"Gerçekten" haber verir 11 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Büyüme sert fren yaptı

TÜRKİYE ekonomisindeki büyüme ikinci çeyrekte sert fren yaptı ve beklentilerin çok altında gerçekleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, yılın ikinci çeyreğinde gayri safi yurtiçi hasıla yüzde 1.9 artış kaydetti. Böylece büyüme 2002’nin birinci çeyreğinden bu yana en düşük düzeyde gerçekleşmiş oldu. TÜİK, ilk çeyrek için yüzde 6.6 olarak açıkladığı GSYH büyümesini yüzde 6.7 olarak revize etti. GSYH ikinci çeyrekte cari fiyatlarla yüzde 14.7 artışla 240.9 milyar YTL oldu. Anılan dönemde sabit fiyatlarla gayri safi yurt içi hasıla değeri ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1.9’luk artışla 25 milyar 130 Milyon YTL olarak gerçekleşti. Yılın ilk 6 aylık döneminde büyüme hızı yüzde 4.2 olarak gerçekleşti.

TARIM SEKTÖRÜ DARALDI

Yılın ikinci çeyreğinde sektörel bazda en dikkat çeken gelişme tarımda yaşandı. Tarım sektörü ikinci çeyrekte yüzde 3.5 daraldı. İmalat sanayi yüzde 2.5, inşaat yüzde 0.9, ticaret yüzde 3.3, ulaştırma yüzde 3.2, konut sahipliği yüzde 1.6, gayrimenkul ve kiralama yüzde 15.1 oranında büyüme kaydetti.

Harcamalar yöntemine göre yerleşik hanehalklarının tüketimi yüzde 2.8 büyürken devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 3.7 düştü. Kamu sektörü yatırım harcamaları yüzde 16.8 daralma kaydederken özel sektör sermaye yatırımları yüzde 0.6 büyüdü. Dış ticaret tarafında ihracat yüzde 2.3 büyürken, ithalat yüzde 0.7 artış kaydetti.

2007 MİLLİ GELİRİNDE DE REVİZYON

Bu arada 2007 yılına ilişkin daha önce açıklanan GSYH ve büyüme oranları da revize edildi. Buna göre 2007 yılı gayri safi yurt içi hasıla değeri ise cari fiyatlarla yüzde 12.6’lık artışla 853 milyar 636 milyon YTL, sabit fiyatlarla yüzde 4.6’lık artışla 101 milyar 208 milyon YTL olarak açıklandı.

2007 yılında kişi başına gayri safi yurt içi hasıla değerinin de cari fiyatlarla 12 bin 94 YTL ve 9 bin 305 dolar olduğu bildirildi.

Daha önce, 2007 yılı GSYH değeri cari fiyatlarla yüzde 12.9’luk artışla 856 milyar 387 milyon YTL, sabit fiyatlarla yüzde4.5’lik artışla 101 milyar 46 Milyon YTL, kişi başına milli gelir de 9 bin 333 dolar olarak açıklanmıştı. Haziran sonu itibariyle yıllık (son dört çeyrek) GSMH tutarı cari fiyatlarla 918 milyar 723 milyon YTL, sabit fiyatlarla 103 milyar 213 milyon YTL düzeyinde gerçekleşti.

11.09.2008


 

Demir fiyatlarında büyük düşüş

YAKLAŞIK 2 yıl önce konut kredisi faizlerindeki düşüşle canlanan inşaat sektörüyle birlikte tırmanışa geçen demirin, yılbaşında kilogramı 2 YTL olan fiyatı 1,15 YTL seviyesine kadar geriledi.

Türkiye’nin önemli demir çelik üretim merkezlerinden Hatay’ın İskenderun ilçesinde faaliyet gösteren Ekinciler Demir Çelik Genel Müdürü Çetin Kaya, demir fiyatlarındaki düşüşte iç piyasadan çok dünyadaki gelişmelerin etkili olduğunu belirtti. Türk demir çelik sektörünün dünya ile entegre olduğunu, üretimin yarısının ihraç edildiğini belirten Kaya, ‘’15-20 gün önce dünya piyasalarında demirin ton fiyatı 1,500 dolar civarındaydı, şimdi ise 1000 dolarlarda seyrediyor’’ dedi. Demir çelik sektörünün bu iniş çıkışlara alışık olduğunu ancak, böyle devam etmeyeceğini savunan Kaya, demir fiyatlarının ekim ayından itibaren yeniden yükselişe geçeceğini tahmin ettiklerini belirtti.

Demir tüccarı ve Payas Sanayici ve İşadamları (PAYSİAD) Derneği Başkanı Ercan Ergun ise, sektördeki dalgalanmada Çin’in etkili olduğunu belirterek, ‘’Yıl başından itibaren demir fiyatları düşüş seyrine girdi, Ağustosta da bu devam etti’’ dedi. Adana Ticaret Odası İnşaat Meslek Komitesi Başkanı Halil Avcı ise Demirin kilo fiyatındaki düşüşün bir süre daha devam edeceğini tahmin ettiklerini ancak, Ekim’den itibaren piyasadaki durgunluğun aşılmasıyla normal seyrine gireceğini tahmin ettiklerini belirtti.

/ Adana/İskenderun

11.09.2008


 

Türkiye Finans’tan elektronik imza ile SMS bankacılığı

TÜRKİYE'NİN öncü katılım bankası Türkiye Finans bir ilke daha imza atarak SMS’le güvenli para transferi hizmetini müşterilerinin hizmetine sunuyor.

Türkiye Finans müşterileri, elektronik imza hizmetini sunan tüm GSM operatörleri üzerinden kısa mesaj servisini kullanarak güvenli bir şekilde para transferi işlemi gerçekleştirebilecek. 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu’na uygun olarak geliştirilmiş ve ıslak imza yerine geçen Mobil İmza uygulamasını SMS altyapısıyla birleştiren Türkiye Finans, SMS Şubesi’nden para transfer işlemlerini Turkcell ya da Avea Mobil İmza ile kolayca gerçekleştirebilecek. Türkiye Finans internet şubesi müşterileri, daha önce tanımladıkları alıcılara 7 gün 24 saat SMS yolu ile para transferi yapabilecek. Türkiye Finans SMS Şubesi’nden hesap ve kredi kartı bilgileri günün her saati sadece bir SMS gönderilerek öğrenilebiliniyor. Türkiye Finans müşterileri SMS Bankacılığı hizmetlerinden GSM operatörünün SMS tarifesi dışında herhangi bir ücret ödemeden yararlanabilecek. Türkiye Finans SMS Bankacılığı hizmetleri için kullanılan cep telefonunun banka sisteminde kayıtlı olması yeterli. Telefonu banka sisteminde kayıtlı olmayan müşteriler de 444 2 444 numaralı Müşteri İletişim Merkezi’ni arayarak kayıt yaptırabiliyorlar.

11.09.2008


 

KARGEM’den gençlere iş garantili kurs

KARİYER Geliştirme Eğitim Merkezi (KARGEM), 2008 yılı sonuna kadar 200 yeni mezun üniversiteli ve liseli gençlere istihdam destekli eğitim programı verecek.

Milli eğitime bağlı olan kursda perakendecilik ve mağazacılık eğitimi veriliyor. Üniversite mezunları için yöneticilik eğitimi verecek olan KARGEM, lise mezunlarına da “ara eleman ve üstü” şeklinde eğitim programı sunacak. Eylül ayında ilk 50 kişilik grubun başlayacağı eğitim programına deneyimi olmayan ve mezun olmuş 30 yaşını geçmeyen herkes başvurabiliyor. Başvuranlar önce insan kaynakları tarafından mülakata tabii tutulacak. Mülakatı geçenlere, 2 ay süren toplam 184 saat teori ve uygulama eğitimleri verilecek. Program kapsamında adaylar haftada 2 gün staja gönderilecek. Gıda ve tekstil mağazacılığında istihdam edilecek olan adaylar “yönetici adayı yetiştirme programı”na alınacak. İnsan kaynakları, lojistik, alan yönetimi, teşhir tanzim, depo yönetimi, mağaza matematiği, genel hijyen kuralları, gıda güvenliği, görsel mağazacılık, ilkyardım, yangın eğitimi gibi dersler alacak. Programı tamamlayan adaylar eğitim sonrası ikametgahları baz alınarak istihdam edilecek. Eğitim sonrası Milli Eğitimin açtığı sınava tabi tutulacak ilk grup Kasım 2008 de işbaşı yapma imkanı elde edecek. Adaylar www.kargem.com.tr adresinden ve 0 216 349 49 96 nolu telefonlardan bilgi alabilirler.

Yeni Asya

11.09.2008


 

Online maklube

ORTADOĞU'YA has olmasının yanında Türkiye’de de öğrencilerin ve davetlerin vazgeçilmez yemeği olan maklube, artık internet ortamında. Maklube, kelime itibariyle ‘ters çevirmek’ anlamına geliyor. Sini ortasına, pişirilen maklube ters çevirilerek aktarılıyor. Salata ve yoğurt ile yapılan süsleme ise ağız tadına göre değişiklik gösterebiliyor.

Ortadoğu kültürüne ait bir yemek olan maklubenin hazırlanışının zor olması Selçuk Yavuz isimli girişimciyi bir arayışa yöneltmiş. Yavuz, online maklube sisteminin çıkış noktasını şöyle anlatıyor: “Üniversitede okuyan arkadaşlarımız bizi evlerine maklube yemeğe davet etmişlerdi. Arkadaşlar, yemeğin hazırlanışının zahmetinden ve zaman aldığından yakındı. Benim de aklıma bu bereketli yemeği profesyonel bir ekiple yaparak İstanbul’un her yerine servis etme fikri geldi. Müşterilerimizin kolaylıkla sipariş verebileceği, aldıkları hizmetle alâkalı istek ve şikayetlerini iletebileceği bir platform oluşturmak için www.maklube.com internet adresini kurduk.”

Ramazanda da adrese teslim hizmet

www.makbule.com Ramazanda da adrese teslim hizmet veriyor. Online veya telefonla siparişinizi verdiğinizde adresinize kadar Maklube yemeğiniz geliyor. Şimdilik İstanbul’un bütün ilçeleriyle sınırlı olan www.maklube.com, gelen yoğun bayilik talepleri sonuçlandığında tüm Türkiye’de hizmet verecek. Etli, hindili ve tavuklu olmak üzere üç çeşit olmakla beraber bunların haricinde özel siparişler de verilebiliyor. Minimum 10 kişilik olup, etli olan standart ürün 95 YTL. Ancak siparişlerin en geç bir gün önceden verilmesi gerekiyor.

11.09.2008


 

OPEC üretimi kıstı, petrol fiyatı arttı

PETROL İhraç Eden Ülkeler Örgütü OPEC üyesi ülkeler, sürpriz bir şekilde petrol üretimi kısıntısı konusunda anlaştılar.

OPEC Petrol Bakanlarının, günlük ham petrol üretiminde, 520 bin varil düzeyinde kesintiye gitme konusunda anlaştıkları belirtildi. Toplantı sonrası yapılan açıklamada, günlük ham petrol üretim kotasının, 28,8 milyon varil olacağı bildirildi. Petrol bakanlarının vardığı bu görüş birliğinin ardından, ABD ham petrolünün Ekim ayı varil teslim fiyatı 1 dolarlık artışla 104,26 dolara yükseldi. Analistler, OPEC’in, petrol fiyatlarını 100 doların üstünde tutma kararlılığında olduğunu vurguluyorlar.

Viyana

11.09.2008


 

Motorin ve fuel oil fiyatlarında indirim

MOTORİNİN perakende satış fiyatında litrede 4 YKr, kalorifer yakıtı olarak bilinen fuel oil 4’ün perakende fiyatında ise litrede 3 YKr indirim yapıldı.

Yeni ayarlamayla, motorinin litre fiyatı Ankara’da Opet ve ShellTurcas bayilerinde 2,98 YTL’den 2,94 YTL’ye, BP’de, 2,97 YTL’den 2,93 YTL’ye, Petrol Ofisinde (PO) ise 2,96 YTL’den 2,92 YTL’ye geriledi. İstanbulAvrupa yakasında motorinin litre fiyatı Opet ve ShellTurcas’ta 2,94 YTL’den 2,90 YTL’ye, BP’de 2,93 YTL’den 2,89 YTL’ye, PO’da 2,92 YTL’den 2,88 YTL’ye düştü. İzmir’de ise motorinin litre fiyatı OPET ve ShellTurcas’ta 2,93 YTL’den 2,89 YTL’ye BP’de 2,92 YTL’den 2,88 YTL’ye, Petrol Ofisi’nde 2,91 YTL’den 2,87 YTL’ye geriledi. Kalorifer yakıtı olarak kullanılan 4 numaralı fuel oil’in perakende satış fiyatı ise 3 YKr düşüş gösterdi

11.09.2008


 

Güneydoğu dövizini tekstilden kazanıyor

GÜNEYDOĞU Anadolu Bölgesinin ihracatına tekstil hayat veriyor.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Genel Sekreterliğinin OcakAğustos 2008 verilerine göre, bölge illerinden gerçekleştirilen ihracatla sağlanan döviz girdisinin yüzde 66’sı, tekstil ve tekstil ham maddeleri ihracatıyla elde edildi. Bölgede istihdama ve üretime en büyük katkıyı yapan sektör olan tekstil sektörü, aynı zamanda bölgenin ihracatının gelişmesine lokomotiflik etme görevini de başarıyla sürdürüyor. Bölge illerinden geçen 8 ayda 1 milyar 633 milyon dolarlık tekstil ve tekstil ham maddeleri ihraç edildi. Bu dönemde tekstil ve tekstil ham maddeleri ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35 arttı. Bölgenin OcakAğustos 2008 dönemindeki toplam ihracatı ise 2 milyar 487 milyon dolara ulaştı.

11.09.2008


 

Sebze-meyve piyasasında durgunluk

ANTALYA Komisyoncular Derneği Başkan Yardımcısı Yusuf Tosun, ürün bolluğu olmasına rağmen Antalya’da piyasalarda durgunluk yaşandığını bildirdi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali yetkilileri, yaz sezonunun son dönemlerinin yaşandığı şu günlerde toptancı halinde meyve sebze fiyatlarının düştüğünü, buna karşılık alımların istenilen ölçülerde olmadığını belirttiler. Bu durumun pazarlara da yansıdığını kaydeden yetkililer, pazarlarda satışın çok az olduğunu söylediler. Antalya Komisyoncular Derneği Başkan Yardımcısı Yusuf Tosun da, piyasalarda para akışı olmadığını, meyve sebze fiyatlarının düşük seyrettiğini ifade etti. 30 yıllık meslek hayatında böyle durgunluk görmediğini belirten Tosun, ‘’Toptancı halinde karpuz, kavunun fiyatı 25 YKr. Para sirkülasyonu yok. Ürün bolluğu yaşanmasına rağmen piyasada durgunluk yaşanıyor. Hayatımda böyle durgunluk görmedim’’ dedi.

11.09.2008


 

Bütçe 8 ayda 4.6 milyar YTL fazla verdi

MERKEZİ Yönetim Bütçesi, 2008 yılı OcakAğustos döneminde 4 milyar 610 milyon YTL fazla verdi.

Maliye Bakanlığı, Temmuz ve Ağustos 2008 ile OcakAğustos 2008 dönemlerine ilişkin bütçe verilerini açıkladı. Buna göre, OcakAğustos döneminde bütçeden 142 milyar 263 milyon YTL harcama yapıldı. Bütçe gelirleri, 146 milyar 873 milyon YTL oldu. Bütçe fazlası da ilk 8 ay için 4 milyar 610 milyon YTL olarak hesaplandı. Söz konusu dönemde faiz dışı fazla da 40 milyar 926 milyon YTL oldu.

11.09.2008


 

Türkiye-İran enerji müzakereleri sürecek

İRAN ve Türkiye arasında enerji anlaşmasına ilişkin müzakerelere devam edileceği bildirildi. İran Petrol Bakanı Gulam Hüseyin Nozeri, Türkiyeİran enerji anlaşması ile ilgili belirsizliklerin giderilmek üzere olduğunu söyledi.

Nozeri, ‘’Türkiye, anlaşmayla ilgili muhtelif konulardaki sorularına cevap bekliyor. Müzakerelerin en kısa sürede bir neticeye ulaşmasını ümit ediyoruz’’ dedi. İranlı Bakan, Güney Pars’taki 22, 23 ve 24. doğal gaz fazlarının işletilmesi ve İran doğal gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştırılması konularındaki müzakerelerin gelecek haftalarda Tahran’da yapılacağını bildirdi. Türkiye ve İran, Temmuz 2007’de ortak enerji yatırımını, İran doğal gazının Türkiye üzerinden Avrupa pazarına sunulmasını, Türkmenistan doğal gazının İranTürkiye güzergahıyla Avrupa’ya ulaştırılmasını ve petrol ticaretindeki işbirliğinin artırılmasını öngören mutabakat zaptı imzalamıştı.

11.09.2008


 

TUSAŞ ile HAVELSAN güçlerini birleştirdi

TÜRK Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş (TUSAŞ) ile Bilişim ve Sistem şirketi HAVELSAN, önceki gün imzaladıkları işbirliği anlaşması ile güçlerini birleştirdiklerini açıkladılar.

TUSAŞ’tan yapılan yazılı açıklamaya göre, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV) Genel Müdürü Engin Alan tarafından da onaylanan İş Birliği Anlaşması, TUSAŞ adına Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Efeer ve Genel Müdür Muharrem Dörtkaşlı, HAVELSAN adına da Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uzun ve Genel Müdür Faruk Yarman tarafından imzalandı. İmzalanan İşbirliği Anlaşması ile TSKGV’ye bağlı olarak faaliyet gösteren TUSAŞ ve HAVELSAN firmaları, daha güçlü bir savunma sanayi için mevcut imkan ve kabiliyetlerini birleştirerek, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarını karşılayacak egemen sistemler üretmeyi hedeflediklerini belgelediler. TUSAŞ ve HAVELSAN, mevcut ve potansiyel projelerinde, milli şirketlerin azami ölçüde alt yüklenici olarak yer almasını sağlayacaklarını vurguladılar.

11.09.2008


 

Engelli kahraman video oyununda

Gençlerİn engelliler konusundaki duyarlılıklarını artırmak amacıyla AB ortaklığıyla geliştirilen ücretsiz bir video oyununun kahramanları olarak engelliler seçildi.

AB’nin Fransa, Almanya, Belçika, Lüksemburg ve İngiltere ile ortaklaşa geliştirdiği “Handigo the game” adlı oyun, engelli insanlar konusunda çok daha geniş bir toplumsal duyarlılık oluşturulması amacıyla 10-14 yaş arasındaki çocuklara yönelik olarak Fransızca, İngilizce ve Almanca dillerinde yazıldı. Oyun “www.handigosolidaires.com” internet sitesinde ücretsiz indirilebiliyor.

11.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır