"Gerçekten" haber verir 16 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

 

Obama, McCain’e 14 puan fark attı

ABD’de Demokrat Partinin başkan adayı Barack Obama, anketlerde Cumhuriyetçi rakibi John McCain ile arasındaki farkı daha da açıyor. En son CBS televizyonuyla New York Times gazetesinin ortak anketinde Obama’nın, tam 14 puan farkla McCain’in önünde gittiği belirtildi.

Obama depara kalktı

ABD'DE Demokrat Partinin başkan adayı Barack Obama, anketlerde Cumhuriyetçi rakibi John McCain ile arasındaki farkı daha da açıyor. En son CBS televizyonuyla New York Times gazetesinin ortak anketinde Obama’nın, tam 14 puan farkla McCain’in önünde gittiği belirtildi. Bu ankette Obama’yı destekleyenlerin oranı yüzde 53, McCain’i tercih edenlerin oranı yüzde 39 çıktı. ABD’de son yapılan 14 anketin sonuçlarını bir araya getiren RealClearPolitics kuruluşunun ortalamalarında da Obama’nın, 8,1 puan farkla McCain’in önünde olduğuna işaret edildi. Bütün anketlerde Obama önde görünürken, farklar, anketler arasında 4 puanla 14 puan arasında değişiyor. Obama karşısında sadece eylül başlarında öne geçen McCain, daha sonra ekonomideki kötü gelişmelerle bağlantılı olarak geriye düşmüştü. Son iki-üç hafta içinde Obama’nın, düzenli olarak aradaki farkı açmakta olduğu gözleniyor.

16.10.2008


 

RUS ORDUSU KÜÇÜLECEK

RUSYA'NIN orduda yapacağı reform çerçevesinde yüzlerce general ve subayı emekliye sevk edeceği ve her 10 birlikten 9’unu dağıtacağı bildirildi.

Rus ordusu reforma gidiyor

Savunma Bakanı Anatoli Serdyukov, televizyonda yaptığı açıklamada, 2012’ye kadar asker sayısını 1 milyona düşüreceklerini, bunların arasında 150 bin subayın bulunacağını söyledi. Orduda şu anda 355 bin subayın bulunduğunu belirten Serdyukov, şu anda 1100 olan general sayısının da 900’e indirileceğini bildirdi. Serdyukov, ordunun Sovyet dönemi yapısının değiştirileceğini, bu çerçevede tümenleri ve alayları kaldırarak bunların yerine tugaylar oluşturulacağını belirterek, ordu birliklerinin sayısının 1890’dan 172’ye indirileceğini kaydetti. Hava kuvvetleri birliklerinin sayısının 340’tan 180’e, deniz kuvvetleri birliklerinin sayısınınsa 240’tan 123’e düşürüleceğini belirten Serdyukov, askeri akademilerin sayısının da 65’ten 10’a indirileceğini bildirdi.

16.10.2008


 

Bush’tan yeni rekor

ABD’de savaş harcamaları, banka iflâsları ve işsizlik maaşları giderleri artarken, yavaşlayan ekonomi sebebiyle gelirlerin azalması üzerine bütçe açığı rekor kırarak 455 milyar dolara ulaştı.

Bu açık Beyaz Saray’ın önceki yıl 162 milyar dolar olan bütçe açığını üçe katladı.

16.10.2008


 

Tarihî bir sayfa açıldı

IRAK'IN kuzeyindeki bölgesel yönetimin yetkilisi Neçirvan Barzani, Bağdat’ta Türkiye ile Kürt yönetimi heyetleri arasında yapılan görüşmelerden memnun olduklarını söyledi.

Erbil’de temaslarda bulunan İngiltere’nin Orta Doğu’dan sorumlu Devlet Bakanı Bill Rammel, Neçirvan Barzani ile görüştü. Görüşme sonrasında Rammel ve Barzani, ortak basın toplantısı düzenleyerek gazetecilerin sorularını cevapladı. Neçirvan Barzani, başkent Bağdat’ta bölge ile Türkiye heyeti arasındaki diyalogun kendilerini memnun ettiğini belirtti.

Bu adımı çok sıcak karşıladıklarını ifade eden Barzani “Biz, mevcut sorunların sadece diyalog yoluyla çözüme kavuşabileceğini her zaman vurguladık, aksine sorunların askeri yolla çözüme kavuşamayacağına inanıyoruz’’ dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Erbil’e davet edilmesi konusuna da değinen Barzani, bu konuda herhangi bir resmi davet olmadığını belirterek, “Bununla ilgili medyada yer alan haberler gerçeği yansıtmıyor’’ diye konuştu.

Barzani, Bağdat’ta Türk ve Kürt yetkililerin görüşmesinde Türk tarafının şart koştuğu yönündeki iddiaları da yalanlayarak, bölge yönetimi ile Türk hükümeti arasındaki ilişkilerin bundan çok daha büyük olduğunu söyledi. Türkiye başta olmak üzere komşu ülkelerin kendileri için önem arz ettiğini belirten Barzani, PKK’nın bölge topraklarından Türkiye’ye yönelik her türlü eylemine karşı olduklarını yineledi. Türkiye ile ilişkilerin sadece komşuluk düzeyinde olmayacağını dikkati çeken Barzani şöyle konuştu: “Askeri istihbarat çerçevesinde bu ilişkiler kalmayacak. Bence Türkiye ile ilişkilerimiz bundan çok fazladır. Son zamanlarda Türkiye ile aramızda iyi ilişkiler kurulması için adımlar olduğunu hissediyoruz. Mesud Barzani, Bağdat’ta Türkiye temsilcisi ile görüşme yaptı. Kürt bölgesel yönetimi olarak Türkiye bizim için önemli bir ülkedir. Bizim bölgemizde hiçbir komşu ülkeye karşı topraklarımızın kullanılmasını istemiyoruz ve Türkiye’de bu soruna başka bir çözüm bulunması lazım. Bu sorun askeri yöntemler ile çözülmüyor. Ama biz Türkiye’nin durumunu anlayışla da karşılıyoruz. Bizim topraklarımızın komşu ülkelere karşı kullanılmasını da istemiyoruz.” Bölgede gördüğü büyük gelişmeler karşısında memnuniyetini dile getiren İngiliz Bakan Rammel de burada yapılan görüşmede, bölge ile İngiltere arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi noktasında çok önemli konuları ele aldıklarını belirtti. Rammel, “Biz ve Avrupa ülkeleri bu diyaloğun başlamasını çok olumlu bir adım olarak nitelendiriyoruz” dedi.

16.10.2008


 

Beyaz Saray CIA işkencelerine resmen onay verdi

WASHINGTON Post gazetesi, Beyaz Saray’ın, Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı’nın (CIA) El Kaide terör örgütü üyesi olduklarından şüphelenilen zanlılara suda boğulma hissi veren “waterboarding” ve diğer sert işkence yöntemlerini uygulamasına 2003 ve 2004’te bir çift yazılı notla açıkça onay verdiğini yazdı.

Gazete, adlarını açıklamadığı yönetim ve istihbarat yetkililerine dayanarak yayımladığı haberde, daha önce açıklanmamış bu yazılı onay notlarının, bu gizli sorgulama yöntemlerinin kullanılmaya başlamasından bir yıldan fazla bir süre sonra dönemin CIA Başkanı George Tenet tarafından talep edildiğini kaydetti. Habere göre, istihbarat yetkilileri, bu sorgulama yöntemlerinin detayları ortaya çıktığı takdirde muhtemel tepkiler olabileceği endişesiyle Beyaz Saray’dan bu onayı istedi. Adalet Bakanlığı avukatlarının, CIA’nin 2002’de başlayan bu sorgu yöntemlerine onay vermesine rağmen üst düzey CIA yetkililerinin, Beyaz Saray yöneticilerinin bu yöntemleri hiçbir zaman yazılı olarak onaylamayacağı konusunda rahatsızlık duyduğunu belirten gazete, CIA başkanının bu konuda yazılı onay verilmesini defalarca istemesinin, teşkilat içinde artan bu rahatsızlığı yansıttığını belirtti. Haberde, Tenet’in ilk olarak Haziran 2003’de Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısı sırasında, ikinci kez de Haziran 2004’te Irak’taki Ebu Garip cezaevi skandalının ortaya çıkmasından sonra yazılı onay talebinde bulunduğunu kaydetti. Washington Post, yönetim yetkililerinin, bu yazılı notların varlığını doğruladığını, ancak ne yönetim yetkililerinin ne de eski istihbarat yetkililerinin bu yazıları detaylı olarak açıkladığını bildirdi.

16.10.2008


 

Ermeniler İsrail’e kızdı

ABD'DE Ermeniler, Azerbaycan’a silah satacağı bildirilen İsrail’e kızgınlıklarını dile getirirken, Amerikan Yahudi Komitesi (AJC) adlı önemli Yahudi grubunu da Azerbaycan’ı desteklemeklesuçladı.

Amerika Ermeni Asamblesi (AAA) adlı kuruluş, abonelerine gönderdiği mesajda, AAA’nın eski yönetim kurulu başkanı Jirair Haratunian’ın İsrail’i ve AJC’yi kınadığı makalesini yayımladı. Haratunian, makalesinde, İsrail basınında geçen ay sonunda çıkan ve İsrail hükümetinin, Azerbaycan’a havan topları, mühimmat ve askeri telsizler satmayı kabul ettiğini duyuran haberi hatırlattı. Haratunian, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev’in Yukarı Karabağ’ı askeri yolla geri almaya çalıştığını ileri sürerek, bu ortamda Azerbaycan’a silah satmanın çok tehlikeli olduğunu savundu. Jirair Haratunian, AJC başkanı David Harris’in de geçenlerde Aliyev’in davetlisi olarak gittiği Bakü’de, “AJC, Azerbaycan’ın, ABD ve İsrail’in gerçek dostu olduğunun öneminin uzun süredir bilincinde” dediğini kaydederek, AJC’nin Azerbaycan’ı desteklediğini savundu ve bu durumu kınadı. Haratunian, ABD’deki Yahudi toplumuna da bu durumun farkına varması ve “bu tehlikeli eylemleri tersine çevirmesi” çağrısı yaptı.

16.10.2008


 

Amerikan askerlerini stres öldürüyor

AMERİKAN ordusu tarafından hazırlanan bir rapor, Irak’taki askerler için stres, travma, bitkinlik ve aileleri ile bağlantılı olan rahatsızlıklarının “savaştıkları düşmandan daha tehlikeli” olduğunu ortaya koydu.

Ordu tarafından hazırlanan raporda Irak ve Afganistan’daki savaşların, askerler arasında Travma Sonrası Stres Bozukluğu (PTSD) olarak bilinen rahatsızlığı artırdığı belirtildi. Bu hastalığın ise intihar ve aile içerisinde boşanmalara yol açtığı kaydedildi. Amerikan ordusunun resmi internet sitesinde de yayınlanan raporda Irak’taki Amerikan askerlerinin neredeyse 5’te birinin PTSD rahatsızlığına yakalandığı belirtiliyor.

16.10.2008


 

BAE de Kosova’yı tanıdı

BİLEŞİK Arap Emirlikleri de Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan eden Kosova’yı tanıdı. Birleşik Arap Emirlikleri’nin resmi Wam ajansının haberinde, ‘’Birleşik Arap Emirlikleri, bağımsız bir devlet olan Kosova’yı tanıdığını bildirir’’ denildi.

Kosova, 17 Şubatta Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan etmişti. Kosova’yı bugüne kadar yaklaşık 50 ülke tanıdı.

16.10.2008


 

Larijani : Malî kriz ABD’nin tahtını salladı

İRAN Meclis başkanı Ali Laricani, küresel mali krizin “ABD’nin dünyayı tek başına yönetemeyeceğini gösterdiğini” söyledi.

Laricani, Cenevre’de gazetecilere yaptığı açıklamada, “Mali kriz, ABD’nin dünya işlerini tek başına yönetebileceği fikrinin doğru olmadığını gösteriyor” dedi. Cenevre’de düzenlenen 119. Parlamenterler Birliği toplantısı dolayısıyla İsviçre’de bulunun Laricani, “Bize göre mevcut kriz, büyük ölçüde ABD’nin siyasi ve stratejik hatalarına bağlı” diye konuştu

16.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır