12 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Ayrımcılığı durdurun!

İzmir Adalet Girişimi, başörtülü öğrencilere yönelik uygulanan paso ayrımcılığının durdurulmasını istedi. Öğrencilerin mağduriyetinin başı açık fotoğraf vermekle de bitmediğini vurgulayan ve bazı şoförlerin kimlik sorgulaması yapıp ‘Fotoğraf sana benzemiyor, başını aç’ türü keyfîlikler sergilediklerine dikkat çeken Girişim, belediyeyi bu ayrımcılıktan vazgeçmeye çağırdı.

İzmir’de devam eden ayrımcılığı durdurun!

İzmır Adalet Girişimi, İzmir’de başörtülü öğrencilere yönelik uygulanan paso ayrımcılığının durdurulmasını istedi.

İzmir Adalet Girişimi’nden yapılan açıklamada, bütün açılım ve demokratikleşme çabalarına rağmen başörtüsü yasağının devam ettiği kaydedildi. Hatta kamu gücünü kullanan ayrımcı kişi ve makamlar tarafından yasağın alanının sokağa doğru genişletildiği belirtilen açıklamada, “Başörtülü kadınlar, okullardan kamu kuruluşlarına, sürücü kurslarından hastanelere kadar kamusal hayatın pek çok alanında, bazen yasakçı mevzuata dayanılarak, bazen de o mevzuatta dahi yer almayan ve sırf kamu gücünü kullanan kişilerin önyargılarından kaynaklanan nedenlerle ayrımcılığa ve gayri insanî muameleye maruz bırakılıyorlar; hakları ellerinden alınıyor. Yasağın keyfiliği ve bu alandaki ihlâllerin cezalandırılmayışı ayrımcı önyargıyı harekete geçiriyor ve başörtülü kadınlara karşı nefret suçu işlemek isteyen herkes için elverişli bir ortam oluşturuyor” denildi.

Açıklamada, son olarak İzmir’de yaşananların, sorun çözülmedikçe yasağın nasıl yayılma eğilimi taşıdığını göstermesi kadar, bu konudaki akıl ve vicdan tutulmasının ulaştığı boyutu yansıtması bakımından da önemli olduğu vurgulandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, orta öğretim ve üniversite eğitimi alan başörtülü kız öğrencilere “başı açık” fotoğraf getirmedikleri için yıllardır öğrenci kartı (paso) vermediği ve onların diğer öğrencilerle aynı indirimden yararlanmalarının engellendiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Bu durumda öğrencilerin önünde iki yol kalıyor: Başı açık fotoğraf vermek veya öğrenci arkadaşlarının ödediği rakamın iki katına yakın bir parayla seyahat etmeyi göze almak. Ancak bu öğrencilerin mağduriyeti, başı açık fotoğraf vermeye zorlanmakla ve vermekle de bitmeyebiliyor. Başörtülü öğrenciler sık sık şoförlerin kimlik sorgulamasına ve hatta zaman zaman ‘bu fotoğraf sana benzemiyor’, ‘başını aç’ türünden muamelelerine maruz kalıyorlar. Belediye yetkilileri ise öylesine pişkin ve rahat davranıyorlar ki, uygulanan yasağın hukukî gerekçesini bulma ve belirtme ihtiyacı dahi duymuyorlar. Bu uygulamayla belediye, özel hayata müdahale ediyor, din, vicdan, düşünce ve ifade özgürlüğünü ihlâl ediyor, onları cinsiyet ve inanç temelli ayrımcılığa uğratıyor, seyahat özgürlüğünü engelliyor. Bütün bu hak ihlâllerine imza atan belediye yetkilileri ise görevlerinin başında kalmaya devam ediyor. Bu uygulama ayrımcılık yasağını, öğrencilerin eğitim ve seyahat özgürlüklerini ihlâl ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bir an önce bu ayrımcılıktan vazgeçmesini ve bu utanç verici ‘Apartheid uygulaması’na son vermesini bekliyor; hukukun uygulanmasından sorumlu olan bütün yetkilileri bu açık hukuksuzluğa göz yummamaları konusunda uyarıyor ve adalet duygusuna sahip herkesi bu haksızlığı ortadan kaldırmak için çaba sarf etmeye çağırıyoruz.

CHP’Lİ BAŞKAN: İNDİRİMLİ KART İSTEYEN

BAŞINI AÇSIN!

Geçtiğimiz günlerde CHP’li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, sorunu “marjinal bir grubun meselesi” olarak tanımlayıp ve uygulamayı “Yürürlükte bulunan Kılık Kıyafet Yönetmeliği’yle ilgili bir konu. Üniversite ve lise öğrencileri zaten fotoğraflarını açık çektiriyor, kimliklerini alıyor. Sadece Açık Lise’de okuyan üç-dört öğrenci... Lisede başlığını çıkarıp fotoğraf çektiren kadın, dışarıdan lise bitirmede de bunu uygularsa bir problem kalmayacaktır” şeklinde savunmuştu.




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

12.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Meclis’in gündemi Anayasa paketi

  ORDU TARTIŞILIYOR, ELEŞTİRİLİYOR

  AKP’li Erdem: Gücümüz 30 maddeye yetiyor

  Erdoğan, İsrail’i dünyaya şikâyet edecek

  Sendikalar yeterince özgür ve güçlü değil

  Din görevlilerine kaza sigortası

  Hatay, Lübnan’ın mesire yeri oldu

  Ayrımcılığı durdurun!

  Başörtülü öğrencinin YGS’ye perukla girmesine izin verilmedi

  Cumhurbaşkanı Gül, bugün Umman’a gidecek

  Yine otomobil durağa daldı: 1 ölü, 2 yaralı

  Adana’da 3. oylama yarın

  Beyşehir’de köprü altında mühimmat bulundu

  Çocuklar sınavda, aileler duada

  Viyana’da Kutlu Doğum Şöleni

  29 yıldır üniversite sınavına giriyor

  Yolda bulduğu 7 bin 500 TL’yi polise teslim etti

  Görme engelliler için özel kredi kartı

  İnteraktif TV Eylül’de yayına başlayacak

  Leylek Köyü’nün konukları geldi

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl