"Gerçekten" haber verir 29 Mart 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Hüseyin GÜLTEKİN

Fabrikayı tam kapasite ile çalıştıralım



Kudsî hizmetlerimizin adeta can damarı hükmünde olan, Nur hâdimleri için çok önemli düsturları ihtiva ettiği için Bediüzzaman’ın on beş günde bir defa okunmasını tavsiye ettiği “İhlâs Risâlesi”ndeki şu fabrika örneği, bizim için çok ince ve dikkat çekici mesajları barındırıyor. Bu bölümü beraberce bir hatırlayalım:

“..nasıl ki bir fabrikanın çarkları birbiriyle rekabetkârâne uğraşmaz, birbirinin önüne tekaddüm edip (geçip) tahakküm etmez, birbirinin kusurunu görerek tenkit edip, sa’ye (çalışmaya) şevkini kırıp atâlete (tembelliğe) uğratmaz. Belki bütün istidatlarıyla birbirinin hareketini umumî maksada tevcih etmek için yardım ederler; hakikî bir tesanüd, bir ittifakla gaye-i hilkatlerine (yaratılış gayelerine) yürürler.” Görüldüğü gibi fabrika çarklarının tam bir âhenk ve yardımlaşma içinde dönmeleri buna bağlı. Bu fabrikanın isteneni verebilmesi için, en küçük aksamdan en büyüğüne, en basit çarktan en önemli çarka kadar herbir parçanın tam bir uyum içinde, eksiksiz bir şekilde çalışması lâzım. “Eğer zerre miktar bir taarruz, bir tahakküm karışsa, o fabrikayı karıştıracak, neticesiz, akîm bırakacak. Fabrika sahibi de o fabrikayı bütün bütün kırıp dağıtacak.”

Görüldüğü gibi bu bölümde de Üstad; fabrikanın çarkları arasında arzulanan ahenkli işleyiş, beklenilen uyum olmadığı zaman, meydana gelecek acıklı sonucu nazarlarımıza veriyor. Demek ki çarkların işleyişini, onların âhenkli çalışmasını engelleyecek en küçük bir taarruz veya tahakküm dahi o fabrikanın tamamen durmasına sebep olabiliyor. Onun için bu ince ve nazik durumu kulak ardı etmemek lâzım. Bu noktada gerekli olan dikkat ve itinayı göstermek gerekir. Küçük bir ihmal, basit bir dikkatsizlik, fabrikanın durmasına veya âtıl hale gelmesine sebep olacağını akıldan çıkarmamak lâzım.

Buradan hareketle, bu hizmet-i Kur’âniyede bulunanların—Allah korusun—birbirine karşı menfîce rekabetler içine girmesi, birbiriyle uğraşması, birbirine tahakkümde bulunması, birbirinin önünü tıkaması veya mânâsız tenkitlerde bulunarak şevklerini kırması, gerek dâhilî, gerek hâricî hücumlara zemin hazırlamak anlamında muhtemel tahribatlara sebebiyet verir. Dahilî çekişmelerle zayıf düşmüş bir bünyeye zarar vermek için de öyle çok güç ve kuvvete gerek kalmıyor. Küçücük bir taarruz dahi yetiyor. Bundandır ki fabrikanın çarkları hükmünde olan her bir hâdime düşen vazife, bütün kabiliyet ve hasletlerini kudsî dâvânın muvaffakiyeti için gerçek bir dayanışma ve ittifak ruhu içinde kullanarak hedefe doğru emin adımlarla yürümek olmalı. Her bir hizmet erbabı, kendisini “hayat-ı ebediye içindeki saadet-i ebediyeyi netice veren bir fabrikanın çarkları” olarak bilmeli ve Risâle-i Nur’dan aldığı dersle dâhilden veya hariçten gelmesi muhtemel olan hücum ve taarruzları geri püskürtmeli. Zaten hizmet erbabının bundan başka yapacağı birşey yoktur. Bunun aksi bir durumda, yani müntesiplerin birbiriyle çekiştiği, birbirinin şevkini kırdığı durumlarda da, istemeden de olsa haricî düşmanların hücumlarına zemin ihzar edilmiş olunur. Böyle olunca da “Fabrika sahibi de o fabrikayı bütün bütün kırıp dağıtacak” hükmünün gerçekleşmesine sebebiyet verilir.

Ve ayrıca böyle bir sonuca sebep olanlar; “hem bu hizmetteki umum kardeşlerinin hukukuna tecavüz, hem hizmet-i Kur’âniyenin hürmetine taarruz, hem de hakaik-i imaniyenin kudsiyetine hürmetsizlik” etmiş olurlar ki, böyle bir mânevî vebâlin ağırlığını hiçbir hizmet erbabı düşünmek dahi istemez. Böyle bir durumda bilinmelidir ki, Yüce Alllah, bu mânevî fabrikayı sahipsiz bırakmaz. Onu âhenkli bir şekilde, tam kapasite ile çalıştıracak daha ehil, daha lâyık omuzlara yükler. Evet dâvâmız kudsî, hizmetimiz ulvî, yükümüz ağır, mesuliyetimiz çok. Bu dâvâ feragat, fedakârlık, ihlâs, uhuvvet, tevazu ve mahviyet ister... Hizmet erbâbı için başka da bir yol yok.

29.03.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (26.03.2009) - Salâhat-maharet meselesi

  (15.03.2009) - Başkalarına havale edilemeyecek sorumluluklarımız

  (08.03.2009) - Aldatıcı reklâmlar ve propagandalar

  (01.03.2009) - Nur’lara talebe olabilmek

  (22.02.2009) - Dine mesafeli olanlar da bazen dine hizmet eder

  (15.02.2009) - Bütün sıkıntıların reçetesi, İhlâs Risâlesi

  (08.02.2009) - Böyle bir “kişisel gelişim” olur mu?

  (01.02.2009) - Samimî tenkitlere açık olmalı

  (25.01.2009) - Bir hizmet adamı

  (18.01.2009) - Hizmetlerimiz bizi gurura sevk etmemeli

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis