"Gerçekten" haber verir 15 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Yüksek faizin bedelini ödüyoruz

Karadeniz Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ulusoy, kurların yükselmesinin, Merkez Bankasının yıllardır uyguladığı yanlış faiz politikalarının cezalandırdığı reel sektörün aldığı pozisyonu değiştirmesine neden olacağını söyledi.

MB’nin yanlış faiz politikasının bedelini ödüyoruz

KARADENİZ Teknik Üniversitesi (KTÜ) İktisadî ve İdarî Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ulusoy, doların 1.400-1.500 YTL seviyelerinde istikrar bulmasının Türkiye’nin lehine olacağını, Merkez Bankası’nın yapmadığını küresel dalgalanmanın yapmakta olduğunu söyledi. Ulusoy, yaptığı açıklamada, 2007 yılından itibaren, ABD’de önce Mortgage piyasasında başlayan, sonra yatırım bankalarını etkileyen ve iflâsları beraberinde getirip dünya finans sistemini sarsan büyük bir krizle karşı karşıya olunduğunu ifade etti. Prof. Dr. Ahmet Ulusoy, kurların yükselmesinin, Merkez Bankası’nın yıllardır uyguladığı yanlış faiz politikalarının cezalandırdığı reel sektörün aldığı pozisyonu değiştirmesine sebep olacağını ileri sürerek, şöyle konuştu: ‘’Türkiye’deki reel sektör Merkez Bankası’nın yüksek faizlerle baskı altına aldığı kurların düşüklüğü nedeniyle iç piyasaya TL olarak değil, dış piyasalara dolar olarak borçlandı. Dolardaki artış en çok dış borç alan özel reel sektörü etkileyecektir. Banka dışındaki reel sektörün 130 milyar dolar üzerinde dış borcu olduğu bilinmektedir. Düşük kur, firmaları ara mal ve hammaddeyi iç piyasadan değil, dışardan almaya zorladı. Böylece yedek parça, ara mal sanayi üretiminde büyük düşüşler yaşandı. Kurların artması belki orta vadede yan sanayi dediğimiz ara mal üreten sanayiyi tekrar canlandırabilir. Yani kurlardaki artış kısa sürede iç piyasalarda olumsuz sonuçlara neden olacaktır. Orta vadede sanayinin yapısında değişikliğe neden olarak ihracatın teşvikini, ara malı sanayinin ve dolayısıyla istihdamın gelişmesini ve ithalatın kısılmasını beraberinde getirebilecektir. Bu geçişi, hükümetin iyi yönetmesi gerekiyor. Doların 1,400-1,500 YTL seviyelerinde istikrar bulması Türkiye’nin lehinde olacaktır. Merkez Bankası’nın yapmadığını küresel dalgalanma yapmaktadır.”

15.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Başlıklar

  BORSALAR YÜKSELİŞE GEÇTİ

  Yüksek faizin bedelini ödüyoruz

  Tüzmen: Dövizde yeni dengelere alışın

  Türkiye’nin finansal sistemi sağlam

  Dünya borsaları toparlanıyor

  Çin, kriz dinlemiyor

  Asya-Pasifik’in önlenemez yükselişi sürüyor

  FED Başkanı ekonomiden umutlu

  Petrol yeniden yükselişte

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır