"Gerçekten" haber verir 18 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Müşerref ya istifa, ya azil

Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref’e, istifa etmesi için iki gün süre tanındı. Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureşi, Müşerref’in zamanının azaldığını belirterek, Devlet Başkanı iki gün içinde istifa etmeye karar vermediği takdirde hakkındaki azil sürecinin başlatılacağını söyledi.

Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref’e, istifa etmesi için 2 gün süre tanındı.

Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureşi, gazetecilere yaptığı açıklamada, Müşerref’in zamanının azaldığını belirterek, Devlet Başkanı 2 gün içinde istifa etmeye karar vermediği takdirde hakkındaki azil sürecinin başlatılacağını söyledi.

Müşerref’in müttefikleriyse Devlet Başkanı’nın istifa etmeyeceğini ve azil edilmesi için hakkındaki suçlamalarla mücadele etmeye hazır olduğunu ifade ediyorlar.

Hükümetin, Müşerref’i azil edebilmesi için parlamentonun her iki kanadıyla yapılacak ortak oturumda üçte iki çoğunluğu sağlaması gerekiyor.

Bu arada, Pakistan’ın kuzeybatısında Şiî ve Sünniler arasındaki şiddet eylemlerinde 2 haftada ölü sayısının 200’e yaklaştığı bildirildi. Adının açıklanmasını istemeyen bir güvenlik yetkilisi, önceki gece Afgan sınırı yakınındaki Kurram aşiret bölgesinde 23 kişinin öldüğünü, 28 kişinin yaralandığını belirtti. Bu son ölümlerle şiddet eylemlerinde 2 haftada ölenlerin sayısı 194’e, yaralananların sayısı 286’ya çıktı. Şiilerin halkın yaklaşık yüzde 20’sini oluşturduğu Pakistan’da 1980’li yılların sonundan bu yana Sünnî ve Şiiler arasındaki şiddet eylemlerinde yaklaşık 4 bin kişinin öldüğü tahmin ediliyor.

/ İslamabad

18.08.2008


 

Ruslar ağırdan alıyor

FRANSA Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Gürcistan’da “ateşkesin hassas” olduğunu söyledi. Kouchner, Fransız “Journal du Dimanche” gazetesine verdiği demeçte, Rus askerlerinin çekilmemesi konusunda, “Bu çok endişe verici. Ateşkes, bütün ateşkesler gibi hassas. Ancak diplomatik ve siyasî baskıların kesinlikle devam etmesi gerek” dedi.

“Asıl önemli olanın Rus güçlerinin çekilmesi” olduğunu belirten Kouchner, ancak anlaşmanın imzalanmasına rağmen çekilmenin halen başlamadığını ifade etti. Kouchner, gazetenin yarınki sayısında yayımlanacak demecinde, “Tedbirli olmaya devam edelim... Yine de iki taraf da anlaşmaya uyarsa bu en kısa süren savaşlardan ve en kısa sürede varılan ateşkeslerden biri olacak. Ancak ne yazık ki bu noktada değiliz” dedi. Rus haber ajansları, Rus askerlerinin Güney Osetya’dan çekilmesiyle ilgili çelişkili haberler yayımladı. Rus İtar-Tass ajansının, adının açıklanmasını istemeyen bir Savunma Bakanlığı yetkilisine dayandırdığı haberinde, bazı Rus askerlerinin, Gürcistan’ın ayrılıkçı Güney Osetya bölgesinden çekildiği belirtildi.

Bir Rus general de bazı Rus askerlerinin Güney Osetya’dan çekilmekte oldukları açıklamasını yaptı.

Öte yandan Rus İnterfaks ajansına açıklama yapan, yine adının açıklanmasını istemeyen bir Savunma Bakanlığı yetkilisi, çekilmenin başlamadığını kaydetti. Güney Osetya Savunma Bakanlığı sözcüsü İrina Gagloyeva da Oset polisinin, başşehir Tshinvali’de Rus barış gücü askerlerinin yerine geçtiğini söyledi.

Bu arada, Abhaz ayrılıkçıların Rus güçlerinin desteğiyle 13 Gürcü köyü ve Abhazya yakınlarındaki bir hidroelektrik santralini kontrol altına aldığı bildirildi.

Gürcistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, silahlı Abhaz ayrılıkçıların, Rus güçlerinin desteğiyle Zugdidi bölgesinde 2, Tsalenjikha bölgesinde 11 köy ile Enguri’deki bir hidroelektrik santralini kontrol altına aldığı belirtildi.

/ Paris

18.08.2008


 

Lavrov: Hemen çekilme olmaz

rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bir TV söyleşisinde, Gürcistan’daki Rus birliklerinin mevzilerinden hemen çekilmelerinin söz konusu olmadığını söyledi.

Tarafların, çatışma öncesi mevzilerine dönmelerini içeren bir ateşkes anlaşması imzalamış olmalarına, Rus birliklerinin Tiflis yakınındaki bir kasabayı terk etmelerine ve ABD’den gelen ‘’hızla çekil’’ çağrılarına karşın Lavrov, ‘’geniş çaplı bir çekilmenin, Güney Osetya’da Rus birliklerince alınacak güvenlik tedbirlerine bağlı olacağını’’ söyledi. Güney Osetya’daki ‘’Rus barış gücü’’ askerlerini takviye edeceklerini, Rus güçlerinin, Güney Osetya’da güvenliği öncelikle pekiştirmeleri gerekeceğini belirten Lavrov, ‘’Güney Osetya çatışma bölgesine gönderilmiş olan Rus silâhlı kuvvetleri birlikleri, bu güvenlik tedbirleri alındığı zaman çekilecekler’’ dedi. Lavrov, bunun ne kadar zaman alacağı sorusuna ise ‘’gerektiği kadar’’ karşılığını verdi. Rusya Dışişleri Bakanı, bölgeye hangi ülkelerin barış gücü yerleştireceğine de ‘’ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice değil, Güney Osetya halkının karar vereceğini’’ söyledi.

/ Moskova

18.08.2008


 

Rice: Çekilme hızlı olmalı

Abd Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Rus güçlerinin Gürcistan’dan “hızla çekilmeyle başlaması gerektiğini” söyledi.

Rice, Teksas’ın Crawford kasabasında bulunan ABD Başkanı George W. Bush’u Gürcistan ziyaretiyle ilgili bilgilendirdikten sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, “Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev’in ateşkes anlaşmasını imzaladığını, bu prensipten yola çıkarak Rus güçlerinin hızla çekilmeye başlaması gerektiğini” belirtti. Bush, Crawford kasabasındaki çiftliğinde yaptığı açıklamada, “Abhazya ve Güney Osetya’nın Gürcistan’ın parçası olduğunu ve böyle olmaya devam edeceğini, bu konuda tartışmanın mümkün olmadığını belirtmiş, barış planını imzalayan Rusya’nın anlaşmaya saygı göstermesi ve birliklerini çekmesi gerektiğini” ifade etmişti.

/ Crawford

18.08.2008


 

Ermenistan’dan, ne şiş yansın ne kebap tavrı

ermenİstan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Gürcistan ve Rusya arasındaki gelişmelerin endişe verici olduğunu belirterek, ‘’Rusya stratejik müttefikimiz, Gürcistan dost ülke. Erivan, sorunun barışçı çözümünden yana’’ dedi.

Sarkisyan, söz konusu gelişmelerin ele alındığı Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısında, konuya ilişkin yapıcı adımları destekleyeceklerini ifade ederek, sorunların askerî yöntemlerle çözüm girişimlerinin trajik sonuçlara yol açabildiğini kaydetti. Merkezi Erivan’da bulunan Mediamax ajansının haberine göre, Sarkisyan toplantıda vize uygulamasındaki yeni düzenlemelere de değinerek, AB üyesi ülke vatandaşlarının transit geçişlerinde vize uygulamasının kaldırılması yönünde talimat verdiğini dile getirdi. Ermenistan hükümeti de 14 Ağustos’da alınan karar uyarınca, Türk vatandaşları için 1-6 Eylül 2008 tarihleri arasında vize uygulamasının geçici olarak kaldıracağını, bunun Erivan’da yapılacak iki ülke futbol karşılaşmasını izlenmesi ve Türk vatandaşlarının ülkeye girişlerinin kolaylaştırılması amacıyla gerçekleştirildiğini açıklamıştı.

/ Erivan

18.08.2008


 

‘Gori’de, insanî durum dramatik’

fransa'nIn Gürcistan’daki büyükelçisi Eric Fournier, Gürcistan’dan, tek yanlı bağımsızlığını ilân eden Güney Osetya yakınındaki Gori şehrinde insanî durumun “dramatik” olduğunu söyledi.

Fournier, AFP’ye telefonla yaptığı açıklamada, Rusların girişi kapattığı şehre yardımların “damla damla geldiğini” belirtti. “Burada durum kesinlikle dramatik” diyen Fournier, “Gori valisinin yardım çağrısında bulunduğunu, insanî yardımın damla damla geldiğini, bazı kadın ve çocukların yiyecek bulamadığını” ifade etti. Kentte özellikle kadınların ve yaşlıların kaldığını söyleyen Fournier, yağmacıların şehirde dolaştığını ve durumun “tehlikeli” olduğunu kaydetti.

/ Tiflis

18.08.2008


 

Suud’dan, Türk’e yapılan muameleyi bekliyorlar

AİLESİ ile birlikte yakınlarını ziyaret için gittiği Suudi Arabistan’ın Cidde şehrinde kız arkadaşı yüzünden girdiği kavgada kardeşi ile birlikte Suriyeli bir genci bıçaklayarak öldüren Suudi asıllı Kanadalı Muhammed Kuheyl için heyecanlı bekleyiş devam ediyor.

Suudi mahkemesinin Kanadalı genci başı kesilmek suretiyle ölüm cezasına çarptırması kararının ardından başlayan 80 günlük temyiz süreci de doldu. Ailenin sözcüsü Ali Al Ahmed, Montreal’de yaptığı açıklamada, Muhammed Kuheyl’in affedilmesi gerektiğini söyledi. Af yetkisinin Suudi Arabistan Kralı’nda olduğunu belirten Al Ahmed, şunları söyledi: ‘’Ölenin ailesi, saygıdeğer bir şekilde Muhammed Kuheyl’i affetti. Bunu Suudi makamlarına da ilettiler. Suudi Arabistan Kralı, daha önce Türkiye Cumhurbaşkanı ve Başbakanının ricası üzerine iki Türk’ü affetmişti. Muhammed Kuheyl’i de affedebilir. Kanada makamları, bu konuda daha etkili hareket etmeliler. Çünkü zaman aleyhimize işliyor.’’ Suudi asıllı iki kardeşten Sultan Kuheyl, 200 kırbaç ve 1 yıl hapis, ağabeyi Muhammed Kuheyl de halka açık alanda başı kesilmek suretiyle ölüm cezasına çarptırılmıştı.

/ Montreal

18.08.2008


 

Amr Musa: Yeni bir soğuk savaş ortaya çıkıyor gibi

ARAP Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Gürcistan’daki çatışmayla birlikte “yeni bir soğuk savaşın ortaya çıkıyor olabileceğini” söyledi.

Musa, Mısır’a gelen Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, “Uluslararası planda yeni bir soğuk savaşın ortaya çıkmaya başladığını hissediyorum” dedi. İran’ın nükleer programına atıfta bulunan Musa, “ABD ile Rusya arasındaki gerginlik kesinlikle İran’ın nükleer dosyasına yansıyacak” dedi. Arap Birliği Genel Sekreteri, “Orta Doğu bölgesinin yeni bir soğuk savaş sahnesine dönüşmemesi” umudunu dile getirdi.

/ Kahire

18.08.2008


 

160 yıl önce batan geminin peşine düştüler

Kanada, Kuzey Buz Denizinde 160 yıl önce batan İngiliz Kraliyet gemilerinden birini aramaya başlayacak.

Kanada Çevre Bakanı John Baird, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, 1840’lı yıllarda King William Adası yakınlarındaki Northwest Koridoru’nda, mürettebatı ile birlikte sıkışıp kaldıkları buzullarda batan Sir John Franklin kaptanlığındaki İngiliz Kraliyet gemisi HMS Erebus ve HMS Terrore ait kalıntıları aramak üzere 18 Ağustos Pazartesi günü bir ekibin çalışmalarına başlayacağını duyurdu.

/ Ottawa

18.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır