16 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

4 METREKARELİK BİR HÜCREDE

İHH Batı Şeria temsilcisi İzzet Şahin’in gözaltı süresi 20. gününde. Uluslararası hukuka göre ağır disiplin suçu işleyen mahkûmlar en çok 7 gün hücrede tutulurken, Şahin, mahkûm olmadığı, yargı süreci devam ettiği halde 20 gündür 4 metrekarelik bir hücrede tutuluyor.

İSRAİL'İN VETO EDİLMEMESİ VAHİM

Hükümetin, İsrail'e OECD vizesi vermesine de tepkiler sürüyor. Türkiye'nin İsrail'i veto etmemesini “vahim” olarak niteleyen MazlumDer: “Karar, bir süredir İsrail’e karşı Filistin tarafında yürütülen politikanın uluslararası sermaye ve politikaya kurban edildiğini gösteriyor.”

İsrail zindanlarında 20. gün

İHH Batı Şeria Temsilcisi Türk vatandaşı İzzet Şahin’in gözaltı süresi 20. gününe girdi. Uluslararası hukuk kurallarına göre hapishanede ağır bir disiplin suçu işleyen mahkûmlar en fazla 7 gün hücrede tutuluyor. Şahin, henüz mahkûm olmadığı, yargılama süreci devam ettiği halde 20 gündür zaman ve mekân algısının olmadığı 4 metrekarelik bir hücrede tutuluyor. İHH İnsani Yardım Vakfı ise Şahin’in serbest bırakılması için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve milletvekillerine bir mektup gönderdi.

Şahin’i savunmak için Türkiye’den Kudüs’e giden avukatlar Cihat Gökdemir ve Gülden Sönmez, 13 Mayıs 2010 tarihindeki duruşmaya da katıldılar. Avukatların tesbitlerine göre İzzet Şahin gözaltına alındığı günden bu yana 4 metrekarelik insani şartlara uygun olmayan bir hücrede tutuluyor. Hücrenin penceresi yok. Taban ve tavanda dâhil olmak üzere her yer siyah renge boyanmış. Zaman, gece gündüz algısı ortadan kaldırmış durumda. Gözaltının ilk 30 saatinde insani ihtiyaçlarının hiç birisi karşılanmamış. Aç bırakılmış, uyumasına izin verilmemiş. Bugüne kadar tutulduğu yer İsrail İç İstihbarat Teşkilatı Şabak’ın gözaltı merkezi. Elleri ve ayakları zincirli olarak mahkemeye getirildi. Önceki mahkemelerde gözleri de bağlı olarak mahkemeye getirildiği iletildi.

MAHKEMEDE SAVCI YERİNE ŞABAK’IN SORGU MEMURLARI VAR

AVUKATLAR Cihat Gökdemir ve Gülden Sönmez, Şahin’in durumuyla ilgili tesbitlerine şöyle devam etti: “Duruşmanın yapıldığı mahkemede savcı yok. Savcı yerine iddia makamında Şabak’ın sorgu memurları bulunmaktadır. Mahkeme başkanı albay rütbesinde bir askerî hâkimdir. Yargılama süreci boyunca mahkeme üzerinde ağır bir siyasal baskı kurulmak istendiği açık bir şekilde görülmektedir. Duruşma askeri hapishanenin içinde bulunan bir salonda yapılmaktadır. Hukuki olarak normal bir yargılama sürecinin yürütüldüğünü söylemek bu koşullar altında mümkün değildir.”

YILDIRIM: ŞAHİN’İN SAĞLIĞINDAN CİDDÎ KAYGI DUYUYORUZ

İHH İnsanî Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım ise Şahin’in durumuyla ilgili şunları söyledi: “İzzet Şahin’in fiziki ve psikolojik sağlığı ile ilgili ciddî kaygı duyuyoruz. Bu endişelerin İsrail yetkilileri tarafından ortadan kaldırılması gereklidir. Dünyanın hiçbir yerinde böylesine uzun bir gözaltı süresi yoktur. Bu gözaltına derhal son verilmelidir. Gözaltı devam edecekse derhal kaldığı yer değiştirilmeli ve asgari insani şartlara sahip bir ortam sağlanmalıdır. Dosya üzerindeki siyasi baskı durdurulmalı bir insani yardım görevlisinin hayatı uluslar arası siyasete kurban edilmemelidir. İzzet Şahin’in karşılaştığı tüm bu hukuk ve insanlık dışı muameleler sadece onun şahsına değil aslında tüm Türkiye halkına yapılmaktadır. Çünkü İzzet Şahin Türkiye halkının Filistin halkına ulaştırmak üzere verdiği yardımlar için bölgede organizasyon faaliyetleri yürütmekteydi. İzzet Şahin bir insanî yardım görevlisidir. İnsani yardım görevlileri her tür ortamda öncelikli koruma ve destek sağlanılacak kişiler arasındadır. Şahin’in bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz.”

Türkiye “İzzet”ine sahip çıkmalı

KOCAELİ Gönüllü Kültür Teşekkülleri Platformunun 265. hafta basın açıklamasında İsrail tarafından, kanunsuz bir şeklide hapse atılan İHH gönüllüsü İzzet Şahin’in serbest bırakılması istendi. İzzet Şahin’in posterlerinin tutulduğu açıklamada, Türkiye İzzet Şahin’e sahip çıkılması istendi. Açıklamada, şöyle denildi: “İsrail in biran öne bu hukuksuzluğu sona erdirmesi için uluslar arası toplumu ve hükümeti İsrail e baskı yapmaya çağırıyoruz. Hükümet Davos ruhunu unutarak, elinde veto hakkı olduğu halde, İsrail in OECD üyeliğini veto etmemiştir. Bu durum Davos ruhundan geri adım atmaktır. Hükümet bir an önce Davos ruhuna tekrar dönmeli ve ‘İzzeti’ne sahip çıkmalıdır. Hükümetin bu tutumunu kınıyoruz.” Türkiye’nin veto hakkını kullanmaması vahim MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, Türkiye’nin veto hakkını kullanmayarak İsrail’in Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) üyeliğine icazet vermesinin vahim olduğunu kaydetti. Ünsal, İsrail’in OECD üyeliğine kabul edilmesiyle ilgili yaptığı açıklamada, “Son alınan karar, özel olarak Türkiye’nin bir süredir İsrail’e karşı Filistin tarafında yürüttüğü politikanın uluslar arası sermaye ve politikaya kurban edildiğini göstermektedir” dedi. Ünsal, İsrail’in hukuk tanımaz ve insan haklarını hiçe sayan tutumu karşısında ulusal ve uluslar arası sivil toplum örgütlerinin, İsrail’in OECD üyeliğini engellemek için yoğun çaba gösterdiğini ancak Türkiye veto hakkını kullanmayarak üyeliği onayladığını söyledi. Ünsal, “İsrail 1948 yılında işgal ettiği Filistin topraklarında ısrarlı olarak en temel hukuk ilkelerini ve insan haklarını çiğnemektedir. Ayrıca vatandaş statüsü verdiği Arapları ekonomik olarak dezavantajlı duruma iterek ve yurt dışından ithal ettiği Yahudi nüfusa ise özel ayrımcılık uygulayarak açıkça ırkçı tutum almaktadır. OECD teşkilâtının kendi ilkelerini hiçe sayarak bu ülkeyi üyeliğe kabul etmesi aslında kendi kendisini yalanlaması anlamına gelir” dedi. “TÜRKİYE’NİN VETO HAKKINI KULLANMAMASI VAHİM” OECD üyelerinin veto hakkını kullanmaması bir yana asıl vahim olanın Türkiye’nin veto hakkını kullanmaması ve İsrail’in üyeliğine icazet vermesi olduğunu ifade eden MAZLUMDER Genel Başkanı Ünsal, “Uluslar arası arenada en çok yalnız bırakılması gereken bir zamanda prestijli bir teşkilâta İsrail’in üye yapılması bu ülkenin işlediği suçları görmezden gelmek ve suç işleme potansiyelini cesaretlendirmek anlamına gelir. Bu tavır ve sorumluları, tarihin kayıtlarına alınmıştır” diye konuştu.

16.05.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Çelik: Baykal, mağdur ve mazlûm rolü oynuyor

  4 METREKARELİK BİR HÜCREDE

  İzmir’de subaylara “Balyoz” soruşturması

  “Web Fatihi” serbest

  Atmosfer olumlu, ama ilerleme yok

  KKTC’de yeni hükümet

  Gençlik Ankara’da buluşuyor

  Marmaris’te orman yangını

  Malî Kural, 15 Haziran’da başlıyor

  Ali Sami Yen için yeni ihale

  Kur’ân’ı bilmeyen kalmasın

  İslâm dünyasının dikmesi gereken sökükleri var

  İslâmIn kubbesİ: Ahlat

  Bir son şahidi daha duâlarla uğurladık

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım