"Gerçekten" haber verir 23 Ocak 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

Guantanamo cehennemi

ABD'NİN KÜBA'DAKİ ÜSSÜ GUANTANAMO'DA 7 YIL KALIP AMERİKAN ADALETİ TARAFINDAN TAMAMEN AKLANAN MUSTAFA AİT IDIR, “ŞEYTANIN AKLINA BİLE GUANTANAMO GİBİ KÖTÜ BİR YER YAPMAK GELMEZ” DEDİ.

ABD’nİn önceki gün yemin eden yeni Başkanı Barack Obama’nın ilk icraatı, söz verdiği gibi Guantanamo ile ilgili olurken, 38 yaşındaki Mustafa, “Kimse ne kadar korkunç olduğunu tahmin edemez” diye konuştu. Dövülen, saatlerce bağlı tutulan, aşağılanan, yıllarca gün ışığı girmeyen küçücük hücrelere kapatılan insanlardan biri olan ve geçen Aralıkta serbest kalan Mustafa, “Gardiyanlar 6 ya da 7 kişilik gruplarla gelirdi ve ilk önce gaz püskürtürken, böylece dayak başlardı. Bir keresinde gardiyanlara eşlik eden bir doktor gördüm. Vücutta bazı yerler bulup ‘buralara vurun’ diyordu. Dayaktan sonra vücutta görünen belirgin bir iz kalmıyordu ama insanın yerinden kalkacak hali de kalmıyordu” dedi. 20 kadar kişinin avukatı David Remes de bu insanların 3 yıl boyunca gardiyanlardan başka birini görmeden yaşadıklarını anlattı. Avukatların müvekkillerinin yanına gitmelerine tutukevinin açılışından yaklaşık 3 yıl sonra 2004 sonunda izin verildi.

Tutukevindekilerin sivil avukatlarının hepsi, ilk görüşmede nasıl şok olduklarını anlatırken, güvenlik gerekçesiyle ayrıntılı açıklamada bulunmuyor. Idır gibi tamamen aklanan Lahdar Bumediene’nin avukatı Stephen Oleksey de aylarca açlık grevi yapan müvekkilinin günde iki kez yedi yerinden bağlandığı bir sandalyeye oturtulduğunu ve onu burnundan sokulan bir boruyla zorla beslemeye çalıştıklarını ve bir keresinde borunun mide yerine akciğere gittiğini ve bunun bir işkence olduğunu söyledi. 800 kadar terör zanlısı Guantanamo’dan geçti, bunlardan 550’si ya salıverildi ya da başka yerlere nakledildi. Bunlardan 60’ı California’daki Berkeley Üniversitesinden iki akademisyen Laurel Fletcher ve Eric Stover’ın araştırmasına konu oldu. Akademisyenler, “Kâbus, bu insanların serbest kalmasıyla son bulmuyor. Haklarında hiçbir suçlamada bulunulmayan ve isimlerine sürülen lekeyi temizlemelerine asla izin verilmeyen bu insanlar bir tür kalıcı ‘Guantanamo yarası izi’’ taşıyor ve iş bulamıyorlar” dedi. Kâbusların hafızadan silinmeyen kötü hatıralara bağlı olduğunu belirten araştırmacılar, bu insanların başlangıçta bir şey hissetmediklerini ama sonra bacaklarda, kalçada kramplar, kasılmalar yaşadıklarını, gözlerini kapattıklarında da halüsinasyonlar görmeye başladıklarını anlattı.

Murat Kurnaz da 5 yıl Guantanamo’da kaldıktan sonra serbest kalmıştı. Kurnaz, “Ben kötü bir şey yapmadım ama beni canavar yerine koydular” diyor. Kurnaz, uykusuz bırakıldığını, tecrit edildiğini, dinî ve cinsel konularda aşağılandığını, birçok kez dövüldüğünü, tekrar tekrar sorgulandığını ve oradakilerin insafına bırakıldığını belirterek, “Guantanamo’da kanun yoktu” diye konuşuyor.

Göreve yeni gelen ABD Başkanı Barack Obama’nın ilk icraatı, halen 255 civarında tutsağın bulunduğu Guantanamo’daki duruşmaların 120 gün ertelenmesini istemek olmuştu. Bu süre zarfında, askerî yargılama sürecinin gözden geçirileceği belirtilmişti. Obama’nın, Guantanamo’daki gözaltı merkezini 1 yıl içinde kapatma ve aynı süreçte bütün savaş suçları mahkemelerini askıya alma planlarını içeren bir kararname taslağı hazırladığı da bildirilmişti. Guantanamo / aa

23.01.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  ERHAN GÖKSEL DE GÖZALTINA ALINDI

  TÜSİAD Başkanı Yalçındağ: AB süreci 3 yıldır yürümüyor

  Doğru yoldasınız

  CHP niye telâşlı?

  AKP’li Arslan: TRT-Şeş resmî ideolojinin sesi olmasın

  Gölcük’te kaza: 6 asker şehit

  Doğu Perinçek: İktidarı deviremedik, yazıklar olsun

  Benzine indirim 3 ayda, zam anında

  Devlet, 70 bin memur alacak

  Erdoğan’dan valilere 29 Mart talimatı

  Babacan: İsrail’le ilişkilerimiz etkilenmez

  TRT’ye ‘Tuncay Güney’ soruşturması

  15 milyon öğrenci için tatil başlıyor

  Tatilde trafiğe dikkat

  Ardahan’da Sibirya soğukları

  Gazze’ye iki asprin, bir toka

  Artık “İsrail” diye çağrılmak istemiyor

  Dozer operatörü, yol açarken öldü

  Guantanamo cehennemi

  Obama’nın konuşmaları ders kitabı oldu

  Temiz hava ömrü uzatıyoR

  Çocuktan al haberi

  Japonlar nikotinsiz tütün üretecek

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır