20 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Economist: Türk-Ermeni ilişkileri düzelmezse soykırımın önü açılır

İngİlİz Economist dergisi, Türk hükümetinin Ermenistan’la protokolleri imzaladığında bunun komşularıyla “sıfır problem” politikasının açık bir başarısı olarak gözüktüğünü, ancak eski husûmetlerin ortadan kaldırılmasının kolay olmadığını belirtti.

Derginin bu haftaki sayısında, Türkiye-Ermenistan ilişkileriyle ilgili olarak, “Türkiye ve Ermenistan: Sıfır İlerleme” başlıklı bir makaleye yer verildi. Türk hükümetinin Ekim ayında Ermenistan’la protokolleri imzaladığında, bunun komşularıyla “sıfır problem” politikasının açık bir başarısı olarak gözüktüğünü yazan Economist, “Eski düşmanlar, ilişkileri geliştirmeye ve ortak sınırı açmaya karar verdi. Anlaşma, 1915 olaylarını araştırmak için tarihçilerden oluşacak ortak komiteler oluşturarak, geçmişin hayaletlerini gömme umudunu sundu” yorumunu yaptı.

Ancak eski husûmetleri ortadan kaldırmanın kolay olmadığının belirtildiği makalede, anlaşmanın imzalanmasından sadece bir gün sonra, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, bu anlaşmaların Ermenistan Yukarı Karabağ’dan çekilmedikçe uygulanamayacağını söylediğini kaydetti. “Türkiye’nin şimdi yeni bir ‘öfke krizi’ geçirdiği” öne sürülen makalede, bunun “Anayasa Mahkemesinin protokolleri, 1915 olaylarının ‘soykırım’ olarak dünya tarafından tanınmasının da içerdiği gerekçeli kararla onaylaması” nedeniyle olduğu kaydedildi. Makalede, Türkiye’nin mahkemenin gerekçeli kararını geri çekmesini istediği, birçok kişininse Türk hükümetinin ülkedeki milliyetçilerle Azeriler arasında sıkıştığını düşündüğü belirtildi.

Ermenistan’ın onaylanması için protokolleri parlamentosuna sunduğunu hatırlatan dergi, şu yorumu yaptı: “Türkiye soyutlanmış gözüküyor. En önemli müttefiki ve anlaşmanın en büyük destekçisi Amerika, Ermenistan’ın tarafında. Rusya, Washington’un da paylaştığı, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin Yukarı Karabağ ile ilişkilendirilmemesi gerektiği görüşünü savunuyor.” “Ermenistan Anayasa Mahkemesinin verdiği kararla, ülkede ‘Türkiye’nin doğusunun Ermenistan’a ait olduğunu’ savunan koyu milliyetçilerin isteklerine cevap vermiş olabileceği” yorumunu yapan dergi, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın Türk parlamentosu onaylamadan protokollerin ülkesinde onaylanmayacağını söylediğini belirtti. Amerika’nın süreci yakından izlediğine de dikkat çeken Economist, şunları kaydetti: “Eğer anlaşma başarısız olursa, Kongre’nin 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak tanımasının yolu açık bırakılmış olur. Bunun sonucunda da, Türkiye’deki Amerikan karşıtlığı duygular tetiklenebilir, ki bu da Ankara’yı misilleme yapmaktan başka seçeneği olmadığı duygusunda bırakmak için yeterli güce sahip. Bir seçenek, Amerikalıları İncirlik hava üssünden kovmak olabilir.”

20.02.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Economist: Türk-Ermeni ilişkileri düzelmezse soykırımın önü açılır

  Kıbrıs’ta anlaşma yok, umut var

  Rusya’da, güvenlik reformu sürüyor

  Medvedev’in pilotu öldü

  İngiltere, Mabhuh suikastının takipçisi

  AİHM’in hızlı işlemesi için tedbir alınacak

  ABD, ölen siviller için tazminat verecekmiş

  İran, ilk yerli muhribini denize indirdi

  Çin medyası ABD’ye ateş püskürdü

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl