"Gerçekten" haber verir 27 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Bosnalılarda Aliya Sempozyumu rüzgârı

BOSNA Hersek’in Başşehri Saraybosna’ya bir ziyaret gerçekleştiren Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı başkanlığındaki heyet, Ekim ayında İstanbul’da düzenlenecek Uluslar arası Aliya İzzetbegoviç Sempozyumu ile ilgili temaslarda bulundu.

Heyet, ziyaret ettiği Bosna Meclis Başkanını, parlamenterleri, akademisyenleri ve Aliya’nın oğlu ile yakın dâvâ arkadaşlarını sempozyuma dâvet etti. Üç günlük ziyaret trafiği sırasında Savaş Suçlusu Radovan Karadziç’in yakalanması da konuşuldu.

Bağcılar Belediyesi’nin Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç’i anmak için hazırlıklarını yaptığı ve 11–12 Ekim 2008 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilecek uluslar arası sempozyum, Aliya’nın memleketi Bosna’da büyük takdirle karşılandı. Sempozyum hakkında bilgi vermek ve sempozyuma dâvetlerde bulunmak üzere Saraybosna’ya giden Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı başkanlığı’ndaki heyet, en üst düzeyde ziyaretler gerçekleştirerek temaslarda bulundu.

KİMLER DÂVET EDİLDİ?

Heyet, üç günlük Saraybosna temasları sırasında ziyaret ettiği Bosna Hersek Parlamentosu Başkanı Süleyman Tihiç (Eski Cumhurbaşkanı ve Aliya İzzetbegoviç’in partisi SDA’nın Genel Başkanı), Aliye İzzetbegoviç’in oğlu Bakır İzzetbegoviç (Milletvekili ve SDA Genel Başkan Yardımcısı), Saraybosna Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Faruk Çakloviça, Aliya’nın hapishane arkadaşı ve Savunma eski Bakanı Hasan Çengiç, Reisul Ulema Mustafa Ceric ve Bosna Millî Şairi Cemalettin Ladiç’i sempozyuma dâvet etti. Bağcılar Belediyesi’nin düzenlediği sempozyumun rahmetli Aliya İzzetbegoviç ile ilgili uluslar arası çapta düzenlenen ilk organizasyon olduğunu ifade eden Bosnalı yetkililer, vefa borcu niteliğindeki bu faaliyetten büyük bir memnuniyet ve heyecan duyduklarını dile getirdi. Aliya Sempozyumu heyeti, Türkiye’nin Bosna’daki aktif kuruluşlarından olan TİKA, Uluslar arası Saraybosna Üniversitesi ve Sümeyye Vakfı’nı da ziyaret ederek organizasyon hakkında bilgi verdi. Aliya İzzetbegoviç’in mezarına gidip duâ eden heyet, Aliya’nın adını taşıyan ve şahsî eşyalarının sergilendiği müzeyi de gezdi.

KARADZİÇ’İN YAKALANMASINA

SEVİNDİLER ANCAK!

Aliye Sempozyumu heyetinin Bosna’ya ayak bastığı gün savaş suçlusu Sırp katil Radovan Karadziç’in yakalandığının duyurulması, heyetin yaptığı resmî temasların gündem konusu oldu. “Türk heyetinin ayağı uğurlu geldi” esprilerinin yapıldığı ziyaretler sırasında Radovan Karadziç’in yakalanmasına ilişkin değerlendirmeler yapıldı. Karadziç’in yakalanmasının sevinç ve şaşkınlığını bir arada yaşadıkları görülen Bosnalı yetkililerin toplumsal barışa zarar vermemek için sergiledikleri “temkinli duruş” dikkat çekti. Yetkililer, Sırbistan hükümetinin AB ile yakınlaşmak için Karadziç’i basamak olarak kullandığını ifade ettiler.

Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı, Belediye Başkan Yardımcısı Cafer Sezgin, Sakarya Eski Milletvekili Süleyman Gündüz, Sakarya Üniversitesi Sosyoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Rıza Abay, Aliya Sempozyumu İcra ve Koordinasyon Kurulu Üyeleri Erol Erdoğan, Muzaffer Önal ve Adem Başpınar’dan oluşan heyet, üç günlük Saraybosna temaslarından memnun olarak ayrıldı.

27.07.2008


 

Nur Vakfı, Lake Mountain'de buluştu

MELBOURNE Yeni Asya okuyucuları, Lake Mountain gezisinde buluştu. Gezi, 20 Temmuz Pazar günü sabah saat 10.00’da Nur Vakfı önünden hareketle başladı.

Lake Mountain’a doğru konvoy halinde yol alınırken yol üzerinde bir piknik alanında kahvaltı molası verildi. Önce ince ince yağan yağmur altında öğle namazı cemaat halinde eda edildi. Ardından demlenen çaylar eşliğinde gevrekler, hanımların hazırladığı börekler, poğaçalar yendi. Serin ve yağmurlu bir havada yapılan bu güzel kahvaltıda okuyucular uhuvvet, muhabbetle ve sıcak çaylarıyla ısındılar. Yağmurun, kahvaltı ve ormanın güzelliği, uhuvvet ve muhabbetle ziyadeleşmişti. Kahvaltı sonrası yola koyulan okuyucular, Lake Mountain öncesi yolları üzerindeki Stevanson Falls’a uğradı. Lake Mountain’a çıkılırken kar atıştırıyordu. Dağa yaklaştıkça kar yağışı artarken herkesin bu durumdan çok memnun olduğu gözlendi. Dağa ulaşıldığında kimileri karda yürümeyi, kimileri kaymayı tercih etti. Geziden son derece mutlu ve memnun ayrılan okuyucular bu tarz aktivitelerin sık sık yapılmasını istediler Nur Vakfı yönetiminden.

ZEYNEP RUHAN / Melbourne

27.07.2008


 

“Yedi Cepheden Gaziler” sergisi

GAZETECİ Cahit Önder’in 90 Çanakkaleli Gazi’nin anıları ve fotoğraflarına yer verdiği ‘’Yedi Cepheden Gaziler’’ adlı sergisi Gelibolu İş Adamları Derneği’nde açıldı.

Cahit Önder, sergi açılışında yaptığı konuşmada, Çanakkale topraklarında her ilden şehitlerin yattığını, bu sebeple aslında Türkiye’de her ilin bir Çanakkale olduğunu belirtti. Önder, ‘’Çanakkale Şehitliklerindeki mezar taşlarındaki isimler bu gerçeği yansıtır. Onun için Türkiye Çanakkale; Çanakkale de Türkiye’dir. Ayrıca, Çanakkale’de nereyi kazarsanız, bir Urfalı ile Uşaklı, bir Vanlı ile bir Edirnelinin koyun koyuna yattığını, şahadet şerbetiyle sonsuz huzura kavuşup, evliyalaştıklarını görürsünüz’’ dedi. Arşivinde gazilere ait 120 saat ses kaydı, 90 dakikalık renkli sinema filmleri, sayısız slayt, negatif ve fotoğrafın bulunduğunu ifade eden Önder, ‘’Elimde bulunan bu arşivlerin sergileneceği Gelibolu Yarımadası Tarihî Millî Parkı içinde bulunan orijinal bir savaş anıları müzesinin kurulmasını amaçlıyoruz’’ dedi. Gelibolu Belediye Başkanı Cihat Bingöl tarafından açılışı gerçekleştirilen sergi, 27 Temmuza kadar gezilebilecek.

27.07.2008


 

Hollywood Irak’ta

LOS Angeles Times gazetesinde yayımlanan Erbil çıkışlı bir haberde, ‘’(Yönetmen) Oliver Stone, daha sürreal bir film sahnesi kurgulayamazdı. Bir grup Hollywood yapımcısı, kuzey Irak’ta havaî fişeklerin aydınlattığı bir göğün altında Beach Boys eşliğinde dans ederken ellerindeki şarap bardaklarını dengede tutmaya gayret ediyor’’ denildi.

‘’Savaş bölgesinden uzakta, etnik bir azınlık film endüstrisini kurmak için rehberlik arayışında’’ başlığıyla yayımlanan haberde, ABD’nin bağımsızlık günü 4 Temmuz kutlamaları sırasında, Kuzey Irak’taki bölgesel yönetiminin, Hollywood’un ağır toplarını ağırladığı anlatıldı. Haberde, ‘’Kürtler’in Hollywood ile flörtünün’’, Los Angeles film şirketi Michael Russell Group (MRG) ile temasa geçerek, Kürtçe bir filmin ABD piyasasında pazarlanması için yardım istemesiyle başladığı belirtildi.

Söz konusu filmin yapımcılığını, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’nin eşi Hero İbrahim Ahmed’in yaptığı, söz konusu filmin, Ahmed’in merhum babası tarafından yazılmış olan bir romandan uyarlandığı ve romanda, hamile eşine ebe ararken kendini bir protesto gösterisinin içinde bulmasının ardından yıllarını hapiste geçiren bir adamın hikâyesinin anlatıldığı kaydedildi.

Haberde, ‘’Kürt hükümetinin Washington kültür ataşesi’’ olarak tanıtılan Najat Abdullah’ın, MRG ile bu filmin pazarlanması konusunda çalışırken firmadan, ‘’Kürt film endüstrisinin geliştirilmesi yönünde tavsiye talep ettiği ve MRG firmasının da, 10 kadar Hollywood yöneticisine, bölgeyi ziyaret etme teklifinde bulunduğu belirtildi. Habere göre teklif götürülen 10 kişiden 3’ü, bölgeye gitmeyi kabul etti.

Erbil’e gidenler arasında, Walt Disney’in Miramax Film bölümünün Başkan yardımcısı Kristin Jones ve Altın Küre ödüllerini organize eden Hollywood Dış Basın Birliği Başkanı Jorge Camara ve yapımcı George Braunstein de yer aldı.

Erbil Valisi Navjad Mavlud, Hollywood’dan gelen ekibe, ‘’biz ABD’de neler olup bittiğini Hollywood filmlerinden öğreniyoruz. Bizim için, kendi bölgemizi sizin filmlerinizde görmek çok önemli’’ dedi.

Gazete, bölgenin film yapımcılarının Hollywood ile işbirliği yapmak istemesine rağmen, bölgede güvenlik sebebiyle büyük sigorta şirketlerinin, Hollywood film şirketlerini sigortalamakta isteksiz davranmasının muhtemel görüldüğünü kaydetti.

Erbil’e gitmeyi kabul edenler arasında bulunan Kristin Jones, Mayıs ayında Cannes Film Festivali’ne katıldığı sırada, sabaha karşı 02.00’de aldığı bir e-mailde, ‘’Kürdistan’a gitmeye ne dersiniz?’’ cümlesini görünce kendi kendine güldüğünü ve ‘’bu bir şaka mı?’’ diye düşündüğünü gazeteye anlattı.

Jones, Hollywood’un geleceğinin, film endüstrisinin ABD dışında büyümesinde yattığına inandığını kaydetti. Braunstein, Irak’a uçmaktan korkmasına rağmen, karısı ve iş ortağı Laura ile 22 yaşındaki oğlu Clark’ı da Erbil’e getirdi.

27.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır