"Gerçekten" haber verir 08 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Nükleer silâhlar tamamen yasaklansın

Dünya tarihinde savaşta yalnızca Japonya’da kullanılan atom bombasının Hiroşima şehrine atılışının 63. yıl dönümü, önceki gün şehrin Belediye Başkanı Tadatoşi Akiba ve Japonya Başbakanı Yasuo Fukuda’nın katılımıyla anıldı.

Anma töreni, 6 Ağustos tarihinde bombanın düştüğü saat olan 08.15’te Barış Parkı’nda tok sesli çanın çalmasıyla başladı. Belediye Başkanı Akiba ile Başbakan Fukuda, aralarında bombadan kurtularak hayatta kalabilen 75 yaşın üzerinde olanların da bulunduğu 45 bin insanın katıldığı törende konuştular.

Akiba, ‘’atom bombalarının ebediyen yasaklanması için’’ bir kez daha çağrıda bulundu. Akiba, BM’de 170 ülkenin atom bombalarının temelli yasaklanmasına destek verdiğini, 20 ülkenin ise buna karşı çıktığını söyleyerek, BM Güvenlik Konseyi’nin bu 20 ülke arasında yer alan, nükleer güç sahibi beş daimî üyesi ABD, Rusya, İngiltere, Fransa ve Çin’e üstü kapalı çağrıda bulundu.

Japonya Başbakanı Fukuda da ‘’Japonya, nükleer silâhların temelli yeryüzünden kaldırılması ve ebedî barış için öncü olacaktır’’ diye konuştu.

YOKOSUKA LİMANI

Bu arada, ABD’nin halen Japonya’daki ana askerî üssü olan, Tokyo Körfezi’nin güney ucundaki Yokosuka limanına gelecek olan, ‘’emekliliği gelen’’ Kitty Hawk uçak gemisinden görevi devralacak USS George Washington nükleer uçak gemisi de törende protesto edildi. Hiroşima kurbanları ve yakınları, ‘’Bu gemi nükleer sızıntı yapıyor’’ dedi.

ABD, HİROŞİMA’DAN 20 GÜN ÖNCE İLK ATOM BOMBASINI DENEDİ

ABD, 16 Temmuz 1945 tarihinde, New Mexico Çölündeki Los Alamos Laboratuvarında ‘’Trinity: Teslis’’ deneyinde ilk atom bombasını test ettikten 20 gün sonra Japonya’yı bu bombayla vurdu. Japonya’yı ‘’kayıtsız-şartsız teslim almak için’’ ABD savaş uçağı 6 Ağustos 1945 sabahı saat 08.13’te şehrin 10 bin metre üzerinden uranyum-235 atom bombasını bıraktı. Bomba yerden 580 metre yükseklikte patlatıldı.

Hiroşima limanından üç gün sonra tarihte savaş amaçlı kullanılmış ikinci ve son atom bombası yine Japonya’nın Nagazaki liman şehrine atıldı. İkinci Dünya Savaşı’nın son günlerinde Hiroşima’da uranyum-235, Nagasaki’de plutonyum-239 atom bombaları ‘’atomun füzyon parçalanma’’ yöntemiyle patlatıldı. ABD ve SSCB, ileride, atom çekirdeğinin birleşmesi ilkesine dayanan (füzyon) çok daha güçlü ‘’hidrojen’’ bombaları geliştirdi. Hiroşima’da ilk anda 70 bin, Nagasaki’de ilk anda 27 bin insan ‘’buharlaşarak’’ yok oldu. Hiroşima’da birkaç yıl içerisinde ise ‘’radyasyonun ölümcül etkisinden’’ 140 bin insan öldü.

İLK VURUCU DALGA

Hem Hiroşima hem Nagazaki’deki atom bombası, ABD savaş uçağından atıldıktan sonra yere 500 metre kala patlatıldı. Bombanın ilk vurucu dalgası olan fırtınanın hızı saatte 800 kilometreydi. 6 Ağustos 1945 sabahı Albay Paul Tibbets yönetimindeki “Enola Gay” isimli B-29 uçağı, “Little Boy” (Ufak Oğlan) isimli çok gizli bir yükle Güney Pasifik’teki Tinian Adası’ndan havalandı. İnsanların zihninde o günden beri aynı soru yankılanıyor: "Bu korkunç bomba zaten yenilmiş olan Japonya’ya atılmalı mıydı?...’’

Japonya’nın en güzel şehri olarak bilinen Hiroşima’nın suları, toprağı, havası ve insanları zehirlendi. İki ay içinde bombanın gizli silâhı olan radyasyon, ölü sayısını 135 bine çıkardı. Bombardımanı takip eden 5 yıl içinde radyasyon sebebiyle mutasyona uğrayan 60 bin kişi daha öldü. Hiroşima’dan sadece 3 gün sonra, atom bombasının çökerttiği Japonya’ya bir bomba daha atıldı. Bu seferki bombanın ‘’kod adı’’ Şişman Çocuk’tu. İki şehirde ölenlerin sayısı 500 bini aştı. Hiroşima’da ilk bomba 15-20 kiloton (20 bin ton) trinitrotoluen (TNT) patlayıcı gücündeydi. İlerleyen yıllarda savaş teknolojisi, Hiroşima ile Nagazaki’ye atılanları, tek bombada 2500 kat aşacak düzeye çıkardı, yani 50 megaton (50 milyon ton) TNT’ye. 1975’te Nobel Barış Ödülü kazanan Sovyet nükleer fizik mühendisi Andrey Sakharov’un (1921-1989) Sovyet lideri Nikita Kruşçev’i (1894-1971) ABD ile silâh yarışında 50 megatonun üzerine çıkılmaması yönündeki iknası, tarihe damgasını vurmuş atom bombası dönemeçlerinden biri olarak hatırlanıyor.

/ Hiroşima

08.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Üsküdar’da hedef Selimiye Kışlası mıydı?

  FİŞLEME, ÖZEL KUVVETLERİN RUTİN GÖREVLERİNDEN BİRİ İMİŞ

  CHP’ye çifte standart suçlaması

  İşsizliğe AB derman olacak

  Sokağa dökülüp politika yapamayız

  Nükleer silâhlar tamamen yasaklansın

  Emniyet’e roketli saldırı: Bir polis şehit, 3 polis yaralı

  Şehit polis bugün toprağa verilecek

  Gazi’deki istifalar tepki istifası değil

  İstifalarla boşalan görevlere atama

  Zafer Üskül, polis merkezini denetledi

  İran krizi kapıda

  MHP’den yerel seçim için “büyük çatı” formülü

  Şehit ailelerinden, Karadağ hakkında suç duyurusu

  Gülnar’daki afetzedelere şehir kurulacak

  Fay hattı sebebiyle İzmir-İstanbul karayolu çöktü

  İstanbul’daki barajların doluluk oranı yüzde 25’e düştü

  Yumurtalık için ‘master plan’ yapılması istendi

  Aliağa’da kaldırımlar yayaların

  Taksi çalışma ruhsatları ay sonuna tamamlanacak

  THY, Ramazan’da yüzde 25 indirim uygulayacak

  Fındık işçilerinin ‘yer bulma’ çilesi

  Karadeniz, 13 tünelle Orta Anadolu’ya bağlanacak

  İzmir’de, 21 su kuyusu daha açılacak

  Orhangazi Belediyesi’nden evde sağlık hizmeti

  Uşak’ta, hayvanlar keneye karşı ilâçlandı

  Kimsesizlere memurluk önceliği

  Trafik canavarına anket teşhisi

  Minikler için okul erken başlayacak

  Öğrencilere belediyede staj imkânı

  Polisliğe her yıl ilgi artıyor

  Zeytinburnu’nda ‘Gökyüzü Okulu’

  ÖSS yerleştirme sonuçları 15-20 Ağustos arası açıklanabilir

  İtalya, köpekleri de kayıt altına alıyor

  Matematiğin dehaları Türkiye’ye geliyor

  İnsanoğlu, 9 bin yıldan beri süt içiyor

  Türk araştırmacı, bilim akademisine seçildi

  120 bin yıldır yaşayan bakteri tesbit edildi

  Virüsler birbirlerini de hasta ediyorlar

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır