09 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

SELDEN KAÇIŞ

PAKİSTAN'DA Muson yağmurlarının yol açtığı seller yüzünden ülkenin orta ve güney kesimindeki Pencap ve Sind eyaletlerinden kaçış sürüyor.

Ülkeyi 15 gündür etkisi altına alan ve devam eden şiddetli yağışlar sebebiyle Pakistan’ın can damarı olarak nitelendirilen Pencap ovasının tamamına yakını sular altında. Kuzeyden güneye ilerleyen seller nedeniyle Sind eyaletinde bölgesel yönetimin bütün imkânlarının seferber edildiği ve tahliyelerin devam ettiği bildiriliyor. Ordu ve kamu kurumlarına ait helikopter, bot ve kara araçlarının yetersiz olması dolayısıyla mağdurlar, canlarını kurtarmak için eşek, at, deve ve öküz arabalarına yükledikleri kısıtlı sayıda hayatî malzemelerle yağmur altında sel bölgelerinden kaçmaya çalışıyor.

Az sayıdaki yabancı medya mensubu, bölgesel yönetim tarafından sağlanan hava aracıyla felâket bölgesini havadan görüntüledi. Havadan bakılınca, İndus Nehrini besleyen 5 akarsudan yükselen su baskınının kapladığı alan, Pencap Ovasında 450 kilometre uzunluğunda 35 ile 50 kilometre genişliğinde bir iç deniz meydana getirmiş.

TARIMSAL KAYIP TESBİT EDİLEMİYOR

Denizin üzerinde uçulduğu izlenimi veren İndus vadisinin dışında kalan bölgeler de şiddetli yağışlar sebebiyle su altında. Pencap Eyaleti hükümet yetkilisi İmtiyaz Ahmed, sadece Pencap’ta 5 binden fazla köyün sular altında kaldığını, ne kadar tarım arazisinin sular altında kaldığını, kaç hayvanın telef olduğunu henüz tesbit edemediklerini söyledi. Ahmed’e göre, ekonomisi tarıma ve hayvancılığa dayanan Pakistan’ın can damarı Pencap’ta sel felâketinin ekonomik boyutlarının uzun vadede ortaya çıkacak.

HASTALIKLAR VE TEMİZ SU SORUNU

Pencap Eyaleti yönetiminin görevlendirdiği sağlık ekiplerinin koordinatörlüğünü yapan Fuat Hasan, kirli atıkların ve kanalizasyonların sel sularına karıştığını ve içme suyu sıkıntısı yaşandığını söyledi. Ahmed, bölgede günde 500 bin plastik şişe su dağıtıldığını, salgın hastalıkların önüne geçmek amacıyla sağlık kontrolü ve aşılama çalışmaları yapıldığını belirtti.

Sellerle birlikte yayılan zehirli yılanlarla da mücadele etmek zorunda kaldıklarını kaydeden Hasan, bütün kamp bölgelerine yılan sokmalarına karşı serum gönderdiklerini ve bu nedenle 10’dan fazla kişinin öldüğünü ifade etti. Temmuz ayı ortalarında başlayan ve bütün Pakistan’da etkili olan Muson yağmurlarının sebep olduğu sellerde resmî rakamlara göre bin 600’den fazla kişi vefat etti, 13 milyona yakın kişi evsiz kaldı. Son 80 yılın ‘’en şiddetli yağmurları’’ olarak kayıtlara geçen Muson yağışlarının Ağustos ayı sonuna kadar devam etmesi bekleniyor.

NATO’DAN YARDIM İSTENDİ

Pakistan, sel felâketiyle baş edebilmek için NATO’dan yardım istedi. NATO, üye ve ortak ülkelerin önerdiği desteğin koordinasyonunda yardımcı olacağını bildirdi. Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Rodham Clinton, Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani’yi telefonla arayarak, ülkesinin her türlü yardımı yapmaya hazır olduğunu söyledi. Amerikan helikopterleri, halihazırda Svat Vadisindeki felâketzedelerin tahliyesine ve bu bölgeye yardım götürülmesine destek oluyor. Bu arada, Fransa Pakistan’a yapacağı yardım miktarını 1,05 milyon avroya yükseltme kararı aldı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Christine Fages, Bakan Bernard Kouchner’in talebi üzerine 550 bin avronun Pakistan’da çalışmalarını sürdüren yardım kuruluşlarına, 350 bin avronun Dünya Gıda Programı aracılığıyla gıda yardımına 150 bin avronun da Pakistan’a destek verilmesi amacıyla BM Mülteciler Yüksek Komiserliğine verileceğini kaydetti. Pakistan Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari, Fransa ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner ile görüşmelerinde, sel felâketzedelerine insanî yardım konusunu gündeme getirmişti.

09.08.2010


 

İsrail baskınını inceleyecek Sanberk’e bakanlık desteği

BİRLEŞMİŞ Milletler Genel Sekreteri Ban Kimun, İsrail’in Mavi Marmara baskınını soruşturacak kurula Türkiye’den eski Dışişleri Müsteşarı ve Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Başkanı Özdem Sanberk’i tayin etti.

Reuters ajansının haberine göre, Yeni Zelanda’nın eski Başbakanı Geoffrey Palmer’ın başkanlık edeceği, yardımcılığını Juan Manuel Santos’a devredecek Kolombiya Devlet Başkanı Alvaro Uribe’nin üstleneceği kurulda İsrail’i de eski dışişleri yetkilisi Joseph Ciechanover temsil edecek. İlk toplantısını 10 Ağustosta yapacak soruşturma komisyonunun ilk raporunu gelecek ayın ortalarında sunması bekleniyor. BM yetkilileri, heyetin, baskının şartlarını inceleyeceğini, ayrıca tarafların kendi soruşturmalarının sonuçlarını gözden geçireceğini ve gelecekte benzer olaylardan kaçınmanın yollarını değerlendireceğini belirtiyor. Halihazırda kendi askeri soruşturmasını tamamlayan İsrail, ülkesinde olayla ilgili olarak sivil soruşturma başlatmış, nihayetinde BM soruşturmasına katılmayı kabul etmişti.

DIŞİŞLERİNDEN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı, BM tarafından kurulan uluslar arası panelde Türkiye’yi temsilen Emekli Büyükelçi Özdem Sanberk’in teklif edilmesinin Türkiye’nin panelin yapacağı soruşturmanın uluslar arası standartlara uygun, süratli, tarafsız, muteber ve şeffaf bir şekilde yürütülmesine verdiği önemin bir göstergesi olduğunu bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, İsrail tarafından 31 Mayıs 2010 günü uluslar arası sularda seyreden insanî yardım konvoyuna düzenlenen saldırıya ilişkin kapsamlı bir soruşturma yapılabilmesini teminen BM Genel Sekreteri Ban Kimun tarafından kurulduğu açıklanan uluslar arası panelde Türkiye’yi Dışişleri Bakanlığı eski Müsteşarı Emekli Büyükelçi Özdem Sanberk’in temsil etmesine ilişkin teklifin, panelin oluşturulması kararını müteakiben BM Genel Sekreterine hemen bildirildiği kaydedildi.

09.08.2010


 

Netanyahu: Soruşturma komisyonuna güveniyorum

İSRAİL İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze’ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine baskını soruşturacak olan BM’nin 4 uzmandan oluşan soruşturma komisyonuna güvendiğini söyledi.

Başbakanlık makamından yapılan yazılı açıklamada, Netanyahu’nun Bakanlar Kurulu toplantısında, ‘’(BM’nin) komisyonunun, Cenevre’de kurulan İsrail karşıtı bir kurum tarafından oluşturulan komisyonun aksine, uluslararası kamuoyunu iyi istikamete yönlendireceğini düşünüyorum’’ dediği belirtildi.

09.08.2010


 

Afganistan’da bu yıl sivil ölümler arttı

LÜBNANLI bu yılın ilk 7 ayında sivil ölümlerinin, geçen yılki aynı döneme oranla yüzde 6 arttığı bildirildi. Afganistan Bağımsız İnsan Hakları Komisyonu, yıl başından bu yana en az bin 325 sivilin öldüğünü açıkladı.

Komisyonun basın toplantısıyla açıkladığı raporda, bu ölümlerin yüzde 68’inden Taliban’ın, yüzde 23’ünden NATO ve Afgan güçlerinin sorumlu olduğunu belirtilirken, yüzde 9’unun ise olaylar derinlemesine araştırma yapamayacak kadar tehlikeli bölgelerde olduğu için belirlenemediği ifade edildi. Komisyon, sivil ölümlerinin çoğunun Taliban’ın kalesi güneyde olduğunu, militanların bombalı saldırılarında, 200’den fazlası Haziran ve Temmuz aylarında olmak üzere toplam 425 kişinin öldüğünü bildirdi. Raporda, 122 kişinin intihar saldırılarında öldüğü, 197 kişinin de ya doğrudan suikasta kurban gittiği ya da suikast girişimlerinde iki ateş arasında kalarak öldüğü kaydedildi. Geçen yılın ilk 7 ayında 1252, yılın tamamında ise 2412 sivilin öldüğü de hatırlatıldı. BM’nin de bu yılın ilk 6 ayındaki sivil kayıplarıyla ilgili rakamlarını gelecek haftalarda açıklaması bekleniyor.

09.08.2010


 

Keşmir’de 400 kişi kayıp

HİNDİSTAN'IN Cammu Keşmir eyaletinin dağlık bölgelerini vuran sel felâketinde ölü sayısı 132’ye çıkarken, 400 kişinin hâlâ kayıp olduğu bildirildi.

Yetkililer, Ladah bölgesini vuran felâkette 500 kişinin de yaralandığını belirtti. Yaralıların, felâketten en çok etkilenen Leh şehrinin çevresinde kurulan sahra hastaneleri ve askerî hastanelerde tedavi edildiği kaydedildi. Binlerce asker, polis ve milisin bölgedeki köylere ulaşabilmek için yolları temizlemeye çalıştığı, kayıplar arasında 28 askerin bulunduğu ifade edildi. Macera sporlarının tercih edilen yeri Ladah’ta 2 bin dolayında turistin bulunduğu, yetkililerin, turistleri Yeni Delhi’ye götürmek için özel uçak seferleri ayarlamaya çalıştığı bildirildi. Turistlerden ölen ya da yaralanan olduğuna dair bilgi bulunmuyor.

09.08.2010


 

Çin’de toprak kaymaları

ÇİN'İN güneybatısındaki Gansu eyaletinde şiddetli yağışların yol açtığı toprak kaymaları sebebiyle ölenlerin sayısı 127’ye çıktı.

Çin Vatandaşlık İşleri Bakanlığı, Gannan Tibet Özerk İline bağlı Couçü ilçesinde meydana gelen toprak kaymalarında ayrıca 76 kişinin yaralandığını, yaklaşık 2 bin kişinin kayıp olduğunu açıkladı. Şinhua haber ajansı da bölgede 45 bin kişinin tahliye edildiğini ve 120 kadar evin yıkıldığını bildirdi. Kurtarma çalışmalarını yöneten birimlerin toplanan bilgileri en geç iki saat içinde hükümete bildirmesi gerekiyor.

09.08.2010


 

Komşuda depremler

YUNANİSTAN'DA Richter ölçeğine göre büyüklükleri 4,8 ile 4,2 arasında değişen 4 deprem meydana geldiği, depremlerin mal ve can kaybına yol açmadığı bildirildi.

Atina Yerbilimleri Enstitüsü, sabah 07.06’da da Girit adasının güney açıklarında 4,8 büyüklüğünde bir deprem olduğunu duyurdu. Sarsıntının merkez üssünün başkent Atina’nın 370 kilometre güneyinde, Girit yakınlarındaki Gavdos Adasının doğu açıklarında bulunduğu kaydedildi. Selanik şehrinde de 11.55 ile 12.00 sularında iki sarsıntı meydana geldiği açıklandı. Selanik Yerbilimleri Enstitüsünün ilk sarsıntının büyüklüğünün 4,5 olduğunu bildirdiği, depremin merkez üssünün Selanik’in 63 kilometre doğusunda bulunduğu kaydedildi. Aynı bölgede birkaç dakika sonra meydana gelen ikinci sarsıntının büyüklüğü ise 4,2 olarak duyuruldu.

09.08.2010


 

ABD, İsrail’i kızdırdı

ABDE'NİN İsrail’in Kızıldeniz kıyısındaki Eylat beldesine seyahat edecek vatandaşlarını uyarması İsrail’i öfkelendirdi.

İsrail’de yayımlanan Yedioth Ahronoth gazetesinin haberinde, İsrail hükümetinin, ABD’nin seyahat uyarısını Ürdün’ün Akabe şehri için yapması gerektiğini savunduğu belirtildi. Gazete, İsrail Turizm Bakanı Stas Misezhnikov’in, ABD Dışişleri Bakanlığının 5 Ağustosta yaptığı seyahat uyarısı konusunu ülkedeki Amerikan Büyükelçisi James Cunningham’a bu hafta iletmesinin beklendiğini yazdı. ABD’nin internet üzerinden yaptığı seyahat uyarısında, “Eylat ve Akabe bölgelerine bir süre önce roket saldırıları düzenlendiği” belirtilerek, “Eylat ve İsrail’in güneyindeki Amerikan vatandaşlarına, en yakın bomba sığınağının yerini öğrenmeleri” tavsiyesinde bulunulmuştu. Haberde, İsrailli yetkililerin, seyahat uyarısının Ürdün için de benzer şekilde yapılmamasından rahatsızlık duyduğu ifade edildi.

09.08.2010


 

Nejad, Lübnan yolcusu

İRAN Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın, Ramazan ayı sonunda Lübnan’ı ziyaret edeceği bildirildi.

İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, Lübnan Dışişleri Bakanı Ali El Şami ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, ‘’Cumhurbaşkanı, Ramazan ayının bitimini takiben en kısa sürede Lübnan’ı ziyaret edecek’’ dedi. Mutteki, El Şami ile görüşmesinde İsrail’in Lübnan’a saldırısının ele alındığını da belirterek, ‘’İran, Siyonist rejimin tehdit ve saldırıları karşısında Lübnan ve Suriye halk ve hükümetlerinin yanında yer almaktadır’’ ifadesini kullandı.

09.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.