06 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

 

RTÜK’e AB ayarı geliyor

RADYO ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılan Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun Tasarısı taslağının, yeni yayın teknolojileriyle ilgili açılımlar içerdiğini bildirdi.

RTÜK’ten yapılan yazılı açıklamada, taslağın, RTÜK Başkanı Davut Dursun’un, 31 Mart 2010 tarihinde Bakanlar Kurulu’nda verdiği brifingin ardından TBMM’ye sevk edilmek üzere imzaya açıldığı anımsatıldı. Taslakla, yeni yayın teknolojilerine hukuksal altyapı hazırlanarak yayıncılık alanında önemli bir açılım gerçekleştirildiği vurgulanan açıklamada, taslağın, IP-TV (Internet Protocol Television), DVB-H (Digital Video Broadcasting-Handheld) ve HDTV (High Definition Television) gibi yeni yayın teknolojileriyle ilgili belirsizlikleri ortadan kaldırdığı, yayıncılık alanında yeni bir uygulama olarak ortaya çıkan isteğe bağlı hizmetlere imkan verdiği ifade edildi. Taslak, AB müktesebatına uyum çerçevesinde 2007 yılı Aralık ayında AB Resmi Gazetesinde yayınlanarak yürürlüğe giren ve AB Sınırötesi Televizyon Direktifini değiştiren AB Görsel-İşitsel Medya Hizmetleri Yönergesi hükümleri esas alınarak düzenlendi. Geçici olanlar hariç elli iki maddeden oluşan kanun tasarısı taslağı, sektörün sorunlarına çözümler içeren, düzenleme konusundaki yetki karmaşasını ortadan kaldıran, yayın denetimi konusunda RTÜK’ü daha etkin kılan, yayıncılık sektöründe rekabeti arttıran bir içerik taşıyor.’’

TASARI TASLAĞI YAKINDA TBMM’YE GELECEK

DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, dört yıllık bir çalışma sonucu ortaya çıkan Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkındaki Kanun Tasarısı Taslağı’nın Bakanlar Kurulunda imzaya açıldığını ve yakında TBMM’ye geleceğini bildirdi. Arınç, Dolmabahçe’deki Başbakanlık Ofisinde RTÜK Başkanı Davut Dursun ile düzenlediği basın toplantısında, Bakanlar Kurulunda imzaya açılan Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun Tasarı Taslağı hakkında bilgi verdi.

TASLAK NELER GETİRİYOR?

DÜNYA ile paralel şekilde sayısal yayıncılığa geçişin hukuksal alt yapısının oluşturulmasını da mümkün kılacak olan taslak yer alan bazı düzenlemeler şöyle: *Yürürlükte bulunan ve sektör gerçeklerine, Türkiye’nin hedeflerine uygun olmayan medya sahipliğine ilişkin hükümler yeniden düzenleniyor. Radyo ve televizyon sahibi olmayla ilgili sınırlamalar daraltılarak netleştiriliyor, tekelleşmeyi engellemek üzere tahsis edilecek frekans kapasitesi ve elde edilen sektörel gelir bazlı bir düzenleme getiriliyor. Ayrıca yayın kuruluşlarında yabancı sermaye oranı yüzde 25’ten yüzde 50’ye yükseltiliyor.

nElektronik Haberleşme Kanunu hükümleri esas alınarak radyo ve televizyon yayınları için ayrılan frekans bantlarının frekans planlarını yapma yetkisi ve görevi Radyo ve Televizyon Üst Kuruluna veriliyor.

nTRT’nin denetiminin RTÜK tarafından gerçekleştirilmesi hükmü getiriliyor.

nTelevizyonlardaki Akıllı İşaretler Koruyucu Sembol Sistemi, Sayısal Kayıt Arşiv ve Analiz Projesi, İzleyici Temsilciliği ve Görsel İşitsel Medya Etik İlkeleri taslakla hukuksal alt yapıya kavuşturuluyor.

nReyting ölçümlerini yapacak şirketlerin Üst Kuruldan izin alması ve bu şirketlerin ölçümlerinin denetlenmesi öngörülüyor.

nYayın ilkeleri, AB Görsel-İşitsel Medya Hizmetleri Yönergesi esas alınarak yeniden oluşturuluyor. Radyo ve televizyon yayınları ile isteğe bağlı hizmetlere uygulanacak ilkeler ayrı olarak düzenleniyor.

nCevap ve Düzeltme hakkı, Basın Kanununa paralel olarak yeniden düzenleniyor; ilgili tarafa, mahkemeye başvurmadan önce yayın kuruluşundan cevap ve düzeltme hakkının kullandırılmasını isteme imkânı sağlanıyor.

nYayın kuruluşlarının reklam gelirlerinden alınan yüzde 5 Üst Kurul Payı sektörün beklentisi doğrultusunda yüzde 3’e düşürülüyor.

nAvrupa Birliği mevzuatına uyum çerçevesinde yayın içeriklerinde Avrupa eserlerine de yer verilmesi sağlanıyor ve belli oranda tüm yayınlarda yerli yapıma yer verilmesi zorunluluğu getiriliyor.

06.04.2010


 

Kaçak kazılar antik şehri ortaya çıkardı

MANİSA'NIN Saruhanlı ilçesi Sarıçam köyünde define bulmak amacıyla yapılan çok sayıda kaçak kazı ile gün yüzüne çıkan tarihi eserler, bölgede antik kent olabileceği ihtimalini gündeme getirdi.

Sarıçam Köyü Muhtarı Osman Kabaklıoğlu, yaptığı açıklamada, Sarıçam ile Kalemli köyleri arasındaki bir tepenin, son yıllarda define avcılarının uğrak yeri haline geldiğini belirtti. Kabaklıoğlu, kazıların, bugüne kadar bilinmeyen antik bir yerleşimin varlığını gözler önüne serdiğini belirterek, yöre halkı olarak, yetkililerden bölgenin sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmasını talep ettiklerini söyledi. Saruhanlı Kaymakamı Kadir Sertel Otcu ise muhtarın durumu bildirmesi üzerine köye giderek incelemelerde bulunduğunu belirtti. İl Kültür ve Turizm Müdürü Erdinç Karaköse de Sarıçam köyü yakınlarında kaçak kazılar sonrası ortaya çıkan eserlerden haberdar olduklarını, bölgede araştırma yapacaklarını kaydetti.

06.04.2010


 

Tarihî yel değirmenleri turizme kazandırılsın

TÜRKİYE Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Bodrum Yürütme Kurulu Başkanı Sevinç Gökbel, Muğla’nın Bodrum ilçesinde bakımsızlık nedeniyle kötü bir görüntü oluşturan tarihi yel değirmenlerinin, restore edilerek turizme kazandırılması gerektiğini bildirdi.

Gökbel, yaptığı açıklamada, Bodrum ile Gümbet Mahallesi arasında bulunan tarihî yel değirmenlerini, her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğini ve bu bölgenin bakımsızlık nedeniyle kötü bir görüntü oluşturduğunu söyledi. Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ise belediye olarak bölgedeki 8 değirmeni kapsayan bir proje hazırladıklarını ve projeye 1 yıl içinde hayata geçireceklerini kaydetti. Kocadon, proje kapsamında tarihî değerlerin korunmasının yanı sıra, çeşitli kafeteryalar yapılacağını belirterek, ‘’Burayı her yıl çok sayıda yabancı turist ziyaret ediyor. Projenin tamamını önümüzdeki günlerde düzenleyeceğim bir toplantıda tanıtacağım’’ diye konuştu.

06.04.2010


 

BUSKİ’den su kesintisi uyarısı

BURSA'NIN merkez Osmangazi ilçesinde yapılacak altyapı çalışmaları nedeniyle bazı yerleşim birimlerine 9 Nisandan itibaren bir ay boyunca zaman zaman su verilemeyecek.

Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresinden (BUSKİ) yapılan yazılı açıklamaya göre, Soğanlı Mahallesi Suyolu Caddesi’nde gerçekleştirilecek kanalizasyon ve yağmursuyu çalışmaları nedeniyle 9 Nisan-9 Mayıs tarihleri arasında 08.00-17.00 saatleri arasında Gaziakdemir, Soğanlı ve Alemdar mahallelerinde zaman zaman su kesintisi uygulanacak. Açıklamada, vatandaşlara, ‘’anlık su kesintilerine ve verilmesine karşı’’ tedbirli olmaları ve musluklarını kontrollü kullanmaları önerisinde bulunuldu.

06.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl