05 Ekim 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Muzaffer KARAHİSAR

Sonbahar


A+ | A-

Bahar, zamanın süratle geçen rüzgârıyla uçarak kayboluyor, ufuklarında kızıllıklar saçarak batan güneş gibi. Ilık Nisan yağmurlarının hayat verdiği, serinlettiği yeşilliklerle ve çiçeklerle bezenmiş yeryüzü gözlerimizden solarak uzaklaşıyor. Bütün canlıların aşkı, vuslatı, rüyasıdır, özlemidir bahar. Yeryüzünün bayram zamanı, ihtişamıyla varlıkların sahibinin adını, şanını ve yüceliğini ilân ettiği mevsimdir bahar. Ondaki göz kamaştırıcı renkler ve güzellikler yazın başlamasıyla yavaşça zeval bulur. Bitmez sandığımız baharın körpe güzellikleri dağlardan, ovalardan ve uzayıp giden vadilerden yavaşça sıyrılıp gider.

Gözümüzden, gönlümüzden baharın güzelliklerine doymadan kayboluvermesinin şaşkınlığı içerisinde bocalarken, farkında olmadan yaz geçip, ansızın sonbahar kapımızı çalıyor. Hep baharda kalmak isteyen gönlümüz, sonbaharın hüznü ile ürperip tedirgin oluyor.

Fırtınalar, mevsimden önce bu iftirakın ruhlarda kederleri başlar. Uçuşan ömür sayfalarına sonbahar yaprakları karışmaya başlar; yüksek bir apartmandan ya da bir dağdan kopup sel içine düşmüş gibi. Eylül hüzünlerin, vedaların, elemlerin, kederlerin, insan ruhunun ufuklarında ayrılıkların şarkısını terennüm ettirir. Sararan yapraklar, ateş rengi meyvelerini ağaçlardan ikram-ı ilâhi olarak sunduktan sonra akmaya, uçmaya başlarlar; ait olduğu yere dönmek için, göçmen kuşları gibi.

Eylül her gördüğümüz mahlûkatın yaşlılığını ve olgunluğunu hatırlatır. Sonbahara kadar yaşamışsa canlılar, O’nun tecellisindendir. Varlığın bütün nimetlerini tatmış, mensup olduğu sahibinin isimlerini, işaretlerini anlamış, yaşamış, görmüş ve göstermişlerdir. Ağaçlar bir yıllık mahsulâtını en son, en mükemmel şekliyle uzatır muhataplarına. Kuşlar yavrularını uyutup, büyütüp uçurmuştur vedalaşarak. Toprak varlığını, taşlar haşmetini, dağlar azametini sonbaharda gösterir idrak edebilenlere. Baharın süsünden, cezbesinden ve renklerinden hoşlanarak dalan nefisler, aşina gözler ve ülfet kaplamış ruhlar, Eylül’de mevsim perdesinin sıyrılmasıyla hakikatleri aşikâr görür. Sararan yapraklar, solan çiçekler, ayrılıp giden göçmen kuşları; insanın acizlik ve çaresizlikle ecele yolculuğunu hatırlatır. Bir ikindi vakti gibi yolculuk telaşı ile şakaklarda ağarmış saçlar sonbahar rüzgârları ile dalgalanarak, gelecek fırtınaları tadar. Yağmur damlalarına karışarak yanaklardan akan pişmanlık dolu gözyaşları yeni ufukların, yeni baharların müjdesini sunar sonbaharlarda.

Asırlar arkasından sonbahar, kışın soğuk yüzünü getirmiştir kucağında. Beyaz tülle güzelliğini setredip gizler; yeryüzü kış sonrası tekrar bütün varlığıyla, canlılığıyla, güzelliğiyle ve ihtişamıyla sahibinin isimlerini, sıfatlarını, vasıflarını ilan edinceye kadar.

Dünya bütün varlığıyla, zenginliğiyle sonbaharı yaşıyor, üzerinde taşıdığı asrın yorgun ve şaşkın insanlarıyla. Bu yorgunlukların, bitkinliklerin, ümitsizliklerin getirdiği hazan vaktinin kederli, zulümatlarının rağmına kâinatın Sahibi, sonbaharda bir doğuşun, varoluşun umudunu, ışığını ve müjdesini verdi. Hırçın ve hızlı geçen kış ortasında cennetâsâ bir baharı lütfetti. Onun iksiriyle, ışığıyla, nuru ile gönüllerde, akıllarda, ruhlarda dirildi, uyandı baharlar. Işık ışık Kelâm-ı Kadimden parlayan iman güneşi ile mevcudat yeniden canlandı. Okumak için yeniden hayat buldu, mânâ kazandı zerreler, küreler, ağaçlar, kuşlar, çiçekler, kelebekler. Sonbaharda baharı buldu, Mehdi’ye tabi olan ölümsüz bahtiyarlar.

05.10.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (28.09.2010) - Gece vakti

  (21.09.2010) - Göç

  (19.09.2010) - Gurbet

  (14.09.2010) - Ali Bey’in not defterinden

  (09.09.2010) - İnsanlara yardım, hayvanlara şefkat

  (07.09.2010) - Ramazan bereketi

  (31.08.2010) - Küçük benekli böcek

  (24.08.2010) - Hatem usta

  (17.08.2010) - Takvimdeki günlükten

  (10.08.2010) - Bir akşamüstü


Son Dakika Haberleri

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  YENİ ASYA NEŞRİYAT

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.