"Gerçekten" haber verir 05 Mayıs 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

HANGİ DEVİRDE YAŞIYORUZ?

Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk sınavında sorulan bir sualin bazı çevreler tarafından polemik konusu yapılıp “eğitimdeki dinselleşme”nin delili olarak gösterilmesi tepkiyle karşılandı. Allah'tan bahsetmeyi suç sayan anlayışın çok gerilerde kaldığı hatırlatılarak, devletin dinle ve toplumla barışma sinyalleri verdiği bir süreçte konunun bu şekilde gündeme getirilmesi, “Allah'tan bahsetmenin laiklikle ne ilgisi var, hangi devirdeyiz?” diye sordurdu.

TARTIŞMA KONUSU YAPILAN SORU

“Evrendeki düzen hiçbir şeyin rastlantı sonucu ortaya çıkmadığını göstermektedir. Evrendeki varlıkların kendi kendilerini var etme güçleri yoktur. Bu bilgilerin ikisini de iyi değerlendiren kimse aşağıdakilerden hangisine ulaşır? a) Varlıklardaki düzen onların kendilerini var ettiklerini gösterir. b) Evrenin varlığının bir başlangıcı yoktur. c) Evrendeki varlıklar rastlantı sonucu ortaya çıkmıştır. d) Evren bir Yaratıcı tarafından planlı bir biçimde yaratılmıştır.”

Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk sınavında bir sorudaki “Evren bir yaratıcı tarafından planlı bir biçimde yaratılmıştır” cümlesi bazı çevreler tarafından polemik konusu yapılıp “eğitimdeki dinselleşme”nin delili olarak gösterilmesi tepkiyle karşılandı.

Vatan gazetesinin dünkü haberinde tüm Türkiye’de önceki gün yapılan Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı’nda bilgiler bölümünde yer alan evrenin varoluşu ile ilgili soruya bazı kesimlerin duyduğu rahatsızlık dile getirildi. Sosyal bilgiler alanındaki 21. soruda evrenin varoluşuyla ilgili sorudaki şıklardan birinde “Evren bir yaratıcı tarafından planlı bir biçimde yaratılmıştır” cümlesinin yer alması polemik konusu yapılarak “eğitimdeki dinselleşme”nin delili olduğu iddia edildi. Soruya tepki gösteren Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Güven Boğa, sınavda sosyal bilgiler alanındaki 21’inci sorunun, öğrencilerin kafasında bilimsellikten uzak, demokratik ve laik eğitime aykırı yargı oluşturmaya dönük olduğunu öne sürdü. Boğa, soru ve şıklara değinirken “Bu soru öğrencilerde bir şekillenişi gerçekleştirme iddiasında olanlar tarafından hazırlandığını ileri sürdü.

Boğa, Türkiye’nin içinden geçtiği dönemi “dindarlaşma” olarak tanımlayan Milli Eğitim eski Bakanı Hüseyin Çelik’in yaklaşımının da gözler önüne serdiği gibi, eğitim ve Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullar da bu dinselleştirme projesinin dışında tutulmamış, aksine merkezi hale getirilmek istenmiştir” iddiasında bulundu.

HANGİ DEVİRDE YAŞIYORUZ?

Allah’tan bahsetmeyi suç sayan anlayışın çok gerilerde kaldığı hatırlatılarak, devletin dinle ve toplumla barışma sinyalleri verdiği bir süreçte konunun bu şekilde gündeme getirilmesi, “Allah’tan bahsetmenin laiklikle ne ilgisi var, hangi devirdeyiz?” diye sordurdu.

BAZI KESİMLERİ RAHATSIZ EDEN SORU ŞÖYLE:

“21’inci soru: Evrendeki düzen hiçbir şeyin rastlantı sonucu ortaya çıkmadığını göstermektedir. Evrendeki varlıkların kendi kendilerini var etme güçleri yoktur. Bu bilgilerin ikisini de iyi değerlendiren kimse aşağıdakilerden hangisine ulaşır?

a) Varlıklardaki düzen onların kendilerini var ettiklerini gösterir.

b) Evrenin varlığının bir başlangıcı yoktur.

c) Evrendeki varlıklar rastlantı sonucu ortaya çıkmıştır.

d) Evren bir yaratıcı tarafından planlı bir biçimde yaratılmıştır.” DANIŞTAY’DA DA “DİNSEL İÇERİK” RAHATSIZLIĞI GEÇTİĞİMİZ günler Danıştay’ın, ilköğretim Türkçe 1, 2, 4 ve 5. sınıf ders programını “dinsel içerikle” yazıldığı gerekçesiyle iptal etmesi de tepkiyle karşılanmıştı. Danıştay’a dâvâ açan veli Seher Yaşar’ın avukatı Esmani Kırmızı’nın dâvâ dilekçesinde, dinî muhtevalıörneklerden bazıları şöyle sıralanmıştı: _ 5. sınıf kitabında ‘Kalbimizin Sesi’ adlı okuma parçası: ‘Bütün bunlardan kalbimizin yaratılışındaki mükemmelliği daha iyi anlayabiliriz. Kalp başlı başına mucize olan çalışmasıyla insan anlayışını zorlamaktadır. _ 5. sınıf kitabında ‘Dünya Uzakta’ adlı okuma parçası: ‘Dünyaya dışarıdan bakarken içinde yaşamanın ne büyük bir lütuf olduğunu görebilme şansını yakalayabiliyorlar.’ Genç Yaklaşım “Evrim yalanları”nı açıklıyor Aylık gençlik dergisi “Genç Yaklaşım” Mayıs sayısında, “biyoloji bilimi Allah’ı anlatıyor” başlığıyla çıkıyor. Dr. Bahri Dayıoğlu, “Allah yaratır âlet kullanmadan, evrim teorisine eleştirel bir yaklaşım ve yaratıcı zorunluluğu” başlıklı makalesiyle Allah’ın varlığını inkâr etmenin mümkün olamayacağını güzel bir üslupla ispat ediyor. Seyda Durgun, “Marifet penceresinden biyoloji’ye bir kapı açıyor ve oradan varlıklardaki Allah’ı seyrettiriyor. Mustafa Said İşeri, “Ya Hafiz diyen genetik” diyor ve genetik ilmindeki hafiz isminin tecellilerini gösteriyor. Prof. Dr. Furkan Aydıner, ateizmin bilimsel bir kılıfa bürünerek hepimizi nasıl tehdit ettiğini, ortaya koyuyor.

FATİH AYDIN / İstanbul

05.05.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  HANGİ DEVİRDE YAŞIYORUZ?

  Sınırda domuz gribi alarmı

  Seçimde en çok parayı CHP harcadı

  Yasak asker desteğiyle uygulandı

  Devir teslimler tamam

  İtalya’dan güçlü destek

  SAĞLIĞIMIZLA OYNUYORLAR

  Zübeyr Gündüzalp Ormanı 11 yaşında

  Askerlik ve tüketici işlemleri e-devlet’te

  Doğuda sel uyarısı

  Şahin: Samimiyseniz soruşturma önergesi verin

  Şüpheli poşetten G-3 mermileri çıktı

  İşçi servis otobüsü köprüden uçtu: 16 yaralı

  Ereğli’de otobüs devrildi: 7 ölü, 15 yaralı

  Baraj yükseldi evleri su bastı

  Çiftçiler yağmur için şükür duâsına çıktı

  Dünyanın ilk sibernetik bilginini unutmayalım

  Google’a sıkı bir rakip geliyor

  Kekemeliğe hipnozla çözüm

  Arog bilim-kurgu festivalinde

  Alkolik baba, çocuğu da etkiliyor

  Cepten park ücreti ödenebilecek

  Gül: Şehirciliğin sorunu çarpık yapılaşma

  Durak, TBB Başkanlığı görevinden alındı

  Erdoğan: Gelecek tarihsiz inşa edilmez

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis