüyor. öyle ki; tarladaki anız bile tırmıklarla kazınarak, saman haline getiriliyor. Tarla sahibi tarafından toplanan hububat sapları balyalanmadan kilosu 2 YTL’den, balyalanmış halde ise 3,5 YTL’den işlem görüyor.’’

/ Yozgat

27.07.2008


 

Yeni kanun SB’de yatırımı arttıracak

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen Serbest Bölgeler Kanunu ve Gümrük Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı’nın yürürlüğe girmesiyle birlikte serbest bölgelerdeki işlem hacmi ve yatırım taleplerinin artması bekleniyor.

Mersin Serbest Bölge İşleticisi AŞ (MESBAŞ) Genel Müdürü Edvar Mum, serbest bölgelerin yapılacak düzenlemelerle ihracata yönelik üretimler için yeniden cazibe merkezi haline geleceğini, bunun da işlem hacmine olumlu yansıyacağını söyledi. Serbest bölge teşviklerinin 2004 yılında çıkarılan 5084 Sayılı kanunla sınırlandırıldığını savunan Mum, şöyle devam etti: ‘’Bu tarihten sonra serbest bölgeler bir bocalama dönemi geçirdi. Vergi teşvikleri sadece üretici firmalarda devam ettirildi. İşçi ücretlerinden vergi istisnalarına da 31 Aralık 2008’e kadar sınırlama getirildi. Ayrıca, firmaların kuruluşunda verilen faaliyet ruhsatları vardı ve bu ruhsatların süresi sonuna kadar teşviklerin kullandırılması söz konusuydu.’’

/ Mersin

27.07.2008


 

Bölgeler kalkınma ajanslarıyla gelişecek

DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, bölgesel ekonomik kalkınma ve sosyal gelişme projeleri ile ülkede kardeşlik ve birliğin daha da pekişeceğini kaydetti.

Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat illerini kapsayan Ekonomik ve Sosyal Konsey, Ekren başkanlığında toplandı. Ekren toplantının açılışında yaptığı konuşmada, yerel düzeyde kapasitenin artırılması, kırsal kalkınmanın hızlandırılmasını hedeflediklerini söyledi. Sosyal restorasyonu tamamlamak istediklerini kaydeden Ekren, bütün bölgelerin sosyal ve kültürel sermayesinin artırmaya çalıştıklarını belirtti. Ekren, ‘’Bu çerçevede sosyal sorumluluk bağlamında imkan ve kaynakları etnik, dinsel ve bölgesel bir farklılık gözetmeden Türkiye’nin her köşesine, her beldesine ve her vatandaşına eşit şekilde dağıtma arzu ve düşüncemiz aynen devam etmektedir. Böylece bölgesel ekonomik kalkınma ve sosyal gelişme projeleri ile kardeşlik ve birlik daha da pekişecek tek millet, tek bayrak, tek vatan ve tek devlet anlayışı çok daha güçlü şekilde yerini bulacaktır’’ diye konuştu.

Amasya, Çorum, Tokat ve Samsun illeri kapsayan bölge için, Samsun merkezli kalkınma ajansı kurulmasına karar verildiğini, usul ve yöntemlerin belirleneceğini belirten Ekren, kalkınma ajanslarının, işbirliği sayesinde bölge düzeyinde kalkınma programı ve kaynaklarının daha esnek planlanmasını sağlayacağını anlattı. Bölge potansiyelini ortaya çıkarmak açısından ‘’cazibe merkezlerinin’’ de önem taşıdığına dikkati çeken Ekren, bu yıl için Diyarbakır, Sivas, Trabzon’da cazibe merkezleri oluşturacaklarını belirtti ve cazibe merkezlerinin yaygınlaştırılması ile ilgili çalışmaların devam ettiğini söyledi.

/ Samsun

27.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır