15 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

BİR SOSYAL YARDIMLAŞMA SİSTEMİ

Bursa İl Müftüsü Mahmut Gündüz, zekâtın, kalbi cimrilik hastalığından, malı fakirin hakkından temizleyen, zenginlerde şefkat ve merhamet hislerini geliştiren bir ibadet olduğunu belirterek, zekât sayesinde fakirlerin kalbindeki haset ve kıskançlığın ortadan kalktığını ifade etti. Gündüz, “Allah'ın emri olan zekât, bir sosyal yardımlaşma sistemidir” dedi.

ZEKÂT MALI AZALTMAZ, ÇOĞALTIR

Peygamber Efendimizin (a.s.m.) “Mallarınızı zekât ile koruyunuz” dediğini hatırlatan Gündüz, “Zekât malın büyümesini ve bereketlenmesini sağlar. Zekâtı verilen serveti, yok olmaktan, kötü insanların zararından Allah korur. Zekât malı azaltmaz, aksine çoğaltır” dedi. Gündüz, zekâtla toplumdaki birlik, kardeşlik ve dayanışmanın kuvvet bulacağını vurguladı.

Ramazan’In son günlerinde din adamları vatandaşlara ‘Zekâtınızı unutmayın’ uyarısında bulundu. Bursa İl Müftüsü Mahmut Gündüz, zekâtın kalbi cimrilik hastalığından koruduğunu söyledi. Bursa İl Müftüsü Mahmut Gündüz, gücü yeten her Müslüman’ın zekât vermesi gerektiğini hatırlattı. “Zekâtı, dinî ölçülere göre zengin olan Müslümanların seneden seneye malının ve parasının kırkta birini fakir olan Müslümanlara vermesi” olarak özetleyen Gündüz, zekâtın, kalbi cimrilik hastalığından, malı fakirin hakkından temizleyen, zenginlerde şefkat ve merhamet duygularını geliştiren bir ibadet olduğunu vurguladı. Zekât sayesinde fakirlerin kalbindeki haset ve kıskançlığın ortadan kalktığını ifade eden Bursa Müftüsü, “Fakirlerin kalbinde, kendilerine yardım eden zenginlere karşı sevgi ve saygı meydana gelerek toplumda birlik ve kardeşlik kuvvetlenmiş olur. İslâm dini, toplumun dertlerini tedâvi eden, ihtiyaçlarını karşılayan birçok esaslar getirmiştir. Allah’ın emri olan zekât, bir sosyal yardımlaşma sistemidir. Zekât malın büyümesini ve bereketlenmesini sağlar. Zekâtı verilen serveti, yok olmaktan, kötü insanların zararından Allah korur. Sevgili Peygamberimiz şöyle buyuruyor: ‘Mallarınızı zekât ile koruyunuz.’ Zekât malı azaltmaz aksine çoğaltır” dedi.

ZEKÂT KİMLERE FARZDIR?

ZekÂtIn Müslüman, erginlik çağına gelmiş, akıllı, hür ve dinen zengin sayılan kimselere farz olduğunu anlatan Mahmut Gündüz, dinen zengin sayılanların ise borcundan ve aslî ihtiyaçlarından başka ‘nisap miktarı’ malı olan kimseler olduğunu belirtti. Günümüzde yaklaşık 3 bin 700 TL’ye tekabül eden 81 gram altını, 561 gram gümüşü veya bu miktarlar karşılığı parası olan kişinin, malının kırkta birini zekât olarak vermesi gerektiğini kaydeden Müftü Gündüz, “Bu malın üzerinden bir yıl geçme şartı. Oturulan ev, giyim eşyası, binek arabası, ticaret için olmayan kitaplar, sanatın icrası için gerekli aletler ve ailenin bir yıllık nafakasıdır. Asli ihtiyaçtan başka bu miktarlarda mala sahip olduktan sona tam bir yıl geçince zekât farz olur” diye konuştu

ZEKÂT KİMLERE VERİLİR?

Bursa İl Müftüsü Mahmut Gündüz, zekât verilebilecek kişileri de şöyle açıkladı: “Fakirler, hiçbir şeyi olmayanlar, borçlular, yolcular, ihtiyaç sahibi öğrenciler, Allah yolundakilere (Bunlar cihat veya hac için yola çıkıp parasız kalanlar ile işini gücünü bırakıp kendisini ilme vermiş olan kimselerdir) zekât verilebilir. Zekatın öncelikle fakir olan yakın akrabaya, komşulara, hemşerilere verilmesi daha sevaplıdır. Ana, baba, büyük ana ve büyük babalara, oğluna, oğlunun çocuklarına, kızına, kızının çocuklarına ve bunlardan doğan çocuklara, zenginlere, Müslüman olmayanlara, karı-koca birbirlerine zekât veremez. Paranın her 40 liradan bir lirası zekât olarak verilecektir. Canlı hayvanların zekâtı nev’ine göre değişir. Koyunda kırkta bir; devede beş devede bir koyun, sığırda otuzda bir danadır. Peygamberimiz (asm) ‘Veren el, alan elden üstündür’ buyurmuştur. Vermenin hazzına ulaşmak gerekir. Dünyada en güzel şey vermektir.”

15.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  İnançsızlığa karşı işbirliği yapmalıyız

  BİR SOSYAL YARDIMLAŞMA SİSTEMİ

  Sigorta şirketleri sınıfta kaldı

  İstanbul’da sanayiye yeni planlama geliyor

  İçeride sevinç dışarıda tepki

  AİHM’in kayıp Rum kararı 18 Eylül'de

  Bakanlıktan füze açıklaması

  Topraktan mühimmat fışkırıyor

  Çukurca’da bir şehit daha

  “Kapalı oturuma” açık tehdit

  Alkolizm afetini durduralım

  24 saatte trenle Mekke

  Şefkatli devlet olamaz mıyız?

  Büyük uyuşturucu operasyonu

  Bayramda cezaevlerinde açık görüş yapılacak

  Hurmadan biyoyakıt üretilecek

  Nüfus cüzdanını kaybedene ceza

  Avrupalı gençlere turşu kurma eğitimi

  Sinevizyonlu vaaz cemaati arttırdı

  Vatandaşın derdine ‘Alo Yetiş’

  Afrika’da tehlikeli yeni bir virüs bulundu

  Üzerinden hızlı tren geçti, ölmedi, ama uyanmadı da

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.