09 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

 

Yine mayın tuzağı 3 asker şehit

Mardin’de mayın patlaması sonucu 3 asker şehit oldu.

Mayın patladı: 3 asker şehit

Mardin’de mayın patlaması sonucu 3 asker şehit olurken, Tunceli’de askeri konvoya düzenlenen mayınlı saldırıda ise ölen ya da yaralanan olmadı. Mardin’de Nusaybin Ömerli ilçeleri arasındaki Kovancılar mevkiinde terör örgütü PKK mensuplarınca yola döşenen uzaktan kumandalı mayının patlatılması sonucu 3 uzman çavuş şehit oldu. Bölgede teröristlerin yakalanması amacıyla başlatılan operasyon sürüyor. Tunceli’de de askerî konvoya mayınlı saldırı düzenlendi. PKK’ya yönelik operasyondan dönen askerî birliği taşıyan konvoyun Tunceli-Ovacık karayolunun 10 kilometresinden geçişi sırasında, teröristler tarafından daha önce yola döşenen mayın patlatıldı. Ölen ve yaralanın olmadığı patlamada, yolda yaklaşık 1 metre derinliğinde ve 3 metre genişliğinde çukur oluştu. Patlamanın ardından, bölgeden uzaklaşan teröristlerin kaçış noktaları, Cobra tipi helikopterlerle bombalandı. Teröristlerin yakalanması için başlatılan operasyon sürdürülüyor. Bu arada, bölgede operasyonlar sırasında ormanlık alanda birkaç noktada yangın çıktı. Yangının söndürülmesi için olay yerine Orman İşletme Müdürlüğüne ait ekip sevk edildi.

09.08.2010


 

AT İZİ , İT İZİNE KARIŞMIŞ

Batman'da, PKK tarafından yola döşenen mayının patlaması sonucu vefat eden Özdemir kardeşlerin amca oğlu, DYP eski Milletvekili Faris Özdemir, “At izi, it izine karışmış. Artık bunları görmemek için kör olmak lâzım. Yapılanlar kimsenin yanında kalmasın” dedi.

ARTIK HERKES BARIŞ İSTİYOR

“Bazıları bu kavganın bitmesini istemiyor. Çünkü birileri için rant aracı haline geldi. Bir şiddet endüstrisi oluştu” diyen Özdemir, “Ama artık herkes bir çözüm istiyor. Huzur ve barış istiyor. Bu kan dursun, analar ağlamasın, kan ve gözyaşı dökülmesin” şeklinde konuştu.

Şıddet endüstrısı rant aracI OLDU

BATMAN'DA, PKK tarafından yola döşenen mayının patlaması sonucu vefat eden Özdemir kardeşlerin amca çocuğu, DYP eski Batman Milletvekili Faris Özdemir, “Bazıları bu kavganın bitmesini istemiyor. Çünkü birileri için rant aracı haline geldi. Bir şiddet endüstrisi oluştu” dedi. TPAO’ya ait petrol üretim kuyusunun PKK’lılar tarafından ateşe verilmesi üzerine araçla olay bölgesine giderken, yola döşenin mayının patlaması sonucu ölen HEP’in Batman İl Başkanı Salih Özdemir, İHD eski Yöneticisi Sadi Özdemir ve Sıtkı Özdemir kardeşlerin vefat etmesinin yankıları sürüyor. Cenazeler köye defnedilirken, köy meydanında kurulan dev çadırlarda baba Süleyman Özdemir, çocukları ile yeğeni DYP eski Batman Milletvekili Faris Özdemir, taziyeleri kabul ediyor. Her gün binlerce kişi başsağlığına geliyor. Taziyede insanların tek kelime etmeden saatlerce sessizce beklemesi dikkat çekiyor. Aile, taziyenin bitmesine kadar konuşmama kararı almış. Aile, önümüzdeki günlerde düzenleyeceği bir basın toplantısı ile geniş kapsamlı bir açıklama yapacak. Özdemir, “Tüm amacımız, bu kanın bir an önce durmasıdır. Bizim ailemizin misyonu bu ülkede herkesin insanca yaşaması şiddetin bir an önce durması barış ve kardeşliğin hakim olmasıydı. Yıllarca hep bunun için çalıştık. Başka bir amacımız olmadı. Biz bir karıncanın bile incinmesini istemedik. Bizim bütün çabamız silahların bir an önce susmasıydı” şeklinde konuştu. Özdemir, bu olayın bugüne kadar yaşananlardan çok farklı olduğuna dikkat çekti. Bölgenin, olayın ardından adeta derin bir şoka girdiğini anlatan Özdemir, şunları söyledi: “Bu olay, bu yangını söndürecek. Ben buna inanıyorum. Bu kanın durması ve ülkede huzur ve kardeşliğin sağlanmasına bir vesile olur bizim ölülerimiz. Bu olay 30 yıldır yaşanan bu çatışma için bir kırılma meydana getireceğine inanıyorum. Bu, aynı zamanda herkesin temennisidir. Herkes artık bir çözüm istiyor. Huzur ve barış istiyor. Bu kan dursun şu an mezarda yatan kardeşlerimin yanında yatmaya razıyım. Yeter ki bu kan dursun, artık analar ağlamasın kan ve gözyaşı dökülmesin.”

HERKES ARTIK GÖRÜYOR

Özdemir, bu çatışmanın arkasında kimlerin olduğunu bildiklerini söyledi. “Bazıları bu şiddetin devam etmesini istiyor” diyen Özdemir, çünkü onlar için bu işin artık bir rant aracı haline geldiğine dikkat çekti. İnsanların artık her şeyin farkında olduğunun altını çizen Özdemir, “Artık herkes her şeyi görüyor, yaşananların farkında. Kimin yaptığı belli değil. Yani at izi ile it izi birbirine karışmış durumda. Artık bunları görmemek için kör olmak lâzım. Bazıları bu kavganın bitmesini istemiyor. Çünkü birileri için rant aracı haline geldi. Bir şiddet endüstrisi oluştu” diye konuştu.

Özdemir, olayın bir an önce yetkililer tarafından açığa çıkarılmasını beklediklerini dile getirdi. Özdemir, şöyle dedi: “Bu konu bir an önce aydınlatılsın. Kimsenin yanına kâr kalmasın. Biz kimlerin yaptığını biliyoruz. Ama devlet bunu tüm delilleri ile ortaya koysun. Karanlıkta bir şey kalmasın. O zaman bazı şeyleri daha rahat konuşuruz, söyleriz. Zaten taziyemizin ardından olayla ilgili bildiklerimizi, düzenleyeceğimiz bir basın toplantısı ile kamuoyuna açıklayacağız.

09.08.2010


 

Birlik ve beraberlik rahmettir

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Birlik ve dirliğimizi sağlamalıyız. Sorunlarımızı masa başında müzakere ederek çözmeliyiz.

Türkiye artık değişim ve dönüşüm projelerini uygulamalarıdır. Birlik ve beraberlik rahmettir, ayrışma bir şey getirmez” dedi. Antakya’da gerçekleştirilen Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu İştişare ve Değerlendirme Toplantısı’nda konuşan Palandöken, Türkiye’deki esnaf ve sanatkarların sorunlarının ortak olduğunu ifade etti. Sorunların tesbitinin çok önemli olduğunun altını çizen Palandöken, “Yaptığımız çalışma neticesinde sorunlarımızı içeren bir kitapçık hazırladık ve bunları hükümete, bakanlara ve ilgili bürokratik yerlere verdik. Şuanda Türkiye nüfusunun 3/1’ini esnafımız oluşturmaktadır. Önemli olan doğru yolun bulunmasıdır. Nerede yanlış yaptığımızı bilelim, sizler bu yanlışları söyleyin bizler düzeltelim” dedi. Türkiye’de artık geleneksel esnafın yok olduğunu iddia eden Palandöken, “Büyük devasa alış veriş merkezlerinin Türkiye’nin hemen her ilinde, her köşe başına açılıyor. Bu da geleneksel esnafın yok olmasına neden oluyor. Bizler sorunlarımızı çekinmedin söylemeliyiz yoksa sorunlarımızla birlikte yok olur gideriz” diye konuştu. Hükümete de seslenen Palandöken, “Bize akıl vermeyin, sizler AB normlarını yerine getirin. Bize akıl vereceğinize üç siyasî parti olarak bir araya gelin Türkiye’yi uçurun. Birinizin ak dediğini, diğeriniz kara diyor. Her gün şehit haberleri geliyor, anaların, babaların yürekleri yanıyor, gencecik kadınlarımız dul kalıyor, çocuklarımız yetim kalıyor. Son 2 ayda Hatay’da toplam 15 şehit var. Şimdi gelin de bu acıya dayanın. Dörtyol ilçesinde tek tek bütün esnafı gezdim. Dörtyol’da sorun yok. Asıl sorun bu ülkeyi bölmek, parçalamak, nifak sokmak isteyenlerde, vatan hainlerinde...

Bazıları da bütün bunların üzerinden siyaset yapıyor. Bizler bugüne bir ve beraber olarak bu vatan toprağında yaşadık, yaşamaya da devam edeceğiz” açıklamasında bulundu. Palandöken, birlik ve beraberliğin rahmet olduğunu ifade ederek, “Birlik ve dirliğimizi sağlamalıyız. Sorunlarımızı masa başında müzakere ederek çözmeliyiz. Türkiye artık değişim ve dönüşüm projelerini uygulamalarıdır. Birlik ve beraberlik rahmettir, ayrışma bir şey getirmez” şeklinde konuştu.

09.08.2010


 

Her gün 12 bin kişiye iftar verilecek

RAMAZAN ayına az bir süre kala bütün yurtta olduğu gibi Ankara’da da hazırlıklar devam ediyor.

Ramazanın birlik ve beraberlik içerisinde toplumsal kaynaşma ruhuyla yaşanması için Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından kentin 26 farklı noktasında kurulacak iftar çadırlarında, her gün 12 bin kişiye en az 4 çeşit yemek sunulacak. Bu kapsamda Hüseyin Gazi Kültür Merkezi, Siteler girişi, AŞTİ, Güvenpark, Abdi İpekçi Parkı, Elvankent Gimsa Market arkası, Gençlik Parkı Tren Garı önü, Kuyubaşı Gökçek Parkı, Gazino otobüs hareket noktası, Pursaklar merkez, Akdere M. Ali Altun Parkı yanı, Abidinpaşa Makro Market yanı, Elmadağ merkez, Sincan Lale Meydanı, OSTİM Metro İstasyonu yanı, Demetevler Onkoloji Hastanesi Metro Durağı Otoparkı, Şentepe son duraktaki pazar yeri, Gölbaşı merkez, Akyurt’ta belediye binası yanı, Çubuk Atatürk Parkı yanı, Kalecik Belediyesi İşhanı, Kazan Belediyesi yanı, Bala Pazar Yeri, Hacı Bayram Camisi önü, Gençlik Parkı içi ve Beşevler Metro İstasyonu girişine iftar çadırları kurulacak.

09.08.2010


 

Irak ile istişareler sürüyor

TÜRKİYE, Irak’ta 7 Mart’ta yapılan parlamento seçimlerinin ardından, Irak’taki siyasî parti ve ittifakların temsilcileriyle, herhangi bir ayırım gözetmeksizin istişarelerini sürdürüyor.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, bu çerçevede Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Irak Başbakanı ve Kanun Devleti İttifakı lideri Nuri El Maliki’nin özel temsilcisi sıfatıyla Türkiye’ye gelen Irak hükümet sözcüsü Ali El Debbağ ile bir görüşme yaptığı belirtildi. Açıklamada, Irak’ta yeni hükümet oluşumuna ilişkin olarak Iraklı siyasî gruplarca yürütülen çabaların kapsamlı biçimde değerlendirildiği görüşmede, Debbağ’ın Maliki’nin bir mesajını ilettiği de kaydedildi. Bakan Davutoğlu’nun Irak’taki siyasî parti ve ittifakların temsilcileriyle istişareler kapsamında 2 gün önce de Irak Ulusal İttifakı bünyesinde yer alan Irak Yüksek İslâm Konseyi yetkilisi ve Irak Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu eski başkanı Humam Hammudi’yi kabul ettiği belirtilen açıklamada, Davutoğlu’nun 10 Ağustos’ta ise Parlamento seçimlerine Irak Ulusal İttifakı içinde yer alan Millî Islâh Hareketi lideri ve Irak eski başbakanı İbrahim Caferi ile bir araya geleceği ifade edildi. Açıklamada, Davutoğlu’nun Caferi ile yapacağı görüşmede Irak’taki son gelişmelerle bu ülkedeki siyasî sürecin ele alınacağı belirtildi.

09.08.2010


 

Polise saldırı: 11 yaralı

HAKKÂRİ'NİN Yüksekova ilçesinde taşlı saldırıya uğrayan iki aracın su kanalına devrilmesi sonucu 10 polis yaralandı.

Alınan bilgiye göre, İpekyolu Caddesi’nde devriye görevi yapan İlçe Emniyet Müdürlüğüne bağlı zırhlı araç ile sivil otomobile bir grup tarafından eski otogar mevkisinde taşlı saldırıda bulunuldu. Grubun attığı taşlardan manevra yaparak kurtulmaya çalışan zırhlı araç ile sivil otomobil, çarpıştıktan sonra su kanalına devrildi. Her iki araçta bulunan 10 polis yaralandı. Yaralılar, Yüksekova Devlet Hastanesine kaldırıldı. Sağlık durumu ciddi olan bir yaralı, buradan Van’a sevk edildi. Bitlis’in Tatvan ilçesinde polis lojmanlarına roketli saldırı düzenlendi. Karataş Mahallesi ve Cumhuriyet Caddesi’ndeki Eski Trafik Denetleme binasında bulunan İlçe Emniyet Müdürlüğü Lojmanlarına, öncek gece roketatarlı saldırı düzenlendi. Atılan roketin lojmanın dış kapısında bulunan nöbet kulübesinin çatısındaki saçaklara isabet ettiği olayda 1 polis memuru yaralandı. Bölgede geniş çaplı araştırma başlatıldığı bildirildi.

09.08.2010


 

Genelkurmay, heronlar için tatmin edici açıklama yapmalı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, heronlarla ilgili endişelerin giderilmesi için Genelkurmay’ın kamuoyunu tatmin edici bir açıklama yapması gerektiğini söyledi.

Sivas’ta görev yapan gazetecilerle bir araya gelen CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, gazetecilerin sorularını cevapladı. Kılıçdaroğlu, heronların düşürülmeye çalışılmasına, yönelik üst düzey komutanların kamuoyuna yansıyan ses kayıtları ve PKK’lıların görüntülenmesine rağmen müdahale edilmemesiyle ilgili iddiaların Genelkurmay tarafından açıklanması gerektiğini söyledi. ‘Heron skandalına Genelkurmay’ın bir açıklama yapmamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?’ şeklindeki soruya Kılıçdaroğlu, “Kamuoyunda belli konularda kuşkular varsa, o kurumun başındaki kişilerin kamuoyunu tatmin edici açıklamalar yapması doğaldır. İşin doğası gereğidir. Eğer bu açıklamalar kamuoyunu tatmin etmiyorsa tartışmalar da sürecek demektir” diye cevap verdi. Genelkurmay eski Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’a AKP iktidarında Üstün Hizmet Madalyası verilmesini de eleştiren Kılıçdaroğlu, “Muhtırayı veren adama, dünyanın hangi demokrasisinde Üstün Hizmet Madalyası verilir?” diye sordu. Kılıçdaroğlu, Erdoğan’a “Yiğit adamsan çık açıkla” diye seslendi.

