07 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

IRAK’TA SEÇİM GÜNÜ

IRAK Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Farac El Haydari, bugün yapılacak seçimde 19 milyon Iraklı seçmenin, 51 bin seçim merkezinde sorunsuz bir şekilde oy kullanmaları için tüm hazırlıkları yaptıklarını söyledi.

El Haydari, yurt dışında yaşayan ve sayıları milyonlarla ifade edilen Irak vatandaşları için aralarında Türkiye’nin de bulunduğu toplam 16 ülkede seçim merkezleri oluşturduklarını da hatırlattı. Seçimler için 100 ülkeden gözlemci istediklerini belirten El Haydari, şunları kaydetti: “Jimmy Carter ve Nelson Mandela’ya seçimlere gözlemci sıfatıyla katılmaları için davet gönderdik. BM, Avrupa Birliği, Arap Birliği, İslâm Konferansı Teşkilatı’nın yanı sıra uluslararası sivil kuruluşlardan ve birçok ülkeden 500’e yakın gözlemci izleyecek. Irak’ta büyükelçiliği bulunan onlarca ülkenin büyükelçileri de gözlemci olarak seçimlerde yer alacak. Dünyada en fazla uluslararası gözlemcinin katıldığı seçim, bugün yapılacak. Türkiye en fazla gözlemci gönderen ülkelerin başında yer alıyor” dedi.

TÜRKİYE’NİN KATKILARI

Türkiye’den çeşitli kurum ve kuruluşlardan toplam 46 kişi, Irak seçimlerine uluslararası gözlemci sıfatıyla katılacak. Bu arada, Türkiye’nin Irak’taki seçim hazırlık çalışmalarına yaptığı katkılara değinen El Haydari, “Türkiye bize karşılıksız ve ön koşulsuz yardım sundu. Çalışanlarımız Türkiye’de eğitildi. Türkiye, her fırsatta her türlü yardıma hazır olduğunu dile getiriyor. Bundan dolayı Türkiye’ye teşekkür ediyoruz” dedi. Irak parlamentosundaki 325 sandalye için yarışacak ittifak, parti ve adaylar hakkında bilgi veren El Haydari, seçimde yarışacak 6 bin 200 adayın 167 partiden oluşan 12 koalisyon ve 74 partiden katıldıklarını ve bu adaylardan bir kısmının da bağımsız olduğunu söyledi. El Haydari, ayrıca, Adalet ve Soruşturma Komisyonu tarafından seçimlere katılması engellenen 512 adaydan 270’inin partileri tarafından başka adaylarla değiştirildiğini, 28’nin temyiz mahkemesinin kararıyla seçimlere katılma hakkını kazandığına dikkat çekti.

GÜVENLİK KUŞAKLARI

Öte yandan, Irak İçişleri Bakanı Yardımcısı ve seçim güvenliğinden sorumlu olan Korgeneral Aydın Halid Beyatlı, aldıkları güvenlik önlemleri hakkında bilgi verdi. Beyatlı, ordu, polis ve istihbarattan güvenlik güçlerinin seçmenlerin, seçim merkezlerinin ve adayların güvenliğini sağlamak için ortak çalışacaklarını, her tür tedbiri aldıklarını, bu önlemlerin yeni hükümet kurulana kadar devam edeceğini kaydetti.

07.03.2010


 

Gazze’deki durum insanlık dışı

İRLANDA Dışişleri Bakanı Micheal Martin, geçen hafta ziyaret ettiği Gazze’deki mevcut durumun “insanlık dışı ve kabul edilemez” olduğunu belirterek, “Gazze ablukasına son vermesi için İsrail üzerindeki baskının artırılması gerektiğini” bildirdi.

Martin, International Herald Tribune’de çıkan yazısında, Gazze ziyaretinde edindiği izlenimleri aktararak, “Uluslararası insan hakları standartları çerçevesinde, Gazze’deki mevcut durumun insanlık dışı ve bütünüyle kabul edilemez olduğu görüşündeyim” dedi. Gazze’yi bir yıldan fazla süredir ziyaret eden ilk AB ülkesi dışişleri bakanı olduğunu hatırlatan Martin, Gazze’deki durumun vahametini İspanya’nın Cordoba şehrindeki AB dışişleri bakanları toplantısında da gündeme getireceğini belirterek, “AB ve uluslararası toplum, Gazze’deki ablukaya son verilmesi ve sınır geçişlerinin normal insani ve ticari trafiğe açılması yönündeki baskıyı artırmak için daha fazla şey yapmalı” ifadelerini kullandı. Martin, İsrail’in geçiş izni vermemesi üzerine, Gazze Şeridi’ne Mısır üzerinden giriş yapmıştı.

07.03.2010


 

BM’den itidal çağrısı

BİRLEŞMİŞ Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, İsrailli güçlerle Filistinliler arasında Haremüşşerif’te Cuma namazının ardından başlayan ve yayılan olaylardan endişe duyduğunu belirterek, iki tarafa da itidal çağrısında bulundu.

Güvenlik Konseyi, Filistin temsilcisi Riyad Mansur’un Konseyin dönem başkanı Gabon’un BM Daimi Temsilcisi Emmanuel Issoze-Ngondet’e, Konsey’in diğer üyelerine dağıtılmak üzere Doğu Kudüs’teki gerginlikle ilgili olarak İsrail’i şikayet eden bir mektup yazmasının ardından toplandı. Gabon Daimi Temsilcisi Issoze-Ngondet toplantının ardından bir basın açıklaması yaptı. Konseyin Doğu Kudüs’teki durumdan endişe duyduğunu belirten Issoze-Ngondet, ‘’Konsey, tüm taraflardan itidal göstermelerini, kışkırtıcı hareketlerden kaçınmalarını isterken barışçıl diyaloğun tek çözüm yolu olduğunu düşünmekte ve müzakerelerin en erken biçimde başlamasını arzu etmektedir’’dedi. BM Güvenlik Konseyinde Orta Doğu konusunda çok sık uzlaşı sağlanamıyor, o yüzden bu tür basın açıklamaları Konsey’deki uzlaşmayı göstermesi bakımından da önem taşıyor.

07.03.2010


 

Suriye: İsrail’in Golan’daki derdi su

SURİYE'NİN Kuneytra şehri valisi Riyad Hicab, “İsrail’in işgal ettiği Golan Tepeleri ile ilgili sorunun temelinde su konusunun yattığını” söyledi.

Golan Tepelerinin yeraltı suları bakımından çok zengin olduğunu belirten Hicab, “İsrail Golan’daki tepelerden su nedeniyle çıkmak istemiyor. İsrail, bölgedeki suyu toplayarak İsrail içinde kullanıyor. Problemin asıl sebebi su” görüşünü dile getirdi. “İsrail’in Golan bölgesinde yıllık 600 milyon metre küp suyu bentlerde topladığını” ifade eden Hicab, “İsrail, suyu toplamak için Golan Tepelerinde 9 tane su toplama bendi inşa etti” diye konuştu.

07.03.2010


 

İsrail cipine çarpan araçta 5 Filistinli öldü

RAMALLAH bölgesinde, Ofra Yahudi yerleşim birimi yakınlarında İsrail ordusuna ait bir ciple çarpışan araçta bulunan 5 Filistinli hayatını kaybetti.

Filistinli ve İsrailli güvenlik kaynakları, araçta bulunan bir kadın ile 4 çocuğun öldüğü kazada Filistinli sürücü ile bir başka yolcunun ağır yaralandığını kaydetti. Yaralı sürücünün Ramallah’taki bir hastaneye, diğer yaralının ise İsrail’deki bir hastaneye kaldırıldığı kaydedildi. Ölen çocukların yaşlarının ise, 10, 3, 2 olduğu, birinin de 2 aylık bebek olduğu ifade edildi.

07.03.2010


 

Mabhuh suikastında deliller toplanıyor

DUBAİ Emniyet Müdürlüğü, Hamas lideri Mahmud El Mabhuh suikastiyle ilgili bazı şüphelilere ait DNA örneklerini ve parmak izlerini topladıklarını açıkladı.

Dubai Emniyet Müdürü Dahi Halfan Tamim, El Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada, DNA örneklerinin Hamas liderinin geçen ay uğradığı suikastte öldürüldüğü otelden alındığını söyledi. Tamim, alınan bu örnekler sayesinde daha önce sabıkalı olan bazı şüphelilerin kimliğinin belirlenebileceğini kaydetti. Dubai, İsrail gizli servisi Mossad’ı, suikastin arkasında olmakla suçluyor. Dubai polisi bugüne kadar suikastle ilgili en az 26 şüphelinin kimliğini belirledi. Bunların en az 15’inin İsrail’e ait sahte pasaport taşıdıkları bildirilmişti.

07.03.2010


 

Fransız Le Pen, İslâm karşıtı afişlerin hesabını verecek

FRANSA'NIN aşırı sağcı lideri Jean-Marie Le Pen, İslam karşıtı seçim afişi yüzünden mahkemeye çıktı.

Le Pen’in, Cezayir bayrağıyla kaplı, minarelerin de füze olarak gösterildiği bir Fransa haritasının yanında çarşaflı bir kadının bulunduğu, üzerinde de ‘’İslamcılığa hayır’’ yazan afişle ilgili, ırkçılık ve Yahudi Karşıtlığına karşı Mücadele Birliği (Licra) tarafından şikayette bulunulması üzerine mahkemeye çıktığı belirtildi. Fransa’nın güneyindeki Marsilya’daki mahkemenin, kararını Pazartesi günü vermesi bekleniyor. Mahkeme çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan 81 yaşındaki Le Pen de, ‘’Afiş açık. İslamcılığı kınıyor İslamı değil’’ dedi.

07.03.2010


 

Gorbaçov, Rus liderlere kızdı

DAĞILAN SSCB’nin son devlet başkanı Mikhail Gorbaçov, 1980’li yıllardaki reformlar ve demokratikleşme sürecinin bugüne taşınmasında başarısız oldukları gerekçesiyşle Rus liderlere kızdı.

Gorbaçov, “perestroykanın” 25. yıl dönümü dolayısıyla hazırlanan bir raporun sunumu dolayısıyla yaptığı konuşmada, Başbakan Vladimir Putin’in Birleşik Rusya Partisinin “Sovyet dönemindeki Komünist Parti gibi, ama daha kötü, hareket ettiğini” söyledi. Rus liderlerin “iktidardaki partinin tekeline girdikleri, hatta bundan gurur bile duydukları” suçlamasında bulunan Gorbaçov, “Kurumlarımız var, bir parlamentomuz var, tabii bunu bir parlamento olarak adlandırabilirsek. Galiba hem her şeyimiz var hem de bir şeyimiz yok, bunlar tıpkı dekorlar gibi” ifadesini kullandı.

07.03.2010


 

Hüsnü Mübarek ameliyat olacak

ALMANYA'DA bulunan Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in, burada safra kesesi ameliyatı olacağı bildirildi.

Yaklaşık 30 yıldır iktidarda bulunan 81 yaşındaki Mübarek, ameliyat nedeniyle yetkilerini geçici olarak Başbakan Ahmet Nazif’e devretti. Mısır devlet televizyonunun verdiği haberde, Nazif’in, Mübarek’in Mısır’a dönüşüne kadar bu yetkileri kullanacağı kaydedildi.

07.03.2010


 

Türkiye'de oylar kullanılıyor

IRAK'TA bugün yapılacak parlamento seçimleri çerçevesinde, yurt dışında yaşayan Iraklıların oy verme işlemi yapıldı.

Türkiye’de yaşayan Iraklılar, İstanbul ve Ankara’da kurulan seçim merkezlerinde oy kullandı. Bir çok Iraklı, oy verme işlemi için hafta sonunu tercih etti. Irak vatandaşları, Ankara’da Millî Kütüphane’de oluşturulan seçim merkezindeki 5 sandıkta oylarını kullanabilirken, İstanbul’da da 3 ayrı yerde oy kullanıldı. Yaklaşık 30 bin Iraklı seçmenin bulunduğu Türkiye’de 10 bin Irak vatandaşının oylarını Ankara’da, 20 bininin de İstanbul’da kullanması bekleniyor.

07.03.2010


 

Necef’te saldırı: 4 ölü

IRAK'IN Necef şehrinde düzenlenen bombalı saldırıda 4 kişi öldü, 3’ü polis 50 kişi yaralandı.

Irak’ta bugün yapılacak genel seçimlerden önce düzenlenen saldırıda, Hz. Ali’nin türbesinin yakınındaki bir garajda park halinde bulunan iki yolcu otobüsünün tahrip olduğunu, ölenlerin İranlı hacılar olduğu bildirildi. Her yıl Iraklı ve İranlı milyonlarca Şii, Bağdat’ın 160 kilometre güneyindeki kutsal Necef kentini ziyaret ediyor. Irak’ta seçim öncesinde düzenlenen çeşitli saldırılarda son birkaç günde 45 kişi hayatını kaybetti.

07.03.2010


 

Tasarı, daha ileri gitmeyecek

ABD yönetiminin, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren tasarının daha ileri götürülmemesi yönünde Kongre liderleriyle anlayış içinde olduğu bildirildi.

Amerikan yönetiminden üst düzey bir yetkili, Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesinde kabul edilen Ermeni tasarısının Kongre’de daha ileri safhalara götürülmemesi yönünde Kongre liderleriyle anlayış içinde olduklarını ifade etti. Yetkili, “tasarının şu anki durduğu yerde kalacağına inanıyoruz” dedi. Dışişleri Komitesindeki oylamaya rağmen, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun dünkü açıklamasında, Ermenistan ile normalleşme sürecine devam edeceklerini söylemesinin kendilerini cesaretlendirdiğini söyleyen yetkili, komitedeki oylamanın, Türkiye’deki kamuoyunu ve TBMM’nin protokolleri onaylama sürecini etkileyebileceğini belirtti. Oylamanın bu açıdan “yapıcı” olmadığını ifade eden yetkili, tasarıyla ilgili daha ileri adımlar atılmaması için uğraştıklarını dile getirdi. Yetkili, bu konuları Türklerle detaylı konuştuklarını söyleyerek, “Onlar da, bizim ne yapmaya çalıştığımızı, Kongre ile olan iletişimimizi anlıyorlar” dedi.

DEMOKRATLAR, MECLİSE GETİRMEYECEK

ABD’de iktidardaki Demokrat Parti, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinin kabul ettiği Ermeni iddialarını içeren tasarının şu aşamada temsilciler Meclisi Genel Kurulu’na getirilmesinin planlanmadığını bildirdi. Demokrat Parti’den bir kaynak, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, “şu aşamada Ermeni soykırımı tasarısını Amerikan Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’na getirmeyi planlamıyoruz” dedi.

CLİNTON: BLOKE ETMEK İÇİN ÇALIŞACAĞIZ

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Barack Obama yönetiminin, Amerikan Kongresinde, Ermeni iddialarıyla ilgili oylama yapılmasını bloke etmek için ‘’çok sıkı çalışacağını’’ söyledi. Clinton, Ermeni iddialarını içeren tasarının Amerikan Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinde kabul edilmesinden sonra yaptığı açıklamasında, ‘’Bunun Temsilciler Meclisine gelmemesi için çok sıkı çalışacağız’’ ifadesini kullandı. ABD’de iktidardaki Demokrat Parti de, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinin kabul ettiği Ermeni iddialarını içeren tasarının şu aşamada temsilciler Meclisi Genel Kurulu’na getirilmesinin planlanmadığını bildirmişti.

07.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl