"Gerçekten" haber verir 18 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

Berat Kandilinde duâlarla anıldılar

17 Ağustos 1999’daki Marmara depreminde vefat edenler, Berat Kandili gecesi dualarla anıldı. Yalova Müftülüğü tarafından Deprem Anıtında düzenlenen programda okunan Kur’ânı Kerimi dinleyen vatandaşlar okunan duaları sevdiklerinin ruhlarına gönderdiler. Gölcük ve Adapazarı'nda da deprem şehitleri hatimler ve dualarla yad edildi.

Marmara Depremi’nde vefat eden Yalovalılar, Yalova Deprem Anıtı önünde düzenlenen törenle anıldı. Marmara Depremi’nde ölenler için, Yalova sahilinde, 17 Ağustos Parkı’ndaki Deprem Anıtı’nda Yalova Belediyesi ile Müftülük tarafından anma programı düzenlendi. Programa katılan yaklaşık bin kişilik grup, duâlar okuyup gözyaşı döktü. Gece boyunca Deprem Anıtı’nda bekleyen Yalovalılar, kaybettikleri yakınlarının adlarının yazılı olduğu anıtın mermer kaidelerinin üzerine çiçekler bıraktı. İlâhilerin dinlendiği gecede, Yalova Müftülüğü görevlileri mevlit okudu. Yalova Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği (MAG) üyeleri de Deprem Anıtı’na ellerinde meşalelerle geldi. Dernek Başkanı Sabri Karaçam, muhtemel afetlerde ilk müdahaleyi her zaman vatandaşın yaptığını hatırlatarak, vatandaşlardan MAG’a katılmalarını istedi. Depremin meydana geldiği saat 03.02’ye kadar gözyaşları içinde okunan duâlara eşlik eden Yalovalılar, bir dakikalık saygı duruşunun ardından dağıldılar.

18.08.2008


 

EMEKLEME DÖNEMİNDEYİZ

17 Ağustos depreminin 9. yıldönümü vesilesiyle Gölcük'te düzenlenen panele katılan İTÜ Afet Yönetimi Merkezi Müdürü Alper Ünlü Japon deprem uzmanlarıyla yaptığı bir sohbeti anlatarak başladığı konuşmasında, bu uzmanların, ''Biz vatandaşlarımıza 100 yıldır afet bilincini vermekle uğraşıyoruz, siz daha emekleme dönemindesiniz'' dediğini belirterek, Türkiye'de afet yönetim sisteminin hâlâ kurulamadığını vurguladı.

İTÜ Afet Yönetimi Merkezi Müdürü Alper Ünlü de Japon deprem uzmanlarıyla yaptığı sohbette, bu uzmanların, ‘’Biz vatandaşlara 100 yıldır afet bilincini vermekle uğraşıyoruz, siz daha emekleme dönemindesiniz’’ dediğini belirterek, Türkiye’de afet yönetim sisteminin kurulamadığını belirtti.

Gölcük Kavaklı sahilinde düzenlenen panelde konuşan Ünlü, şunları söyledi: ’’İl ve ilçeler arasında koordinasyon kopukluğu var. Afet yönetimi konusunda başarılı değiliz. Afet yönetiminde 4 önemli konu var. Planlama, operasyon, koordinasyon ve lojistik. Planlama yok. Lojistik ve koordinasyon konusunda da pek adım atılmadı. Medyada da afetleri hatırlatıcı mesajlar ne yazık ki verilmiyor. Medya niçin susuyor. Oysa sürekli hatırlatmak adına birşeyler yapmalı.’’

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gülay Altay ise panelde yaptığı konuşmada, ‘’Deprem sadece bizde değil bütün ülkelerde oluyor. Bu yönde geliştirilen çalışmalar paylaşılıyor. Türkiye, bu konuda önde gelen ülkelerden biri’’ dedi. İTÜ Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, ’’Depremi unutmaya ve gevşemeye hakkımız yok’’ dedi. Eyidoğan, geçmiş depremlerde hasar gören binaların güçlendirilmesinin şart olduğunu vurguladı.

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe de Türkiye’de her yıl deprem olacağının bilindiğini, ancak afet zararlarının azaltılması konusunda bir stratejinin olmadığını ve yeni bir yapı denetim yasasına gerek duyulduğunu söyledi. Yalova Belediye Başkanı Barbaros Binicioğlu, bazı kesimlerin, depremden hâlâ ders çıkarmadığını belirterek, ‘’Depremi Allah yaratır ama onu felâket yapan biz insanlarız. Kat ar tırımı konusunda hâlâ bizlere başvuranlar var. Bu da depremi felâket haline getirenlerin biz insanlar olduğunu, hâlâ depremden bazı dersler çıkarmadığımızı gözler önüne koyuyor’’ dedi.

/ Gölcük-Yalova

18.08.2008


 

Acılar hâlâ tazeliğini koruyor

Depremde vefat edenler, Adapazarı’nda, felâketin yaşandığı saat 03.02’de anıldı. Atatürk Bulvarı’ndaki saatin önünde toplanan yaklaşık 50 kişilik grup, saat 03.02’de depremde vefat edenler hatırasına saygı duruşunda bulundu.

Moloz yığınlarının arasında kalan 12 yaşındaki kızı Tuğba’yı yitiren acılı anne Firdevs Akgül (45), kızının fotoğrafına ve oğluna sarılarak ağladı. Akgül, yaptığı açıklamada, depremin üzerinden 9 yıl geçmesine rağmen, acılarının taze olduğunu söyledi. Grup, saygı duruşunun ardından dağıldı. Bu arada Kocaelinde Marmara Depreminde 27 saat enkaz altında kalan Sami Dündar’ın yaşadıklarından esinlenerek, Ezel Akay’ın yöneteceği, başrolünü Okan Bayülgen’in oynayacağı, Türk-Yunan ortak yapımı ‘’Her Şeyin Bittiği Yerden’’ adlı sinema filminin çekimlerine başlandığı öğrenildi.

18.08.2008


 

UMKE’den 7,2’lik deprem tatbikatı

Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE), 7.2 şiddetinde deprem olduğu varsayılarak Kazlıçeşme’de tatbikat yaptı. Tatbikatta, 81 şehirden gelen yaklaşık 350 UMKE gönüllüsünün yanı sıra Sırbistan, Azerbaycan, Romanya, Ukrayna ve Bulgaristan’dan gelen 7 kişilik ekip de hazır bulundu.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın da takip ettiği tatbikat, hazırlanan senaryo gereği, saat 10.00’da, merkez üssü İstanbul Marmara Denizi Zeytinburnu açıkları olan 7.2 şiddetinde depremin meydana geldiği bilgisinin ulaşmasının ardından başladı. Senaryoya göre, depremin ardından, çevre il ve ilçelerden hissedilen deprem sonrasında, ‘’halkın panik içinde olduğu, ilk gelen haberlere göre bölgede çok sayıda yaralı ve ölünün bulunduğu, ölülerin toplanma merkezi kurularak toplandığı’’ bilgisi doğrultusunda, resmî kurum, sivil toplum örgütleri ve halkın yardımlarıyla arama kurtarma faaliyetlerine başlandı. Haberi alan 60 kişilik UMKE ekibi, toplanma merkezinden, donanımlı bir şekilde çıkış yaptı. İstanbul İl Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Müdürlüğü ekipleri de depremden etkilenen bölgeye ulaştı. Tatbikatta, ‘’klor taşıyan bir tankın’’ gaz sızdırmasına yol açan bir trafik kazası da canlandırıldı. Kazaya müdahale için gelen itfaiye ekipleri, yangını söndürdü. Ayrıca, ‘’kırmızı kod’’ bilgisiyle adlandırılan yaralı bir bebeği kuvöze alarak, iki yaralı ile helikopterle hastaneye ulaştırdı. Senaryoya göre, deprem sonrası yaralananlar sahra hastanelerinde tedavi altına alındı. Tatbikatta, 81 şehirden gelen yaklaşık 350 UMKE gönüllüsünün yanı sıra Sırbistan, Azerbaycan, Romanya, Ukrayna ve Bulgaristan’dan gelen 7 kişilik ekip de hazır bulundu. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen tatbikata, 1. Ordu Komutanlığı, Kara Havacılık Okulu, Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Savunma Müdürlüğü, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi ve Mahalle Afet Gönüllüleri de katıldı.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, tatbikat öncesi düzenlenen törende yaptığı konuşmada, herkesin arzusunun, ‘’17 Ağustosta yaşanıldığı gibi ağır afetlere ve depremlere maruz kalmamak’’ olduğunu belirterek, ‘’Ama Türkiye’nin gerçeğini biliyoruz. Biz bu gerçekle birlikte bundan sonraki yıllarda da yaşamaya mecburuz. Onun için hazır olmaya mecburuz’’ dedi.

/ İstanbul

18.08.2008


 

İstanbul’da 176 okul yıkılıp yeniden yapıldı

Depreme karşı okullarda yapılan çalışmaları anlatan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, İstanbul’da deprem riski taşıyan 874 okuldan 176’sını yıkıp yeniden inşa ettiklerini söyledi.

İstanbul Valiliği Afet Yönetim Merkezinde, depreme hazırlık ve acil müdahale altyapısı konusunda bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaların ele alındığı halkı bilgilendirme amaçlı toplantı yapıldı. Toplantıya, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve İstanbul Valisi Muammer Güler de katıldı. Depreme karşı okullarda yapılan çalışmaları anlatan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, İstanbul’da deprem riski taşıyan 874 okuldan 176’sını yıkıp yeniden inşa ettiklerini söyledi. 331 okulu da depreme karşı güçlendirdiklerini bildiren Bakan Çelik, Türkiye genelinde ise 600 yatılı okulu depreme karşı güçlendirdiklerini ifade etti. İstanbul Valisi Güler ise, afetin unutulduğu an meydana geleceğini belirterek, ‘’Bunun için unutmayacağız, unutturmayacağız’’ dedi.

18.08.2008


 

Trafik kazaları yine çok can yaktı

Türkiye genelinde yılın ilk altı ayında 289 bin 913 trafik kazası meydana geldi. Kazalarda, bin 694 kişi öldü, 78 bin 688 kişi yaralandı. 2007 yılında meydana gelen 749 bin 456 trafik kazasında 3 bin 459 kişi ölmüş, 149 bin 140 kişi yaralanmıştı.

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığının verilerine göre, 2008 yılı Haziran ayı sonuna kadar polis sorumluluk bölgesinde 261 bin 368, jandarma sorumluluk bölgesinde ise 28 bin 545 trafik kazası meydana geldi. Polis sorumluluk bölgesinde meydana gelen kazalarda bin 193 kişi öldü, 63 bin 199 kişi de yaralandı. Jandarma sorumluluk bölgesindeki kazalarda ise 501 kişi öldü, 15 bin 489 kişi yaralandı.

Kazaların büyük bölümü şehir içinde meydana gelirken, ölümlü trafik kazaları şehirler arası yollarda yaşandı.

Polis sorumluluk bölgesinde meydana gelen trafik kazaları 509 milyon 291 bin 354 YTL, jandarma sorumluluk bölgesinde meydana gelen kazalar ise 86 milyon 562 bin 843 YTL maddî hasara yol açtı.

Polis sorumluluk bölgesinde meydana gelen kazaların 282 bin 277’i sürücü, 5 bin 939’u yaya, 259’u araç, 122’si yolcu ve 99’u yol hatalarından kaynaklandı.

Trafik polislerinin denetimleri sırasında kurallara uymayan yayalara 473 bin 900 YTL, sürücülere 304 milyon 820 bin 194 YTL ve araç plakasına 153 milyon 694 bin 104 YTL olmak üzere toplam 458 milyon 988 bin 198 YTL para cezası uygulandı.

Denetimlerde, ayrıca alkollü araç kullanan 68 bin 656 kişinin, 100 ceza puanını dolduran bin 353, 5 kez hız limitini aşan 433 kişi, sağlık şartları değişen 88, hüküm giyen 22 ve mahkeme kararı ile 568 sürücünün ehliyetlerine el konuldu. Trafik kurallarına uymayan 96 bin 273 sürücü mahkemeye çıkarılırken, kurallara uyulmadığı gerekçesiyle 324 bin 415 araç da trafikten men edildi.

Türkiye genelinde 2007 yılında meydana gelen 749 bin 456 trafik kazasında 3 bin 459 kişi ölmüş, 149 bin 140 kişi de yaralanmıştı.

/ Ankara

18.08.2008


 

“Mazlûmun inancına bakılmaz”

Gazeteci Arzu Erdoğral “Müslamanca yaşamak için bir ideolojiye sahip olmak gerekmiyor. Şunu bilmek lâzım ki, mazlûma dini sorulmaz. Ben başörtüsünü savunurken başkasının haklarını savunmuyorsam, samimîdeğilim demektir. Önemli olan kişinin hangi düşüncede olduğu değil, mazlum olmasıdır.”

Türkiye’de iki kutuplu bir medya var. Bir kesim ideolojik düşünüyor. Muhafazakâr medyada ise, geri durma hali var. İnsanlar kendilerini geri

çektiğinde Türkiye’nin sorunları bitiyorsa

bunu yapalım. Eğer kurban verilerek bu sorun çözülecekse ben hazırım. Bugün yanımdaki asistanlara “seslendirmeye, muhabirliğe başlayın” dediğimde, yönetmen olmak istiyorlar, çünkü başörtülü bir muhabirin şansı olmadığını düşünüyorlar. Bunu söylerken başörtüsüz habercilerin sorunsuz olduğunu söylemiyorum, ama başörtülü olmak bu sorunları daha da

büyütüyor.

RÖPORTAJ BÖLÜMÜNÜ TIKLAYIN

Hasan Hüseyin Kemal

18.08.2008


 

ASKON, “Ergenekon”da kararlı tutum bekliyor

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Samsun Şubesi Kurucu Başkanı Adnan Öz, Türkiye’de önemli gelişmeler yaşandığını belirterek, “Ergenekon davasında ipin ucu salınmamalı ve iddiaların üzerine kararlılıkla gidilmeli” dedi.

ASKON’lu işadamları Samsun Şubesi Yönetim Kurulunu belirleyerek kongre için gün belirleme kararı aldı. İstişare amaçlı Acem Tekkesi’nde bir araya gelen ASKON yöneticileri, Türkiye gündemiyle ilgili konuları da ele aldı. ASKON kurucu Şube Başkanı Adnan Öz, Türkiye’de önemli gelişmeler yaşandığını ifade ederek, “İktidar partisinin kapatılmama kararının ardından Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, siyasi partiler kanununda değişiklik yapılması uyarısında bulundu. Bu meselenin bir an önce çözümlenmesi hem iktidar partileri, hem de ülkede siyaset yapan her kesim için kaçınılmaz bir hale dönüştü. Umarım beklentilere kısa sürede cevap verilir.” dedi. Ergenekon davasında ipin ucunun salınmaması ve iddiaların üzerine kararlılıkla gidilmesi gerektiğine de vurgu yapan Öz, “Eğer iddialar doğru ise ucu kimlere uzanıyorsa açığa kavuşmalı, yoksa bu tip yapılanmalar hem demokratikleşmenin hem de gelişmenin önünde önemli bir engel teşkil eder.” diye konuştu.

/ Samsun

18.08.2008


 

Yazıcıoğlu: Afrika ülkelerine çok önem veriyoruz

Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, ‘’Afrika ülkelerine çok önem veriyoruz. Afrika’yla ilgili pek çok stratejik ilişkilerimiz yoğun şekilde gelişiyor. 3 ofisimiz var Afrika’da ama devletimiz 10 yeni ofis açacak. Afrika bütün dünyanın önem verdiği bir bölge. Bugüne kadar ihmal edilmiş ama Türkiye bütün çevresindeki ülkelerle olduğu gibi Afrika’yla da sıcak ilişkilerini sürdürmektedir" dedi.

Tatilini Kuşadası’nda geçiren Bakan Yazıcıoğlu, Aydın’ın Nazilli ilçesinde partililerle bir araya geldi. Koca Cami’nin önündeki parkta gazetecilere açıklamalarda bulunan Yazıcıoğlu, Nazilli’nin her geçen gün büyüyen, gelişen ve kendisini yenileyen bir yer olduğunu ifade etti. Hükümetin gündemindeki konulara da değinen Bakan Yazıcıoğlu, İstanbul’da bugün Afrika ülkelerinin temsilcilerinin katılacağı toplantıyı hatırlatarak, şöyle konuştu: ‘’Bu toplantıya pek çok Afrika ülkesi katılacak. Türkiye olarak Afrika ülkelerine çok önem veriyoruz. Yarın (bugün) İstanbul’a gideceğiz. Temaslarımız olacak. Yani İstanbul’da Afrika ülkeleri zirvesi yapılacak. Çarşamba gününe kadar devam edecek. Akabinde de Makedonya’ya gideceğiz. Orada da bazı açılış ve çalışmalarımız olacak. Afrika’yla ilgili pek çok stratejik ilişkilerimiz yoğun şekilde gelişiyor. 3 ofisimiz var Afrika’da ama devletimiz 10 yeni ofis açacak. Afrika bütün dünyanın önem verdiği bir bölge. Bugüne kadar ihmal edilmiş ama Türkiye bütün çevresindeki ülkelerle olduğu gibi Afrika’yla da sıcak ilişkilerini sürdürmektedir.’’ Son yıllarda organik tarım sektöründe önemli gelişmeler kaydedildiğini ifade eden Yazıcıoğlu, dünyanın geleceğinin gıda alanı üzerine kurulu olduğuna dikkati çekerek, hükümet olarak bu konuda altyapıyı oluşturacak bütün yasaları çıkardıklarını belirtti. Yazıcıoğlu, ‘’Yavaş yavaş organik tarıma geçmemiz lâzım. Organik tarım hem ülkemiz hem de dünya için çok önemli” diye konuştu.

/ Aydın

18.08.2008


 

Bacca’nın katil zanlısına müebbet istendi

Kocaelİ’nİn Gebze ilçesinde aracına aldığı “Pippa Bacca” ismiyle tanınan İtalyan sanatçı Giuseppina Pasqualina Di Marineo’yu tecavüz ettikten sonra boğarak öldürdüğü iddiasıyla tutuklanan Murat Karataş hakkında “ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası” istendi.

Gebze Cumhuriyet Savcısı Kemal Bayık, Milano’dan sanatçı arkadaşı Silvia Moro ile 8 Mart 2007’de “barış ve güven” mesajı vermek amacıyla gelinlikle yola çıkan, Balkan ülkeleri ve Türkiye üzerinden kara yoluyla otostop yaparak Tel Aviv’e ulaşmayı hedefleyen İtalyan sanatçı Giuseppina Pasqualina Di Marineo’yu Gebze’de tecavüz ettikten sonra boğarak öldürdüğü iddia edilen Murat Karataş (38) hakkında hazırladığı iddianameyi Gebze Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi. İddianamede, Karataş’ın İzmit’e varmadan tünelde aracı durdurduğu, inmek isteyen Marineo’yu saçından çekip içeri aldığı, ırzına geçtikten sonra kendisini şikâyet eder korkusuyla boğazını sıkıp öldürdüğü kaydedildi. Cumhuriyet Savcısı Bayık, sanık Murat Karataş’a “nitelikli cinsel saldırı, cebir, tehdit ve hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, kasten yaralama, bir suçu gizlemek veya başka bir suçun delillerini gizlemek veya yakalanmamak amacıyla öldürme ve hırsızlık” suçlarından “ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası” verilmesini istedi.

/ Kocaeli

18.08.2008


 

Tuzla Tersanesi’nde yangın

Tuzla Tersaneler Bölgesi’nde bir tersanede yangın çıktı. Sabah saatlerinde Tuzla Tersaneler Bölgesi’nde bulunan Selah Tersanesi’nde bilinmeyen bir sebeple yangın çıktı.

Tersanede bir teknenin makine dairesinde çıkan yangını gören işçiler itfaiyeye haber verdi. Oksijen maskesi olmadığı için içeriye giremeyen işçiler, itfaiye ekiplerinin gelmesini bekledi. Olay yerine gelen itfaiye ekiplerinin kısa sürede kontrol altına aldığı yangında can kaybı olmazken, küçük çapta maddi hasar meydana geldi.

18.08.2008


 

Temsilcilerimiz Kızılcahamam’da buluştu

Gazetemİzde kuponlarına 1 Eylül’de başlanacak olan “Cüz Cüz Kur’ân” kampanyasıyla ilgili Kızılcahamam Asya Termal Otel’de düzenlenen toplantıda Türkiye genelinden temsilcilerimiz buluştu. Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular da katıldığı toplantıda, “Cüz Cüz Kur’ân” kampanyası bütün yönleriyle ele alındı.

Toplantıda ilk sözü alan Mehmet Kutlular, Ramazan ayında okunan her Kur’ân harfinin diğer zamanlara göre çok büyük sevabının olduğuna dikkat çekerek, Yeni Asya’nın başlattığı “Cüz Cüz Kur’ân” kampanyasının bu sebeple önemli olduğunu vurguladı. Temsilcilerin kendi bölgelerindeki abone çalışmaları neticesinde müjdeli haberlerini beklediklerini ifade eden Kutlular, temsilcilerden bu manevî hediyeyi halkımıza ulaştırmak için gayretli bir şekilde çalışmalarını istedi.

Yeni Asya A.Ş Genel Müdürü Recep Taşçı da, “Amacımız gazetemize daha önce abone olup da bazı nedenlerle aboneliğini kesen okuyucularımıza ulaşıp, elimizde bir Kur’ân hediyesiyle gidip onları tekrar gazetemizle kavuşturmaktır” dedi.

Taşcı, “Cüz Cüz Kur’ân” Kampanyası ile hedeflerinin en az yüzde 100 tiraj artışı olduğunu kaydetti. Dağıtım Müdürü Saim Çelenli, kampanyada abonelere verilecek olan Kur’ân’ların 25 Ağustos’ta illere iletileceğini, talep geldikçe de 2 gün içerisinde istenilen Kur’ân’ların kargo ile gönderileceğini söyledi. Çelenli, abone sayılarını yüzde üç yüz, iki yüz ve yüzde yüz arttıran illere verilecek hediyeleri de şu şekilde açıkladı: “3 adet dizüstü bilgisayar, 5 adet masaüstü bilgisayar, 25 adet cep telefonu, 30 adet çeyrek altın ve 30 adet de kol saati.”

Gazete muhtevasıyla ilgili bilgiler veren Yayın Koordinatörü Abdullah Eraçıkbaş, 2008 yılı içindeki gelişmelerden, ses getiren yayın ve makalelerden ve yeni başlayan köşe, sayfa ve yazarlardan bahsetti. Ayrıca Eraçıkbaş, gazetemiz muhtevası ve yayın politikasıyla ilgili katılımcıların sorularını cevapladı. Yeni Asya Yayınlarına ait kitapların satış rakamlarını ve imsakiye ve takvimle ilgili yenilikleri aktaran Satış-Pazarlama Müdürü Faik Altun, yakında www.yeniasyakitap.com sitesi üzerinden kitapların e-satış ile satılacağını da dile getirdi. Dergiler Koordinatörü Şener Boztaş da Genç Yaklaşım, Bizim Aile, Can Kardeş ve Köprü dergileri için 2010 yılında belirli bir abone sayısına ulaşmak için hedefler koyduklarını belirterek, bu hedefe ulaşmak üzere çalışmaların sürdüğünü kaydetti. Son olarak söz alan Reklâm Müdürü Esad Sivri ise, 2008 yılı içerisinde gazete, dergiler, Bizim Radyo ve gazete web sitesine alınan reklâmlar hakkında bilgi verdi.

CEMİL YÜZER / ANKARA

18.08.2008


 

Ekmek israfı fırında başlıyor

TÜRKİYE Fırıncılar Odası Başkanı Halil İbrahim Balcı, Türkiye genelinde günlük üretilen ekmeğin 2 milyon 700 bin adedinin, satılmadan üretilen mekanlarda israf edildiğini söyledi.

Balcı, yaptığı açıklamada, Türkiye’de ekmeğin vatandaşların temel gıdası olduğunu kaydederek, insanların gerek üretimde gerekse tüketimde dikkatli davranmaları gerektiğini bildirdi. Türkiye’de kişi başına ortalama ekmek tüketiminin 333 olduğunu ifade eden Balcı, ‘’300 gramlık standart normal ekmekten 82 milyon üretiliyor. Bunun 4 milyon 66 adeti israf ediliyor. 200 gramlık normal ekmekten ise, 123 milyon üretiliyor. Bunun 6 milyon 14 bini israf ediliyor’’ dedi. Türkiye’de tüketilen ekmeğin tip, büyüklük ve özelliklerinin tespit edildiğini dile getiren Balcı, satılan ekmeğin yaklaşık yüzde 60’ının beyaz somun tipi ekmek, yüzde 40’ının da ağırlığı 300-1400 gram arasında değişen büyük ekmeklerin tercih edildiğini belirtti. Balcı, ‘’Türkiye üretilen ekmeğin büyük bir kısmı fırınlarda israf ediliyor. Bu da satıştan fazla üretim yapan esnaflardan kaynaklanıyor. Ekmeği satamadığı için de fırınlarda ekmek israf ediliyor. Yaklaşık 2 milyon 700 bin ekmek fırınlarda israf ediliyor. Yalnız fırınlardaki israf değil, vatandaşların da bu konuda duyarlı olması lazım. Bayatlayan ekmeklerini bir şekilde değerlendirmeliler’’ diye konuştu.

/ Sakarya

18.08.2008


 

58 yıllık G. Kore dostluğu

Türkİye-Güney Kore kültür etkileşimi programı çerçevesinde Konya’ya gelen Güney Koreli gençler, Kore gazilerine teşekkür ziyaretinde bulundu. Türkçe olarak ‘dede’ dedikleri gazilerin ellerini öpen Koreli gençler, dinledikleri savaş anıları karşısında duygusal anlar yaşadı.

Konya Büyükşehir Belediyesi önderliğinde, Güney Kore Aile ve Sağlık Bakanlığı ile Türk Kültür Merkezi ortaklaşa ‘Türkiye-Güney Kore kültür etkileşimi’ isimli projeyi hayata geçirdi. Program çerçevesinde Türkiye’yi bu yıl 60 Güney Koreli genç ziyaret etti. Kültürel etkileşimi artırmak amacıyla Koreli gençlere Türk kültürü tanıtıldı. Ebru, takı ve Türkçe dersleri verildi. Koreli genç misafirler, 58 yıl önce Kore harbinde ülkelerini kurtaran Türk gazilerini de unutmadı. Kore harbi gazilerini ziyaret eden misafirler gazilerden Kore harbi anılarını anlatmalarını istedi. Gazilerin, savaştaki anılarını anlatırken gözleri dolunca, buluşmada duygulu anlar yaşandı. Anıları büyük bir heyecanla dinleyen Güney Koreli ziyaretçiler ise gazilere duydukları minnettarlıklarını göstermek için öğrenebildikleri Türkçe kelimelerle teşekkür edip, ülkelerinden getirdikleri hediyeleri gazilere verdi. Gençler, gazilere geleneksel halk danslarından oluşan bir gösteri de sundu. Gazileri en çok mutlu eden ise Koreli gençlerin Türkçe ‘dede’ deyip, ellerini öpmeleri oldu.

Kore Savaşı gazisi Nevzat Koçak (77), yıllar sonra böyle bir ziyaretin kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi. Bundan 58 yıl önce Güney Kore’ye zorda kalmış insanlara yardım etmek için gittiklerini belirten Koçak, “Savaşta birçok arkadaşımız şehit düştü. Birçok arkadaşımız kayboldu. Bizler de Allah şehitliği nasip etmeyince gazi olduk. Bazı kişiler Türk insanının Güney Kore’deki savaşta ne işi olduğunu hala sorguluyor. Biz Türk milletiyiz. Zorda kalmış bir millete yardım etmek bizim kanımızda var. Bu gün o şekilde konuşan insanlara verilecek en güzel cevap gelip bu tabloyu görmeleri olacaktır.” diye konuştu.

/ Konya

18.08.2008


 

Irak’ın kuzeyindeki terörister vuruldu

Genelkurmay Başkanlığı, Irak’ın kuzeyinde Avaşin-Basyan bölgesinde tesbit edilen kalabalık bir grup PKK/KONRGA-GEL terör örgütü mensubunun barındığı mağaranın, önceki gün gece uçaklar tarafından tam isabetle vurulduğunu bildirdi.

Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde yer alan konuya ilişkin bilgi notunda şunlar kaydedildi: ‘’Irak’ın kuzeyinde Avaşin-Basyan bölgesinde tesbit edilen ve Türkiye’ye karşı eylem hazırlığında olan kalabalık bir grup PKK/KONGRA-GEL terör örgütü mensubunun barındığı mağara, 16 Ağustos 2008 gecesi, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait uçaklar tarafından tam isabetle vurulmuştur. Görevi başarıyla tamamlayan uçaklarımız emniyetle üslerine dönmüşlerdir.’’

/ Ankara

18.08.2008


 

Kara yolunda patlayıcı madde ele geçirildi

Tuncelİ-Erzincan kara yolunda, uzaktan kumanda düzenekli patlayıcı madde ele geçirildi.

Edinilen bilgiye göre, Tunceli-Erzincan kara yolunda, güvenlik kuvvetlerince yapılan arama tarama faaliyetleri sırasında, Şehit Mehmet Jandarma Karakolu yakınlarında, patlayıcı madde tesbit edildi. Alınan tedbirlerinin ardından, kara yoluna döşenmiş patlayıcı madde, güvenlik kuvvetlerince olay yerinde etkisiz hale getirildi. Bölgede, arama-tarama faaliyetlerinin sürdürüldüğü bildirildi.

/ Tunceli

18.08.2008


 

Yağ fabrikasında patlama: 4 yaralı

KIRKLARELİ'NDE bir yağ fabrikasında meydana gelen patlamada 4 işçi yaralandı.

Alınan bilgiye göre, Babaeski ilçesine bağlı Büyükmandıra beldesindeki bir yağ fabrikasında egzan gazı sızıntısı oldu. Bu sırada mutfağa yemek yapmak için giren işçilerin mutfak tüpünü ateşlemelerinin ardından patlama meydana geldi.Patlamanın ardından çıkan yangında işçiler Enis Akbalık, Bülent Uyanık, Ali Gürel ile Kaşif Köse yaralandı. Yaralanan işçiler, Lüleburgaz Devlet Hastanesine kaldırıldı. Durumu ağır olan Akbalık, İstanbul Çapa Tıp Fakültesi Hastanesine sevk edildi. Yangın, itfaiye ekipleri ve fabrika işçilerinin müdahalesiyle kontrol altına alınarak söndürüldü.

/ Kırklareli

18.08.2008


 

İşte ucuz seyahatin püf noktaları

Onİkİ yaş altı çocuklar ve engellilerin otobüs firmalarında yüzde 50 indirimli seyahat edebileceği, alınan biletin 24 saat öncesine kadar gerekçe gösterilmeksizin iptal edilip paranın geri alınabileceği gibi hakların yaygın olarak kullanılmadığı belirtildi.

Konya, Karaman ve Aksaray otogarı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Ulaştırma Bakanlığı’nca 19 Kasım 2006’da yürürlüğe giren yönetmelik, şirketlere ve yolculara bazı avantajlar sağlıyor.

Şirketlere sağlanan avantajlar, yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten beri firmalarca en iyi şekilde hayata geçirilirken, bu firmaların otobüsleriyle yolculuk eden vatandaşların büyük bölümü, üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen yönetmeliğin kendilerine sağladığı avantajları bilmiyor ve bu avantajları firmalardan talep etmiyor. Yönetmeliğin sağladığı avantajların kullanılabilmesi için önce bu avantajların vatandaşlarca bilinmesi gerektiğini belirten Konya Otogar Müdürlüğü yetkilileri, müdürlük olarak kendilerinin de ellerinden geldiğince Konya Şehirler Arası Otobüs Terminali’ni kullanan vatandaşları bu konularda bilgilendirmeye çalıştıklarını vurguladı.

Yönetmeliğin bilinmesi gereken ilk maddesi, firmaların, 12 yaşın altındaki çocuklar ve engelli vatandaşlara yüzde 50 indirim sağlaması. Ancak bu imkândan yararlanmak isteyenlerin, bilet alınması sırasında firmalardan bu indirimi talep etmesi gerekiyor. Bu indirimi, bütün firmaların sağlaması ise yasal bir zorunluluk. 6-12 yaş arası çocuklara ve tam teşekküllü hastanelerden engelli raporu almış ya da resmî engelli kimliği olanlar, talep etmelerine rağmen firmalarca indirim yapılmazsa, hemen otogar müdürlüklerine başvurabiliyor.

Böylesi bir durumda otogar müdürlükleri zabıta aracılığıyla söz konusu firmaya 5 ihtar cezası karşılığı yaklaşık 500 YTL ceza yazıyor. Bu cezayı firmalara ayrıca, Ulaştırma Bakanlığı görevlileri, bakanlıkça görevlendirilen elemanlar, trafik polisleri ve jandarma da kesebiliyor. Söz konusu yönetmelik ayrıca, 6 yaşından küçük çocukların ek ücret ödenmeksizin kucakta seyahat edebileceğini, ailesi ayrı koltuk talebinde bulunması durumunda ise bilet fiyatından yüzde 50 indirim uygulanacağını hükme bağlıyor.

24 SAATTEN ÖNCE BİLETİ

ŞARTSIZ İPTAL ETTİREBİLİRSİNİZ

Yolcuların çoğunun haberdar olmadığı haklar, sadece bunlarla sınırlı değil. Satın alınan bilet, yolculuktan vazgeçilmesi durumunda hiçbir gerekçe aranmaksızın, hareket saatinden 24 saat öncesine kadar iptal edilebiliyor. Firma, söz konusu yönetmeliğe göre, bilet ücretini hiçbir kesinti yapmaksızın yolcuya aynen iade etmek zorunda. Otobüsün hareketine 12 saatte kadar olan süre içinde yapılacak bilet iptallerinde ise yolcu, söz konusu firmadan 6 ay açık bilet tanzim edilmesini talep edebiliyor. İlgili yönetmelik ayrıca, şehirler arası yolcu taşıyan firmalara, Bakanlıkça belirlenen taban fiyatın altına inmemek şartıyla bilet ücretinde yüzde 30’a yakın indirim yapabilme imkânı tanıyor. Yani aynı firma, bir şehre yolculuk yapan müşteriden, yüzde 30 farkı geçmemek şartıyla gidişte farklı, dönüşte farklı ücret talep edebiliyor.

/ Konya

18.08.2008


 

Amasya’da saray yemekleri yarıştı

Amasya’da Osmanlı saray yemeklerinin tanıtım amacıyla düzenlenen ‘’Osmanlı Saray Yemekleri Yarışması’’ yapıldı.

‘’Şehzadeler Şehri’’ olarak bilinen Amasya’nın Osmanlı saray mutfağına etkisi ve Osmanlı saray mutfağında padişahlar için pişirilen yemeklerin tanıtımı amacıyla düzenlenen yarışma, Hamit Kaplan Spor Salonunda 10 otelinin şeflerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Kuzu İncik yemeği birinciliğe lâyık görülürken, İkinciliği Keşkekli İncik Yahnisi yemeği, üçüncülüğü Pazı Kubbesinde Isfıtbaç Aşı yemeği kazandı. Yarışmada dereceye girenlere çeşitli ödüller verildi.

/ Amasya

18.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır