25 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

S. Bahattin YAŞAR

Hayatı anlamlı kılan kareler; enstantaneler


A+ | A-

Özel zamanların kişi üzerindeki etkisi, algılama kapasitesi kadardır. Bazen bir bayram, bir olay, bir özel yakalanmış hayat kesiti, enstantane, yirmi yıllık hayat birikimini içinde taşıyabilir. Bazen bir lâhza, bir ömre bedel dönüşüm içerebilir. Yeter ki alıcılar açık olsun. Ama alıcılar kapalı ise, göle düşmüş ağzı kapalı bir pet şişe gibi, ne bir damla alır, ne de bir damla dışarı verir. Zaten cehalet budur. Bazı insanlar da böyledir. Çevresinde çok derin, bilgi deryası insanlar vardır, ama gelin görün ki yakınlarında olanlar ondan istifade edemezler. Oysa, maddî ve manevî bereketler, sevaplar, duâlar, iyi temenniler içeren pozitif enerji hazinesi, özel zamanları, günleri, geceleri dolu dolu yaşamak, tabir yerindeyse testiyi doldurmak aklın gereğidir.

Biz de birkaç günümüzü, farklı şehirlerdeki Nur kardeşlerimizin sevinçlerine katılarak geçirdik. Elazığ’ın havasını teneffüs ettik. Elazığ şehrini, daha önce de bir kez şöyle bir görmüştük. Ama şimdi anlıyorum ki, bir şehri yakından tanımak için, o şehre zaman ayrılmalı ve o şehirde kalmalı imiş. Elazığ tarihiyle de oldukça köklü bir konuma sahip. Bunu, dünü ve bugünü yansıtan mezarlıklardan anlamak mümkün. Özellikle, Harput’taki mezarlar tarihî şehir kimliğinin kodları hakkında bilgi veriyor. Elazığ’da, yaşayan şehirden ziyade, yaşanmış şehir efsaneleri daha bir ön planda. Her konuştuğunuz insanın size şehrin dünüyle ilgili söyleyebileceği çok şeyleri var. Bu çok anlamlı bir zenginlik. Kıymetli kardeşim, genç Abdullah, “Hocam, ben zaman zaman bu mezarlığa gelir, adeta onlarla hasb-ı hal ederim. Mezarlıklar da tıpkı yaşayan insanlar gibi insanla konuşuyor. Size, şehrin dününden bilgi veriyorlar. Özellikle burada yaşayanlardan ziyade yaşamayanlar konuşuyor ve gündem oluşturuyorlar. Ben bu özel zamanlarda dünyevîleşmeden hiç değilse kısa bir zaman içinde olsa kurtuluyorum. Burada olmak bir ders dinlemek gibi etkili oluyor” diyor. Bu cümlelerin sahibi, 20’li yaşlarda bir genç. ‘Mezarlık ve genç’ çok dikkat çeken bir ikili. Çünkü bir genç için de en büyük nasihat, ölümdür.

Elazığ, büyük zatlarıyla meşhur. Bediüzzaman’ın birinci talebelerinden Hulusi Yahyagil de bu silsileden. Hepsinin kabri başında, farklı yaşlarda çocuklarımızla duâlarda bulunduk.

Doğrusu, bir şehri, dünüyle ve bugünüyle tanımlamak daha doğrudur. Dünü olmayan bir bugün, çok da anlamlı olmaz. Elazığ’da, Nur kardeşliğinin davranışa dönüşmüş halleriyle karşılaştık. Saygıdeğer Prof. Şekerdağ Hocamızın, saygıdeğer eşiyle birlikte, ince ve nezaketli tavırları, beslendikleri kaynaktan ne derece istifade ettiklerinin apaçık ifadeleriydi.

Keban, Elazığ şehrimizde görülmesi gereken bir mekân. Özellikle de, bu güzergâhtaki tesislerdeki balık ziyafeti, şehrin maddî güzelliğini tamamlayan bir unsur.

Şehrin güzelliği, gözün gördükleri, kulağın işittikleri, kalbin hissettikleri ve birer müfettiş hükmündeki kuvve-i zaikanın (tat alma duyusu) yaptığı teftişlerle anlam kazanıyor.

Önemli olan, maddî ve manevî ikramların nefis hesabına olmamasıdır. Cenâb-ı Hakkın yarattığı nimetlerin, şükür makamında tadat edilmesi de apayrı zor imtihanlardan birisidir.

Tıpkı, kızarmış tavuğu yiyen hazretin, kızarmış tavuk yemek isteyenlere iletmiş olduğu şartın, ‘kum bi iznillah’ diyerek, tavuğun dağılan unsurlarının toplanıp, tavuk olarak sıçraması haline bağlaması gibi; ‘aklı midesine, ruhu cesedine, kalbi nefsine’ hakim olanların dünya lezzetlerini tadabileceği ifade edilmesi dikkat çekicidir.

Ama biz, bu iki şıkkı da içermese de, ikram edilen nimetleri, ‘Bismillah’ diyerek yedik. Ve kızarmış tavuk değil, ama balık nimetlerini yerken de, ne güzel yaratılmış olduğuna ve biz insanlara bu balıkların kurban edildiğine dikkatleri çektik. Tabiî ki, kuvve-i zaikamız müfettişlik görevini bitirdiğinde ise, ‘Elhamdulillah’ demeyi de ihmal etmedik.

Şükür, bize bu gezileri nasip Edene, ve güzel nimetleri Verene!

25.10.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (18.10.2009) - Öfke ve sevinç anında alınan karar, sağlıklı (karar) değildir

  (11.10.2009) - Dünya ji kesi ra namineh! (Dünya kimseye kalmaz)

  (04.10.2009) - Bir yenilik yapmadan, farklı duygular tadamazsınız

  (27.09.2009) - Hazar Gölü kıyısı

  (13.09.2009) - İnsan, acizliğini düşünce anlıyor

  (06.09.2009) - İtiraf istiğfarı, istiğfar istiazeyi; o da affı netice verir

  (01.09.2009) - Kimi aradığından, kimi bulduğundan imtihandadır

  (23.08.2009) - “Artık her yerde, Peygamberimi (asm) yanımda hissediyorum!”

  (09.08.2009) - İlgisizliğe terk etmek, sokağa bırakmaktan daha acıdır

  (02.08.2009) - Olaylar, birer müşteri gibidir; bazıları çok kâr bırakır

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.