14 Haziran 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

İthal et de çare olmayacak

Türkiye’de hayvancılık sektöründe ekonomik durumun çok kötü olduğunu ileri süren Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Başkanı Prof. Dr. Türker Savaş, dışardan gelen hayvanlarla ya da et ithalatı ile bu işin çözülemeyeceğini savundu.

İthal et de çare olmayacak

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Başkanı Prof. Dr. Türker Savaş, Türkiye’de hayvancılık sektöründe ekonomik durumun çok kötü olduğunu ileri sürerek, ‘’Dışarıdan gelen hayvanlarla ya da et ithalatı ile bu işi çözemezsiniz’’ dedi.

Savaş, yaptığı açıklamada, Türkiye’deki hayvan sayısının azalması üzerinde çeşitli spekülasyonların olduğunu söyledi. Türkiye’nin sürdürdüğü temel politikayla tarıma yeterince destek vermemesinin yanlış olduğunu savunan Savaş, Türkiye’nin tarım ülkesi olduğunu belirterek, bazı ekonomistlerin ‘’rantabl üretim yapamıyoruz, bu büyüklükle çok parçalılıkla rantabl üretim olmaz, Avrupa, Batı ne yaptıysa biz de onu yaparsak bu işi çözeriz’’ düşüncelerine katılmadığını söyledi. Burada çok önemli bir mantık hatası olduğunu savunan Savaş, ‘’Böyle bir politika Türkiye’ye dayatılıyor, bu zorla yapılmaya çalışılıyor’’ dedi. Savaş, şöyle konuştu: ‘’İşletmeleri büyütürseniz daha rantabl olurlar, ekonomik anlamda daha iyi duruma gelirler. Ama örneğin 10 işletmeden 9’unu kapatacaksınız, bir tane kalacak. Peki o dokuz kişiyi ne yapacaksınız. Sorun orada. O dokuz kişi nereye gitti, onlar kentlerin varoşlarına yerleşti. Batıda tarımdaki istihdam çok düşük seviyelere ulaştı. Bizde de sanki ekonomik olarak geri kalmışlığımızın suçlusu tarımdaki istihdamın hala yüksek olması şeklinde söyleniyor. Batı nasıl yaptı bunu. Batıda diğer sektörler gelişti, tarımdaki çalışanlar da o tarafa kaydılar. Tüm sektörlerin birlikte gelişimi söz konusudur batıda. ‘Tarımı durdurayım, sanayi gelişsin’ diye bir şey yok. Hepsi birlikte gelişmelidir.’’

Türker Savaş, geleneksel yapının çok hızlı şekilde, rantabl olmadığı gerekçesiyle, o yöne doğru çekilmeye çalışıldığını, küçük çiftçinin ezildiğini ve desteklenmediğini ileri sürerek, bu değişiminin çok hızlı gerçekleştirildiğini, yapısal anlamda işletmelerin büyümesinin olmadığını kaydetti.

DEVLET DESTEKLEMELİ

Prof. Dr. Türker Savaş, Türkiye’de büyük işletmelerin çoğunluğunun sermayeyi farklı bir alandan tarıma aktardığını ifade ederek, ‘’Tekstilcidir, gitmiştir sığır tesisi kurmuştur. O, tabi ki tamamıyla ekonomik kurallara göre oynar. Bugün iyiyse iyidir, yoksa anında tasfiye eder. Bu da ne yapar işte böyle yarın bir gün süt açığı olur, et açığı oluşur’’ dedi. Tarımda ve hayvancılıkta bugün yaşananları, birikimin kırılma noktası olarak değerlendiren Savaş, şöyle devam etti: “Bazı büyük firmaların büyük miktarlarda hayvan materyalini piyasadan çekmeleri var. Geleneksel yetiştiricinin 4 hayvanı vardır, erkek hayvanlarına 1 ya da 1.5 yıl bakar, bu banka gibidir onlar için. Ondan sonra kesime verir. Hayvancılıkta ekonomik durum o yetiştiriciler için o kadar kötüleşti ki. Hayvanlarını daha buzağı döneminde satmaya başladılar. Mahalle kasabı kesecek hayvan bulamıyor. Büyükler alıyor, kırılma noktası bu. Bu nedenle dışarıdan gelen hayvanlarla ya da dışarıdan et ithalatı ile bu işi çözemezsiniz. Dışarıdan hayvan gelmesi demek, hayvancığımızın daha kötüye gitmesi demek. Bunlar piyasayı ucuzlatacak, piyasa ucuzlayınca yetiştirici mağdur olacak ve daha çok bu işten çekilecek. Giderek daha çok dışarıya bağımlı hale gelecek. Bu iş içeriyi desteklerseniz olur. Yani tarım ve hayvancılığın devlet tarafından bire bir desteklenmesi gerekiyor. Şu dönemi aşabilmek için, bunun yapılması gerekiyor.’’

14.06.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Müzakereler devam edecek

  ‘Kafes’te ilk duruşma yarın

  Anayasan kadar demokratsın

  TBMM gündemi yoğun

  Kurtulmuş: TSK, asla iç politikaya burnunu sokmayacak

  Gökçek: Yetki karmaşası belediyeleri zor durumda bırakıyor

  Petrol hırsızlığına ağır ceza

  Korsana büyük darbe

  Gece görüş radarları geliyor

  İthal et de çare olmayacak

  Türkiye'nin en büyük sorunu işsizlik

  Kayıp çocuklar için ortak protokol

  Madencilerin aileleri yargıya başvurdu

  Göstericiler polise taşla saldırdı

  Askerî anayasa ile AB’ye üye olan ülke yok

  Yetkilendirilmede Bakanlık üzerine düşeni yapsın

  ‘’Kitap Okuma Günleri’’nde rekor kırılamadı

  Sınav sistemine protesto

  SBS'DE RAHATSIZLANAN ÖĞRENCİ, HASTANEDE ÖLDÜ

  83 yaşında Kur’ân okumayı öğrendi

  Balıkkesir Yeni Asya okuyucuları Isparta’yı gezdi

  Okul kitapları geri dönüşümle eğitime kazandırılacak

  Eğitimciler 657’deki değişiklikten memnun

  G. Afrika’ya güven geldi

  Ceyhan karpuzu tescillenecek

  Kütüphaneye gelene gözleme

  Fransa’da İsrail filmi ertelendi

  Buzağı 170 cm kuyrukla doğdu

  Çin, Tayvanlı kellere vize kısıtlamasını kaldırdı

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.