08 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

Kırıkkale Bediüzzaman’a koştu

YENİ Asya Gazetesi Kırıkkale Temsilciliği ile Risale-i Nur Enstitüsü tarafından organize edilen ve Bediüzzaman Haftası kapsamında düzenlenen “Dünya Barışı ve Gençlik” konulu konferans yoğun ilgi gördü. Programa çok sayıda vakıf ve dernek temsilcisi, sivil toplum örgütü, siyasî parti temsilcisi ve basın mensubu katıldı.

Kur’ân tilâvetiyle başlayan konferansın açış konuşmasını yapan Hüseyin Kazan, “Bediüzzaman’ın hayatı incelendiğinde istikbale ait verdiği haberlerin bir bir ortaya çıktığı görülecektir. Bunun nedeni ise kaynağının Kur’ân oluşudur” sözlerine yer verirken, Bediüzzaman’ın hayatından çeşitli kesitler sundu. Dünyanın barışa doğru gittiğini belirten Kazan, Rusya’daki İslâmî yönelişe değindikten sonra Bediüzzaman’ın “Hiçbir millet dinsiz olamaz, Rus da dinsiz kalamaz. Geri dönüp Hırıstiyan da olamaz, ya İslâmla barış yapacak ya da tabi olacak” dedi. Açış konuşmasının ardından izletilen “Işık Doğudan Yükselir” adlı sinevizyon dinleyiciler tarafından büyük beğeni gördü.

BEDİÜZZAMAN AÇILIM

PAKETİNİ O GÜN KOYMUŞ

Programa konuşmacı olarak katılan Araştırmacı yazar Halil Uslu, Bediüzzaman’ın hayatından çeşitli kesitler verirken Bediüzzaman’ın ilk meclisteki konuşmasına değindi. “Bediüzzaman on maddelik bir beyanname neşreder. Bu devletin bekası için takdim eder. Bugün adına açılım paketi deniliyor. Bediüzzaman o gün açılım paketini onların önüne koymuş ve şarka doğru yola çıkmıştır” diyerek, Bediüzzaman’ın bununla da yetinmediğini belirten Uslu, Doğuda bulunan aşiretlerle görüştüğünü ve Münâzarât adlı eserin ortaya çıktığını söyledi. Bediüzzaman’ın çıkış yolunu “Eski hal muhal, ya yeni hal ya izmihlal” diyerek ifade ettiğini ve yeni halin ise demokrasi, cumhuriyet ve meşrutiyet ile mümkün olabileceğini söyledi.

ONUN KÖPRÜSÜ ASR-I

SAADETE GÖTÜRÜYOR

“Bediüzzaman gerçek cumhuriyetin temelinin Asr-ı Saadette olduğunu söylüyor. Şahit olarak Hulefa-i Raşidini gösteriyor. Onlar aşere-i mübeşşereye reisi cumhur idiler, diyor. İlk meclis Bedir muhaberesinde oluyor. O günden bugüne köprü işte Bediüzzaman. Onun köprüsüne binen Asr-ı Saadete gidiyor” sözlerinin ardından, Bediüzzaman’ın barış noktasında eşitliğin esas alınmasını öngördüğünü söyleyen Uslu, “Müsavat, fazilet ve şerefte değil, hukuktadır. Hukukta ise şah ile geda birdir. İşte Hz. Ali, Selahaddini Eyyubi ve Sultan Fatih!”

Uslu, konuşmasının devamında Bediüzzaman’ın Uhuvvet Risâlesindeki formüllerine halen ulaşılamadığını belirttikten sonra “Türkiye’de kırk bir tane uluslar arası ilişkiler bölümü var. Aslında bu âyetler ve beyitler o bölümlerin istinat duvarı olması lâzım. O zaman dünyada barış tecelli edecektir” dedi.

BUGÜN

MEDRESETÜZZEHRA

UYGULANMALI

Barışın ancak eğitimle olabileceğini kaydeden Uslu, Bediüzzaman’ın Medretüzzehra projesine de değindi. .

Konferansın sunumunu yapan Mesud Nurver, dinleyicilerle çeşitli kesitler paylaşırken “Bediüzzaman, ekmeksiz yaşarım, hürriyetsiz yaşayamam, diyor. Vezirim dediği Zübeyir Gündüzalp, ceketini ters düz ederek giyerken, hürriyetinden asla taviz vermemiştir” diyerek Nur Talebelerinin hürriyet aşığı olduğunu belirtti. Konferans çıkışında katılanlara hediye olarak Yeni Asya Gazetesi ve dergileri, Uhuvvet ve Hastalar Risâlesi gibi çeşitli hediyeler verilirken, yapılan sergide Yeni Asya Neşriyat’ın ürünleri de satıldı.




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

FURKAN DEMİR- YASİN DOĞAN

08.04.2010


 

Antalya’da Genç Yaklaşım seminerlerinin 3.sü yapıldı

ANTALYA’DA Genç Yaklaşım Dergisi okuyucularının düzenlediği “Genç Yaklaşım Seminerleri” ilgi görerek devam ediyor.

Üçüncüsü gerçekleştirilen seminerin bu ayki konuğu, Risale-i Nur Enstitüsü Eğitim Merkezinden “Risâle-i Nur’da İnsan Nazarını Etkileyen Unsurlar” konusuyla Yusuf Emre Yeşilyurt oldu. Yeni Asya Antalya Temsilciliği seminer salonunda gerçekleştirilen program gençler tarafından ilgiyle izlendi. Konunun birçok yönüyle araştırmaya müsait olduğunu belirten Yusuf Emre Yeşilyurt, Risâle-i Nur’un insanın bakış açısını nasıl değiştirdiğine dair çeşitli örnekler verdi. Konunun açıklanan ana başlıkları ise şöyleydi: “Nazar Kavramı, Vicdan-Nazar ilişkisi, Niyet-Nazar İlişkisi, Meslek–Nazar İlişkisi.” Seminer sonrasında Antalyalı gençler adına, Yusuf Emre Yeşilyurt’a bir teşekkür belgesi verildi. Öte yandan, Zübeyir Gündüzalp’in vefat yıldönümü dolayısıyla seminere katılan dinleyicilere “Nefis Muhasebesi” kitabı hediye edildi.

08.04.2010


 

Cengiz Aytmatov ödülleri verildi

ÜNLÜ yazar rahmetli Cengiz Aytmatov hatırasına adını yaşatmak amacı ile GASAT (Girişimci Sanat, Edebiyat ve Bilim Adamları Topluluğu) Ödül Komisyonu ve Danışma Kurulu başkanlığınca alınan karar üzerine, her yıl “Cengiz Aytmatov Edebiyat Ödülü” verilmesi kararı aldı.

Bu doğrultuda GASAT Yönetim Kurulu tarafından alınan karar üzerine, düzenlenen ödül yönetmeliğine uygun görülen, edebiyat, kültür, san'at ve eğitim alanında başarı göstermiş, ödül kurulu tarafından onaylanmış ve yılda bir kişiye verilmesi uygun görüldü. Ödül Komisyonu Başkanı İsmet Bora Binatlı ve Danışma Kurulu Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız, ödül sahiplerini büyük emekler vererek tesbit edildiğini açıkladı. Bu yıl ikincisi verilen Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Muzaffer Göker Konferans salonunda düzenlenen resmî ödül töreni programı ile sahiplerine takdim edildi.

08.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl