04 Kasım 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Obama’ya seçim şoku

ABD’de yapılan ara seçimlerde Başkan Barack Obama’nın üyesi olduğu Demokrat Parti, Cumhuriyetçi Parti karşısında hezimete uğradı. Temsilciler Meclisinde çoğunluğu kaybeden Demokratlar, Senato’da da kan kaybetti.

ABD’de yapılan ara seçimlerde Başkan Barack Obama’nın üyesi olduğu Demokrat Parti, Cumhuriyetçi Parti karşısında hezimete uğradı. Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu kaybeden Demokratlar, Senato’da da kan kaybetti. ABD’de seçmenler, 435 üyeli Temsilciler Meclisi’nin tamamı, Senato’nun 37 üyesi ve 37 eyaletin valisiyle eyalet meclisleri üyelerini belirlemek üzere sandık başına gitti. ‘Değişim’ sloganı ve büyük umutlar ile iktidara gelen Obama, yapılan seçimlerle Kongre’deki çoğunluğu kaybetti. Obama için güven oylaması olarak kabul edilen seçimlerin resmî olmayan sonuçlarına göre Cumhuriyetçiler, Kongre’de bir önceki döneme oranla en az 60 koltuk daha fazla kazandı. Böylece Cumhuriyetçiler, 1948 yılında Demokratların 75 sandalye kazandığı seçimlerden sonra ilk kez bir seçimde bu kadar çok koltuk elde etmiş oldu. Cumhuriyetçiler bu sonuçlara göre, 435 üyeli Kongre’de kontrolü ele geçirmek için gerekli olan 218’i geçti.

ILLINOIS'DE

OBAMA’NIN KOLTUĞU

EL DEĞİŞTİRDİ

100 üyeli Senato’nun 37 üyesi için yapılan seçimlerde Cumhuriyetçiler güç kazansa da Demokratlar çoğunluğu korumayı başardı. Cumhuriyetçiler, Demokratların elinde bulunan Arkansas, Indiana, Illinois, Kuzey Dakota ve Wisconsin eyaletlerinde zafer ilân etti. Cumhuriyetçi Parti adayları ve Çay Partisi hareketinin desteklediği adaylar bazı bölgelerde başarı sağladı. Çay Partisi’nin desteklediği Rand Paul, Kentucky’de, Marco Rubio ise Florida’da Senato’ya girdi. Özellikle Obama’nın başkan seçilmesinden sonra Illinois eyaletinde boşalan koltuğun Cumhuriyetçilere geçmesi dikkat çekti. Resmî olmayan sonuçlara göre, 59 koltuğa sahip olan Demokratlar en az 7 üye kaybederken, 41 üyeye sahip Cumhuriyetçiler ise en az 5 koltuk kazandı.

04.11.2010


 

Bağdat kan gölü

IRAK'IN başşehri Bağdat’ta önceki gün akşam saatlerinde düzenlenen bombalı saldırılarda 76 kişinin öldüğü bildirildi.

Yetkililer, çoğunlukla Şiilerin yaşadığı semtleri hedef alan saldırılarda yaralı sayısının da yaklaşık 200 olduğunu söyledi. Bomba yüklü araçlar, yola yerleştirilen bombalar ve havan toplarıyla düzenlenen saldırıları henüz üstlenen olmadı. Bağdat / aa

ABD VE İNGİLTERE KINADI

ABD ve İngiltere’nin, Bağdat’ta düzenlenen bombalı saldırıları sert bir dille kınadığı bildirildi. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Michael Hammer, yazılı açıklamasında, saldırıyı “canavarca” olarak niteledi ve bu saldırıların Irak’ın kalkınmasını, ilerlemesini engelleyemeyeceğini belirtti. Hammer, ABD’nin Iraklıların yanında olduğunu ve olmaya devam edeceğini kaydederek, “Iraklıların, ülkelerinde dini gerilim oluşturmaya yönelik bu tür tahriklere kapılmayacaklarından eminiz” ifadesini kullandı. İngiliz Dışişleri Bakanı William Hague da yayımladığı yazılı açıklamada, çoğunlukla Şiilerin yaşadığı semtleri hedef alan bombalı saldırıları “barbarca” olarak niteledi ve bu saldırıları düzenleyenlerin Irak’ın geleceğini düşünmediklerini, sadece çatışma ve gerilim oluşturma peşinde olduklarını ifade etti.

04.11.2010


 

Gazeteci katillerine ağır hapis cezası

HIRVATİSTAN’DA iki yıl önce öldürülen gazeteci İvo Pukaniç’in katilleri ağır hapis cezalarına çarptırıldı.

Haftalık siyasî Nacional dergisinin sahibi ve yazı işleri müdürü Pukaniç’in öldürülmesiyle ilgili dâvâda yargılanan, organize suçlarla bağlantısı olduğu sanılan 8 kişiden 6’sı mahkûm oldu. Sanıklardan üçünün aynı suçtan komşu Sırbistan’da da yargılandığı, her iki ülkede de yargılanan Zelyko Milovanoviç’in Zagreb’deki dâvâda gıyabında 40 yıla mahkûm olduğu bildirildi. Diğer 5 sanığın ise 15 ile 33 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldığı kaydedildi. Pukaniç ve derginin bir çalışanı, Ekim 2008’de başşehir Zagreb’de bombalı araçla düzenlenen saldırıda ölmüştü. Yolsuzluk ve organize suçla mücadele, AB’ye girmeye çalışan bütün Balkan ülkelerinin önüne, yerine getirmeleri gereken önemli kriter olarak konuluyor.

04.11.2010


 

Afganistan’a yeni Çek askeri

ÇEK Cumhuriyeti meclisi, merkez sağ hükümetin Afganistan’a gönderilecek asker sayısının 535’den 720’ye çıkarılmasını öngören planına nihaî onayı verdi.

Meclisin alt kanadında yapılan oylamada, plan 67’ye karşı 106 milletvekilinin oyuyla onaylandı. Afganistan’a gönderilecek Çek askeri sayısının arttırılması, meclisin üst kanadı senato tarafından geçen hafta kabul edilmişti. Plan uyarınca, Çek Cumhuriyeti Afganistan’a gelecek yıl 720, bir sonraki yıl da 640 asker gönderecek.

04.11.2010


 

Endonezya yine sallandı

ENDONEZYA’NIN doğu kıyısı açıklarında 6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bir yetkili, gelen ilk bilgilere göre can ve mal kaybı olmadığını belirtti.

Yetkili, depremin merkez üssünün Batı Papua bölgesindeki Kaimana şehrinin 106 kilometre güneydoğu kesiminde, 50 kilometre derinlikte olduğunu kaydetti. Amerikan Jeolojik Araştırma Kurumu da, bu bölgede 29 kilometre derinlikte 6,1 büyüklüğünde bir deprem olduğunu açıkladı.

04.11.2010


 

İsrail özür diler mi?

İSRAİL'İN ılımlı gazetesi olarak bilinen Haaretz, hem Türkiye hem de İsrail’i eleştirerek, İsrail’in Türkiye ile gerileyen ilişkilerini yeniden canlandırması için özür dilemesinin gerekli olduğunu yazdı.

“İsrail hükümeti, resmî olarak özür dilemese bile, en azından üzgün olduğunu açıklayarak ölen kişilerin ailelerine sembolik bir tazminat ödemesinde bulunursa bu felâket olmaz” yorumunda bulunan Haaretz gazetesi, “Ülkenin prestijini düşünerek böylesi bir yolun tercih edilmesinin verdiği zarar çok daha fazla” ifadelerini kullandı. Yazının başında Millî Güvenlik Kurulu’nun geçtiğimiz günlerde İsrail’i de stratejik bir tehdit olarak görmeye başladığı belirtiliyor. İsrail’in ilk kez, daha kısa süre öncesine kadar yakın müttefik olan bir ülke tarafından tehdit olarak anılmaya başlandığına dikkat çeken gazete, Türkiye’nin İsrail’e sadece kâğıt üzerinde tepki göstermediğini, yakın zaman önce iki ülke arasındaki askerî tatbikatların iptal edilmesinin bunun bir göstergesi olduğunu kaydetti.

04.11.2010


 

'SURİYE’YE SALDIRDIK' İTİRAFI

Emekliye ayrılacak olan İsrail Askerî İstihbarat Teşkilâtı Başkanı Amos Yadlin, 2007 yılında Suriye’nin nükleer tesislerine yapılan saldırının İsrail tarafından yapıldığını itiraf etti.

Türkiye hava sahasını kullanarak Eylül 2007’de Suriye’nin nükleer tesislerini bombalayan İsrail bu saldırıyı hiçbir zaman resmî olarak tanımamış, ancak dünya kamuoyu olayın arkasında İsrail’in olduğunu ortaya çıkarmıştı.

04.11.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.