09.08.2010


 

147 ülkeden bin 500 genç Türkiye’ye geldi

5, Dünya Gençlik Kongresi nedeniyle 147 ülkeden bin 500 genç Türkiye’ye geldi. Gençler Türkiye’nin farklı illerine dağıldılar.

Bu çerçevede, Manisa’ya 22 ülkeden gelen 24 gence çeşitli etkinliklere katılarak Türk kültürü öğretiliyor. 75. Yıl Gençlik Merkezi’nde gündüz boya badana işi yapan gençler, gece halk oyunları ekibiyle biraraya geldi. Yurtdışından gelen gençlerin çeşitli etkinliklere katılmasını sağladıklarını söyleyen Manisa 75. Yıl Gençlik Merkezi Şube Müdürü Yunus Öztürk, “Misafirlerimizin her birine Türk yöresel kıyafetlerimizi giydirdik. Kına gecesi provası yaptık. Hepsinin eğlendiklerini, mutlu olduklarını hissettik. Yarın üzüm bağını ziyaret edecekler, domates toplayacaklar.” diye konuştu. Türkiye’ye ilk defa geldiğini söyleyen Nijeryalı Babalola Ogunleye, “Çok memnun oldum. Giydiğimiz kıyafetleri çok beğendim. Bizim Güney Afrika’daki kıyafetlere çok benziyor” dedi. Faslı Eyyüp El İdris, Türkiye’nin geleneklerinin ülkelerine yakın olduğunu belirtti. Damadın evine gitme, gelin alma, kına gecesinin hepsinin çok anlamlı olduğunu ifade eden Brezilya Sao Paulo ve gazetecilik yapan Ana Carolina Moreno, şöyle konuştu: “Türkiye’deki insanları çok seviyorum. İngilizce bilmeseler bile bir şekilde yardımcı olmaya çalışıyorlar. Güzel bir misafirperverlik var. Pilav ve kuru fasulyeyi çok beğendim.”

09.08.2010


 

Düğün yemeğinden 97 kişi zehirlendi

VAN'IN Başkale ilçesine bağlı Hasanbey Köyünde düğün yemeğinden dolayı 97 kişi zehirlendi. Fazıl Kuş’un düğününe giden davetliler, öğlen yemeğini düğün evinde yedikten sonra rahatsızlandılar.

Yemekten zehirlenen 97 kişi, kendi imkanları ve köylülerin araçları ile Başkale Devlet Hastanesi’ne geldi. Yedikleri yemekten zehirlenen 97 kişi, uygulanan tedaviden sonra sağlık durumlarının iyiye gitmesi üzerine taburcu edildi. Başkale Sağlık grup Başkanlığ’ına bağlı ekipler, olaydan sonra Hasanbey köyüne giderek sağlık taraması yaptı ve düğün yemeğinden numune aldı.

09.08.2010


 

Trafik terörü devam ediyor

Türkiye’nin muhtelif yerlerinde dün meydana gelen trafik kazalarında yine çok sayıda kişi öldü veya yaralandı. Osmaniye’de 15 yaşındaki bir çocuğun kullandığı otomobilin, aynı istikamette ilerleyen kamyona arkadan çarpması sonucu aynı aileden 5 kişi öldü, 2 kişi de yaralandı. Ankara’da freni patlayan belediye otobüsünün başka bir belediye otobüsüne çarpması sonucu 18 kişi yaralandı. Ayrıca, Ankara-Elmadağ, Samsun Canik, Sakarya-Karasu ve Kocaeli’de de ölümlü ve yaralanmalı kazalar meydana geldi.

Yurdun çeşitli yerlerinde dün meydana gelen kazalarda birçok kişi öldü, birçok kişi de yaralandı. TEM Otoyolu’nun Osmaniye turnikeleri yakınında 15 yaşındaki ehliyetsiz sürücünün kullandığı kamyonetin park halindeki tıra arkadan çarpması sonucu 5 kişi öldü, 2 kişi yaralandı. Gaziantep’ten Osmaniye yönüne gelen Emre Okan Karakoyun (15) yönetimindeki 31 NB 770 plakalı kamyonet, sağ şeritte ihtiyaç gidermek amacıyla duran Hasan Aslan (26) yönetimindeki 02 FP 367 plakalı TIR’ın dorsesine arkadan çarptı. Kazada, sürücü Emre Okan Karakoyun ile kamyonette bulunan 4 kişi olay yerinde vefat etti. Yaralanan iki çocuk ise Osmaniye Devlet Hastanesine kaldırıldı. Cenazelerin Osmaniye Devlet Hastanesi morguna kaldırıldığı, soruşturmanın sürdüğü bildirildi. Samsun’un Canik ilçesinde de kamyon ile otomobilin kafa kafaya çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 2 kişi öldü, 2 kişi ağır şekilde yaralandı. Ankara’nın Elmadağ ilçesine bağlı Hasanoğlan girişinde meydana gelen trafik kazasında 1 kişi vefat etti, 3 kişi yaralandı. Sakarya’nın Karasu ilçesindeki trafik kazasında 1 kişi öldü, 1 kişi yaralandı. Kocaeli’nin İzmit ve Kartepe ilçelerinde meydana gelen iki ayrı trafik kazasında 1 kişi öldü, 5 kişi yaralandı.

09.08.2010


 

En çok et fiyatı arttı

Türkıye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üretici ve market fiyatları birlikte değerlendirildiğinde geçen yıl Ramazan ayına göre, fiyatı en çok artan ürünlerin dana ve kuzu eti, limon, fındık ve kuru kayısı olduğunu söyledi.

Bayraktar, Birlik Merkezi’nde yaptığı basın toplantısında, Ramazan ayının yaklaşması nedeniyle gıda piyasalarında hareketlilik başladığını, gıda piyasalarında yaşanan bu hareketliliğinin bazı spekülatörlerin iştahını kabarttığını söyledi. Son bir haftadaki market ve üretici fiyatları birlikte değerlendirildiğinde karpuz, yeşil mercimek, kuru kayısı, dana ve kuzu etinde üretici fiyatının değişmediğini, market fiyatlarının ise arttığının görüldüğünü belirten Bayraktar, şunları kaydetti:

‘’Domates ve şeftalide ise üretici fiyatları düşerken, market fiyatları artış göstermiştir. Yeşil fasulye, soğan ve armutta ise marketlerdeki fiyat düşüşü üreticiden daha az olmuştur. Üretici fiyatlarındaki düşüş marketlere yansımamıştır. Ramazan öncesinde üretici ve market fiyatları arasındaki farkı incelediğimizde, üretici ve market arasındaki fiyat farkının yüzde 322’lere ulaştığı görülmektedir. Ürün grupları itibariyle baktığımızda ise bu oranın yaş sebze ve meyvede yüzde 322,5, kurutulmuş ürünlerde yüzde 279,1, baklagillerde yüzde 269,4, pirinçte yüzde 166,5’lere ve hayvansal ürünlerde yüzde 203’lere kadar çıktığı görülmektedir. Üretici ve market fiyat farkının en fazla olduğu ilk beş ürün ise yüzde 322,5 ile salatalık, yüzde 294,5 ile patlıcan, yüzde 288,1 ile limon, yüzde 279,1 ile kuru incir ve yüzde 274,6 ile yeşil fasulyedir.’’

Marketlerde ve üreticide geçen yıl Ramazan öncesine göre, fiyatı en çok artan ürünlerin limon, dana eti, fındık, kuzu eti ve kuru kayısı olduğunu, fiyatı en çok düşen ürünün ise patates olduğunu ifade eden Bayraktar, geçen yıl Ramazan ayı ile karşılaştırıldığında yine sadece şeftalide fiyat değişimi görülmediğini, 11 ürünün fiyatında azalma, 15 ürünün fiyatında ise artış yaşandığını belirterek, geçen yıl Ramazan öncesine göre, üretici ve market fiyatları birlikte değerlendirdiğinde, fiyatı en çok artan ürünlerin dana ve kuzu eti, limon, fındık ve kuru kayısı olduğunu ifade etti.

Ramazan ayında en uygun fiyatla satın alınabilecek ürün grubunun yine yaş sebze ve meyve olduğunu belirten Bayraktar, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Ramazan ayının sebze ve meyvenin kaliteli, bol ve ucuz olduğu bir mevsime denk geldiğini söyledi. Yumurta, süt ve et market fiyatlarının geçen yıl Ramazan öncesine göre artış gösterdiğini anlatan Bayraktar, hayvansal ürünlerde en fazla artışın kuzu ve dana etinde görüldüğünü söyledi. Buğday üretiminde Ukrayna ve Rusya’da bir miktar azalma olmasına karşılık 27 ülkeli Avrupa Birliği toplamında artış olduğunu dile getiren Bayraktar, bu sebeblerle dünya buğday fiyatlarındaki artışları suni bulduklarını belirtti.

09.08.2010


 

Damat havaya ateş açtı: 3 ölü, 8 yaralı

Gazıantep’te düğünde damadın silâhla havaya ateş açması sonucu damadın babası ve iki halası öldü, 8 kişi yaralandı.

Edinilen bilgiye göre, Şehitkamil ilçesine bağlı Akçagöze Köyündeki düğünde, damat Turgay A, Kalaşnikof marka tüfekle havaya rastgele ateş açtı. Damadın babası ile iki halası vefat etti, 8 kişi yaralandı. Yaralılar, Gaziantep’teki çeşitli hastanelerde tedavi altına alındı.

09.08.2010


 

Kur kısır döngüsü, Afrika örneğini hatırlatıyor

Türkıye İhracatçılar Meclisi (TİM) Hazırgiyim ve Konfeksiyon Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, ülkeye giren sıcak paranın kurların aşağıya gidişinde kısır döngü oluşturduğundan dert yanarak “Bu durum bize Afrika örneğini hatırlatıyor.

Afrika ülkelerinde enflasyon yok ama üretim de yok” dedi. TİM Hazırgiyim ve Konfeksiyon Sektör Kurulu Başkanı Akbalık, yaptığı yazılı açıklamayla dalgalı kur uygulamasını değerlendirdi. Kur kısır döngüsünün ithalatı çekici kılarak Türkiye’yi üretim ve ihracat yapamayan bir ülke haline getireceği kaygısı taşıdıklarını dile getiren Akbalık, “Ülkeye giren sıcak para kurların aşağı yönlü oynamasında kısır döngü yarattı. Bu kısır döngü bize Afrika örneğini hatırlatıyor. Afrika ülkelerinde enflasyon yok, ama üretim de yok” yorumunu yaptı. Merkez Bankası temel hedeflerinin enflasyonun yanı sıra istihdam ve sıhhatli bir dış ticaret yapısı olması gerektiğini vurgulayan Akbalık şunları kaydetti, “Asya ekonomilerinin neden paralarını yabancı paralar karşısında düşük değerli tuttuklarına bir bakalım lütfen. Tabiî üretebilmek ve ihracat yapabilmek için, değerli ülke paralarının Asya’yı 1996, bizi de bir kaç kez krize soktuğunu unutmayalım.” Merkez Bankası’nın daha fazla vakit kaybetmemesini isteyen Akbalık, “Yani TL’nin aşırı değerlenmesi veya değerinin çok altına inmesinin engellenmesi gerekir” diye konuştu.

09.08.2010


 

Hindistan’dan Orta Asya pazarı için ortaklık teklifi

Hıntlı iş adamları, Orta Asya pazarları konusunda ortaklık için Türkiye ve Bağımsız Devletler Topluluğundan (BDT) iş adamları ile bir araya gelecek.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulundan (DEİK) yapılan yazılı açıklamaya göre, Hindistan’ın en büyük iş dünyası örgütü Sanayi ve Ticaret Odaları Federasyonu (FICCI), Orta Asya pazarları konusunda Türk iş adamları ile ortaklık talebini DEİK’e iletti. DEİK, Hindistan’ın önde gelen şirketlerin temsilcilerini, BDT’de etkin Türk iş adamları ve BDT’den bakan ve iş adamları ile buluşturacak. Aralarında üst düzey şirket yöneticilerinin de bulunması öngörülen 200’den fazla katılımcı, İstanbul’da 24-25 Ağustos 2010 tarihlerinde bir araya gelecek. Türkiye dahil, 11 ülkeden temsilcilerin katılacağı zirve için Hindistan tarafı Ermenistan’dan da şirketlerin dâvet edilmesini istedi. Ermenistan’dan 5 şirkettin katılımı bekleniyor. Zirvede, Ukrayna, Gürcistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Belarus, Moldova, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan’dan katılımcı olacak.

09.08.2010


 

23 yılın sıcaklık rekoru

Mevsİm normallerinin 6-8 derece üzerinde seyreden sıcaklar, Ankara başta olmak üzere İç Anadolu’nun bazı şehirlerinde önceki gün yeniden rekor seviyede gerçekleşti.

Bazı şehir merkezlerinde Ağustos ayı sıcaklık rekorları kırılırken, uzun yıllar değerlendirmesine göre Ankara’da 1987’de 39 derece ölçülen sıcaklık dün 40.4 dereceye ulaştı.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, aşırı sıcakların Basra alçak basıncının sıcak karakterli özelliğinden kaynaklandığını belirtti. Çağlar, bugünden itibaren Karadeniz ve Marmara’da 1-2 derece azalacağını ancak yine de mevsim normallerinin üzerinde olacağını kaydetti. Çağlar, ‘’Hava sıcaklıkları daha önce öngördüğümüz gibi mevsim normallerinin 6-8 derece üzerinde seyrediyor. Sıcaklıklar önümüzdeki hafta da yurt genelinde mevsim normallerinin üzerinde olacak. Yurdun Güney, İç ve Doğu bölgelerinde sıcaklıklar yine mevsim normallerinin 6-8 derece üzerinde gerçekleşecek’’ dedi.

09.08.2010


 

Sözleşmeli öğretmenler kadroya geçirilmeli

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, ‘’Bakan Çubukçu, hem sözleşmeli öğretmenlerimizden özür dilemeli hem de samimi olduğunu göstermek için verdiği sözü hemen yerine getirerek tüm sözleşmeli öğretmenleri kadroya geçirmelidir’’ dedi.

Koncuk, yaptığı yazılı açıklamada, ‘’Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun Kırıkkale ziyareti sırasında kendisine ‘sözleşmeli öğretmenlik uygulaması hala devam ediyor’ diyen sözleşmeli öğretmenlere ‘’Siz sözleşmeli öğretmenliğe başvurmayabilirdiniz’’ diye cevap verdiğini ileri sürerek, öğretmenlerin çalışma şartlarını tercih etme hakkı olduğunu söylediğini belirtti. Milli Eğitim Bakanlığının bu konuyla ilgili yaptığı açıklamada Bakan Çubukçu’nun sözleşmeli öğretmenleri azarlamadığının belirtildiğini hatırlatan Koncuk, ‘’Ülkemizde farklı statülerde öğretmen istihdamı AKP iktidarı tarafından getirilmiştir. Hüseyin Çelik yapımı olan bu uygulama öğretmenleri bölmüş, kamplara ayırmıştır. Bu istihdam modeli eğitimi de olumsuz etkilemiş, eğitimde verimi ve kaliteyi düşürmüştür’’ ifadesini kullandı. Velilerin, çocuklarının sözleşmeli veya ücretli öğretmen yerine kadrolu öğretmen tarafından yetiştirilmesini istediğini öne süren Koncuk, kadrolu, sözleşmeli ve ücretli öğretmenlerin aynı fakültelerden mezun olduğunu belirtti. Koncuk, açıklamasında, ‘’Bakan Çubukçu, hem sözleşmeli öğretmenlerimizden özür dilemeli hem de samimi olduğunu göstermek için verdiği sözü hemen yerine getirerek tüm sözleşmeli öğretmenleri kadroya geçirmelidir’’ dedi.

09.08.2010


 

Akdeniz’de orta şiddette deprem

Akdenİz’de orta şiddette deprem meydana geldi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünden alınan bilgiye göre, Muğla Bozburun açıklarında saat 03.24’te 4.4 şiddetinde deprem kaydedildi. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığından yapılan açıklamaya göre de depremin büyüklüğü 4.3 olarak ölçüldü.

09.08.2010


 

Bediüzzaman şehrimize geliyor

Risale-i Nur'u ve Bediüzzaman Said Nursî Hazretlerini geniş kesimlere tanıtmak hedefiyle yola çıkacak olan "Bediüzzaman Hizmet Tır'ı" projesi gün sayıyor. Start 17 Eylül'de verilecek.

Yenİ Asya A.Ş. tarafından organize edilecek olan “Bediüzzaman Hizmet TIR”ı projesi gün sayıyor.

Risâle-i Nur’u ve Bediüzzaman Said Nursî’yi geniş kesimlere mâl etmeyi ve tanıtmayı hedefleyen faaliyet için geçtiğimiz hafta sonu Yeni Asya Güneşli Merkez Tesisleri Zübeyr Gündüzalp Salonunda tertiplenen toplantıda projeyi yürüten heyet üyeleri ile TIR’ın uğrayacağı mahallerin bu proje ile ilgili sorumluları bir araya geldi. 17 Eylül-17 Ekim 2010 tarihleri arasında gerçekleşmesi planlanan organizasyonun detaylı olarak masaya yatırıldığı toplantıda, üyelere ayrıntılı bilgi verildi.

Toplantının açış konuşmasını yapan Yeni Asya A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve gazetemiz imtiyaz sahibi Mehmet Kutlular, Bediüzzaman’ın 1930’larda çekilmiş bir fotoğrafının az bilinen hikâyesini anlattı. Kutlular, TIR’a giydirilecek bu fotoğraftan yola çıkarak yaptığı değerlendirmede “Üstadımız hep dik durmuş, kimseye boyun eğmemiş, dâvâsından hiç taviz vermemiştir” dedi. Çağımızın göze hitap ettiğini anlatan Kutlular, bu yüzden malını pazarlamanın, tanıtım ve reklâmın önem kazandığını belirtti. “Biz de mukaddes bir dâvânın reklâmını yapıyoruz” diyen Kutlular, Bediüzzaman Hizmet TIR’ının geçtiği güzergâhlarda büyük bir heyecan dalgası meydana getireceğini, şevk unsuru olacağını söyledi. Her hizmet grubunun kendisine göre bir hizmet anlayışı olduğunu ve bunu saygıyla karşıladıklarını belirten Kutlular, Yeni Asya’nın varlık sebebinin ise Risâle-i Nurları dünyaya ilân etmek ve hakkıyla tanıtmak olduğunu vurguladı. Esbaba tevessül ettiklerini belirten Kutlular “Gayret bizden, tevfik Allah’tan” sözleriyle konuşmasını noktaladı.

Daha sonra söz alan Yeni Asya Medya Grup Genel Müdürü Recep Taşcı da müessesemiz hakkında genel bir bilgi verdi. 2009 yılının Yeni Asya için başarılı bir yıl olduğunu belirten Taşcı 2010’u da iyi değerlendirmek istediklerini belirtti. Sezon kavramının geride kaldığını anlatan Taşcı, duracak vakitleri olmadığını belirterek “Somut projeler üzerinden ileriki hedeflere yürüyoruz” dedi. Yeni Asya’nın dosta güven, düşmana korku verdiğini belirterek Bediüzzaman Hizmet TIR’ı ile ilgili çalışmaları özetleyen Taşcı, tanıtım amaçlı bu projeyi önümüzdeki yıllarda uluslar arası hale getirmek istediklerini belirterek, destek veren herkese teşekkür etti.

Konuşmaların ardından toplantının ilk oturumunu açan Koordinasyon Sorumlusu Ali Toker, Bediüzzaman Hizmet TIR’ı faaliyet planı hakkında detaylı bilgi verdi. Bu amaçla uzun çalışmalar sonunda hazırlanan metni katılımcılara madde madde anlatan Toker, karşılıklı görev ve sorumlulukların altını çizdi. Uzun süreli kalış, kısa süreli duraklama olarak iki ayrı kategoride gerçekleşecek olan TIR faaliyet organizasyonun program örnekleri de katılımcıların bilgisine sunuldu. TIR sorumlusu, sorumlu yardımcısı, takdimci, teknik eleman, muhabir eşliğinde Edirne’den başlayarak bütün Türkiye’yi dolaşarak İstanbul’da sona ermesi planlanan yolculuğun güzergâhları da toplantıda ayrıntılı bir şekilde ele alındı. Konaklama yerlerinin, temsilcilerin de tasvibiyle karara bağlandığı ve takviminin belirlendiği toplantıda kafalarda yer eden bütün sorular da cevap buldu.

Gün boyu süren toplantıda dile getirilen talepler istikametinde son düzenlemeler yapılıp sorumlularla paylaşmak üzere iletişim bilgileri de güncellendi, yetkilendirme belgeleri ile faaliyet planını detaylarıya anlatan metinler katılımcılara dağıtıldı.

“TIR Komisyonu” üyelerinden Abdülmalik Atom, Abdullah Eraçıkbaş, İbrahim Özdabak, Saim Çelenli ve Faik Altun’un da hazır bulunduğu toplantıya faaliyetin gerçekleşeceği mahallerin sorumlularının tamamına yakını katıldı.

09.08.2010


 

Domuzları vuvuzela ile kovalıyor

Dünya Futbol Şampiyonası’nın çıkardığı ses sebebiyle çok konuşulan Afrikalıların yöresel çalgısı ‘vuvuzela’ mahsullerini yırtıcılardan korumaya çalışan köylülerin umudu oldu. Sakarya’nın Geyve ilçesinde denediği bir çok yönteme rağmen domuzları fındık ve mısır bahçesinden uzak tutamayan Kudret Gül, çareyi vuvuzelada buldu. Afrikalıların yöresel çalgısı vuvuzelanın çıkardığı sesle yabani hayvanları mahsullerinden uzaklaştırmaya çalışan Gül, yöntemin başarılı olduğunu savundu. Akıncılar Köyü’nde yaşayan Gül, daha önce yabanî hayvanları bahçesinden uzak tutmak için bir çok yöntem denediğini belirterek; “Hiçbir şeyin faydasını göremedik. Bu yıl değişiklik olsun dedim, maçlarda vuvuzelayı gördük, güzel ses çıkıyor biz de deneyelim dedik ve faydasını gördük, herkese tavsiye ederim” diye konuştu.

09.08.2010


 

Mersin balığının iki türü yok oldu

Yüksek ekonomik değeri sebebiyle ‘Siyah altın’ olarak adlandırılan havyarıyla tanınan Mersin Balığının Türkiye’de bulunan 5 türünden ikisi yok oldu. Dünyadaki birçok balık türünün nesli, giderek artan su kirliliği, balıkların yaşama ve üreme ortamlarının tahribi, aşırı ve usulsüz avcılık gibi insan kaynaklı sebeplerden tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirten Mersin Balıklarını Koruma ve Yaşatma Derneği (MERKODER)Yönetim Kurulu Başkanı Serap Ustaoğlu Tırıl, “Havyarı yani işlenmiş yumurtası ‘siyah altın’ olarak adlandırılan Mersin balıklarının nesli tükenme tehlikesindeki balıklar listesinin başında yer almaktadır” dedi. Tırıl, kuzey yarımkürenin hemen hemen bütün deniz, nehir ve göllerinde yaklaşık 200 milyon yıldır hayatını sürdüren ve biyolojik çeşitlilik açısından çok değerli olan bu balıkları “yaşayan fosiller” olarak adlandırıldığını kaydederek, Mersin balığını dünya sularındaki en değerli balık olarak nitelendirmenin yanlış olmayacağını söyledi.

09.08.2010


 

Çinliler sonbaharı karpuzla kutladı

Çİn’de sonbaharın gelişi, çeşitli faaliyetlerle kutlanıyor. Bu yıl 7 Ağustos’a denk gelen sonbahar başlangıcında bazı bölgelerde geleneğe uygun olarak karpuz yeniyor. 7’den 70’e dilimlenmiş karpuzları yiyen Çinliler, serin günlerin gelişine hep birlikte seviniyor.

09.08.2010


 

Buzuldan dev parça koptu

Grönland’dakİ Petermann buzulundan dev bir parça koptu. ABD’deki Delaware Üniversitesi araştırmacıları, 1962 yılından bu yana kopan en büyük buz parçasının 260 kilometrekare büyüklüğünde olduğunu bildirdi. Üniversiteden Prof. Andreas Muenchow, buz kütlesinin, Petermann buzulunun kuzey-batı bölümünden koptuğunu söyledi. Dev buz parçasının kışın yerinde donabileceği ya da Grönland ve Kanada arasına kayabileceği belirtildi. Petermann buzulunda geçen yıl çatlaklar gözlendiği ve dev buz parçasının kopmasının beklenmedik bir durum olmadığı ifade edildi. Buz parçasının güneye inmesi durumunda bölgedeki deniz trafiğinin etkilenebileceği de kaydediliyor.

09.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.