06 Kasım 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Bakan Eker’den kurban uyarısı

Kurban Bayramı öncesinde fiyatların aşırı yükselmesinde spekülatörlerin etkili olduğunu belirten Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, gerçek fiyatların bayrama 5-6 gün kala ortaya çıkacağını söyledi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde ekonomi muhabirleriyle bir araya gelerek hayvancılık politikası, ithal hayvan ve etle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Kurbanlık hayvan fiyatlarının beklentilerin çok üzerinde olduğunu vurgulayan Eker, bu fiyatların gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Vatandaşlara “Spekülatörlerin oyununa gelmeyin.” çağrısında bulunan Bakan, fiyatların rayına oturması için bayram arefesine kadar beklemelerini tavsiye etti. Vatandaşları endişeye kapılmamaları konusunda uyaran Bakan, Kapıkule Sınır Kapısı’nda son kontrollerin tamamlandığını, bayrama kadar 300 bin küçük, 36 bin adet de büyükbaş hayvanın Türkiye’ye giriş yapacağını açıkladı. Türkiye’de bayram döneminde yaklaşık 500 bin büyükbaş, 2 milyon da küçükbaş hayvanın kesildiğine işaret eden Eker, ülkede hem Kurban Bayramı hem de kesim için yeterince hayvan olduğunu kaydetti. Tüketicilerin yerli malı kadar ithal ürünleri de gönül rahatlığıyla yiyebileceklerini ifade eden Bakan Eker, “İthal ettiğimiz hayvanlar sıhhî ortamlarda kesiliyor. En önemlisi de İslâmî usûllere göre kesiliyor. Vatandaşlar endişeye kapılmasın. Önceki aylarda yaklaşık 10 bin ton et ithalatı oldu. 250 bin tonluk et için de belge verildi” dedi. Karkas etin kilosunun 16,40 TL seviyesinde olmasına rağmen kasap ve bazı büyük marketlerde fahiş fiyatlarla satıldığına dikkat çeken Bakan, bu girişimin istismar ve açık bir spekülasyon olduğunu söyledi. Gerekli izin ve belgeleri taşıyan kişilerin Anadolu’dan Avrupa yakasına geçebileceğini açıklayan Eker, “Avrupa yakası için gerekli tüm tedbirleri aldık. Bu hafta sonuna kadar 300 bin hayvan Trakya’dan giriş yapacak. Ayrıca Et ve Balık Kurumu da 20 bin ithal hayvanı Avrupa yakasına getirecek. Kurbanlıkların kilosunu da 8,5 liradan satacak” bilgisini verdi.

HAYVAN VE ET İTHALATINDA

MİKTAR ARTTI

Et fiyatlarındaki artışı dengelemek için et ve kasaplık hayvan ithalatına izin verilmesinden sonra, bugüne kadar 270 bin tona yakın et, 723 bin başa yakın küçükbaş hayvan ve 210 bine yakın kasaplık büyükbaş hayvanın ithalatı için kontrol belgesi düzenlendiği öğrenildi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından, bugüne kadar 270 bin tona yakın et ithalatı için kontrol belgesi düzenlendi. Bu kapsamda şimdiye kadar 11 bin 555 ton et Türkiye’ye sokuldu. Trakya bölgesindeki kurbanlık hayvan ihtiyacının karşılanması için 723 bin başa yakın koyun ithalatı için kontrol belgesi verildi. Şimdiye kadar 167 bin 536 koyun ithal edildi. Kasaplık büyükbaş hayvan ithalatı kapsamında 209 bin 517 büyükbaş hayvanın ithalatı için kontrol belgesi düzenlendi, bunun 125 bin 88’i Türkiye’ye getirildi.

06.11.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Başlıklar

  KKDF kara listeyi arttıracak

  Bakan Eker’den kurban uyarısı

  “AKP, Fakirden alıp zengine veriyor”

  Evler galeri oldu

  BOJ faizleri değiştirmedi

  Mekke 22 GÖKDELEN YAPILACAK

  Devletin eli işçinin maaşında

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.