19 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yoksulla zengin arasında 8 kat uçurum

TÜRKİYE'DE toplumun en yoksul kesimini oluşturanların toplam gelirden aldığı pay artarken, zenginle yoksul arasındaki ‘dramatik’ gelir farkı ise sürüyor.

En zengin yüzde yirmilik kesimin geliri, en yoksul yüzde yirminin gelirlerinden sekiz kat daha fazla. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Avrupa Birliği’ne uyum amaçlı ‘Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması’ için örnek fertleri dört yıl boyunca izledi. 2006-2007 dönemine ait son veriler, çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Fertler gelirlerine göre küçükten büyüğe doğru sıralanarak beş gruba ayrıldı. ‘Geliri en düşük’ olan ilk yüzde yirmilik grubun toplam gelirden aldığı pay, 2007’de yüzde 5,8 olarak tesbit edildi. Bu grubun geliri en yüksek yüzde yirmilik dilimle arasındaki fark ise çaprıcı. Son yüzde yirmilik grup, toplam gelirin yüzde 46,9’una sahip ve toplam gelirden en alttaki grubun 8,1 katı daha fazla pay alıyor.

EN YÜKSEK GELİR İSTANBUL’UN

ARAŞTIRMA sonucuna göre bir haneye yıllık ortalama 8 bin 50 lira düşüyor. Hane halkında en yüksek gelir 11 bin 454 lira ile İstanbul’un. En düşük gelir ortalaması ise 3 bin 591 lira ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ölçüldü. Toplam gelir içinde en fazla pay, maaş ve ücret gelirlerinin. Maaş ve ücretlerin payı, toplam gelirlerin yüzde 39,7’si oranında. Bu gruptaki ölçümler, çarpıcı bir sonucu ortaya koyuyor. Sosyal transferlerin, toplam gelir içindeki payı, yarım puana yakın artarak yüzde 18,2 oldu. Nüfusun yüzde 20,6’sı ise yoksulluk sınırının altında. Nüfusun yüzde 70’i, ‘bir haftalık tatil’ ve ‘eski mobilyalarını yenileme’ gibi ihtiyaçlarını da karşılayamıyor.

19.12.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Başlıklar

  Sanayide istihdam azaldı

  Krize rağmen 2 bin kişiyi işe aldık

  Yoksulla zengin arasında 8 kat uçurum

  Mustafa Boydak: Siyaset ekonominin önüne geçti

  ATSO: Teşvik Yasası uzatılmalı

  Kayıtlı 125 milyon cep telefonu var

  Altın fiyatları kuyumcuya kepenk kapattırıyor

  Geçici vergiye 23 milyar lira ödedik

  Düşük faiz dönemi mi başlıyor?

  Kamu personeli SGK’ya devrediliyor

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl