"Gerçekten" haber verir 06 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Hisarcıklıoğlu: Çift haneli enflasyona dönüyoruz

TÜRkİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ‘’şu gerçeği tesbit etmek lâzım ki, tekrar çift haneli enflasyona dönmüş olduk’’ dedi.

Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin özellikle enflasyon ve büyüme üzerine odaklanması gerektiğine dikkat çekti. Türk-Bahreyn İş Forumu Toplantısı’na katılan Hisarcıklıoğlu, gazetecilerin enflasyona ilişkin sorularını cevapladı. Türk özel sektörü olarak geçmişte tek haneli enflasyonlarla çok büyük büyümelerin yakalandığı, Türkiye’nin bir başarı hikayesinin mevcut olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, ‘’bizim çift haneden, tek haneye dönebilmek için önümüzdeki dönemde daha dikkatli olmamız lâzım’’ dedi. Özellikle bütçe politikalarının izlenmesi açısından buna dikkat edilmesi gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, Türkiye’de 4 aydan bu yana yaşanan siyasî çalkantıya da vurgu yaparken ‘’bundan sonra gündemde ekonominin’’ yer alması gerektiğini kaydetti. Doğal gaz zammının henüz enflasyon rakamlarına yansımadığının hatırlatılması üzerine de Hisarcıklıoğlu, doğal gaz zammı ile değerli YTL’nin iş dünyasının rekabet gücünü azaltan bir unsur olduğunu kaydetti. Önümüzdeki dönemde bir an önce tedbir alınması gereken konunun ise cari açık olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, cari açık sorununun ise yüksek faiz ve değerli YTL ile birlikte değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Doğal gaz zammının kaçınılmaz olduğunu da belirten Hisarcıklıoğlu zammın dünya piyasalarındaki artışın Türkiye’ye yansımasından kaynaklandığını anlattı.

06.08.2008


 

KÖKLÜ REFORMLAR ACİLEN YAPILMALI

Türkiye'nin gündeminin yeniden ekonomi olmasını, gerçek gündem olan ekonomiye odaklanılmasını bekleyen iş dünyasının temsilcileri, mutlaka köklü ekonomik reformların ve yeni anayasanın yapılması gerektiğini ifade ediyorlar. MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan, "Siyasî Partiler Kanunu ile ilgili acilen bir çalışma başlatılması lâzım ki ileride tekrar ekonomiyi etkileyecek sorunlar çıkmasın. Bunun yanında biz daha önce yapılmış olan makro ekonomik reformların artık bir an önce mikro reformlara dönüşmesini istiyoruz” dedi.

EKONOMİ, ANAYASAYI UNUTTURMASIN

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu Başkanı Celâl Beysel ise gündemin ekonomiye dönmesiyle birlikte anayasa değişikliği konusunun da unutulmaması gereğine işaret etti. Beysel, ''Ekonomiye dönelim'' cümlesi çok doğru, ancak herkes anayasanın değişmesinin gerekliliğini ifade ederken bunun bir kenara bırakılması, ileride yeni bir krizle karşı karşıya kalabileceğimizin habercisidir. Ekonomi ile birlikte çok ciddi ve uzun soluklu bir iş olan anayasanın değiştirilmesi konusunun da ele alınması gerekir'' diye konuştu.

İş dünyası reform bekliyor

TÜRKİYE'NİN gündeminin yeniden ekonomi olmasını, gerçek gündem olan ekonomiye odaklanılmasını bekleyen iş dünyasının temsilcileri, mutlaka köklü ekonomik reformların, reel sektörü canlandıracak, üretimi arttıracak, ithalatı azaltıcı, ihracatı arttırıcı tedbirlerin alınması gerektiğini ifade ediyorlar. Türkiye’nin siyasî olaylara endekslendiğini, ekonominin siyasetin gerisinde kaldığını, artık ekonominin öne geçmesi gerektiğini vurgulayan dernek, borsa, oda, konfederasyon başkanları, sorunların çözümü için önerilerde de bulundular. Dernek, borsa, oda ve konfederasyon başkanlarının ilk isteği, ekonominin yeniden gündemin ilk sırasına oturması.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Cihad Vardan, ilk adımın Anayasa konusundaki çalışmalar olması gerektiğini söyledi. Vardan, ‘’Siyasî Partiler Kanunu ile ilgili acilen bir çalışma başlatılması lâzım ki ileride tekrar ekonomiyi etkileyecek sorunlar çıkmasın. Bunun yanında biz daha önce yapılmış olan makro ekonomik reformların artık bir an önce mikro reformlara dönüşmesini istiyoruz. Bunların içinde en önemlisini ise KOBİ’ler olarak görüyoruz’’ diye konuştu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, “Artık Türkiye, 22 Temmuz seçimlerinden yeni çıkmış gibi, siyasî belirsizliklerden kurtulmuş, büyüme ve zenginleşme için koyduğu hedeflere sağlam adımlarla gidecek ekonomik programı dizayn etmek zorunda. Türkiye artık yüksek faiz, düşük kur politikasından vazgeçip temelinde üretim olan bir politikaya yönelmeli.”

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, ‘’Yatırım ve üretim ortamının iyileştirilmesine, rekabet gücünün arttırılmasına yönelik reform süreci hızla tamamlanmalıdır’’ dedi.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ahmet Nakkaş ise, tekstil ve hazır giyim sektörüne yönelik olarak, hükümet ile daha önce mutabakata varmış oldukları Strateji Eylem Planı kapsamındaki acil tedbirlerin hayata geçirilmesi ihtiyacını vurguladı.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Beysel ise, ‘’Ekonomiye dönelim’’ cümlesi çok doğru, ancak herkes Anayasanın değişmesinin gerekliliğini ifade ederken bunun bir kenara bırakılması, ileride yeni bir krizle karşı karşıya kalabileceğimizin habercisidir. Ekonomiye dönerken aynı zamanda çok ciddî ve uzun soluklu bir iş olan anayasanın değiştirilmesi konusunun da ele alınması gerekir’’ diye konuştu.

Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) Genel Başkanı Hazim Sesli de, yeni süreçte hükümetin yönünü tamamen ekonomiye çevirmesi gerektiğinin altını çizdi.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Işık Dikmen ise ekonomide istikrarın önemine dikkat çekerek, faizlerin yükselmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, ‘’Ekonomide yapılacak çok iş var. Her gün değişen dünya koşulları ve rekabetin değişen yüzü bizleri her an tetikte olmaya zorluyor’’ derken, Ankara Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Faik Yavuz, ‘’2. nesil reformların mutlaka yapılması gerekiyor’’ diye konuştu. Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken de, lobilerin değil, gerçek halkın sesine kulak verilmesi gerektiğini kaydetti.

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) Genel Başkanı Salahaddin Hünü de, önümüzdeki süreçte hükümetten yeni ve kapsamlı bir sicil affı beklediklerini söyledi.

Esnaf ve Sanatkârlar Derneği (ESDER) Genel Başkanı Mahmut Çelikus, bir an önce Hipermarket Yasa Tasarısı’nın çıkmasını ve vergilerin sadeleştirilerek oranlarının düşürülmesini istediklerini söyledi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Tamer Taşkın, 2008 yılının ilk 6 ayının kaybedildiğini, yılın ikinci yarısının daha iyi geçmesini beklediklerini kaydederek, ‘’Şu anda gerçek gündem olan ekonomiye odaklanılmasını bekliyoruz. Hükümet de bunun için gerekli tedbirleri zannediyorum uygulamaya geçirecek. Türk ve yabancı yatırımcılara tekrar ülkede güvenli ve istikrarlı bir yatırım ortamı bulunduğunun vurgulanması gerekiyor’’ dedi.

Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Örün ise kararın iş dünyasını kısa vadede olumlu etkileyeceğini belirterek, ‘’Ancak orta vadede ülkenin önemli ekonomik zorlukları var. Cari açığı kast ediyorum. Mutlaka köklü ekonomik reformların, reel sektörü canlandıracak, üretimi arttıracak, ithalatı azaltıcı, ihracatı arttırıcı, istihdamı ve üretimi teşvik edici tedbirlerin alınıp uygulamaya konması lâzım’’ dedi.

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu ise, hükümetten ihracatın arttırılması ve dünyayla rekabet edilebilmesi için gerekli adımların atılmasını beklediklerini dile getirdi.

İzmir Ticaret Borsası (İZTB) Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Esen, “Hükümetin ekonomi üzerine yoğunlaşması ve sıkıntıların aşılması gerektiğine inanıyorum’’ değerlendirmesini yaptı. İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu ise, gayrimenkul piyasasında bu senenin sonuna doğru, 2009 yılı başlarına doğru hareketleneceğini düşündüklerini dile getirdi.

Düşük kur, yüksek faiz politikasına

son verilmeli

Adana Ticaret Odası Başkanı Şaban Baş da, Türkiye’nin en büyük sorununun cari açık olduğunu belirterek, hükümetin bir an önce sanayici, üretici ve ihracatçıyla masaya oturup sorunları tartışması gerektiğini söyledi. Çoğu sanayicinin ithalatçı konumuna geldiğini ifade eden Baş, ‘’Döviz kurları, faizler yeniden gözden geçirilmeli. Cari açığın kapatılması için sanayicinin mutlaka ihracat yapması gerekiyor’’ dedi.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkan Yardımcısı Süleyman Onatça, yüksek faiz, düşük kur politikasının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirterek: ‘’Kalkınmamızı gerçekleştirmek için hızla yola devam etmemiz lâzım. İhracat yapan sanayici perişan, ülkemiz ithalat cenneti haline geldi. Üretim yok, işsizlik artıyor. Hükümet kaybedilen zamanı, kısa sürede kapatmalı. Bu arada AB’yi de ihmal etti. AB’ye girme çabaları da kaldığı yerden devam etmeli.’’

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer ise Türkiye’nin şimdiden sonra bir an önce ekonomiyi ve üretimi gündeminin birinci sırasına alması gerektiğini vurguladı. Koçer, düşük kur ve yüksek faizin piyasalara verdiği zararın telafi edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu Başkanvekili (TÜGİK) Ayhan Şenbayrak da, Türkiye’nin önündeki en büyük sıkıntının cari açık olduğuna vurgulayarak, ‘’Cari açığın en aza indirilmesi için çalışma yapılmalı. Bunun yanı sıra teşvik sisteminin de, sektörel, bölgesel ya da proje bazlı halde olması gerekiyor” dedi.

/ İstanbul / Ankara/ İzmir

06.08.2008


 

Türk-İş: KEY ödemeleri yeniden hesaplansın

TÜRK-İŞ, Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemelerinde yaşanan sıkıntıların giderilmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına öneride bulundu.

Alınan bilgiye göre, konfederasyonun bakanlığa gönderdiği yazıda, KEY ödemeleriyle ilgili çok sayıda şikâyet olduğuna işaret edildi. Halen sigortalı çalışmaya devam eden veya yaşlılık aylığı alan birçok hak sahibinin konfederasyona şikâyette bulunarak haklarının korunmasını talep ettikleri vurgulanan yazıda, şikâyetlerin, KEY tutarlarının Ziraat Bankasına gönderilmediği veya eksik gönderildiği şeklinde yoğunlaştığı belirtildi. Türk-İş’ten yapılan öneride, “KEY uygulama dönemine ait sigorta prim bordrosundaki kazançların esas alınarak hesaplama yapılmasının, yine KEY uygulaması dönemine ait prim borçları bulunmayan işverenlerin KEY ödeme yükümlülüklerini yerine getirdiklerinin kabulünün uygun olacağı düşünülmektedir” denildi

06.08.2008


 

Çağrı, iki şube daha açıyor

ÇAĞRI Hipermarket, 15. halkasını, 8 Ağustos 2008 tarihinde Şirinevler Üç Evler Mahallesi Mahmutbey Caddesi’nde; 16. halkasını ise 15 Ağustos 2008 tarihinde Fikirtepe Mandıra Caddesi’nde açılıyor.

“Her semte bir Çağrı” sloganıyla yola çıkan Çağrı Hipermarket, 2008 yılı içerisinde şubelerine yeni halkalar eklemeye devam ediyor. Çağrı Hipermarket, 8 Ağustos’ta Şirinevler Üç Evler Mahallesi Mahmutbey Caddesi’nde açacağı 15. şubesinde bin 900 metrekarelik alanda, 100 araçlık otopark, 8 kasa ve 65 personel ile hizmet verecek. Fikirtepe Mandıra Caddesinde 15 Ağustos’ta açılacak 16. şubede ise, bin 300 metrekarelik alanda, 5 kasa ve 50 personeli ile müşterilerine hizmet sunacak. Açılışlar ile ilgili bir açıklama yapan Çağrı Hipermarket Yönetim Kurulu Üyesi Kara, “2008 yılında kuruluşumuzun 10. yılını kutluyoruz. Kuruluşumuzun 10. yılında İstanbul’un iki yakasında varlığımızı sürdürerek Asya’dan Avrupa’ya alışveriş köprüsü kuruyoruz. İstanbul’da ‘Her Semte bir Çağrı’ sloganımızla hareket ederek, 2008 yılında yatırımlarımız devam edecek ve İstanbullulara ekonomik alış veriş imkânını sunmaya devam edeceğiz. Yeni lojistik merkezimizi de 2008 yılı içerisinde açacağız” dedi.

Yeni Asya / İstanbul

06.08.2008


 

Enflasyonu, gaz da vuracak

ENFLASYON Temmuz’da elektrik zammının etkisiyle beklentileri aşarken, Ağustos ayında gelen doğalgaz zammı da enflasyonu artıracak.

Merkez Bankası’nın Temmuz ayı fiyat gelişmeleri değerlendirmesinde, Temmuz ayı itibarıyla gıda ve enerji fiyatlarındaki artışların yıllık enflasyona katkısının 8.17 puana ulaştığı belirtildi. Gıda ve enerji fiyatlarındaki artışların gecikmeli etkilerinin yemek ve ulaştırma hizmetlerindeki enflasyonu olumsuz etkilemeye devam ettiği, kiranın yıllık artış oranındaki gerilemenin sürdüğü vurgulandı. Merkez Bankası, doğalgaz fiyatlarına yapılan zammın Ağustos ayında enflasyon üzerindeki etkisinin yaklaşık 0.15 puan olmasının beklendiğini açıkladı. Merkez Bankası değerlendirmesinde, “Bunun yanında, temel enflasyon göstergelerinin son iki ayda sınırlı da olsa yavaşlama eğilimi sergilediği gözlenmektedir. Petrol fiyatlarının Temmuz Enflasyon Raporu’ndaki baz senaryo varsayımlarından daha olumlu seyretmeye devam etmesi halinde önümüzdeki dönemde enflasyonun kademeli bir düşüş eğilimine gireceği öngörülmektedir” denildi.

06.08.2008


 

Türkiye, doğal gaz fiyatında OECD ikincisi

TÜRKİYE İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) sanayide kullanılan doğal gaz fiyatının yüksekliği açısından Türkiye’nin OECD ülkeleri arasında ikinci sırada yer aldığını bildirdi.

Konfederasyon, doğal gaz ve elektrikteki vergi yükünün azaltılmasını istedi. TİSK Araştırma Servisi, OECD ülkelerinde sanayide kullanılan doğal gazın fiyatını karşılaştırdı. Türkiye’nin Macaristan’ın ardından en pahalı sanayi doğal gazını kullanan ülke olduğu belirlendi. Yılbaşından bu yana doğal gaza yüzde 34, elektriğe de yüzde 40 zam yapıldığını belirten TİSK, uluslar arası rekabet açısından işletmelerin zora girdiğini savundu. Ekim ayında yapılması muhtemel elektrik zammı sonrası doğal gazın da yeniden zamlanacağına dikkat çeken TİSK, iki ürün üstündeki vergi yükünün azaltılmasını istedi.

Yeni Asya / Ankara

06.08.2008


 

Avrasya Tarım fuarı açıldı

TARIM ve Köyişleri Bakanlığı, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Türk Tarım Alet ve Makineleri İmalatçıları Derneği ile TÜYAP işbirliğinde düzenlenen Avrasya Tarım 2008 Fuarı açıldı.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Türkiye’de ürün eksikliğinden dolayı herhangi bir problem olmadığını belirterek, ‘’İçeride üretilen ürün yeterli veyahut da bir kısmı ithalat yoluyla giderilmiş karşılanmış dolayısıyla da fiyat artışını gerektirecek hele fahiş fiyat artışını gerektirecek hiçbir durum yok’’ dedi. Fuarda gazetecilerin sorularını cevaplayan Eker, Türkiye’de ürünlerin büyük bir kısmıyla ilgili iç üretimin yeterli olduğunu bazılarıyla ilgili olarak da gerekli tedbirlerin alındığını söyledi.

06.08.2008


 

Emlâk sektörüne büyük göz altı

GELİR İdaresi Başkanlığı, gayrimenkul sektöründe kapsamlı bir vergi incelemesine hazırlanıyor.

Son yıllarda emlak satışlarında görülen hızlı artış ve Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulunun gayrimenkul incelemelerinde ortaya çıkarılan yüksek vergi kaçağı, Gelir İdaresini, geniş kapsamlı bir sektör incelemesine yöneltti. Çalışma kapsamında, bütün bankalardan konut kredisi kullandırdıkları kişi ve kuruluşların listeleri istendi. Bankalardan gelmeye başlayan kredi listeleri de, Veri Ambarı’na yüklenmeye başlandı. Bu çalışmayla vergi kimlik numarası bilgileri kullanılarak, kimin, kimden konut aldığı tespit edilecek ve bunlar da listelenecek. Tapu kayıtları kanalıyla, konut satıcılarının satış bilgilerine de ulaşılacak ve kime, ne zaman ve kaç adet satış yapıldığı belirlenecek. Bunların tapudaki satış tutarlarının da dökümü alınacak. Bu arada konut sektöründe faaliyet gösteren müteahhitler ve diğer yükümlülerin, son dönemdeki vergi beyanları da çıkarılacak. Bütün bu çalışmaların ardından alış ve satış bilgileri ile beyan edilen tutarlar karşılaştırılacak. Aynı şekilde, konut kredisi kullanılan bir emlakta, alınan krediyle beyan edilen satış tutarının uyumlu olup olmadığına bakılacak. Bu şekilde müteahhitlerin satış beyanlarının doğru olup olmadığı ortaya çıkarılacak. Beyanı ile satış rakamları tutarsızlık gösteren mükelleflere, denetim elemanları vergi incelemesi başlatacak. Çalışmada ayrıca, gayrimenkul sahiplerinin ev ve işyerlerinden elde ettikleri kira gelirlerini beyan edip etmediği de sorgulanacak. Öte yandan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre, ülkemizde son 5 yılda 6 milyon 357 bin 823 adet gayrimenkul satılırken, satışların tapudaki değeri ise 159 milyar 818 milyon 733 bin YTL olarak belirlendi.

06.08.2008


 

Greenspan: Bu kriz yüzyılda bir olur

ABD Merkez Bankası (Fed) eski Başkanı Alan Greenspan, ABD’de daha birçok banka ve finans kuruluşunun yükümlülüklerini yerine getiremez hale geleceğini öngördü.

Financial Times için bir makale yazan Greenspan, yaşanan krizinin yüzyılda bir veya iki kez görülebilecek bir durum olduğunu ifade etti. Bankaların yükümlülüklerini yerine getirir hale gelmesi için konut fiyatlarının stikrar kazanması gerektiğini belirten Greenspan, bankaların bu gerçekleşene kadar risk altında kalmaya devam edeceklerini söyledi.

06.08.2008


 

Bankalara şube açmak için güvenlik şartı

BANKALARA şube açmak için güvenlik tedbirleri alma zorunluluğu getirildi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun, konuyla ilgili yönetmeliği, Resmî Gazete’de yayınlandı. Yönetmeliğe göre, bankalar, açacakları şubelere ilişkin ilgili il özel güvenlik komisyonunca öngörülecek güvenlik tedbirlerini almak zorunda olacak.

06.08.2008


 

Petrol 118 dolara geriledi

PETROL fiyatları 5 Mayıs’tan bu yana en düşük seviyesine gerileyerek 118 dolara indi.

Petrol fiyatları, 147,27 doları gördüğü 11 Temmuz’dan bu yana yaklaşık 30 dolar değer kaybetti. ABD ham petrolünün varil fiyatı 2,79 dolar azalarak 118,71 dolara, Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı da 2,82 dolar düşerek 117,86 dolar oldu. Bu arada Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC), son zamanlarda petrol fiyatlarındaki düşüşü tersine çevirmek için Eylül ayında yapacağı toplantıda petrol üretiminde değişikliğe gitmesi beklenmiyor.

06.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır