20 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Kıbrıs’ta anlaşma yok, umut var

İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos, İspanya’nın AB dönem başkanlığında 48 günlük çalışmasını, gündemdeki uluslar arası konuları ve ekonomik krize karşı alınan tedbirleri değerlendirdi.

Brüksel’de 22 Şubatta AB Genel İşler Konseyi toplantısına katılacak olmasından dolayı Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Pazar günü bir görüşme yapacağını belirten Moratinos, öncelikli olarak nükleer enerji programından dolayı uluslar arası toplumla sorun yaşayan İran’a Davutoğlu’nun yaptığı son ziyaretin ayrıntıları, Orta Doğu krizindeki çözüm arayışları, Kıbrıs meselesi ve İspanya’nın Türkiye’nin AB ile yürüttüğü müzakere sürecine verdiği desteğin görüşüleceğini kaydetti.

Türkiye’nin AB’ye üyelik müzakerelerinde yeni başlıkların açılmasından yana olduklarını bildiren Moratinos, “Yeni AB Komisyonunun tam olarak çalışmalarına başlamasını bekliyoruz. Komisyonun tutumunu değerlendirerek, yeni başlıkların açılmasını isteyeceğiz” şeklinde konuştu.

Moratinos, Türkiye’den 10, İspanya’dan 6 bakanın katılacağı hükümetler arası zirvede ikili siyasî ve ekonomik ilişkilerin dışında Orta Doğu, İran, Afganistan, Pakistan, Balkanlar, Akdeniz İçin Birlik, iklim değişikliği, Medeniyetler İttifakı, ekonomik kriz ve enerji konularının da görüşüleceğini belirtti. Türkiye’nin AB’ye girişine verdikleri desteği yineleyeceklerini ifade eden İspanyol Bakan, “Türkiye ile ilişkilerimiz mükemmel, hiçbir sorunumuz yok” dedi.

Kıbrıs’ta taraflar arasında yoğunlaştırılmış müzakerelerin devam ettiğini hatırlatan İspanya Dışişleri Bakanı, “BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Kıbrıs’ta iki tarafı da ziyaret ederek, tarihi sözlerin tutulması çağrısında bulundu. 2-3 önemli alanda yürütülen müzakerelerde henüz anlaşma yok, ama ilerlemeler umut verici, yakından takip ediyoruz. Bütün taraflarla bağlantı içindeyiz. Biz ilerleme kaydedilmesini umuyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

İRAN-ORTA DOĞU

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun tekliflerinin İran tarafından kabul edilmesi beklentisini dile getiren Moratinos, bu konuda Türkiye’nin yaptığı arabuluculuğun önemli olduğunu ifade etti. İran’ın nükleer enerji programıyla ilgili şimdiye kadarki BM Güvenlik Konseyi, ABD ve AB’nin tutumunun “zaman kazanmak, eski teklifleri yinelemek” olduğunu kaydeden Moratinos, “İran’a karşı yeni tedbirler alınacak. Tabiî ki bu, askerî değil, diplomatik olacak” dedi. Orta Doğu’da İsrail ile Filistin arasında diyaloğun başlatılması ve Suriye-İsrail ilişkilerinde ilerleme kaydedilmesi için çalıştıklarını kaydeden Moratinos, ABD’nin uzun bir aradan sonra Şam’a tekrardan büyükelçi göndermesinin “iyi bir haber” olduğunu vurguladı.

20.02.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Economist: Türk-Ermeni ilişkileri düzelmezse soykırımın önü açılır

  Kıbrıs’ta anlaşma yok, umut var

  Rusya’da, güvenlik reformu sürüyor

  Medvedev’in pilotu öldü

  İngiltere, Mabhuh suikastının takipçisi

  AİHM’in hızlı işlemesi için tedbir alınacak

  ABD, ölen siviller için tazminat verecekmiş

  İran, ilk yerli muhribini denize indirdi

  Çin medyası ABD’ye ateş püskürdü

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl