"Gerçekten" haber verir 31 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Ekonomi olumlu etkilenecek

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, “İnanıyoruz ki, bu kararın olumlu sonuçları kısa sürede Türk ekonomisinde kendini gösterecektir. Beklenen reformlar, beklenen yatırımlar, beklenen kanun değişiklikleri vardı. Dolayısıyla artık bunların hepsine yol verme zamanı gelmiştir” dedi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, “İnanıyoruz ki, bu kararın olumlu sonuçları kısa sürede Türk ekonomisinde kendini gösterecektir. Beklenen reformlar, beklenen yatırımlar, beklenen kanun değişiklikleri vardı. Dolayısıyla artık bunların hepsine yol verme zamanı gelmiştir” dedi. Anayasa Mahkemesi’nin AKP hakkında kapatılmama yönündeki kararı üzerine değerlendirmede bulunan Yalçıntaş, Anayasa Mahkemesi Başkanının, kararı açıklamadan evvel yaptığı açıklamanın iş dünyası olarak tamamen katıldıkları sözler olduğunu belirtti. Yalçıntaş, kararla Yüksek Mahkemenin Türk halkının beklentileri yönünde tarihi bir karara imza attığını ifade ederek, “İş dünyası olarak bu karardan büyük memnuniyet duyduk. Ekonomi, siyasi istikrarla doğrudan doğruya ilgilidir. Hatta ekonominin sağlıklı gitmesinin yegane şartı siyasi istikrardır. Son 6 yılda gerçekleştirdiğimiz ekonomik büyümenin de en önemli unsuru kuşkusuz ki yıllardır özlemini çektiğimiz siyasi istikrar olmuştur” diye konuştu.

31.07.2008


 

Lüks tüketim çıkmazındayız

Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği (ANASİAD) Bursa Şube Başkanı Alper Ukuşer, Türkiye’nin lüks tüketime saatte 1.6 milyon dolar harcamasını tenkit ederek, üretmeden kalkınmanın mümkün olamayacağını söyledi.

Yazılı bir açıklama yapan ANASİAD Bursa Şube Başkanı Alper Ukuşer, Türkiye’de lüks tüketim çılgınlığının giderek arttığını söyledi. Ekonomi yönetiminin bu gidişe ‘dur’ demesi gerektiğini belirten Alper Ukuşer, “Başta Tüketici Dernekleri olmak üzere bütün sivil toplum kuruluşlarına ve ülkede yaşayan her bireye büyük sorumluluk düşüyor. Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın yaptığı açıklamada çok çarpıcı sonuçların ortaya çıktı. Son 5 yılda ithal lüks tüketime tam 76,4 milyar dolar harcadık. Yani yılda 13 milyar 739 milyon 600 bin dolar, ayda 1 milyar 144 milyon 966 bin dolar, günde 37 milyon 642 bin dolar, saatte ise 1 milyon 568 bin dolar harcanmış. Biz bu kadar zengin bir ülkemiyiz? Bu gidişe ‘dur’ demezsek borçtan asla kurtulamayız. Türkiye’nin lüks tüketim harcamalarının ortaya çıkardığı gerçek, petrolden sonra cari açığı tetikleyen en önemli unsur olduğunu ortaya koydu. Lüks tüketim kalemleri arasında kavun kabuğundan elmasa, peynirden muma kadar pek çok ürün dikkatimizi çekti” dedi.

Lüks tüketim harcamalarının gıda ürünleri ve içecek kaleminde, 2003 yılında 1.6 milyar dolar, 2006 yılında 2.4 milyar dolar ve 2007 yılında da 2.6 milyar dolar olmak üzere toplam 10 milyar 766 milyon dolarlık olduğunu ifade eden Ukuşer, “Böylece her yıl 2 milyar 153 milyon dolar, her gün 5 milyon 899 bin dolar, her saat ise 245 bin doları ithal peynir, içki, balık gibi gıda ürünlerine harcıyoruz. Yenilen meyveler, kabuklu yemişler, turunçgil ve kavun kabuğu harcamaları da çok arttı. 2003 yılında 1.3 milyar dolar olan bu ürünlerin ithalatı geçen yıl 2.6 milyar dolara ulaştı. Böylece meyveye hatta kavun kabuğuna 10 milyar 855 milyon dolar harcadık” diye konuştu.

31.07.2008


 

SGS ilk altı ayda 14 milyar YTL açık verdi

SOSYAL güvenlik sistemindeki açık giderek büyüyor. Sistemin geçen yıl OcakHaziran döneminde 11 milyar 542 milyon YTL olan açığı, bu yılın aynı döneminde yüzde 21.2 artarak 13 milyar 997 milyon YTL’ye ulaştı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ilk altı ayda 30 milyar 781 YTL gelir elde ederken, 44 milyar 778 milyon YTL’lik harcama yaptı.

SGK’nın verilerine göre, Kurum’un altı aylık dönemde elde ettiği gelirin en önemli kalemi 24 milyar 165 milyon YTL ile prim tahsilatından oluştu. Prim gelirlerinin, 16 milyar 339 milyon YTL’si hizmet akdi ile çalışanlardan, 3 milyar 109 milyon YTL’si bağımsız çalışanlardan, 4 milyar 717 milyon YTL’si ise kamu çalışanlarından toplandı. Giderlerin, 28 milyar 42 milyon YTL’lik kısmını emekli aylığı ödemeleri, 12 milyar 555 milyon YTL’lik kısmını ise sağlık giderleri oluşturdu. Anılan dönemde bütçeden 17 milyar 596 milyon YTL transfer yapıldı. Haziran sonu itibariyle 16 milyon 176 bin 907 kişinin aktif sigortalı, 7 milyon 790 bin 233 kişinin de emekli olduğu belirlendi. Çalışanların emeklileri karşılama oranı ise 2.08 olarak gerçekleşti.

Prim affında başvuru süresi uzadı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, başvuru süresinin 20 gün daha uzatılmasını istediklerini, bu amaçla siyasi partilerle uzlaştıklarını söyledi. Çelik, başvuru süresinin uzatılması için özellikle tarım kesiminden yoğun talep geldiğini belirtti. Faruk Çelik, sosyal güvenlik prim alacaklarının 18.4 milyar YTL’sinin yeniden yapılandırıldığını açıkladı. Çelik, ayrıca yeniden yapılandırmadan tahsil edilecek tutarın 11.2 milyar YTL olduğunu kaydetti.

31.07.2008


 

Bütçe hedeflerine revizyon geliyor

SOSYAL Maliye Bakanlığı, bütçe hedeflerini yeniledi. Hem gelirlerin hem de giderlerin, yılbaşında öngörülen rakamların üstüne çıkacağı hesaplandı.

Bütçe açığı hedefin 2 milyar YTL altında kalacak. Maliye Bakanlığı, yılın ilk yarısındaki bütçe gerçekleşmeleri doğrultusunda ikinci yarıya ilişkin tahminlerini güncelledi. Güncellemeyle, yılbaşında öngörülen bütçe büyüklükleri de değişti. Hesaplamalara göre gelirler, Meclis’ten geçen bütçe yasasındaki rakamdan 12.4 milyar YTL daha fazla olacak. Artışın 3.4 milyar YTL’si vergi gelirlerinden sağlanacak. Giderler ise 10.3 milyar YTL artacak. Giderlerdeki artışın kaynağı, birçok kesimin eleştirilerine neden olan faiz hariç harcamalar. Bu kalemdeki artış 10.3 milyar YTL olarak öngörülüyor. Faiz ödemelerinin ise yılbaşında öngörülenden 250 milyon YTL daha az olacağı hesaplanıyor. Böylece bütçede 222.5 milyar YTL olan giderler 232.9 milyar YTL’ye çıkacak. 204.5 milyar YTL olarak öngörülen gelirler ise 216 milyar 990 milyon YTL olacak. Yılbaşında 17 milyar 997 milyon YTL olarak bütçeye konulan açık, 2 milyar 88 milyon YTL azalarak 15.9 milyar YTL’de kalacak. Faiz dışı fazla ise 1.8 milyar YTL artışla 39.8 milyar YTL olacak.

4 milyar YTL’lik ek yük

Hükümetin aldığı ani kararlarla yürürlüğe giren ekonomik uygulamaların bütçeye ek maliyeti 4 milyar YTL’yi aşacak. GAP yatırımları, işverenlerin sosyal güvenlik primlerinin 5 puan indirilmesi, çiftçilere kuraklık desteği ödenmesi ve belediyelere yapılan aktarımlar, ek maliyet oluşturduğu gerekçesiyle eleştirilere yol açtı. TEPAV, bu uygulamaların toplam maliyetinin 40 milyar YTL’yi aşacağını, bu yıla yansımasının ise 8.2 milyar YTL ek maliyet olacağını hesapladı. Maliye Bakanlığı, bütçe hedeflerini revize ettiği çalışmasında bu kararların maliyetine de yer verdi. Uygulamaların ek maliyet oluşturduğu doğrulandı ve rakam 4 milyar 31 milyon YTL olarak açıklandı. GAP yatırımları, 2.3 milyar YTL ile en yüksek ek maliyeti oluşturuyor.

31.07.2008


 

Türkiye, ilk yerli tankını üretecek

TÜRKİYE ‘Altay’ ile ilk kez kendi tankını üretecek. 600 mühendisin çalışacağı ve 78 aylık ArGe sonucu ortaya çıkacak Altay, halen envanterdeki 4 tankın görevini tek başına yapacak.

Kara Kuvvetleri’nin hareket kabiliyetini artıracak “Milli Tank” projesine start verildi. TSK envanterinde bulunan eski tanklar yerine ilk milli tank Altay için Sakarya’da Arifiye’de düzenlenen törende imzalar atıldı. İmza törenine Başbakan Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç ve Savunma Sanayisi Müsteşarı Murad Bayar katıldı. Törende; projeye teknik destek sağlamak üzere seçilen G. Kore Cumhuriyeti’ni temsilen Milli Savunma Bakanı Sanghee Lee, projede alt yüklenici olarak görev alacak Aselsan, HyundaiRotem, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu, Roketsan üst düzey yöneticileri de bulundu. Atılan imzayla Otokar, tankın tasarımı, geliştirilmesi, entegrasyonu, prototip üretimi, testi, kalifikasyonu ve proje kapsamındaki tüm faaliyetlerden sorumlu olacak. Ne tür bir tank üretileceği, hızı, silah sistemi, teknik özellikleri gibi ayrıntılar, 78.5 ay sürecek ve 500 milyon dolarlık ArGe çalışması sonunda belirlenecek. Bu çalışmaya Kore teknik destek sağlayacak. 600’e yakın ArGe mühendisinin görev yapacağı çalışma tamamlandıktan sonra, o günün teknolojisine göre üretilecek tank için yeniden ihaleye çıkılacak. Üretilecek tanka Altay ismi verilecek. Üretilecek bu tankların biri, şu an TSK envanterinde bulunan 4 adet M48’in görevini tek başına yerine getirebilecek nitelikte olacak. Mevcut tanklar azami 40 kilometre hız yapabilirken Altay’ın en az 90 kilometre hız yapması, aralıksız 500 kilometre dolayında yol gidebilmesi ve hareket halinde iken atış yapabilmesi hedefleniyor.

Ümit Kızıltepe / Sakarya

31.07.2008


 

Pamukta ırgatlardan sonra makineler de boşa çıktı

TARIMDA modernizasyon kapsamında kısa süre önce yurda giren pamuk toplama makinelerinin sayısının sadece Hatay’da 60’a ulaşması, tarım işçisi göçünü önemli oranda azalttı.

Buna karşın il genelinde pamuk ekim alanlarının 500 bin dekardan 250 bin dekara düşmesi, büyük miktarda yatırım yapan makine sahiplerini sıkıntıya soktu. Ziraat Mühendisleri Odası Hatay Şube Başkanı Ahmet Sever, 170 bin hektarlık Amik Ovası’nda sulama sıkıntısı sebebiyle pamuk ekiminin önemli oranda azaldığını söyledi. Pamuk ekim alanlarının yüzde 50 oranda azalmasına paralel olarak ırgatların bölgeye gelişinin yaklaşık 4 yıldan bu yana ciddi oranda düştüğünü kaydeden Sever, birçok üreticinin yaklaşık 260-360 bin dolar olan pamuk toplama makinesi satın aldığını ancak bu makinelerin de toplanacak ürün olmadığı için çalışmadığını kaydetti.

/ Hatay

31.07.2008


 

AB’den önce Avrupa Bankası’na üye olacağız

TÜRKİYE,Avrupa Birliği’nden önce ‘’Avrupa BankasıEBRD’’ olarak isimlendirilen ve Avrupa Birliği tam üyeliği yolunda önemli bir adım olarak kabul edilen Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’na tam üye olacak.

Avrupa Bankası’nın yeni başkanı Thomas Mirow’un, Türkiye’nin tam üyeliği taraftarı olduğu ve Banka Genel Kurulunun da, ‘’oybirliği’’ olmasa bile ‘’oyçokluğu’’ ile Türkiye’yi tam üyeliğe kabul edeceği belirtiliyor. Banka, Türkiye’nin tam üyeliğini onaylamasının ardından, gelecek yıl başında Türkiye’deki faaliyetlerine başlayacak. Türkiye, tam üyeliğin onaylanmasının ardından, Banka’nın aktif üyeleri arasında yer alacak ve özel sektöre yeni bir finansman imkanı bulunmuş olacak. Orta Avrupa ülkelerinden aşamalı olarak çekilecek olan olan EBRD, bundan sonraki dönemde yatırımlarda önceliği Türkiye’ye vermeyi planlıyor. ‘’Avrupa’nın Dünya Bankası’’ olarak da bilinen EBRD’nin, 2010 yılına kadar, 2004 yılında AB’ye tam üye olan 8 eski Doğu Bloku ülkesine mali destek vermeyi ve yatırımlarda bulunmayı keseceğini belirten yetkililer, kuruluşun bundan sonra Türkiye’ye ağırlık vereceğini vurguluyorlar. Bankanın, Türkiye’nin AB’ye katılımını kolaylaştırmaya yönelik projeleri de öncelikli olarak destekleyeceği kaydediliyor.

/ Ankara /Londra

31.07.2008


 

Aslan payı Tunceli’nin

KİŞİ başına yapılan harcamaya göre bütçe harcamalarından aslan payını Tunceli, Ankara ve Hakkari aldı.

Yılın ilk yarısında devlete kişi başına 3.007 YTL kazandıran İstanbul, devletten ise kişi başına sadece 319,5 YTL alabildi. Maliye Bakanlığı verileri üzerinden yapılan hesaplamalara göre, OcakHaziran döneminde devlet, Merkezi Yönetim Bütçesinden Tunceli’ye kişi başına 1.650,1 YTL aktardı. Bu rakam başkent Ankara’da 1.457,7 YTL, Hakkari’de ise 1.122,5 YTL olarak belirlendi. Merkezi Yönetim Bütçesinden ilk 6 aylık dönemde kişi başına en az parayı alan il ise İstanbul olarak belirlendi. İstanbul, 6 ayda devlet bütçesine 37 milyar 817,4 milyon YTL katkıda bulundu. Buna karşılık, devletin İstanbul’a verdiği para 4 milyar 17,8 milyon YTL’de kaldı. Böylece İstanbullu, söz konusu dönemde devlete kişi başına 3.007,6 YTL katkı sağladı. Bütçeden İstanbul’a kişi başına yapılan harcama ise sadece 319,5 YTL oldu. Devlete kişi başına en az katkı yapan il ise 58 YTL ile Hakkari oldu. Bu ilimizi sırasıyla, 79,1 YTL ile Muş, 90,3 YTL ile Bitlis, 94,1 YTL ile Mardin, 94,7 YTL ile Ağrı, 96,1 YTL ile Şırnak takip etti. Devletin kişi başına 1.650,1 YTL ile en fazla katkıda bulunduğu Tunceli’de de kişi başına gelir 197,7 YTL düzeyinde seyretti.

31.07.2008


 

Çiftçilere kuraklık yardımı

GÖLBAŞI Ziraat Odası Başkanı Sadullah Karaaslan, ilçedeki köylerde kuraklıktan dolayı zarar gören çiftçilerin, kuraklık yardımından yararlanacağını bildirdi.

Ziraat Odası Başkanı Sadullah Karaaslan, kuraklık tespit komisyonu ile birlikte tüm ekili arazileri gezdiklerini ve hasarların tespit edildiğini belirtti. Karaaslan, çiftçilerin söz konusu hasar tespit raporlarını 19 Ağustosa kadar ilgili birimlere teslim etmeleri gerektiğini söyledi. Karaaslan, kuraklıktan dolayı zarar eden çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi tarafından borçlarının da ertelendiğini ayrıca bu çiftçilere tohum yardımı yapılacağını ifade etti.

31.07.2008


 

Enerjiyi en çok imalat sektörü kullanıyor

TÜRKİYE'DE 2005 yılında nihai enerji tüketimi en fazla, yüzde 72,82 ile imalat sanayi sektöründe gerçekleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), ‘’Sektörel Enerji Tüketim Anketi, 2005’’ çalışması tamamlanarak sonuçları açıklandı. Çalışmada, enerji satın alışlarının yüzde 90’ını kapsayan 35 bin 270 girişim ile görüşüldü. 2005 yılında sanayi ve hizmet sektörlerinde tüketilen nihai enerjinin yüzde 91,25’i, 500 ton eşdeğer petrol (TEP) ve üstü enerji tüketen 3 bin 960 girişim tarafından tüketildi. En fazla enerji tüketimi yüzde 76,42 ile imalat sanayinde gerçekleşti. Bunu yüzde 11,30 ile ulaştırma, depolama ve haberleşme sektörü izledi. 31 bin 310 adet 500 TEP altı enerji tüketen girişim ise nihai enerji tüketiminin yüzde 8,75’ini tüketti. Bu gruptaki girişimlerin yüzde 35,24’ü imalat sanayi, yüzde 22,35’i ise toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıt, motosiklet, kişisel ve ev eşyalarının onarımı sektörlerinde faaliyet gösterdi.

31.07.2008


 

Yeni ilaç krizi kapıda

İSTANBUL Eczacı Odası, Hükümetin 30 Haziran’da imzalanan mutabakattaki haklarını gasp ettiği iddiasıyla eyleme hazırlanıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun eczacıların imzaladığı sözleşmeleri teslim almadığını açıklayan Eczacı Odası, protokolün tamamının uygulanmasını isteyerek, “Aksi halde eczacılar tüm Türkiye’de haklarının gasp edilmesine karşı direnişe geçecektir” dedi.

31.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır