"Gerçekten" haber verir 07 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Halil USLU

Arının çalışma hızı ve biz



Kâinat bir eczahane-i kübrâ. Bu muhteşem ve büyük eczahanenin çalışanları içinde, hayrette kaldığımız ve dikkatle izlediğimiz vazifelilerden birisi “arı”dır. Arı, aslında ve hakikatte isimsiz bir kahraman. İnsanlık olarak onlara gereken alâkayı gösteriyor muyuz? Yoksa sırf menfaatimiz için mi kullanıyoruz? Onlar millet olarak müthiş bir âhenk ve mûsikinin nağmeleri gibi çalışıyorlar. Arı âlemini, bir insan olarak araştırmalı ve kendimizi okuduğumuz (eğer okuyorsak) gibi onları da okumalı ve ibret dolu dersler, konular çıkarmalıdır. Cenâb-ı Allah “O arıların karınlarından renkleri muhtelif bal çıkar ki, onda insanlar için şifa vardır. Doğrusu bunda da düşünecek bir topluluk için bir alâmet vardır” 1 buyurmuştur.

Arı kitabının bir iki satırını birlikte ve tefekkür ile incelediğimizde bakınız karşımıza nasıl bir muhteşem inanç, ibret dolu bir tevhid tablosu çıkmaktadır. Arıların en son teknoloji ürünü bilgisayarlardan bile 625 kat daha hızlı çalıştığı erbâbınca belirlendi. En son teknoloji ürünü bilgisayarların bile saniyede 16 milyar aritmetik işlem yaptığı günümüzde arıların bu sürede daha az enerji harcayarak 10 trilyonluk işlem yaptığı tesbit edildi.

1 kilogram bal üretmek için dünyanın çevresini 6 kez dolaşacak kadar uçan arıların bunun için 7 milyon 500 bin defa çiçeğe konduğunu, ayrıca arıların 28 gramlık bal için kovanla çiçek arasında 1600 geliş gidiş yaptığını kaydeden zoologlar, 2 arının çiçekler için gerektiğinde 45 bin arının bulunduğu kovandan 6 kilometreye kadar uzaklaştığını ve bir günde 225 bin çiçeğe konduğunu belirtmektedir. Yumurta döneminde arı sütü ile beslenen kraliçe arının kendi ağırlığının 80 katı arı sütü tükettiğini ifade eden uzmanlar, kendi vücut ağırlığının 330 katı yük çekme kapasitesine sahip olan arıların inşâ ettikleri petek gözünün ise en az balmumu harcayarak maksimum ölçüde bal depolamaya en uygun şekil olduğunu kaydetti.

Bu bilgilerin her birisinde ayrı işlemler ve ayrı kıyaslar yaptığımızda ayrı ayrı kitapların dolacağını hissettim. Bir kaç misâlle açmak istiyorum, şöyle ki: Airbus (EADS) markalı bir kargo uçağının ağırlığı 70 ton. Taşıdığı kapasite azamî 130 ton. Onun dışında taşırsa yere çakılır ve kalkamaz. 70 kilo ağırlığındaki bir insan—haltercileri de göz önüne alırsak—kendi ağırlığının ancak iki veya üç mislini kaldırabiliyor. Fakat arı kendi mislinin 330 katını taşıyacak vasıfta yaratılmıştır. Kudret-i İlâhiyenin yanında aczimiz görülmektedir.

Yine düşündürücü tarafı; 7 milyarlık dünya ailesinin üçte biri okuyor, yani 2 milyarı okuyor. Türkiye’nin de üçte biri okuyor. 70 bin lise ve ilköğretim okulları ve 92 üniversitede takriben 20 milyon genç... Şahsen bu gençleri hep çiçeklere benzetiyorum. O güzel arı 1 kilogram bal için 7 milyon 500 bin defa çiçeğe konuyor; acaba biz bu insan çiçeklerinin, insanlık âlemine ve vatanımıza yararlı olmaları için ne gibi çalışmalar ve konmalar yapıyoruz? Ve kaç defa yokluyoruz? Ve neler veriyoruz? Onların gerçek gıdası ve vitamini ne? O vitamini verebiliyor muyuz? Hızımız ne?

Şükür bâbında ise şükründen aciziz. Biz balın fiyatına bakıyoruz... Ya Arı Efendi günlük ve aylık ücretini isteseydi, ücret yeter miydi ve ne kadar olurdu? Ve hangi arı hangi ücreti isteyecekti? Onun için çağın Mevlânâsı Hz. Bediüzzaman diyor ki: “Evet, Kur’ân-ı Hakîm, nasıl ki şükrü netice-i hilkat gösteriyor. Öyle de, Kur’ân-ı kebîr olan şu kâinat dahi gösteriyor ki, netice-i hilkat-i âlemin en mühimi şükürdür. Çünkü, kâinata dikkat edilse görünüyor ki, kâinatın teşkilâtı şükrü intâc edecek bir sûrette, her bir şey bir derece şükre bakıyor ve ona müteveccih oluyor. Güya şu şecere-i hilkatin en mühim meyvesi şükürdür. Ve şu kâinat fabrikasının çıkardığı mahsulâtın en âlâsı şükürdür.” 3

Dipnotlar:

1- Nahl, 69. âyet.

2- Zoolog: Hayvanların anatomik ve fizyolojik özelliklerini inceleyen kişi.

3- B. S. Nursî, Mektubat, 28. Mektub, 5. Mesele.

07.11.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (31.10.2008) - Kâinat kitabının yaprakları

  (24.10.2008) - Rusya’da yeni gelişmeler

  (17.10.2008) - Hastalık sebepleri

  (10.10.2008) - ABD halkı, hakkı bulacaktır

  (03.10.2008) - DİKKAT, PLÂSTİK İÇİYORUZ!

  (27.09.2008) - İngiltere’de yeni İslâmî gelişmeler

  (19.09.2008) - Bir damla su

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır