28 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

Yunus Emre Kültür Merkezleri açılacak

YUNUS Emre Vakfı’na bağlı Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Bilkan, Kudüs ve Yafa’da vakfa bağlı merkez açmak üzere uygun bina aradıklarını söyledi.

Prof. Dr. Bilkan, Kudüs’te ve Yafa’da Yunus Emre Kültür Merkezi açmak üzere çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Yafa’da Türkiye tarafından daha önce restore ettirilmiş bir Osmanlı Konağı var. Kudüs’te ise, Özbekler Tekkesi’nin bulunduğu yer merkez olarak kullanılmaya müsait. Buraları, merkez binaları olarak kullanılmak üzere gündeme getirebiliriz” dedi.

“Kültür ilişkileri ile diplomatik ilişkilerin birbirinden ayrı tutulması gerektiğini” vurgulayan Prof. Dr. Bilkan, bu yıl sonuna kadar Kazakistan’ın Almatı, İngiltere’nin Londra, Almanya’nın Köln ve Berlin, Suriye’nin Şam, Kosova’nın Prizren ve Rusya’nın Moskova şehirlerinde Yunus Emre Kültür Merkezi açmayı planladıklarını söyledi.

Herhangi bir ülkede kültür merkezi açma kararı alınmadan önce, o ülkenin dilini konuşan ve ülkeye ilişkin çalışmaları olan uzmanların rapor hazırladıklarını belirten Bilkan, rapor çerçevesinde bir ülke portresi çıkardıklarını ve her ülkedeki mevcut Türkiye ilgisine, ihtiyaçlara göre politika belirlediklerini ifade etti.

Türkoloji bölümlerinin açılması ve yeni Türkologlar yetiştirilmesinin teşviki konusuna özel önem verdiklerini anlatan Bilkan, dünyadaki Türkologların yaşlandıklarını ve yeni nesil Türkolog sayısının az olduğunu söyledi.

Bu çerçevede çeşitli ülkelerdeki Türk Dili ve Edebiyatı ile Türkoloji bölümleri öğrencilerine yönelik Türkiye’de 1 yıl öğrenim görmelerine imkân tanıyacak Erasmus benzeri sistemlerin oluşturulması gerektiğini kaydeden Bilkan, “Biz (vakıf olarak), Yunus Emre Vakıfları bünyesinde Türkçe kurslarına devam eden ve ödüllendirilmesi gereken öğrencileri yaz aylarında 3 aylığına, akademisyen olacak kişileri de toplamda 15 kişiyi geçmemek kaydıyla, 3 aylık araştırma bursları veya staj için Türkiye’ye çağırabiliriz” dedi. Bilkan, ayrıca “Ne yazık ki Türkiye’de en büyük sıkıntımız, kültür adamı bulamamamız. O ülkeyi rahatsız etmeden kültür diplomasisi yürütecek, Türk kültürünü anlatacak nitelikte kişi sayısı az” diye konuştu.

Prof. Dr. Bilkan, Şam’da Yunus Emre Kültür Merkezi açmak üzere çalışmalarını sürdürdüklerini ve yıl sonuna kadar merkezi açmayı planladıklarını kaydetti.

28.07.2010


 

Divriği Ulu Camii dünyaya tanıtılıyor

SİVAS Valisi Ali Kolat, UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası’nın dünyaya tanıtıldığını belirterek, bu eşsiz tarihi eserin fotoğraflarından oluşan ‘’Cennetin Kapıları Sergisi’’nin de Rio De Janeiro’da, Amerika ve Avrupa kıt'alarındaki ülkelerde sergilenmesinin planlandığını bildirdi.

Kolat, yaptığı yazılı açıklamada, Sivas’ı turizmde etkin konuma ulaştırma adına önemli çalışmalar yürütüldüğünü, bu kapsamda tanıtım faaliyetlerine de ağırlık verildiğini ifade etti. UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası’nın dünyaya tanıtılması hususunda, özellikle son yıllarda ciddî adımlar atıldığını belirten Kolat, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay başta olmak üzere Bakanlık Müsteşarı İsmet Yılmaz’ın, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün, Divriği Kaymakamlığı’nın, bürokratların ve siyasilerin eserin dünyaya açılmasında büyük destek sağladıklarını vurguladı.

28.07.2010


 

Can Kardeş Şirinevler okuyucuları ‘Berat’larını aldı

CAN Kardeş Şirinevler okuyucuları önceki gece velileriyle birlikte Şirinevler Kültür Merkezi’nde Berat Gecesi’ni ihya ettiler. Risâle-i Nur’dan Berat Gecesi’yle ilgili bahislerin okunmasıyla başlayan program, Hafız Munip Üzümcü ve Hayreddin Saygın’ın yönetiminde, miniklerin Kur’ân’dan okuduğu sûre ve duâlarla devam etti.

Velilere duygulu anlar yaşatan miniklerin mutlulukları yüzlerinden okunuyordu. Okunan herbir Kur’ân harfine yirmi bin sevabın mukabil geldiğinin şuurunda olan minikler, programı şevkle icra ettiler. Programın akabinde, Kültür Merkezi’nin sürpriz bir hediyesi olarak Can Kardeş okuyucularına, dünya ve ahiretin ‘berat’ı niteliğinde bir Kur’ân-ı Kerim takdim edildi.

Mücahit Çakır / İstanbul

28.07.2010


 

Fârâbî, İbn Sînâ ve İbn Rüşd’de estetik

İLEM’DE ayda bir düzenlenen tez sunumlarında bu ay Ayşe Taşkent, 2009 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslâm Felsefesi Bölümü’nde hazırladığı “Fârâbî, İbn Sînâ ve İbn Rüşd’de Estetik” başlıklı doktora tezini dâvetlilerle paylaşacak.

Program yarın saat 20.00’de İlmi Etüdler Derneği’nde (Telefon: 0-216-310 43 18) gerçekleşecek. 1976 yılında Sivas’ta doğan Ayşe D. Taşkent, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden 1997 yılında mezun oldu. 1998 yılında Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstütüsü’nde “İbn Sînâ’nın Poetikası Üzerine Bir inceleme” adlı yüksek lisans tez çalışmasına başladı. Tez çalışması devam ederken bir yıl boyunca ABD-University of Houston’da akademik araştırmalarda bulundu. 2002 yılında başladığı doktora çalışmasını 2009 yılında Fârâbî, İbn Sinâ ve İbn Rüşd’de Estetik “adlı tez çalışması ile tamamladı. Taşkent sunacağı tezinde İslâm Felsefesinde ‘estetik’in mevcudiyetini ve mahiyetini sorguluyor.

28.07.2010


 

Azertac haberleri Anadolu medyasında

TÜRKİYE Gazeteciler Federasyonu, Azerbaycan Haber Ajansı’yla (Azertac) işbirliği anlaşması imzaladı. Anlaşmaya göre, Azertac, haberlerini Türkiye Gazeteciler Federasyonu üyelerine ücretsiz geçecek ve bu haberlerin kullanımında herhangi bir ücret talep etmeyecek.

Ayrıca, Azerbaycan halk müziği CD’leri de Anadolu’daki televizyon ile radyolara ücretsiz dağıtılarak yayınlanması sağlanacak. Azerbaycan Haber Ajansı Genel Müdürü Aslan Aslanov ile biraraya gelen TGF Genel Başkanı Sertel, Azerbaycan haberlerinin Anadolu medyasında yer alması amacıyla hazırlanan anlaşmaya imza attı. Bu arada Azerbaycan’da TGF’ye üye 4 meslek örgütü, Başkanlar Konseyi Toplantısı’nın Bakü’de yapılması için çalışma başlattı.

28.07.2010


 

‘Altın eller’ İstanbul’da buluşacak

KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Beyoğlu Belediyesi işbirliğinde bu yıl 5. düzenlenecek ‘’Uluslararası Altıneller El Sanatları Festivali’’ 30 Temmuz’da başlayacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma Eğitim Genel Müdürü Mahmut Evkuran, yaptığı açıklamada, müdürlük olarak yurt içi ve dışında Türk kültürüne yönelik çalışmalar yaptıklarını söyledi. Geleneksel san'at taşıyıcılarına özel bir önem verdiklerini, bu kişileri tesbit ederek her yıl İstanbul’da ‘’Altıneller El Sanatları Festivali’’nde halkla buluşturduklarını belirten Evkuran, amaçlarının san'atçıların ve ustaların kendilerini tanıtmaları, geliştirmeleri ve ürünlerini pazarlama fırsatı sunmak olduğunu dile getirdi.

Festivale gelen ustaların giderlerinin büyük ölçüde proje bütçesinden karşılandığını, İstanbul Beyoğlu Belediyesinin de katkı sunduğunu bildiren Evkuran, ‘’Ustalar burada el san'atları ürünlerini sergiliyorlar. Hem tanıtıyorlar hem de satış yapıp sipariş alabiliyorlar. Bu seneki festivale 31 ilden 80 el san'atı ustası katılacak. Ayrıca festivalimiz uluslar arası katılımlı olacak. Bosna Hersek, Bulgaristan, Karadağ, Yunanistan, Kosova, Romanya, Sırbistan, Gürcistan ve Arnavutluk’tan da el san'atı ustaları festivale katılacak’’ dedi. Taksim Gezi Parkı’ndaki festivalin 8 Ağustos’a kadar süreceğini kaydeden Evkuran, açılacak stantlarda ustaların ürünlerini yaptıklarını, vatandaşların da bunu izleme fırsatı bulduğunu söyledi.

28.07.2010


 

SERGİYİ 10 BİN KİŞİ GEZDi

DİVRİĞİ Ulu Cami ve Darüşşifası’nın dünyaya tanıtılması yönünde yürütülen faaliyetler hakkında bilgi veren Kolat, şunları kaydetti: ‘’28 Nisan-29 Mayıs 2009 tarihinde İstanbul Teknik Üniversitesi Taşkışla Galerisi’nde Prof. Dr. Doğan Kuban’ın danışmanlığında ve Yüksek Mimar Hasan Basri Hamulu’nun küratörlüğünde sergilenen, Mimar Cemal Emden’in Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası fotoğraflarından oluşan ‘Cennetin Kapıları’ adlı sergi, Kültür ve Turizm Bakanımız sayın Ertuğrul Günay’ın girişimleriyle dünyaya açıldı. UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Sivas Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası’nı konu alan sergi, Fransa’daki Türkiye Mevsimi faaliyetleri kapsamında 15 Mart-31 Nisan 2010 tarihinde Paris’te sergilenmiştir.

Sergi için Sivas Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nce Türkçe, İngilizce ve Fransızca 3 dilde broşür hazırlanmıştır. Sergide Sivaslı ebru san'atçısı Süleyman Doğan 15 gün boyunca performans göstermiştir. Aynı sergi daha sonra 3-28 Mayıs 2010 tarihinde Metz’de, 1-20 Haziran 2010 tarihinde Fameek’te, son olarak da 21-28 Haziran’da Strazburg Avrupa Konseyi binası giriş sergi holünde gerçekleştirilmiştir. Sergiyi şu ana kadar 10 binden fazla ziyaretçi gezmiştir.’’

28.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.