"Gerçekten" haber verir 02 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Sanayiciler gelecekten umutsuz

ANKARA Sanayi Odası (ASO) üyeleri arasında gerçekleştirilen ‘’Beklenti Anketi’’nden karamsar bir tablo çıktı.

ASO üyesi 277 sanayicinin cevapladığı anketle 2007-2008 yılları Haziran aylarındaki beklentiler karşılaştırıldı. Anket sonucuna göre, geçen yılın Haziran ayında yüzde 48 olan üretimde artış bekleyen sanayicilerin oranı, bu yılın söz konusu döneminde yüzde 34’e gerilerken, aynı dönemler karşılaştırıldığında iç satışlarda artış beklentisi içinde olanların oranı yüzde 40’dan yüzde 34’e düştü. Dış satışlarda artış bekleyenlerin oranı yüzde 41’den yüzde 26,5’e, yeni siparişlerde artış beklentisi içinde olduklarını ifade eden üyelerin oranı, 39’dan yüzde 29’a, istihdamda artış bekleyenlerin oranı yüzde 33’ten yüzde 23’e, ithalatta artış olacağını belirtenlerin oranı yüzde 23’ten yüzde 21,5’e, stoklarda artış bekleyenlerin oranı da yüzde 29’dan yüzde 26,5’e geriledi.

ASO’nun anketi, sanayicilerin kapasite kullanımına ilişkin beklentilerinde de ‘’kötümserliğin’’ hakim olduğunu gözler önüne serdi. Geçen yılın Haziran ayında ankete cevap veren sanayicilerden kapasite kullanım oranlarında artış bekleyenlerin oranı yüzde 63 iken, bu yılın söz konusu ayında oran yüzde 56,5’e geriledi. Aynı dönemler itibariyle sipariş iptallerine ilişkin beklentilerin yüzde 7’den yüzde 17’ye yükseldiği dikkat çekerken, ürün fiyatlarında artış beklentisi içinde olan işadamlarının oranı da yüzde 11’den yüzde 51’e, hammadde fiyatlarında artış belirtenlerinin oranı da yüzde 45’den yüzde 84’e yükselmesi dikkat çekti. Kredi kullanımında artış beklentisi içinde olanların oranı yüzde 41’den yüzde 54’e çıkarken, ücretlerde artış belirtenlerin oranı ise yüzde 23’ten yüzde 33’e yükseldi.

SANAYİCİ S.O.S VERİYOR AMA DUYAN YOK

Anket sonuçlarını değerlendiren ASO Başkanı Nurettin Özdebir, anketin oda üyelerinin finansman sıkıntılarının arttığını ortaya koyduğuna dikkat çekti. Özdebir, Haziran 2007’de finansman sorunu yaşayanların oranı yüzde 43 iken, bu oranın bu yılın Haziran ayı sonunda yüzde 55’e yükseldiğine dikkat çekerek, ‘’Bu ciddî bir artıştır. Finansal sıkıntıların nedeni olarak üyelerimizin yüzde 28’i kredi maliyetlerinin yüksekliğini, yüzde 22’si ise işletme sermayesi ihtiyacının hızlı artışını göstermektedirler. Üyelerimizin yüzde 8’i ise kredi alamamaktadır’’ dedi.

Yine anket sonuçlarından enflasyonist ve finansal baskıların üyeler üzerinde kendini iyice hissettirmeye başladığının ortaya konulduğunu belirten Özdebir ‘’Sanayicimiz S.O.S veriyor ama duyan yok’’ dedi.

Anayasa Mahkemesinin almış olduğu kararın beklentilerin olumluya dönmesi için uygun bir ortam sağladığını kaydeden Özdebir, ‘’Bu noktada hükümete düşen görev bir an önce ekonomiyi gündemin birinci sırasına yerleştirmek ve hızla yatırım ve üretimin önünü açacak reformları hayata geçirmektir’’ diye konuştu.

/ Ankara

02.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Ekonominin de reforma ihtiyacı var

  Sanayiciler gelecekten umutsuz

  Doğalgaza YÜZDE 17 ZAM

  Doğalgaza YÜZDE 17 ZAM

  Elektrik zammına iptal dâvâsı

  İhracat, Temmuz’da 12.3 milyar dolar

  Hazine, bu ay 19.4 milyar YTL borç ödeyecek

  Kuveyt Türk’ten Altın Hesabı

  Piyasada altın sıkıntısı

  TOKİ, varlığa dayalı menkul kıymet ihraç edecek

  Kilo vermek için harcanan para aç insanları doyurmaya yeter

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır