"Gerçekten" haber verir 03 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Sokağın çocukları şiddet mağduru

İSTANBUL Ticaret Odası (İTO) tarafından genel kitle, hükümlüler ve sokak çocukları ile yaptırılan ‘’İstanbul’da şiddet ve şiddetin sosyolojik arka planı’’ adlı araştırmadan derlenen bilgiye göre, İstanbul’da sokakta yaşayan çocukların yaklaşık 4’te 3’ü sokakta ya da başka bir yerde şiddete maruz kalıyor.

Araştırma kapsamında Bakırköy, Kadıköy ve Beyoğlu gibi İstanbul’un merkezi ilçelerinde 13-18 yaş arası çocuklarla yüz yüze görüşmeler gerçekleştirildi. Buna göre, sokaktaki çocukların yüzde 74’ü de en az bir kere karakola düşüyor. Karakola düşme sebebi olarak yüzde 43,5 ile ‘’kavga’’ ilk sırada yer alırken, bunu yüzde 25,1 ile ‘’hırsızlık’’ ve yüzde 10,9 ile ‘’adam öldürme’’ izliyor. Görüşülen çocukların yaklaşık yarısı çocuk mahkemesine düşmüş olduklarını, yaklaşık 4’te 1’i de ıslâh evine girdiklerini belirtiyor.

Araştırma sonuçlarına göre, ‘’şiddet’’ denilince akıllarına ‘’kavga’’ ve ‘’dayak’’ geldiğini ifade eden çocukların oranı yüzde 34 iken, katılımcıların yüzde 80’i kavgaya, yüzde 74’ü adam dövmeye, yüzde 40’ı kapkaça, yüzde 34’ü birbirine saldırma eylemine, yüzde 24’ü adam yaralamaya ve yüzde 16’sı da hırsızlığa karışmış görülüyor. ‘’Neden bu tür davranışlarda bulundukları’’ sorulduğunda ise çocuklardan ‘’kavga etmeyi hak ettikleri için’’, ‘’arkadaşlarını korumak için’’, ‘’parasız kaldığı için’’, ‘’madde bağımlısı olduğu için’’, ‘’açlıktan mecbur kaldığı için’’, ‘’bali veya tiner almak için’’, ‘’kendisini korumak için’’ gibi cevaplar geliyor.

HER YERDE ŞİDDET

Sokak çocuklarının yüzde 78’i sokakta yaşamaya başlamadan önce arkadaşlarıyla kavga etmediklerini belirtirken, yüzde 68,1’i ‘’Kafanızı bozan çocuğa ne yaparsınız?’’ sorusuna ‘’Döverim’’ karşılığını verdi.

Yarıya yakını evde şiddet gördüğünü ifade eden sokak çocuklarına kimden şiddet gördükleri sorulduğunda ise yüzde 25,6 ile ‘’baba’’ ilk sırada yer aldı. Çocuklar, sokağa gitme sebebi olarak ‘’madde bağımlısı olmak’’, ‘’maddî sıkıntılar’’, ‘’ailenin çocuğu kabul etmemesi / istememesi’’, ‘’aile ile sorunlar yaşama’’, ‘’evden kaçma’’, ‘’dayak’’ gibi sorunları sıralarken, yüzde 72’si de sokaklarda can güvenliği sorunu yaşadığını ifade etti.

Çocukların büyük bir bölümü de haklı ya da haksız şiddete başvurulmasının doğru olmadığı yönünde görüş bildirdi.

YÜZDE 86’SI SOKAKTAN KURTULMAK İSTİYOR

Bu çocukların yüzde 86’sı sokaktan kurtulmak istediklerini belirtirken, tamamına yakını iş verilirse çalışmaya ve okula gitmeye olumlu baktıklarını söylediler. Sokakta yaşayan çocukların en çok sevdikleri arasında ilk sırayı yüzde 54 ile ‘’arkadaş’’ alırken, bunu yüzde 24 ile ‘’kardeş’’, yüzde 20 ile ‘’Allah’’ izliyor.

/ İstanbul

03.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Bakan Atalay: İhmal varsa araştırılacak

  3-4 BİN HEKTAR ORMAN YANDI

  Hükümetin önceliği, AB olmalı

  Yeni anayasa gündemde

  İddianamenin ekleri de dolu

  Osman Yağmurdereli Ebediyete uğurlanıyor

  "Sevmiyorum" diyen Bezirgan’a takipsizlik

  Kriz halen olduğu yerde durmakta

  TBMM’deki boş sandalye sayısı 3'e yükseldi

  5 korucu şehit oldu

  5 terörist tutuklandı

  10 KİŞİ ADLİYEYE SEVK EDİLDİ

  Nereye varacağı belli olmayan kriz devam ediyor

  CHP iptal için çalıştı

  Meclis ziyaretçi akınına uğradı

  Meclis ziyaretçi akınına uğradı

  Kredi kartının esiri olma

  Türkiye aday ülke, bunda bir değişiklik olmadı

  Sokağın çocukları şiddet mağduru

  Kırıkkale’de taş üstünde taş kalmayacak

  Esentepe Merkez Camii ibadete açıldı

  Ankara’da 4-6 Ağustos’ta elektrik kesintisi

  Özel şirketler santral kurmak için su kaynağı arıyor

  Tatilcilere broşürlü ‘hız uyarısı’

  “Köyümüze Vizontele geldi”

  Sulama kanalları halı yıkama mekânı

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır