"Gerçekten" haber verir 23 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

Kendi mutfağımıza dönelim

Amerİkan Kalp Birliği’nin dergisi Circulation’da yayımlanan araştırma, kızartılmış ve tuzlu besinler yerine sağlıklı besinler yemenin, dünyada kalp krizi vakalarını üçte bir oranında azaltacağını ortaya koydu.

Ontario’daki Nüfus Sağlığı Araştırma Kurumu Başkanı profesör Selim Yusuf’un liderliğindeki araştırma ekibi, 52 ülkede 16 bin kişiyi inceledi ve dünya üzerinde 3 beslenme tarzı tanımladı. Bunlar arasında yağ, tuz ve etin ağırlıklı olduğu Batı tarzı beslenme, kalp krizi riskinin yaklaşık yüzde 30’unun nedenini oluşturuyor. Daha çok Afrika’da rastlanan meyve ve sebze ağırlıklı beslenme tarzı ise bu riski üçte bir oranında azaltıyor. Tofu, soya ve diğer soslar bakımından zengin Doğu tarzı ise kalp krizi riski için bir fark oluşturmuyor.

Öte yandan Japon araştırmacılar, yemeğini hızlı yiyenlerin şişmanlama ihtimallerinin diğerlerine nazaran 3 kat fazla olduğunu ortaya koydu. Günümüzde “fast food” gibi beslenme tarzlarının artması ve geleneksel yemek alışkanlıklarının azalmasıyla bir sorun hâlini alan şişmanlığa, hızlı yemek yeme alışkanlığının katkıda bulunduğuna ilişkin araştırma kapsamında 30 ile 69 yaşları arasındaki 3 binden fazla Japona nasıl yemek yedikleri soruldu.

Sonuçları İngiliz Tıp Dergisi’nde yayımlanan araştırma, ne kadar ya da ne yendiğinin değil yeme tarzlarının obeziteye nasıl yol açtığına ışık tutuyor. Araştırmayı yapan Osaka Üniversitesi’nden Hiroyasu ve meslektaşları, soru sorulan 3 bin kişinin yarısından fazlasının hızlı yemek yeme alışkanlığı olduğunu saptadı. Hızlı yemeyenlerle karşılaştırıldığını hızlı yemek yiyen erkeklerin şişmanlama ihtimalleri yüzde 84 çıkarken, kadınlarda bu oran iki katını bulabiliyor. Yemeklerini bir çırpıda yemelerinin yanı sıra tıka basa doyana kadar yemeğe meyilli kişilerin şişmanlama ihtimalleri ise 3 katı fazla oluyor. Uzmanlar, “hızlı yenince mideden tokluk sinyali beyne gidene kadar mide çoktan tıka basa doluyor, bu yüzden de hızlı yemek şişmanlatıyor” diyor. Uzmanlar bu sebeple eskilerin “her lokmanın 40 kez çiğnenmesi gerektiği” sözünü hatırlatıyor.

23.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  BİTKİLERE İLHAMI VEREN KİM?

  Hindistan uzayda

  Kendi mutfağımıza dönelim

  Kuş gribi tehdidi sürüyor

  Nasa’dan ödüllü yarışma

  Güneş enerjisinde devrim

  Ölüm bile ayıramadı

  NİYET OKUMA, ÇÖZÜMSÜZLÜK GETİRİYOR

  Üniversiteler kışla değildir

  Öğrenci affı genişletilmeli

  Anayasa değiştirilemezse demokrasiyi tıkar

  "Mahkememizle polemik içine girmek istemem"

  Erdoğan: Üyeliğimiz AB’ye güç katar

  AKP dışarıda kazanıyor, içerde kaybediyor

  Kepenk indirmediler

  Devletin bulunduğu yerde terör barınamaz

  Gözaltına alınan bazı göstericiler tutuklandı

  Jandarmadan Ankara'da ''zümrüt'' operasyonu

  Diyarbakır’da 6 kişi tutuklandı

  Ergenekon'u sadece ajanslar takip edecek

  Basın özgürlüğünde 103. sıradayız

  Türk ve Ayna hakkında inceleme

  Üniversiteler kurultayda buluşacak

  YÖK, YENİ REKTÖRLERİ “BİLGİLENDİRECEK’’

  Bölümlü, Of’un “küçük İstanbul”u

  Sözleşmeli öğretmen başvuruları başladı

  Kara yollarında ‘traktör’ uyarısı

  Tüp patlamasında faciadan dönüldü

  Bingöl’de 2 terörist ölü ele geçirildi

  TŞOF’dan yeni Trafik Kanun Tasarına itiraz var

  İstanbul’da molotoflu gece

  Şüpheli paketten ekmek çıktı

  ‘SGK’ya alışamadık

  Profesyonel anlayışla çalışıyoruz

  Sürücü kursları kaldırılmayacak

  Çocuklar haklarını arıyor

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır