10 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Dolaylı görüşmeler başladı

Fİlİstİnlİ Başmüzakereci Saib Erekat, iki taraf arasında dolaylı barış görüşmelerini başlatmak üzere, geçen Salı akşamından beri bölgede temaslarda bulunan ABD Orta Doğu Temsilcisi George Mitchell’in, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Ramallah’ta yaptığı görüşmenin ardından bir açıklama yaptı.

Abbas ile Mitchell arasındaki toplantının ardından basın mensuplarına açıklamada bulunan Erekat, “Yakınlaşma görüşmelerinin başladığını resmen ilân edebilirim” diye konuştu. Amerikalı arabulucu, böylece önümüzdeki 4 ay süreyle taraflar arasında mekik diplomasisi yoluyla görüşmelerde bulunacak, taraflar arasındaki görüş farklılıklarını gidermeye çalışacak.

İsrail ile Filistinliler arasında, Filistin devletinin kurulmasını hedefleyen barış görüşmeleri, İsrail’in 2008 yılı sonunda Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılar sebebiyle kesilmişti. Dökme Kurşun Operasyonu adı verilen bu saldırılarda Gazze’de bin 400 dolayında Filistinli hayatını kaybetmiş, 5 bine yakın kişi yaralanmış, bölgede birçok ev yıkılmış ya da hasar görmüştü. Bu arada Haaretz gazetesi, Obama yönetiminin, İsrail ve Filistin tarafları doğrudan müzakerelere geçmeden Orta Doğu konusunda bir barış planı ortaya koymayacaklarını söylediğini duyurdu.

İSRAİL, DOĞRUDAN GÖRÜŞME İSTİYOR

İsraİl Başbakanı Binyamin Netanyahu, “uzak mesafeden barış olmaz” diyerek, Filistinlilerle başlaması beklenen dolaylı görüşmelerin tarafları doğrudan görüşmelere götürmesi gerektiğini söyledi. Netanyahu, Filistin yetkili kurumlarının yaptıkları toplantıda Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a dolaylı görüşmeler için yeşil ışık yakmasının ardından, olağan Bakanlar kurulu toplantısında değerlendirmelerde bulundu. Filistin yönetimini bu konudaki kararlarından ötürü kutlayan Netanyahu, bu görüşmeler için İsrail tarafının iki önemli nokta üzerinde durduğunu kaydetti. Bu görüşmelerin önkoşulsuz yapılması üzerinde durduklarını, ayrıca yakınlaşma görüşmelerinin en kısa zamanda doğrudan görüşmelere götürmesi gerektiğini belirttiklerini söyleyen Netanyahu, şöyle devam etti: “Biz böyle yakın iki komşu iken barış, uzak mesafeden (görüşmelerle) veya uzaktan kumanda ile yapılmaz. İsrail’in ve Filistinlilerin geleceği için kritik önemdeki bu anlaşmalar, aynı odada oturup müzakere etmeden bir sonuca varmaz. Barış ve güvenliği sağlayalim ki, nesiller boyu Filistinliler ile yan yana birlikte yaşayabilelim.”

10.05.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Uçuşlara yine kül engeli

  Dolaylı görüşmeler başladı

  İngiliz yerel seçimlerinde Türkler Londra’da başarılı oldu

  NATO askerleri Moskova’da şov yaptı

  Açe’de 7,4' lük deprem

  İran 5 kişiyi idam etti

  Rusya’da kömür madeni patladı

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım