"Gerçekten" haber verir 20 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Maden ocakları işsizlerin umut kaynağı

TÜRKİYE Taşkömürü Kurumunun (TTK) alacağı 3 bin maden işçisi için 35 bin 942 kişinin başvurduğu şehirde, 1940’ta silâh zoruyla girilen madenlere alınacaklar kur'ayla berilenecek.

Geçmişten itibaren kömür işçisi olmakla mükellef bırakılmış yöre insanının, kanunlarla zorla girdiği maden ocakları, günümüzün en önemli istihdam kaynağı durumuna geldi.

İkinci Dünya Savaşı’nın yol açtığı ekonomik güçlüklerin aşılması için 28 Şubat 1940’ta çıkarılan Millî Koruma Kanunu ile şehre yaşayan ailelerin çalışma yaşındaki ve hiçbir işi olmayan erkeklerinin zorla madene sokulduğu bölgede, şimdi ise aynı madenlerde çalışabilmek için işsizler uzun kuyruklar oluşturdu.

İş mükellefiyetine tabi kişileri iş yerlerine kolluk kuvvetleriyle sevk etme yolu açılan Millî Koruma Kanunu ile güvenlik güçlerinin zorlamasıyla madene giren nesillerin torunları, 1500 artı 1500 olmak üzere gruplu çalışacak 3 bin işçi için, TTK başvuru merkezlerine 6 Ekimden itibaren yoğun başvuru yaşanıyor.

Geçmişte mükellefiyetten kaçan köylüleri yakalayarak ocaklarda çalıştırmak için özel jandarma ekiplerinin yer aldığı Tahkimat Komutanlığı kurulan kentte, yeni işçi alımına yönelik 17 Ekime kadar olan sürede 35 bin 942 kişi madenci olabilmek için müracaatta bulundu.

Mükellefiyetin 1942’de kalktığı bildirilen bölgede, zorunlu işçilikten umut kapısı haline gelen madenlere, adayların TTK Beden Gücü Yönetmeliği’ne uygunluklarının belirlenmesinin ardından noter huzurunda çekilecek kurayla alımı gerçekleştirilecek.

DÜNYANIN EN ZOR İŞİNE REKOR TALEP

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi ve Maden Mühendisleri Odası (MMO) Zonguldak Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Erdoğan Kaymakçı, yaptığı açıklamada, madenciliğin dünyanın en zor işi olduğunu, geçmişte silâh zoruyla işçilerin sokulduğu madenler için rekor başvuru yapıldığını söyledi.

Kaymakçı, madenlere girmek isteyen çok sayıda üniversite mezununun da olduğunu belirterek, şöyle dedi:

‘’Yöre insanı için her zaman ocaklar, istihdam umudu olmaya devam edecektir. Ülke ekonomisine yerin metrelerce altından katkı sağlayan havza insanı 4 bine aşkın şehidiyle önemli bir tarihe imza atmıştır.’’

20.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Başlıklar

  50 yılda 125 kriz

  Emeklilerin yüzde 80’i açlık sınırının altında

  İş dünyası çare arıyor

  Maden ocakları işsizlerin umut kaynağı

  KAPIKULE’DE TIR KUYRUĞU

  MÜSİAD Fuarı ekonomiyi büyütecek

  Güney Kore krizini önlemek için tedbir aldı

  Dinî bayramlarda ikramiye verilsin

  Kamu personelinin payı az

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır