18 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Nabucco’da istediğimizden fazlasını aldık

ENERJİ ve Tabiî Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin Nabucco’da ister vergi başlığında isterse yüzde 15 konusunda kesinlikle istediğinden daha fazlasını almış durumda olduğunu söyledi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından düzenlenen ‘’Türkiye’nin Enerji Politikaları’’ konulu toplantıda konuşan Yıldız, Nabucco projesinin Türkiye’nin enerji stratejisinde, hatta siyasetinde önemli bir dönüm noktası oluşturduğunu belirtti. Taner Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Arz güvenliğiyle alâkalı yüzde 15’lik bir rakam... Nedir bu yüzde 15? Yüzde 15, Nabucco boru hattından geçecek gazın, 31 milyar metreküp tamamlandığında, yüzde 15’ine karşılık gelecek, takribi 4,5 milyar metreküplük gazın Türkiye’nin arz güvenliğiyle alâkalı alıkonmasıyla alâkalı bir başlık. Deniyor ki, ‘Yüzde 15’ten vaz mı geçtik?’ Şöylesine vazgeçmedik; daha iyi bir maddeyi müzakereye koyarak, daha fazla bir kazanım elde ederek yüzde 15 başlığını çıkarttık ama Türkiye’nin arz güvenliğiyle alâkalı konularda kendini garantiye alabilecek bir maddeyi oraya koyduk. O da şudur; 6 tane ortaktan bir tanesi veya 6 ortak öncelikle gaz tedarikiyle, gaz arzıyla alâkalı istemeleri halinde buradan geçen gazın yüzde 50’sini alırlar. Yani yüzde 15’ten daha iyi bir kazanım elde edecek bir noktadayız.’’

‘’Türkiye ister vergi başlığında isterse yüzde 15 konusunda kesinlikle istediğinden daha fazlasını almış durumdadır’’ diyen Yıldız, toplam işletme süresi içinde taşıma ücretleri hariç 4,2 milyar avroluk bir verginin tahakkuk edeceğinin altını çizdi. Önümüzdeki hafta Rusya Federasyonu ile görüşmelere başlayacaklarını belirten Yıldız, bu görüşmelerin de Nabucco gibi dikkatle izlenmesi gerektiğini vurguladı.

‘’FİYAT OYNAKLIĞI NEDENİYLE

ÖNÜMÜZÜ NET GÖREMİYORUZ’’

MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan ise, Nabucco’nun Türkiye’nin sadece Avrupa ile ilişkilerinde stratejik bir kart olmakla kalmadığını, aynı zamanda Azerbaycan, Türkmenistan, Irak ve belki Kazakistan ile olan entegrasyonun da geliştirecek bir proje olduğunu kaydetti.

Özellikle son günlerde yaşanan enerji fiyatlarındaki oynaklıkların, akaryakıtta tavan fiyat uygulamasının ardından gelen ÖTV ve fiyat artırım kararının, uzun vadede önlerini net bir şekilde görmelerine engel oluşturduğunu belirten Vardan, ‘’Enerjide büyük ölçüde dışa bağımlı olduğumuz düşünüldüğünde, bizler de enerji fiyatlarının düşürülmesi için bir bakıma elimiz ve kolumuzun bağlı olduğunu biliyor, görüyoruz. Bu nedenle kaynaklarımızı devreye sokacağına inandığımız yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili halihazırda yürütülen çalışmaları oldukça önemsiyor ve canı gönülden destekliyoruz’’ diye konuştu.

ÜMİT KIZILTEPE

18.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Başlıklar

  Nabucco’da istediğimizden fazlasını aldık

  SGK HARCAMALARI İLK SIRADA

  Selva, iftar sofralarını süsleyecek

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.