10 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

AB, Türkiye’yi kaybetmemeli

AB Dönem Başkanı İspanya’nın Ankara Büyükelçisi Joan Clos, Türkiye’deki değişim sürecinden umutlu olduğunu ifade ederek, son dönemde demokratikleşme yönünde önemli adımlar atan Türkiye’nin, AB kulübüne katılmayı hak ettiğini söyledi. “Avrupa Birliği’ne üyelik arzunuzu muhafaza edin” tavsiyesinde bulunan Clos, Türkiye’nin geleceğinin AB’de olduğunu kaydetti.

AB, Türkİye’yİ kaybetmemelİ

İSPANYA’NIN Ankara Büyükelçisi Joan Clos, büyük dönüşüm geçiren ve demokratikleşen Türkiye’nin AB’yi hak ettiğini söyledi. Büyükelçi, “Balkanlar’daki sorunları çözmek istiyorsak, dünyada nüfuzumuzu artırmak ve genişletmek istiyorsak Türkiye’nin AB üyeliği bizim kaçırmamamız gereken bir fırsattır” dedi.

DW’ye konuşan AB Dönem Başkanı İspanya’nın Ankara Büyükelçisi Clos, Türkiye’deki değişim sürecinden umutlu olduğunu ifade ederek, soğuk savaş döneminden bu yana Avrupa için büyük fedakârlıklar yapan ve son dönemde demokratikleşme yönünde önemli adımlar atan Türkiye’nin, AB kulübüne katılmayı hak ettiğini söyledi. “Avrupa Birliği’ne üyelik arzunuzu muhafaza edin” tavsiyesinde bulunan Clos, Türkiye’nin geleceğinin Avrupa Birliği’nde olduğunu kaydetti. Bayakelçi, Clos, “Soğuk savaş dönemi ve izleyen süreçte Türk halkının yaptığı tüm fedakarlıklar karşısında biz onlara ‘liberal demokratik kulübe hoş geldiniz’ demeliyiz, bunu Türk halkına borçluyuz. Ama aynı zamanda Türkiye’den de demokratik ilkelere uyum sağlamasını istiyoruz” diye konuştu. Clos, fasıllar üzerindeki müzakerelerin bir nevi stand-by durumunda olduğunu ifade ederek, fasılların bir kısmının siyasi olarak bloke edildiğini söyledi. Ancak TBMM’de gerekli yasal değişikliklerin hayata geçirilmesi halinde ilerleme kaydedebilecek fasıllar da olduğuna dikka çeken Clos, “Özetle evet Avrupa tarafından bir sıkıntı yaşıyoruz ama aynı zamanda Türk tarafında, mecliste bazı sıkıntılar mevcut” dedi.

Clos: Türkiye’nin üyeliği kaçırmamamız gereken bir fırsat

İspanyol Büyükelçisi Clos, yıl sonuna kadar Kıbrıs sorununa çözüm bulunamaması halinde müzakerelerin fiilen duracağının belirtilmesi üzerine, bu ihtimali önlemek için bir çözüm bulunmasını ümit ettiğini söyledi. Günümüz Avrupa’sı için çok kötü bir senaryo olacağını kaydeden Joan Clos, Türkiye’nin AB üyelik sürecinde yol alması gerektiğini düşündüğünü dile getirdi. Clos, “Çünkü bu Türkiye’nin bizim siyasî kültürümüze güçlü bir şekilde bağlanmasının en iyi garantisidir. Avrupa ekonomik kriz sürecinden geçiyor bu aynı zamanda bizim kurumlarımızın kırılganlığını ortaya koyuyor. Tüm bu ciddi sorunlara rağmen serinkanlı hareket etmeli ve Avrupa’nın uzun vadeli çıkarlarını göz önünde bulundurmalıyız. Balkanlar’daki sorunları çözmek istiyorsak, dünyada nüfuzumuzu artırmak ve genişletmek istiyorsak Türkiye’nin AB üyeliği bizim kaçırmamamız gereken bir fırsattır” diye konuştu. “SEVR GİBİ DEVASA HATAYI TEKRARLAMAYALIM” Büyükelçİsİ Joan Clos, Avrupa’nın Türkiye’nin üyeliğini zorlaştırdığını sonra kalkıp Avrupa’ya soğuk baktıkları için Türk halkını suçladıklarını ifade ederek, bu kısırdöngünün kırılmak zorunda olduğunu kaydetti. Avrupa’ya bakış açısındaki değişim kendilerinin de sorunu olması gerektiğini kaydeden Büyükelçisi Joan Clos, şöyle devam etti: “Bu değişimin nedeni verilen farklı ve çok da anlaşılır olmayan mesajlar. Ben Avrupa’nın verdiği mesajlarda değişiklik yapmasının zaruri olduğunu düşünüyorum. Türkiye konusunda düşünceli değil aktif olmalıyız. Aksi takdirde zaman kaybetme tehlikesi var. Çünkü Türkiye’nin birlik üyesi olması yönündeki düşünce stratejik bir zemine dayanıyor ve değişikliğe gidilmemesi halinde Avrupa’nın bölgedeki çıkarlarını savunmak imkansız hale gelecektir. Ve bu büyük bir hata olur. Bu Birinci Dünya Savaşı sonrasında yapılan hataları anımsatıyor. Lütfen Sevr Anlaşması gibi devasa boyuttaki hatayı tekrarlamayalım. Türkiye Avrupa Birliği’nin liberal demokratik ülkeler kulübüne güçlü bir şekilde bağlanmalı. Türk devletinin derin düşüncesinin de bundan yana olduğunu düşünüyorum. Ama bizler de onların farklı bir şekilde düşünmelerine yol açmamalıyız. Türkiye’yi tarafımıza almak için elimizden geleni yapmalıyız. Avrupa’da bu stratejik bakış açısıyla bakılmasını sağlayacak yeni bir momentum yakalanmasını sağlayabilecek miyiz bilemiyorum.”

10.05.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  ONLAR ÇOCUKLARINA GİTTİLER

  DARÜLACEZELİ ANNELERE ZİYARETÇİ AKINI

  Ordulu şehidin evine ateş düştü

  Millî Güvenlik dersine protesto

  Filistin’e ambargo kalksın

  AB, Türkiye’yi kaybetmemeli

  Barışa katkı sağlar

  Dışişleri: Türkiye’nin Avrupalılığı tescil edildi

  İstanbul’da yoğun diplomasi trafiği

  Danıştay: 4/C çalışma hakkını korumuyor

  Şehit cenazesinde Tüzmen’e saldırı girişimi

  KPSS başvuruları başladı

  Yeni bir Anayasa süreci başlamalı

  Çiçek: Referandum için tarih verdi

  TERÖRÜN ARKASINDA BEYNELMİLEL DESTEK VAR

  Sarıgül: Sav kendisini ruh doktorlarına göstersin

  Eroğlu’nun yerine İrsen Küçük getirildi

  Marmara’da sıcaklık 6-10 derece artacak

  Bir asker daha intihar etti

  ‘Freud, ahlâksız ve yalancıydı’

  Google anneleri unutmadı

  Lübnan ve İsrail’in humus rekabeti

  İklim değişikliği, üreme dengelerini bozacak

  CASTRO: GÜÇLÜ HÜKÜMETLER DE ŞİRKETLERE SÖZ GEÇİREMİYOR

  Çevre felâketi sürüyor

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım