"Gerçekten" haber verir 17 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Yanlışı düzeltmek için beklemek niye?



Ders kitaplarıyla ilgili yeni skandallar ortaya çıkıyor. İlköğretim 8. sınıf “İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük” ders kitabında ihtilâlleri övücü ifadelerin yer aldığının ortaya çıkmasıyla ‘ders kitapları’ gündeme taşındı. Kamuoyu kitaptaki bu bakış açısına tepki gösterdi ve neticede bakanlık da bu tepkileri haklı buldu.

Haklı buldu, ama iş bu yanlışları düzeltmeye gelince ‘bir yıl sonra’ya randevu veriliyor. Bakanlık, bu yanlış ifadelerin ‘kasıtlı’ olarak değil, ‘gözden kaçma’ şeklinde kitaplara girdiğini ihsas ettirecek şekilde açıklama yapmış.

Elbette her kitabın her satırını ‘bakan’ın okumuş olması mümkün değil. Ama böyle hassas konuların özellikle incelenmesi ve araştırılması icap eder. Demokrasi ve ihtilâller konusu, sadece kitabı ‘yazan’ın insafına bırakılamayacak kadar önemli konulardır. Hadisenin siyasî yönü de vardır ve netice olarak sorumluluk siyasî iktidara aittir.

“İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük” ders kitabındaki yanlış kabul edildiğine göre sıra bu yanlışın düzeltilmesine gelmelidir. Yanlışı düzeltmek için bir yıl sonrasına randevu veren bakanlığın, bu noktadaki yaklaşımı kesinlikle doğru değildir. Çünkü yapılan hata sıradan bir tarih hatası değildir. Temelinde siyasî arkaplan olan bir hadisedir ve bu hadiseleri çocuklarımız doğru olarak öğrenmelidir.

“İki sayfalık ‘yanlış bilgi’ var diyen koca kitabı ‘çöpe’ atılıp yenisini hazırlamak çok masraflı olur” gibi bir düşünceyi haklı bulmak mümkün değildir. Eğer kitapta yer alan görüşlerin ‘yanlış’ olduğunda ihtilaf yoksa, bu yanlışı düzeltmenin pek çok kolay ve masrafsız yolu da vardır. Bakanlık, kitapları toplamadan da yanlışı düzeltebilir. Meselâ, önce kitapta yer alan bu bölümün geri çekildiği ve ders programlarında işlenmeyeceği duyurulabilir. Akabinde bu bilgilerin doğrularının yer alacağı küçük bir ‘broşür’ hazırlanır ve bütün öğretmenler ve öğrencilere kolayca dağıtılabilir. Bu da zor olur denilirse, hazırlanan yeni metin MEB’in internet sayfasına konulur ve sıra o üniteyi işlemeye gelince öğretmenlerden bu metnin esas alınması istenebilir.

Kitapta yanlış bilgiler olduğu noktasında fikir birliği olduğuna göre, düzeltmeyi bir yıl sonraya bırakmayı anlamak mümkün değil. Yarın bir gün kim öle kim kala? Bin bir gündemin sıra beklediği Türkiye’de yarın bu tartışmalar unutulur ve kitaptaki yanlış bilgiler ‘doğru bilgi’ halini alabilir. Buna imkân ve fırsat vermemek lâzım...

İlköğretim 8. sınıf “İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük” ders kitabındaki bu yanlış, bu skandal tartışılırken yeni bir skandal daha ortaya çıktı. Buna göre, liselerde okutulan “Millî Güvenlik Bilgisi” ders kitabında da çok tartışmalı ifadeler yer alıyor. Birkaç gün bu köşede, “Lise Millî Güvenlik Bilgisi” (...) ders kitabının da iyi incelenmesi ve tartışmaya açılması icap eder. Teknoloji çağında, lisede okuyan öğrencilere subay ve astsubayların ‘rütbe’lerini ezberletmek ne derece doğrudur?” (11 Eylül 2008) diye sormuştuk. Radikal, konuyu incelemiş ve “Lise ders kitabı: İrtica tehdidi sürüyor” başlığıyla duyurmuş. (16 Eylül 2008)

Kim bilir, diğer ders kitaplarında da ne gibi ‘yanlış’lar var. Millet menfaatine faaliyet göstermek için kurulan sivil toplum kuruluşları bunları ortaya koymalı...

17.09.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (17.09.2008) - Yanlışı düzeltmek için beklemek niye?

  (16.09.2008) - Öfke baldan tatlıdır

  (15.09.2008) - Adabıyla yardım çok mu zor?

  (14.09.2008) - Dünyayı ateşe verenler

  (13.09.2008) - Doğruları savunmak gerek

  (12.09.2008) - Her taşın altından 12 Eylül çıkar

  (11.09.2008) - Demokratikleşme ders kitaplarından başlamalı

  (10.09.2008) - Para ile imtihan

  (09.09.2008) - ‘Dert’ kitapları

  (08.09.2008) - Müstehcenliğe dur de!

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır