14 Haziran 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Filistin, insanlığın adalet dâvâsıdır

Dünyanın vicdanını ayağa kaldırmak için Gazze’ye gittiklerini belirten İHH Yönetim Kurulu Üyesi Türker Saltabaş, “Filistin, özgürlüğü benimseyen tüm insanlığın dâvâsıdır. Adaletten yana olmadıkça insanlık üzerine düşeni yapmış olmayacak’’ dedi.

Filistin insanlığın dâvâsı

İNSANÎ Yardım Vakfı (İHH) Yönetim Kurulu Üyesi Türker Saltabaş, dünyanın vicdanını ayağa kaldırmak için Gazze’ye gittiklerini, İsrail’in engellemelerini beklediklerini ifade ederek, ‘’Ama gerçek mermiler kullanacaklarını hiç beklemiyorduk’’ dedi.

İzmir’de İHH organizasyonunda ‘’Filistin’e destek yürüyüşü’’ gerçekleştirildi. Basmane Gar’ı önünde toplanan kalabalık, Fevzipaşa Bulvarı’ndan yürüyüşe başladı. Konak yönü trafik akışına kapatılan bulvarda yürüyen kalabalık, Filistin Bayrakları, dövizler, Gazze’de yarananların fotoğraflarını taşıyarak, İsrail aleyhine sloganlar attı. Yürüyüşe, İsrail askerlerinin operasyon yaptığı Mavi Marmara gemisindeki gönüllülerden bazıları da katıldı. Türker Saltabaş yaptığı konuşmada, İsrail’in Mavi Marmara’ya yaptığı operasyonun hiçbir zaman unutulmayacağını, tarihte yerini aldığını belirtti. İsrail’in, Filistin’e insani yardım götüren gemilerin yolunu keseceğini, geçişlerini engellemek için her yolu deneyeceğini bildiklerini ifade eden Saltabaş, ‘’Ama gerçek mermiler kullanacaklarını hiç beklemiyorduk’’ dedi.

Saltabaş şunları söyledi: ‘’Biz dünyanın vicdanını ayağa kaldırmak için oradaydık, buna kurşunla karşılık verdiler. Zulme karşı direnişimiz devam edecek. Biz, İspanya’dan kaçarak Türkiye’ye gelen Yahudileri bu güne kadar kardeş olarak görerek yaşattık, bundan sonra da yaşatacağız. Biz yalnızca zalimlere, zulümlerine karşıyız. İnsanlığın vicdanını ayağa kalktıkça bizler kazanacağız, zulmettikçe onlar kaybedecekler, o günü bekleyin.’’

İHH İzmir Şube Başkanı Rasim Çağlar ise, İsrail’in operasyonlarında binlerce Filistinli’nin yaşamını yitirdiğini, uygulanan ambargoyla Gazze’nin 4 yıldır açık hava hapishanesine dönüştürüldüğünü söyledi. Çağlar, ‘’Uluslararası yardım organizasyonunun 11 gemilik insanî yardım hedefi, İsrail askerlerinin operasyonuyla sona erdi. İsrail’in içinden bile bu operasyona isyan bayrakları açıldı. Filistin’de yaşananlar, üstün teknolojiye karşı cesur yürekle karşı koymadır. Filistin, özgürlüğü benimseyen tüm insanlığın davasıdır. Adaletten yana olmadıkça insanlık üzerine düşeni yapmış olmayacak’’ dedi.

14.06.2010


 

MADRİD’DE KINANDI

İsrail’in insanî yardım gemilerine yaptığı saldırı, İspanya’nın başkenti Madrid’de düzenlenen gösteriyle bir kez daha protesto edildi. Gösteri, siyasî partiler ve STK’ların “Hepimiz Filistinliyiz” başlığı altında düzenlendi.

İNSANî YARDIMA DESTEK

İktidardaki Sosyalist İşçi Partisi’nin de destek verdiği gösteride, “Gazze’ye abluka kalksın”, “Gazze’ye özgürlük, insanî yardıma destek”, “İsrail’in cezasız kalmasına son” yazılı pankartların açılarak, İsrail sert bir şekilde kınandı.

İSRAİL CEZASIZ KALMASIN

İSRAİL'İN Gazze’ye yardım götüren gemilere yaptığı ve 9 Türk vatandaşının ölümüyle sonuçlanan saldırı, İspanya’nın başşehri Madrid’de düzenlenen gösteride bir kez daha protesto edildi.

Protesto gösterisi, İspanya’nın iki büyük işçi sendikası CCOO ve UGT, komünist görüşlü Birleşik Sol (IU) partisi ve “Filistin’in İşgaline Karşı Dayanışma Ağı” adlı sivil toplum örgütünün “Hepimiz Filistinliyiz” başlığı altında düzenlendi. Gösteriye, iktidarda olan Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) de destek verdi.

“Gazze’ye abluka kalksın”, “Gazze’ye özgürlük, insani yardıma destek”, “İsrail’in cezasız kalmasına son” yazılı pankartların açıldığı gösteride, İsrail sert dille kınanarak, Gazze’ye uygulanan ablukanın hemen kalkması çağrısında bulunuldu.

14.06.2010


 

Gazze ablukası mutlaka kalkmalı

Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Gazze’ye İsrail tarafından uygulanan ablukanın mutlaka kaldırılması gerektiğini söyledi. Ablukanın yaklaşık 4 yıldır sürdüğünü hatırlatan Amr Musa, tüm dünyanın Gazze’ye uygulanan ablukaya karşı olduğunu belirtti.

Abluka mutlaka kalkmalı

ARAP Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Gazze’ye İsrail tarafından uygulanan ablukanın mutlaka kaldırılması gerektiğini söyledi. Yaklaşık 4 yıldır abluka altındaki Gazze Şeridi’ne Arap ülkelerinden gelen en yüksek düzeydeki yetkili olan Amr Musa, 12 saatliğine ziyaret ettiği Gazze’ye geçişinden önce Refah sınır kapısında bir açıklama yaptı. Musa, bütün dünyanın Gazze’ye uygulanan ablukaya karşı, Kudüs ve Filistin topraklarında olan bitene karşı Filistin halkının arkasında olduğunu söyledi. Gazze’yi ziyaretinden ve Gazzeliler ile bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Musa, konuşmasında Filistinliler arasında birlik üzerinde durdu. El Fetih ile Hamas arasındaki birlik konusunun önemli ve temel bir mesele olduğuna işaret eden Musa, “Her Arap gibi, herkesi bir arada ve tek hedef doğrultusunda birleşen kardeşler olarak görmek arzumdur” dedi.

14.06.2010


 

Kırgızistan’daki olaylar endişe verici

Kırgızistan, Kırgız ve Özbekler arasındaki çatışmalarla yeniden karışırken, Türk Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, olayların endişe verici olduğu kaydedilerek, “Olayların bir an evvel kontrol altına alınması ve 27 Haziran 2010 günü yapılması planlanan anayasa referandumunun sağlıklı şartlarda gerçekleştirilerek, ülkede meşru ve demokratik bir hükümetin kurulmasına yönelik sürecin başlatılması umut edilmektedir” denildi.

Kırgızistan'da olaylar devam ediyor

DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kırgızistan’daki olaylar konusunda, AGİT dönem başkanı Kazakistan Dışişleri Bakanı Kanat Saudabayev ve Kırgızistan Geçici Yönetimi Başkan Yardımcısı Almazbek Atambayev ile birer telefon görüşmesi yaptı. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Türkiye’nin başlıca önceliğinin, “Kırgızistan’daki Türk vatandaşlarının kaygılarının giderilmesi olduğu” belirtildi. Açıklamada, “Vatandaşlarımızın olaylardan etkilenmemesini teminen gerekli güvenlik tedbirlerinin alınması Kırgız yönetiminden talep edilmiştir” denildi. Açıklamada, Kırgızistan’ın güneyinde son günlerde tırmanan ve etnik bir nitelik kazanan olayların endişe verici olduğu kaydedilerek, “Olayların bir an evvel kontrol altına alınması ve 27 Haziran 2010 günü yapılması planlanan anayasa referandumunun sağlıklı koşullarda gerçekleştirilerek, ülkede meşru ve demokratik bir hükümetin kurulmasına yönelik sürecin başlatılması umut edilmektedir” ifadelerine yer verildi.

Ülkede Nisan ayında yapılan yönetim değişikliğinden sonra Kırgızistan’ın bir an evvel istikrar ve huzura kavuşması için Türkiye’nin hem ikili düzeyde, hem de uluslar arası platformlarda gerekli girişimlerde bulunduğunun belirtildiği açıklamada, “Ülkemiz, kardeş Kırgız halkına verdiği desteği bundan sonra da sürdürecektir” denildi.

Öte yandan, açıklamada, mevcut geçiş döneminde Türkiye ve Kırgızistan’ın ikili ilişkilerinin ve Türkiye’nin bu ülkeye sağlayacağı yardımları değerlendirmek ve bu ülkedeki Türk vatandaşları ile temaslarda bulunmak üzere bir özel temsilcinin, ilgili kurumların temsilcileriyle birlikte gelecek hafta Kırgızistan’ı ziyaret edeceği kaydedildi.

14.06.2010


 

İsrail ve ABD köşeye sıkıştı

AKP İstanbul Milletvekili ve İslâm Konferansı Örgütü Parlamento Birliği Türk Grubu Başkanı Prof. Dr. İrfan Gündüz, İsrail ve ABD’nin ‘’köşeye sıkıştığını’’ söyledi. Gazze olaylarına değinen Gündüz, Mavi Marmara projesinin 32 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen bir organizasyon olduğunu, İsrail’in uluslar arası sınırları aşarak içinde tıbbi malzeme, giysi ve gıda maddesi olan gemiye saldırmasıyla 9 şehit verildiğini belirterek, şunları söyledi: ‘’Bu şehitler elbette ki bizi üzdü. Bu bir devlet organizasyonu değil, sivil kuruluş organizasyonudur.

Oraya yapılan saldırı aslında uluslararası organizasyona yapılan bir saldırıdır. Ülke olarak diplomatik açıdan kınamaların yapılması için çalışmalar yaptık. Bugün gelinen noktada İsrail de ABD de köşeye sıkıştırıldı.’’

14.06.2010


 

Mısır, Cezayir konvoyuna izin verdi

MISIR, Refah sınır kapısından Gazze’ye yardım getiren bir Cezayir konvoyuna izin verdi. Gazze yardım gemilerine yönelik İsrail saldırısının hemen ardından Mısır’ın Refah sınır kapısını iki hafta kadar önce açmasına karşın, Gazze’deki yetkililer Cezayir yardım konvoyunun bölgeye sokulmadığını bildirmişlerdi.

Cezayir’de bir dernek tarafından Gazze’ye dayanışma amacıyla gönderilen ilâç ve gıda ile birlikte gelen 16 kişilik heyette, 3 parlamento mensubu ve diğer yetkililer bulunuyor. Mısırlı yetkililerin sadece 3 parlamenterin girmesine izin verdiği, ancak yardıma engel olduğu, Cezayir heyetininse yardımlarla birlikte girmekte ısrarlı olduğu belirtilmişti.

14.06.2010


 

İKT sükûnet çağrısı yaptı

İSLÂM Konferansı Teşkilâtı (İKT), Kırgızistan’daki etnik çatışmalara bağlı olarak şiddet olaylarına sahne olan Kırgızistan’da sükunet ortamına geri dönülmesi çağrısında bulundu.

İKT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, ‘’Oş bölgesindeki çatışmaların ardından Kırgızistan’da acilen sükunet ortamına geri dönülmesini’’ istedi. İhsanoğlu, ülkedeki bütün topluluklara ‘’barış içinde yaşamaya devam etme ve itidalli davranma, Kırgız yetkililere de hayatın normale dönmesi ve böyle trajik olayların gelecekte tekrar etmesinin önlenmesi için gereken önlemleri alma çağrısı yaptı. Kırgızistan, İKT’nin 57 üyesinden biri.

14.06.2010


 

AVRUPALI GÖZLEMCİLER EŞLİĞİNDE GAZZE’YE YARDIM

GAZZE'DEKİ Ablukaya Karşı Halk Komitesi Başkanı ve bağımsız milletvekili Cemal El Hudari, Gazze limanının Avrupalıların gözetiminde faaliyet göstermesini öngören bir plan hazırladı.

El Hudari’nin planında, Ramallah’taki Filistin yönetimiyle Yunanistan arasında bir anlaşma yapılarak, Gazze’ye gönderilen yardım ve ticarî malların Yunan limanlarından birinden gemilere yüklenmesi ve önce Avrupalılar tarafından kontrol edilmesi öngörülüyor. Cemal El Hudari’nin söz konusu planını Mısır, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Gazze’deki fiilî hükümetin Başbakanı İsmail Haniye’ye sunduğunu bildirildi. El Hudari, “Plan, Filistin yönetimi ile Avrupa Birliği arasındaki geçiş noktalarıyla ilgili anlaşmanın, Gazze limanını da kapsayacak şekilde genişletilmesini öngörüyor. Buna göre AB gözlemcileri, gemilere yüklenen malları inceleyerek kontrol edecek, ayrıca yine AB gözlemcilerinden oluşacak bir ekip gelen gemilere, herhangi bir başka madde yüklenmediğinden emin olunması için Gazze’ye kadar eşlik edebilecek” dedi.

14.06.2010


 

Türkiye'den ambulans yardımı

KIRGIZİSTAN'IN güneyinde Kırgızlar ile Özbekler arasında çatışmalar sürerken, Türk İşbirliği Kalkınma İdaresi (TİKA) Kırgızistan Sağlık Bakanlığı’na tam donanımlı bir ambulans yardımında bulundu.

Sağlık Bakanlığı binasının park yerinde düzenlenen devir teslim töreninde, TİKA Bişkek Koordinatörü Dr. Tayfun Atmaca, 200 bin dolar değerindeki bir adet tam donanımlı ambulans aracını Sağlık Bakanlığı yetkililerine teslim etti. Kırgızistan Sağlık Bakanı Yardımcısı Sabırcan Abdikarimov, Türkiye devletine, Kırgızistan’a sağladığı tıbbî ve araç yardımından dolayı teşekkür etti.

14.06.2010


 

S. Arabistan’dan Times’a yalanlama

SUUDİ Arabistan Dışişleri Bakanlığı, Times gazetesinde, ‘’İran’a olası saldırısı sırasında İsrail’e hava sahasını kullandıracakları’’ yönündeki haberi kesin dille yalanladı.

Suudi Arabistan’ın resmî ajansı SPA’ya göre, Bakanlık, bu ‘’yalan iddiaları kesin dille yalanladı’’ ve ‘’Suudi Arabistan, egemenliğinin ihlâl edilmesini ya da bir başka ülkeye saldırmak için hava sahasını kullandırmayı reddeden kararlı tutumunu yineler. Bu siyasetin hiçbir ilişkimiz bulunmayan İsrailli işgalci yetkililere de uygulandığı açıktır’’ açıklamasında bulundu. İngiliz Times gazetesinin Körfez’deki askerî kaynaklara dayanarak verdiği haberde, Suudi Arabistan’ın İran’a muhtemel bir saldırı halinde İsrail’e hava sahasını kullanması için izin verdiği ileri sürülmüş, bir Amerikalı askeri kaynağın da ‘’Suudi Araplar, kendileri başka yere bakarken İsraillilerin ülke hava sahasından geçmesine izin verdi. Suudiler kendi savaş uçaklarının harekete geçmemesi ve kimsenin vurulmaması için denemeler yaptı bile. Bütün bunlar ABD Dışişleri Bakanlığının onayıyla yapıldı’’ dediği belirtilmişti.

14.06.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.