05 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

FELLUCE’DE ANORMAL DOĞUMLAR ARTTI

2004 yılında ABD’nin bombaladığı Felluce’de anormal doğumlar arttı.

IRAK'IN Felluce şehrinde endişe verici boyutta doğum anomalilerinin arttığı belirtildi. İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin, Irak’ta altı yıl önce 2004’de ABD güçlerinin iki ayaklanmayı bastırdığı Felluce’de yaptığı bir araştırmada, şehirde çocuklar arasında yüksek oranda doğum kusurları görüldü.

Bir hastanenin doktoru, BBC’ye yaptığı açıklamada, şehirde günde 2 ya da 3 doğum anomalisi vakası gördüklerini söyledi. ABD ordusu yetkilileri ise bölgede doğum kusurlarında artış olduğuna ilişkin herhangi resmi rapordan haberdar olmadıklarını ifade etti.

Bir çatışma bölgesinde yaşayanların herhangi bir halk sağlığı sorununu “çok ciddiye” aldıklarını ifade eden ABD Ordusu sağlık iletişim sistemleri yöneticisi Michal Kilpatrick, patlamamış mühimmatın tehlike oluşturduğunu belirtti. Ancak bölge halkı asıl sorunun ABD güçlerinin çatışmalar sırasında kullandığı silahlardan kaynaklandığını düşünüyor.

Felluce’nin Amerikan sermayeli yeni hastanesinde sorunla ilgili konuşacak doktor bulmakta zorlandıklarını belirten BBC muhabiri, doktorların, Irak hükümeti Amerikalılara sorun çıkarmak istemediği için konuşmaktan çekindiklerini söylediklerini kaydetti.

BBC’nin haberine göre, resmi verilerde Felluce’de doğum kusurlarında yılda normalden sadece 2 ya da 3 daha fazla vakanın görüldüğü ortaya konuyor. Açıklama yapan bir çocuk doktoru ise başta kalple ilgili sorunlar olmak üzere günde yaklaşık 2 ya da 3 doğum anomalisi gördüğünü kaydetti. Bu da orta büyüklükteki bir şehirde yılda 1000 doğum kusuru görülmesi anlamına geliyor. BBC muhabiri, konuştuğu her doktor ve anne babanın da kendisine, sorunun büyük ölçüde 6 yıl önce ABD güçlerinin kullandığı silahlardan kaynaklandığını düşündüklerini söylediğini aktardı.

Muhabir, üç küçük çocuklarında da beyin hasarı ya da felç görülen bir ailenin evine gittiğini belirterek, orada olduğunu duyan bir adamın da her eli ve ayaklarında altışar parmak olan, çeşitli başka ağır rahatsızlıkları da bulunan kızını kendisine göstermeye getirdiğini anlattı. Bu arada çatışmalardan sonra yıkılan binaların molozlarının nehre atıldığına ve halkın içme suyunu bu nehirden elde ettiğine dikkat çekildi.




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

05.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  FELLUCE’DE ANORMAL DOĞUMLAR ARTTI

  Darfur’un çocukları da barış ve huzur bekliyor

  Yeryüzü beşik gibi

  Netanyahu, Suriye ile görüşmeye hazır

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl