08 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Endonezya yine sarsıldı

Endonezya’nın Sumatra adasının kuzeyinde etkili olan 7,8 büyüklüğündeki depremden sonra önemli bir hasar meydana gelmezken, halk büyük panik yaşadı. Yetkililer, Sumatra’nın kuzeybatı açıklarındaki Simeulue adlı küçük adada 4’ü ağır 12 kişinin yaralandığını belirttiler. Açe bölgesinde bulunan bu küçük ada Aralık-2004’te Asya’da 220 bin kişinin ölümüne sebep olan korkunç tsunami faciasından en çok etkilenen yer olmuştu.

Endonezya sallandı, Açe’de panik var

ENDONEZYA’NIN Sumatra adasının kuzeyinde etkili olan 7,8 büyüklüğündeki depremden sonra önemli bir hasar meydana gelmezken, halk büyük panik yaşadı. Yetkililer, Sumatra’nın kuzeybatı açıklarındaki Simeulue adlı küçük adada 4’ü ağır 12 kişinin yaralandığını belirttiler. Açe bölgesinde bulunan bu küçük ada Aralık 2004’te Asya’da 220 bin kişinin ölümüne sebep olan korkunç tsunami faciasından en çok etkilenen yer olmuştu. Yerel saatle 05.15’te (TSİ 01.15) meydana gelen ve yaklaşık bir dakika süren deprem dolayısıyla paniğe kapılan halk evlerinden dışarı çıktı. 2004’te Açe bölgesinde 168 bin kişinin öldüğü faciayı unutmayan halk, denize yakın evlerine dönmek istemediğini belirtti. Endonezya jeofizik ajansı yetkilileri de, şiddetli depremin Hint-Avustralya ve Avrasya plakalarında büyük gerilime sebep olduğunu belirterek, bunun ileride büyük bir depreme yol açacağını söyleyemeyeceklerini, ancak uyanık olmak gerektiğini kaydettiler. Şiddetli depremin ardından 4 artçı deprem meydana geldi. Depremden sonra Büyük Okyanus’taki tsunami alarm merkezi, büyük bir yıkıcı tsunaminin beklenmediğini, ancak yerel tsunami ihtimalinin izlendiğini açıkladı. 7,8 büyüklüğündeki depremin ardından Açe bölgesinde verilen tsunami alarmı kaldırılmıştı.




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

08.04.2010


 

Brezilya sele teslim

BREZİLYA’NIN Rio eyaletinde, otoyolları nehirlere çeviren ve ülkenin en büyük ikinci şehrini felç eden şiddetli yağışlarda ölenlerin sayısı 95’e yükseldi.

Yetkililer, eyalette dün sabah şiddetini artıran yağışlar sebebiyle toprak kayması olasılığının, 6 milyon nüfuslu Rio şehrinde en az 10 bin evi tehdit ettiğini söyledi. Rio İtfaiyesinden bir yetkili, seller sebebiyle 95 kişinin öldüğünü, 100 kişinin yaralandığı belirtirken, kurbanların çoğunun, evleri toprak altında kalan, Rio’nun dışındaki gecekondu mahallesinde yaşayanlar olduğunu kaydetti.

Ölü sayısının artmasından endişe edilirken, Rio Belediye Başkanı Eduardo Paes, şehirde halka evlerinden çıkmamaları çağrısında bulundu ve tüm okulların kapatıldığını açıkladı. Bu arada, Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, Brezilyalılardan yağışların durması için dua etmelerini isterken, “Bu, Rio de Jenerio’nun tarihindeki en büyük sel” dedi.

08.04.2010


 

Kırgızistan karıştı

KIRGIZİSTAN’DA, çok sayıda muhalif politikacının tutuklanmasının ardından başşehir Bişkek’te Devlet Başkanlığı binasının önünde polis ile muhalif göstericiler arasında çatışma çıktı.

Başkanlık binasının önünde bir aracı ateşe veren göstericiler, polislerin araçlarına ve silâhlarına el koydu. Paniğin hakim olduğu başşehirde halk dükkânları boşaltıyor, trafik, olay bölgesi civarında kilitlendi. Devlet Başkanlığı binası önünde polisin müdahale ettiği binlerce gösterici, sopa ve şişelerle karşılık verdi. Polis göstericilere karşı göz yaşartıcı bomba ve plastik mermi kullandı. Ayrıca silâh sesleri duyuldu. Muhalefet, Devlet Başkanı Kurmanbek Bakıyev’in istifa etmesini istiyor, yolsuzluğun üzerine gitme ve üst düzey mevkilerdeki akrabaların kovulması gibi talepleri yerine getirilmezse protestolara devam etme tehdidinde bulunuyor. Uluslar arası haber ajansları, Kırgızistan’ın başşehri Bişkek’te Devlet Başkanlığı binasının önünde polis ile muhalif göstericiler arasında çıkan çatışmada ölülerin olduğunu bildirdi. Bölgede görev yapan muhabirlerine dayandırdıkları haberlerde AP, polisin göstericilere ateş açması sonucu 4 kişinin öldüğünü belirtirken, Reuters ise olaylarda 5 kişinin öldüğünü duyurdu. Öte yandan polisin, göz yaşartıcı bombanın yanı sıra plastik mermi kullandığı çatışmalarda bazı kaynaklarca ölü sayısının en az 6 ve 9 olduğu belirtiliyor, ancak resmî kaynaklar ölü sayısını doğrulamıyor. Olaylarda en az 100 kişinin ise yaralandığı kaydedildi.

Narın şehrinde ise, 3 binden fazla muhalefet temsilcisi eyalet valiliği binası önünde toplandı. Narın’da binaya girmeye çalışan göstericileri polis engelliyor. Başbakan Daniyar Üsenov dün mecliste yaptığı konuşmada, “Talas şehrinin ardından Narın’da da göstericilerin devlet binalarına girmeye çalıştığını” belirtti.

Talas’ta da muhalefetin başlattığı gösteriler büyüyor. Göstericiler dün Talas eyalet valiliği binasının ardından belediye binasını da işgal etti. Şehirde yaklaşık 7 bin gösterici emniyet binasını ele geçirmeye çalıştı.

08.04.2010


 

İşte ABD’nin nükleer silâhları

‘’BULLETİN of Atomic Scientists’’ adlı uzmanlardan oluşan grubun tahminlerine göre, ABD’nin nükleer silâh varlığı şöyle:

NÜKLEER BAŞLIKLAR: ABD’nin elinde kullanıma hazır 2 bin 200 stratejik nükleer başlık bulunuyor, bunlara ek olarak gerekli hallerde aktive edilebilecek nükleer başlık sayısı da 2 bin 500. Çek Cumhuriyeti’nin başşehri Prag’da ABD ile Rusya arasında 8 Nisanda imzalanması beklenen yeni START anlaşması ile bu sayı bin 550’ye inecek. Yeni anlaşma, kıtalararası füzelerin sayısını da 800 ile sınırlandırıyor. Amerikan ordusunun elinde ayrıca 500 kısa menzilli taktik nükleer başlık bulunuyor. Karadan, bombardıman uçaklarından ya da denizaltılardan atılabilen bütün bu silahlar ABD’yi dünyanın herhangi bir yerini vurabilecek konuma getiriyor.

KITALAR ARASI BALİSTİK FÜZELER (ICBM): ABD’nin elinde 5 bin 500 kilometre menzilli 450 adet Minuteman III füzesi bulunuyor, bunlar tekli ya da çoklu nükleer başlıkla donatılmış durumda. Olası nükleer savaş senaryolarında karadan ya da denizaltılardan atılabilen bu füzelere başrol veriliyor.

DENİZDEN KARAYA BALİSTİK FÜZELER (SLBM): Ohio sınıfı 14 adet Amerikan nükleer denizaltısı 288 balistik ya da bin 152 nükleer başlıklı füze taşıyor. Denizaltılarda 450 kilotona ulaşan (Hiroşima’ya atılan atom bombasının 30 kat fazlası) güce sahip TRIDENT II D5’ler bulunuyor.

BOMBARDIMAN UÇAKLARI: Amerikalılar, yakıt ikmali yapmadan uzun menzil uçabilen bombardıman uçaklarından (B-2A Spirit ve B-52H) 500 nükleer silâh atabilme kapasitesine sahip. Amerikan donanmasına ait 113 gemideki 60 kadar bombardıman uçağının nükleer misyonu bulunuyor.

KISA MENZİLLİ SİLÂHLAR: Soğuk Savaş boyunca Amerikalılar ve Sovyetler balistik füzelerden daha az güce sahip olan ve sahada taktik hedefleri destekleyen kısa menzilli silâhlar yaptı. ABD’nin başta Avrupa’da olmak üzere bu türde 500 kadar nükleer silâhı var, bunlardan 300 kadarı Tomahawk stratejik seyir füzesinden oluşuyor.

08.04.2010


 

Tan Washington’a gitti, ilişkiler hareketlenecek

TÜRKİYE’NİN Washington Büyükelçisi Namık Tan, Washington’a geldi. Büyükelçi Tan, New York’tan Washington’a karayoluyla ulaştı.

Öte yandan Washington’a Türkiye’den bu ay içinde art arda arka üst düzey ziyaretler bekleniyor. Başbakan Tayyip Erdoğan, 12-13 Nisan’da düzenlenecek Nükleer Güvenlik Zirvesi için Washington’a gelecek. Erdoğan’ın 11 Nisan Pazar akşamı Washington’a ulaşması, Başbakana Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın eşlik etmesi öngörülüyor. Bu arada 20-21 Nisan’da düzenlenecek G-20 Çalışma Bakanları Toplantısı’na da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer davet edildi. Toplantıda, istihdam oluşturulması ve kriz sonrası ekonomide küresel iş gücünün hazırlanması konularına odaklanılacak. Bu toplantının ardından, yine Washington’da 24-25 Nisan’da IMF ve Dünya Bankasının bahar toplantıları yapılacak. Bu toplantıya da Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın katılması bekleniyor.

08.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl