25 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

Osmanlı bindallısına rakip çıktı

Son yıllarda kına gecelerinde abiyenin yerini alan Osmanlı bindallısına talep artınca Hindistan’dan ithal edilen, üzerinde Türk motifi bulunmayan ürünlerin, ucuzluğu sebebiyle daha fazla tercih edildiği bildirildi. Eskiden gelinlik kıyafetlerde, yöresel giysilerde, yorgan ve örtülerde kullanılan bindallı, orijiinal haliyle Osmanlı döneminden bugüne kadar geldi.

Özellikle son yıllarda genç kızların kına gecelerinde abiye kıyafetleri terk ederek eskiye yönelmesi, bindallıyı tekrar gözde yaptı. Bindallıya olan talebin artması, İstanbul, Bursa, Ankara gibi birçok ilde bu ürünlerin satıldığı dükkânların açılmasını sağladı.

Bursa’da babadan kalma mesleği sürdüren ve orijinal Osmanlı bindallısı üreten bir firmanın sahibi Ali Türek, bindallı geleneğine her genç kızın sahip çıkmasını ve sürdürmesini istediklerini belirtti. Orijinalliğini kaybetmemiş Osmanlı bindallısında özel motiflerin yer aldığını ifade eden Türek, şunları söyledi:

‘’Türk motiflerinde doğa ön plandadır. Çiçekler, sarmaşık, kaz ayağı, dağ motifleri Osmanlı bindallısının ana motifleridir. Bugün bu motiflerin hemen hepsi makineyle işlenebiliyor. Türkiye’de el işi bindallı yok denecek kadar azaldı. Biz en azından motifleri, bindallı geleneğini korumak için çaba harcıyoruz ancak herkes bizim kadar duyarlı değil. Bindallıya olan talep artınca Hindistan’dan ithal edilen ürünler satılmaya başlandı. Ülkenin dört bir yanında genç kızlar, kına gecelerinde üzerinde Türk motifi olmayan Hint işi bindallı giyiyor. Kendi kültürümüz olan kına gecesinde başka ülkenin motiflerinin olması bizi üzüyor.

Bazen Türkiye’de moda adı altında eski kıyafetler, günümüze uyarlanıyor. Bindallının eteğinde olması gereken motifi, yakada kullanıyorlar. Moda altında bindallıyı bozuyorlar.’’

YABANCI TURİSTLERE

BİLE HİNT İŞİ BİNDALLI

SATILIYOR

Türek, Türk motifiyle elde işlenmiş orijinal bir bindallının fiyatının, motifin zorluğu, deseni ve kumaşın kalitesi gibi etkenlere bağlı olarak 10 bin liraya kadar çıktığını belirterek, ‘’Bir bindallıyı yapmak 2 ayı bulabiliyor. Yerli üretim olan Türk motifli bindallılar 150 liradan başlıyor. Tabi bunlar makine ürünü. El işi olunca fiyatlar çok artabiliyor. Makinede de işlense fiyatı bin 500 liraya ulaşan bindallılar var’’ dedi. Hint işi ürünlerin fiyatının ise 25 liradan başladığını dile getiren Türek, şunları kaydetti:

‘’Bir bindallı bu kadar ucuzsa kalitesi tartışılır. Kesinlikle Türk motifi yok. Pullarla süsleyip, kendi motiflerini bizim düğünlerimize soktular. En büyük özelliği ucuz olması. Yabancı turistler Türkiye’ye geldiğinde kültür hediyesi olarak bindallı alıyor ancak Hint işi olduğunu bilmiyor. Çünkü onlar da ucuza talep gösteriyor. Türkiye’de satılan bindallının yarısından fazlasını Hint işi ürünler oluşturuyor.’’

Türek, Osmanlı bindallısına yönelik Bosna Hersek’ten bir teklif aldıklarını vurgulayarak, ‘’Bosna Müzesinden motif alıp bindallıya uyguladık. Yöresel saray kostümü olarak kullanılan bu bindallı örneği beğenilirse Bosna Hersek için üretim yapacağız’’ diye konuştu.

25.12.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Osmanlı bindallısına rakip çıktı

  Hakkârili öğrenciler TİKAV’la kitaba kavuştu

  Kerbelâ’nın hüznü notalara taşındı: Muharremiye

  Mehmet Âkif bilgi şöleni

  Bahçelievler Belediyesinden “4. Kısadan Hisse” film günleri

  Mine Vardan’ın resim sergisinin açılışını oğlu yaptı!

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl