"Gerçekten" haber verir 10 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Irak’tan çekip Afganistan’a gönderecek

ABD Başkanı George W. Bush, gelecek aylarda Irak’tan yaklaşık 8 bin asker çekileceğini, Afganistan’daki Amerikan varlığının ise yaklaşık 4 bin 500 askerle takviye edileceğini söyledi.

Buna göre ABD, Irak’tan bin askerlik bir deniz piyadesi taburunu Kasım'da çekecek, buna karşılık, Bush’un “Büyük bir sınavla karşı karşıyayız” dediği Afganistan’a ABD askeri takviyesi sürecek.

10.09.2008


 

'MOSSAD AHMEDİNEJAD'I KAÇIRABİLİR'

İSRAİL istihbarat örgütü MOSSAD’ın eski şeflerinden, halen bakanlık görevinde bulunan Rafi Eytan, İsrail’in Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanının önüne çıkarmak amacıyla İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ı kaçırabileceğini söyledi.

Emeklilerden sorumlu Bakan Eytan, Almanya’nın önde gelen haftalık haber dergilerinden Der Spiegel’e verdiği demeçte, “İran Cumhurbaşkanı gibi bir liderin ansızın kendisini Lahey’de bulmasının çok iyi olacağını” söyledi.

Eytan, bir süre önce, 1960 yılında MOSSAD ajanlarının eski Nazilerden Adolf Eichmann’i nasıl kaçırdıklarına ve dönemin ünlü Nazi doktorlarından ‘’ölüm meleği’’ lakabıyla anılan Yosef Mengele’nin yakalanmasını o sırada neden ertelendiğine ilişkin açıklamalarıyla gündeme gelmişti.

Rafi Eytan, Mossad’ın hala Nazi savaş suçlularını avlamayı sürdürüp sürdürmediği sorusunu, “O dönem bitti. Ama bu tür operasyonların tamamen geçmişe ait bir sey olduğu söylenemez” diye yanıtladı.

Eytan, “bununla ne demek istediğinin” sorulması üzerine, Nazi savaş suçlularının olduğu gibi, Ahmedinejad’in da Adalet Divanının önüne çıkarılmak amacıyla kaçırılması ihtimalinin olabileceğini söyledi.

Bu konuda “ciddî olup olmadığı” sorusuna ise Eytan, “kesinlikle ciddî olduğu” karşılığını verdi ve “Zehir saçan ve başka milletleri mahvetmek isteyenler, bu tür akıbetlerinin olabileceğini beklemek durumundalar” diye konuştu.

/ Kudüs

10.09.2008


 

Sarkozy yeniden Gürcistan’da

FRANSA Cumhurbaşkanı ve AB Dönem Başkanı Nicolas Sarkozy, Kafkasya’daki çatışmaları sona erdirmek için yoğun çaba harcadıklarını söyledi.

Sarkozy, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana ile Tiflis’e geldi. Sarkozy, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Sakaaşvili ile yaptığı 3 saate yakın görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, bölgeye daha önce gerçekleştirdiği ziyaretinde vardıkları ateşkes anlaşmasındaki tüm şartlara uyulmadığını ancak bu kez Rus askerlerinin Gürcistan topraklarından çekilmesi konusunda kesin anlaşma sağladıklarını kaydetti. AB’nin, güçlü şekilde çalışarak Kafkasya’daki çatışmaları sona erdirmeyi başardığını kaydeden Sarkozy, ‘’sadece diyalog yoluyla sorunların çözümünden yana olduk. Bölgedeki sorunları barışçıl yollardan çözüme kavuşturmaya yakınız’’ dedi. Gürcistan’ın güçlü bir ekonomik yapıya sahip olmasını istediklerini kaydeden Sarkozy, Abhazya ve Güney Osetya dışında Gürcistan topraklarında 15 Ekime kadar bir tek Rus askerinin kalmayacağını, bölgeye AB gözlemcilerinin gönderileceğini ifade etti. Saakaşvili de açıklamasında, Rusya’nın 12 Ağustosta imzalanan ateşkes anlaşmasına uymadığını, ancak bugün imzalanan belgenin sonucunda Rus birliklerinin Gürcü topraklarını terk edeceğini kaydetti. Rusya’nın Güney Osetya ve Abhazya’nın bağımsızlıklarını tanıdığını anımsatan Saakaşvili, bu nedenle AB’nin, Gürcistan’ın toprak bütünlüğüne verdiği desteğinin büyük önemi bulunduğuna işaret etti.

/ Tiflis

10.09.2008


 

İngiltere, tarihinin en büyük terör zanlıları karşısında çaresiz

İNGİLTERE'DE Woolwich Ağır Ceza Mahkemesinin jürisi, 11 Eylül’den bu yana en büyük terör saldırısı girişimi olduğu öne sürülen ve aynı anda Atlantik üzerindeki 8 uçağın patlatılmasını içeren planı hazırladıkları öne sürülen zanlılara ceza belirlemeyi reddetti.

3 kişinin suçlu bulunduğu son yılların en büyük terör dâvâsında 5 kişinin ise halen firarda olduğu belirtildi. 10 milyon sterlin harcanarak onlarca gözaltının yapıldığı soruşturması tamamlanan ve yaklaşık iki yıldır yargılama süreci devam eden dâvâda suçlu bulunan üç kişinin hücre lideri olduğu ve hazırlanan büyük terör saldırısında rol almaya hazırlandığı bildirildi. Tanver Hüseyin, Assad Sarvar ve Abdullah Ahmet adlı kişilerin suçlu bulunmasının ardından bu kişilere verilecek cezaları belirlemek üzere toplanan jürinin 56 saat toplantı yapmasına rağmen zanlılar hakkında karar verememesi adli sistemde bir kriz olarak yorumlandı. Jüri bu üç kişinin böylesine büyük bir planın parçası olduğu ve İngiltere’den ABD ve Kanada’ya giden uçakları havaya uçurmaya hazırlandığı suçlamalarının kanıtlandığından emin olamadığını açıkladı. Polis ve savcılık, “karar krizi”nin ardından acil toplantılar başlattı. Söz konusu yetkililerin dâvânın mutlaka karara bağlanmasını sağlamak ve İngiltere’nin terörle mücadele çabalarının zarar görmesini engellemek için çaba harcadığı belirtiliyor. İngiltere’de bir ilki oluşturan karar krizinin nasıl çözülebileceği bilinmezken, Kraliyet Başsavcılığının dâvânın yeniden görülmesini isteyebileceği kaydediliyor. Mahkeme tarafından suçlu bulunan, ancak jürinin cezalarını belirlemeyi reddettiği kişilerin 2006 yılının Ağustos ayında düzenlemeyi planladıkları büyük terör saldırısı için belirledikleri Atlantik ötesi uçuş yapan ve yaklaşık 1500 yolcu taşıyan 8 ayrı uçağı, kabinlerine kolalı içecek ya da meyve suyu şişelerinde soktukları likit patlayıcılarla havaya uçurmaya hazırlandıklarına inanılıyor.

/ Londra

10.09.2008


 

İran’da üniversitelere kızlar hakim

İRAN'DA üniversitede okumaya hak kazanan her 100 öğrencinin 64’ünü kız öğrenciler oluşturuyor.

Ölçme ve Değerlendirme Merkezinin verilerine göre, geçen iki yılda olduğu gibi bu yıl da üniversite giriş sınavında başarılı olan kızların oranı yüzde 64 olarak belirlendi. Sınava giren 1,2 milyon adayın yine yaklaşık yüzde 64’ünü kız öğrenciler oluştururken, erkek ve kız öğrenciler arasında başarı oranı aynı düzeyde kaldı. Üniversite sınavına katılabilmek için öğrenciler, 5 3 4 sistemine göre 12 yıllık zorunlu eğitimi tamamlamak ve bir yıl hazırlık okumak zorunda. İran takvimine göre 1387-1388 eğitim-öğretim yılında 500 bin öğrenci yüksek öğretim için kayıt yaptırmaya hak kazandı. Üniversitelerin yaklaşık üçte birinin özel sektöre ait olduğu İran’da 3,5 milyon öğrenci eğitim görüyor.

/ Tahran

10.09.2008


 

Belarus da Rusya’nın izinde

BELARUS'UN, Gürcistan’dan tek taraflı bağımsızlıklarını ilân eden Güney Osetya ve Abhazya’yı bu ay sonunda yapılacak parlamento seçimlerinin ardından tanıyabileceği bildirildi.

Belarus Devlet Başkanı Aleksandır Lukaşenko yaptığı açıklamada, söz konusu cumhuriyetleri 27 Eylülde yapılacak parlamento seçimlerinin ardından tanıyabileceklerini söyledi. Lukaşenko, Belarus’un Abhazya ile her zaman ‘’güçlü’’ ilişkilere sahip olduğunu belirterek, Abhazya ile iyi ilişkilerin sadece Rusya ile sahip olunan ilişkilerin tabiî bir uzantısı olmadığını vurguladı.

/ Moskova

10.09.2008


 

Zerdari yemin etti

PAKİSTAN'IN suikasta kurban giden liderlerinden Benazir Butto’nun kocası Asıf Ali Zerdari, devlet başkanı olarak yemin etti.

53 yaşındaki Zerdari’nin devlet başkanlığı sarayında yapılan yemin törenine aralarında Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin de bulunduğu çok sayıda siyasetçi ve diplomat katıldı. Zerdari, iktidardaki Pakistan Halk Partisi (PHP) tarafından 18 Ağustosta istifa eden Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in yerine aday gösterilmişti. Butto ile 1987’de evlenen Zerdari, eşinin 27 Aralıkta öldürülmesinden sonra partinin lideri oldu. Yolsuzluk suçlamaları yüzünden eşi Butto’nun iki kez başbakanlıktan ayrılmak zorunda kaldığı Zerdari, ilk kez 1990’da ilk Butto hükümetinin dağılmasıyla hapse girdi. Zerdari, 1993’te serbest bırakıldı ve bir İngiliz iş adamından tehditle milyonlarca dolar almaya çalışmanın da aralarında bulunduğu bir dizi suçtan beraat etti. Zerdari, yolsuzluk ve Karaçi’de vurularak öldürülen Butto’nun kardeşi Murtaza’ya yapılan saldırıda rolü olduğu suçlamasıyla 1996’da ikinci kez girdiği hapisten 2004’te çıkınca Birleşik Arap Emirlikleri’nde bulunan ailesinin yanına gitti. Müşerref, geçen yıl Butto, Zerdari ve diğer PHP liderlerinin ülkeye dönmesi için af çıkarmıştı. Zerdari’nin, Butto’dan iki kız ve bir erkek çocuğu bulunuyor.

/ İslamabad

10.09.2008


 

El Kaide’den 11 Eylül mesajı

ABD'deki 11 Eylül terör saldırılarının yıl dönümü öncesinde El Kaide mesaj vermeye başladı. Örgütün basın kolu olduğu ileri sürülen Es-Sahab, bir İslami internet sitesi aracılığıyla, 11 Eylül saldırılarının yıl dönümünde “izleyicileri memnun edeceklerini” duyurdu.

Uçakların New York’taki Dünya Ticaret Merkezine çarptığı sırada çekilen fotoğraflarının da gösterildiği mesajda, “Allah’ın izniyle sizleri memnun edecek şeyleri görmek için 11 Eylülü bekleyin” denildi. El Kaide’nin 2 numarası Eymen El Zevahiri, El Cezire televizyonunda yayımlanan video mesajında, İran’ı Afganistan ve Irak’taki Amerikan güçleriyle işbirliği yapmakla suçlamıştı. Zevahiri, Irak’taki Şiileri de “cihad çağrısı yapmamak ve haçlı işgalcilerine karşı silâha sarılmamakla” eleştirmişti.

/ Kahire

10.09.2008


 

Saakaşvili: Rusya’nın saldırganlığına sağlam delillerimiz var

Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili, Güney Kafkasya’daki çatışmaları Rusya’nın başlattığına dair sağlam delilleri olduğunu ileri sürdü.

Gürcistan basınında çıkan haberlere göre Saakaşvili, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile önceki gece görüştükten sonra yaptığı açıklamada, çatışmaları ülkesinin başlatmadığına işaret eden delilleri AB’ye ilettiklerini söyledi. Saakaşvili, Rusya’nın geniş ölçekli istilâsına karşılık verdiklerini öne sürdü ve “Bunu kanıtlayabiliriz. Deliller oldukça sağlam. Ruslar başlattı. 19. ve 20. yüzyıllarda olduğu gibi bize saldırdılar. Maalesef bu 21. yüzyılda da oldu” diye konuştu. Söz konusu deliller hakkında ayrıntılı bilgi vermeyen Saakaşvili, Rusya’nın, Güney Osetya’da soykırım gerekçesinin doğruyu yansıtmadığını belirtti ve çatışmaların başlangıcında Moskova yönetiminin tuzağına düştüğüne dair iddiaları kabul etmedi. Saakaşvili, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’ın, çatışmalardan hangi tarafın sorumlu olduğunun ortaya çıkartılması için uluslar arası soruşturma yürütülmesi çağrısından memnuniyet duyduğunu da kaydetti.

/ Tiflis

10.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır