"Gerçekten" haber verir 03 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Rusya’nın İKT Daimi Gözlemcisi İshakov: Rusya’da Müslümanlar özgürce yaşıyor

RUSYA Devlet Başkanı Dimitri Medvedev tarafından İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Nezdinde Daimi Gözlemci olarak atanan Kamil İshakov, İKT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoglu’na güven mektubunu İstanbul’da sundu.

Rusya’nın İslam dünyası nezdinde atadığı ilk Müslüman elçi olma özelliğini de taşıyan İshakov’un kabulü için, İKT’nin Beşiktaş’ta bulunan kuruluşu İRCİCA’da (İslam Tarihi, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi) bir tören düzenlendi. İhsanoğlu ve İshakov, yaklaşık 30 dakika süren görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi. İshakov’u ağırlamaktan ve kabul etmekten çok memnun olduğunu dile getiren İhsanoğlu, Rusya Federasyonu gözlemcisinin yarından (bugün) itibaren Cidde’deki ofisinde görevine resmen başlayacağını belirtti. İKT Genel Sekreteri, Rusya-İKT ilişkilerinin 2005 yılından itibaren hızlı bir gelişme kaydedildiğini ve aynı yıl Sana’da yapılan bakanlar konferansında Rusya’ya gözlemci statüsü verildiğini kaydetti. Aralık ayında Rusya’nın Mekke’deki toplantıya katıldığını, ardından Rusya’da kurduğu bazı kurumlarla İKT ile ilişkilerini her alanda geliştirmeye yöneldiğini ifade eden İhsanoğlu, ilişkilerin bundan sonra daha da ivme kazanacağını vurguladı.

Kamil İshakov, İslam’ın bir terör dini olmadığını göstermek için çabalayacaklarını söyledi. Dünyada bir takım güçlerin ve İslam düşmanlarının halklar arasına ayrılık sokmak istediklerini ve İslam ile terörü bir göstermek istediklerini ifade eden İshakov, “Terörün dini yoktur. Hem Kur’an’da hem de diğer dini kitaplarda böyle bir hüküm yoktur” dedi. Türkiye ile daha önce yaptığı Kazan Belediye başkanlığı döneminde iyi ilişkileri olduğunu belirten İshakov, bundan sonraki dönem için de “Ben değişmedim ve değişmem için sebep de yok. Onun için bundan sonra daha da fazla yakınlaşacağız. Ben Türk halkı ile daha da yakınlaşmak için elimden gelen her türlü katkıyı yapacağım. Türkiye büyük bir halk.” dedi.

20 milyon civarında Müslüman’ın bulunduğu Rusya’da Müslümanların, birkaç küçük hadise dışında hiçbir baskı veya kısıtlama görmeden yaşadıklarını kaydeden İshakov, “Bu konuda bizim model bütün dünyaya bir şey gösteriyor; dinler arasında esas bir problem yok. Çünkü bizde hiçbir büyük olay yaşanmamış ki dinler arasında sorun olsun. Ülke yönetimi bütün dinlere aynı yaklaşımı göstermektedir, buna İslam da dahil. Bu birçok ülkelere de örnek olabilir.” diye konuştu.

Kendisinin de Rusya tarafından bu tür bir temsilciliğine atanan ilk Müslüman olduğunun hatırlatılması ve bunun hem Rusya-Türkiye hem de Rusya-İKT ilişkilerinde ne gibi faydaları olabileceğinin sorulması üzerine de İshakov şu cevabı verdi: “Benim bu konuda gelecekle ilgili çok hayallerim var. Gelecek yıllar boyunca önem vereceğim esas iş, ilişkilerin geliştirilmesi olacak. Umut ediyorum ki kısa zaman içinde siz de bu faydaları göreceksiniz. Ama benin ana amacım, benim ilişkileri en iyi şekilde geliştirmek en doğru yolları bulmak.” diye ifade etti.

11 Eylül saldırılarının ardından İslam’ın adının terörle birlikte anılmaya başlandığı hatırlatılarak bunun önlenmesi için neler yapılabileceğinin sorulması üzerine ise İshakov, “Dünyada hem bir takım güçler hem de İslam düşmanları bu konuda bir şeyler yapıyor, halklar arasına ayrılık sokmak istiyorlar, İslam’la terörü bir göstermek istiyorlar. Ama biz herkese farklı örneklerle başka İslam’ı, İslam’ın barış dini olduğunu göstermeliyiz.”dedi. Bu tezi yıkmak için çalışacaklarını aktaran İshakov “Terörün dini yok. Hem Kuran’da hem de diğer kitaplarda bu böyle. İslam’ı veya başka bir dini terörle ilgili suçlamak yanlış. Çünkü terör dünyada çok yerde var, ama kaynağı din değil. Dini terörle karıştırmak doğru bir yok değil.” diye konuştu.

ABD’nin ardından İKT’ye temsilci atamasının ardından Rusya’nın da daimi gözlemci atamasının, tek kutuplu dünya düzeninden çok kutuplu dünya düzenine bir değişimi gösterdiğini ifade eden İshakov, “Sadece ABD değil, sadece Rusya da değil; dünyada birçok ülke bu konuda böyle düşünüyor. Daimi temsilciliğin açılması bu açıdan çok önemli bir olay.” diye ekledi.

/ İstanbul

03.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Rusya’nın İKT Daimi Gözlemcisi İshakov: Rusya’da Müslümanlar özgürce yaşıyor

  Karaciç’i 2000’e kadar ABD korudu

  Bush’un Erivan büyükelçisine onay

  Futbol sahasına yıldırım düştü

  İran sessizliğini koruyor

  Türk Büyükelçisi’nin koruması Madrid’de ölü bulundu

  Gazze yeniden karıştı

  Tünel çökmesi sonucu 5 Filistinli öldü

  Güney Asya ülkeleri teröre karşı birleşti

  Zevahiri ölmüş ya da yaralanmış olabilir

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır