07 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Mehmet KARA

367’den sonra 327


A+ | A-

Anayasa değişiklik tasarısının görüşmelerine 327 sayısı damgasını vurdu. 336 milletvekili olan AKP’nin en az 8 fire verdiğini gösteren bir sayıyı ifade ediyor 327. Nasıl ki, 367 sayısı siyasî tarihte yerini aldıysa, 327 sayısı da tarihteki yerini almış oldu.

8. maddenin düşmesinin ardından kimileri sevinçten gözyaşı döktü, kimileri sinirlendi. Fireci olduğu söylenenlerle, bu isimleri bir kâğıda not düşen, sonrasında ise ne için yazdığını tatminkâr bir şekilde açıklayamayanlar arasında sert tartışmalar oldu.

Neticede, “fire, paket delindi, madde düştü, deprem, yol kazası” olarak isimlendirilen durum sonrasında, anayasa paketini hazırlayanlar açısından en önemli madde bu sayıyla düşmüş oldu. Ve referandumda oylanmayacak.

Hükümet açısından bakıldığında, 1 Mart tezkeresinin reddedilmesinden sonra en büyük yarayı anayasa değişikliğinin parti kapatmayı Meclis’in iznine bağlayan 8. maddenin reddedilmesiyle aldı. Teklifin aynı haliyle bir yıl Meclis’e getirilemeyecek olması da olayın başka bir yönü.

Burada maddenin reddedildiği gün kulislerde konuşulan bir konuyu daha aktarmakta fayda var. Meclis Genel Kurulu’nda oylanan 8. madde düştükten sonra kimilerinin aklına “Acaba AKP’nin bir taktiği mi?” sorusu geldi. Paketin anayasa mahkemesine gidip iptal edilmesini önlemek için böyle yapıldığı konuşuldu. Ancak Anayasa Mahkemesi’nin yapısını değiştiren 17 ile HSYK’nın yapısını değiştiren 23. maddenin ayakta alkışlarla ve “çak” hareketiyle geçmesi bu kulisi boşa çıkarmış oldu.

Üç haftayı aşkındır Meclis’in gece gündüz çalışıp görüştüğü anayasa değişiklik paketinin görüşme seyri ibretlik olaylara sahne oldu.

Erdoğan ikinci tur görüşmelerin başladığı gün (Pazar) grubunu toplayıp fire olmaması konusunda uyarmıştı. İlk madde 332 ile de olsa bıçak sırtında geçti. Aslında bu bir ikazdı. Sonra AKP’nin belki de çıkmasını en çok istediği madde paketten düşünce ertesi gün tekrar partisinin grubunu topladı. Kendi deyimiyle “Duygusal ve kalpten bir konuşma” yaparak fireci milletvekillerini de ikna etmeye çalışması dikkat çekiciydi.

Salı günü MHP hariç Meclis’te grubu bulunan partilerin grup toplantıları vardı. Ancak iktidar kulisi her zamankine nazaran sessizdi. İktidar milletvekilleri kuliste değil, grup salonunda oturmayı tercih etmişlerdi. Dinleyici de alınmadığı için tezahürat ve alkışlar da azdı. Erdoğan konuşmasının sonlarına doğru muhalefete yönelik sert eleştirilerini devam ettirdi. CHP’yi Aziz Nesin’in bir yazısı ve İnönü’yü Hitler’e benzeterek eleştirdi.

“Milletin sesine kulak vermeyenler, hesap günü milletin takdiriyle yüzleşecek” diyerek hem fireci milletvekillerini hem de muhalefeti ikaz etti. Sonra da pek yapılmayan şekilde kapalı oturumda milletvekillerine “paketin önemi”ni anlattı. Erdoğan’ın bu ikazları etkili olmuş olacak ki, aynı gün yapılan “tartışmalı madde”lerden birisi kabul edildi.

8. maddenin paketten düşmesi muhalefette özellikle de CHP grubunda büyük bir sevinçle karşılanırken, sevinçten gözyaşı döken milletvekillerine dahi rastlandı. Baykal, geçmeyen maddeyi Meclis’in onuru olarak ve “gurur şahlanışı” olarak değerlendirdi. Bahçeli, “Anayasa değişikliğinin önemli maddesi üzerinde Meclis iradesi ülkemiz için en hayırlı kararı vermiştir” derken, BDP’liler ise, “Aha da bu başbakana ders olsun” dediler. Erdoğan “hayırlı buluyorum” derken, Arınç “yol kazası” olarak değerlendirdi.

Erdoğan’ın deyimiyle, “mini paket” yumruklaşmalar, cep telefonu fırlatmalar, küfürler, ağır hakaretlerle geçen görüşmelerin ardından kabul edildi. Diğer bir ifadeyle de anayasaya 17. yama da atıldı. Ancak anayasa 12 Eylül ihtilali ruhunu üzerinden atamadı. Sivil, demokrat ve özgürlükçü bir anayasa başka bir bahara kaldı.

Gelinen aşamada, “fireli paketi” Cumhurbaşkanı tarafından imzalanmasının hemen ardından CHP Anayasa Mahkemesine götürme kararı almıştı. Bu çerçevede 6 milletvekili olan DSP’yle görüştü ve destek aldı. Böylece 103 milletvekilini garantilemiş oldu. Ancak anayasa değişiklik paketinin anayasa mahkemesine götürülebilmesi için 110 milletvekilinin imzası gerekiyor. CHP bu imzaları bulabilecek mi? Önümüzdeki günlerde göreceğiz…

NOT: Yazıyı yazdığımız saatlerde paketin son maddeleri henüz görüşülmemişti. Bu yüzden yeni “yol kazaları” olur mu tahmin etmek zor gözüküyordu...

07.05.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (02.05.2010) - İkinci tur başlarken, ilk turdan kalanlar

  (25.04.2010) - “Başlarına belâ alacaklar!”

  (24.04.2010) - Yeni anayasaya kimin gücü yetecek?

  (23.04.2010) - Değişikliğin seyri

  (19.04.2010) - Meğer “güçleri bu kadar”mış

  (18.04.2010) - “İma” mı, değil mi?

  (17.04.2010) - Muhalefet boşluğu ya da alternatifsizlik

  (16.04.2010) - Gündem yoğun o zaman…

  (11.04.2010) - ‘Ciğere ihtiyacımız yok!’

  (10.04.2010) - Değişikliğin akıbeti

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım