"Gerçekten" haber verir 31 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Karaciç, Miloseviç’in yolunda

Savaş suçu işlemekle itham edilen Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karaciç, yargılanacağı Lahey’e getirildi.

CEZAEVİNDE YOK YOK

Karaciç (63), eski Yugoslavya için Lahey’de kurulan savaş suçları mahkemesinin 84 hücreli Scheveningen cezaevinde, 37 tutukluyla beraber kalacak. Soykırımla bağlantılı 11 suçtan yargılanacak Karaciç’in kalacağı hücre, Miloşeviç’inki gibi 5,1 metreye 3 metre boyutunda bulunuyor. Sanıklar, temyiz işlemleriyle birlikte davaları sonuçlanıncaya kadar Scheveningen’de kalıyor. Hüküm giyenler, gönüllü ülkelerin cezaevlerine nakledilerek cezalarını farklı ülkelerde çekebiliyor.

Karaciç’in destekçisi Miloşeviç, 11 Mart 2006 tarihinde, çoğu zaman satranç oynadığı hücresinde ölü bulunmuştu.

Tuvalet, duş ve çalışma masası olan hücrelerde, serbest internet kullanımı hariç, bilgisayar imkanının yanı sıra uydu kanalıyla tutukluların kendi dillerinden yayınları dinleme imkanı bulunuyor.

Hücrede Flamanca, Valonca, Almanca ve Fransızca televizyon kanalları izlenebiliyor. Sanat dalları ve bilim alanında kurs imkanı da özel BM cezaevinin sunduğu imkanlar arasında yer alıyor. Spor-jimnastik salonlarında masa tenisi ve diğer spor dallarıyla ilgilenmek mümkün olabiliyor. Avlularda, Hollanda’nın ‘’en iyi kumsalına sahip’’ Kuzey Denizi’ne nazır Scheveningen’in ‘’havasını teneffüs etmek’’ de mümkün. Kütüphane imkanı da var. Dinlenmek için küçük ok-dart oyunu, tutuklulara sağlanan rahatlıklardan biri. 24 saat doktor, hemşire, ruhbilim hekimi ve cezaevine bitişik hastane bulunuyor. Cezaevinin en ‘’ilginç’’ hususlarından biri, günün büyük bölümünde hücrelerin kapılarının açık olması. Hücre kapıları gün ortasında kısa süre BM’nin infaz memurlarının (gardiyan) nöbet değişimi saatinde kapatılıyor. Saraybosna’da 1960’lı yıllarda psikiyatr olarak çalışan Karaciç, siyasi kariyerine, akıl hocası olan ve 2006’da davası sona ermeden Lahey’deki cezaevi hücresinde ölen Yugoslavya’nın güçlü ismi Slobodan Miloşeviç ile birlikte 1990’lı yıllarda başlamış ve 1990’da Bosna-Hersek’te Sırbistan Demokrat Partisi’nin kurucu üyeleri arasında yer almıştı.

KARACİÇ’İN SUÇ DOSYASI KABARIK

Bu arada, Lahey’deki savaş suçları mahkemesine bugün teslim edilen Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karaciç 11 ayrı suçla itham ediliyor.

Karaciç’in yargılanacağı suçlar şunlar:

-Srebreniça ile Bosna’nın diğer yerlerinde soykırım.

-Srebreniça ile Bosna’nın diğer yerlerinde soykırım suçuna iştirak.

-İnsanlığa karşı işlenen toplu imha suçu.

-İnsanlığa karşı işlenen cinayet suçu.

-Savaş yasaları veya geleneklerini ihlal ederek cinayet işlemek.

-Cenevre Sözleşmelerinin savaşla ilgili maddelerini ihlal ederek kasıtlı adam öldürme.

-Zulmetme.

-Sınır dışı etme ve diğer insanlık dışı eylemlerde bulunmakla ilgili iki suç.

-Siviller üzerinde terör uygulama.

-Rehin alma.

ARKASINDAN SIRPLAR BİRBİRİNE GİRDİ

Öte yandan, Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da, Sırp savaş suçu zanlısı Radovan Karaciç’e destek için yapılan gösteride çatışma çıktı.

Gösteri sırasında onlarca aşırı milliyetçi Sırp ile polis arasında çıkan çatışmada, polisin plastik mermi ve gözyaşartıcı gaz kullandığı bildirildi.

Göstericilerin polise taş ve molotofkokteyli attıkları ve mağazaların camlarını kırdıkları, çatışmaların halen sürdüğü kaydedildi.

/ Lahey

31.07.2008


 

‘ISI, militanlarla derin bağlantı içinde’

CIA da Karzai gibi Afganistan konusunda Pakistan’ı suçluyor

NEW YORK Times gazetesi, Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatının (CIA), Pakistan istihbarat servisi ajanlarının, Afganistan’da artan şiddetten sorumlu bazı militan örgütlerle derin bağlantıları olduğunu gösteren kanıtı Pakistan yetkililerine sunduğunu belirtti.

Gazete, CIA yetkilisi Stephen R. Kappes’in, Pakistan gizli servisi ISI ajanları ile aşiret bölgelerinde etkin olan militanlar arasındaki bağlantılarla ilgili yeni bir bilgiyle 12 Temmuz’da İslamabad’ı ziyaret ettiğini ve bu ziyareti gizli tuttuğunu yazdı. Kappes’in Pakistan’da askeri ve sivil yetkililerle görüşmesinden birkaç gün önce Kabil’deki Hindistan Büyükelçiliğine saldırı düzenlendiğine ve Afganistan hükümetinin kamuoyu önünde saldırıda ISI’nın parmağı olduğu yönünde suçlamada bulunduğu hatırlatılıyor.

New York Times, CIA’nin değerlendirmesinin, Amerikalı yetkililerin, Pakistan’daki aşiret bölgelerinde üst düzey El Kaide yetkilileri ile yakın ilişkilerini sürdürdüğüne inandığı Celalettin Hakkani tarafından yönetilen militan örgütle ISI arasındaki bağlara işaret ettiğini kaydetti.

Washington’da Bush yönetimi yetkilileri ile görüşen ve bir televizyon programına katılan Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani de ‘’ISI’daki bazı ajanların militanlara sempati duyması inanılmaz. Buna izin veremeyiz’’ dedi. CIA, ABD’deki 11 Eylül terör saldırılarından önce Afganistan’daki Taliban rejimi ile yakın ilişkileri olan Pakistan gizli servisinin içinde sadakat konusundaki uzun süreli endişelerine rağmen Pakistan’daki militanlarla ilgili istihbarat için ISI’ya yoğun bir şekilde bağlı olmuştu.

/ New York

31.07.2008


 

Bush’un Erivan adayına onay

ABD Başkanı George W. Bush’un Erivan’a büyükelçi olarak göndermek istediği diplomat Marie Yovanovitch, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi’nde yapılan oylamada onay aldı.

Oylamaya katılan 13 senatörden yalnızca Ermeni yanlısı Demokrat Barbara Boxer, Yovanovitch aleyhinde oy kullanırken, Ermeni yanlısı tutumuyla dikkati çeken Demokrat Parti başkan adayı ve komite üyesi senatör Barack Obama, oylamada yer almadı. Bush’un geçen aylarda Erivan Büyükelçiliği’ne aday gösterdiği Yovanovitch, komitede haziran ayında yaptığı konuşmada, Ermeni yanlısı Demokrat senatör Robert Menendez’in tüm ısrarlarına karşın, 1915 olayları için ‘’soykırım’’ sözcüğünü kullanmamıştı. Bunun üzerine senatör Boxer, Yovanovitch’in onay sürecini 1 aylığına durdurmuştu. Bu süre içinde aralarında Obama’nın da bulunduğu kimi başka senatörler, Yovanovitch’e yazılı sorular yöneltmiş ve büyükelçi adayı, bunları cevaplarken de yine ‘’soykırım’’ sözcüğüne yer vermemiş ve bu durum, ABD’deki radikal Ermeni kuruluşlarının tepkisine yol açmıştı. ABD’de, aralarında büyükelçilerin de bulunduğu üst düzey hükümet yetkililerinin, göreve başlayabilmesi için Senato tarafından onaylanması gerekiyor. ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi’ndeki oylamanın ardından komite engelini geçen Yovanovitch’in, bu kez de senato genel kurulunca onaylanması gerekiyor. Bu durumda, komitede olumsuz oy veren Boxer veya başka bir Ermeni yanlısı senatörün, hâlâ Yovanovitch’in büyükelçiliğini veto etmesi ihtimali bulunuyor. ABD yasalarına göre tek bir senatör bile, bir atamayı süresiz engelleyebiliyor. Ermeni yanlısı senatörlerin genel kurulda Yovanovitch’i engelleyip engellemeyeceği henüz bilinmiyor. ABD’nin, 2006 yılı mayıs ayından beri Erivan’da büyükelçisi bulunmuyor. Son büyükelçi John Evans, ABD’nin resmi politikasını ihlal ederek 1915 olaylarını ‘’soykırım’’ olarak nitelendirmesinin ardından o dönemde görevinden alınmıştı. Bush, daha sonra bu göreve diplomat Richard Hoagland’i atamak istemiş, ancak Ermeni yanlısı senatör Menendez, ‘’soykırım’’ sözünü kullanmadığı için Hoagland’in göreve başlamasını engellemiş ve sonuçta yönetim bu atamadan vazgeçmek zorunda kalmıştı.

/ Washington

31.07.2008


 

ABD’de siyahlara kölelik özrü

ABD Temsilciler Meclisi, ataları köleleştirilen siyah Amerikalılardan özür diledi. Demokrat Parti’nin Tennessee senatörü Steve Cohen tarafından hazırlanan tasarı, mecliste yapılan oylamada kabul edildi.

Meclis üyesi Carolyn CheeksKilpatrick, “Bugün, ülkemizde geçmişin yaralarını sarma çabalarında bir kilometre taşını temsil etmektedir” dedi. Cohen’in hazırladığı metinde siyahlara tazminat öngörülmüyor, ancak meclis, kölelik uygulamasıyla Afrikalı-Amerikalılara karşı yapılan kötülüklerin kalıcı sonuçlarının düzeltilmesi konusunda sorumlu kılınıyor. Metinde, köleleştirilen Afrikalılara gaddarca davranıldığı, bu insanların küçük düşürüldüğü, insanlıktan çıkarıldığı belirtilerek, siyahların bugün hala köleliğin ve ayrımcılık getiren Jim Crow yasalarının sonuçlarının acısını çektiği kaydediliyor. Kabul edilen metinde, “Temsilciler Meclisinin, Afrikalı-Amerikalılar ve köleliğin çilesini çekmiş atalarına karşı işlenen suçlardan dolayı Birleşik Devletler halkı adına özür deldiği” belirtiliyor. Daha önce 5 eyalet kölelikten dolayı özür dilemişti, ancak Kongrenin özür dilemesi için getirilen öneriler, biraz da özrün tazminat taleplerine yol açacağı kaygısıyla engellenmişti.

31.07.2008


 

İsrail askerleri çocuk katletti

İSRAİL askerlerinin açtığı ateşte, Filistinli bir çocuk başından vurularak öldürüldü.

Hastane yetkilileri ve görgü tanıkları, 10 yaşındaki Ahmed Musa’nın, Batı Şeria’daki Nilin köyü yakınlarında, neredeyse her gün düzenlenen ve İsrail askerlerine taşla saldırılan protesto gösterileri sırasında askerler tarafından başından vurulduğunu aktardılar. İsrailli bir askeri sözcü, ordunun ve Filistinli yetkililerin, olayla ilgili bir inceleme başlattığını kaydetti.

/ Ramallah

31.07.2008


 

‘ İran’ın çaresi yaptırımlar’

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İran’ı nükleer programından vazgeçirmek için en iyi yolun siyasi ve ekonomik yaptırımlar olduğunu düşünüyor.

Pentagon Sözcüsü Geoff Morrell, yaptığı açıklamada, “İranlıları nükleer silah programlarından vazgeçirmenin en iyi yolunun ekonomik ve siyasi yaptırımlardan geçtiğini ve İsraillilerin de bunun farkında olduğunu düşündüğünü” söyledi. İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, ABD Savunma Bakanı Robert Gates ile Washington’da yaptığı görüşmede Gates’e, “tüm seçenekleri masada bırakmak gerektiğini” söylemişti. Pentagon sözcüsü, “İsraillilerin nükleer güce sahip bir İran’ı varlıkları için tehdit olarak görmelerini anlıyoruz. Bunun olmaması için hızlı şekilde çalışıyoruz, ancak çabalarımızı diplomatik, ekonomik ve maddi baskı konusunda yoğunlaştırıyoruz” dedi. Askeri seçeneği de gözardı etmediklerini belirten Sözcü, “ancak bu bizim için ilk seçenek değil” diye konuştu.

31.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır