27 Kasım 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Şimdi de ‘Ağlama Duvarı’ krizi

FİLİSTİN Yönetimi Enformasyon Bakanlığı’nın hazırladığı ve ‘’Ağlama Duvarı’nı, El Aksa Camii’nin batı duvarı’’ olarak nitelendiren yazı, İsrail tarafında büyük tepki gördü.

İsrail Başbakanlığı, Filistin yönetimi’nin tanımlamalarına karşı çıkarak, söz konusu ifadeleri ‘’skandal’’ diye nitelendirdi ve Filistinliler’i tarihî gerçekleri çarpıtmakla suçladı. Filistin Yönetimi Enformasyon Bakan Yardımcısı Mütevekkil Taha tarafından yazılan, Ağlama Duvarı’nın tarihi ile ilgili yazı, bakanlığın resmî sitesine de konuldu. Yazıda Taha, ‘’Siyonist işgal yönetiminin haksız bir şekilde sahipliğini iddia edip, Ağlama Duvarı veya Kotel olarak adlandırdığı El Burak Duvarı, El Aksa Camii’nin batı duvarıdır’’ ifadesine yer verdi. Taha yazısında, ‘’El Burak duvarı, El Aksa Camii’nin ve mülkü, Fas-Cezayirli Bourmedienne adlı Müslüman bir aileye ait, İslâm Vakfı bünyesindeki Haremüşşerif’in ayrılmaz bir parçasıdır’’ ifadelerini kaydetti. Yazıda ayrıca, duvarda Kral Süleyman dönemine ait tek bir taş bulunmadığı da öne sürülürken, Mütevekkil Taha Yahudiler’in 1917’deki Balfur Deklarasyonu’na değin burayı ibadet amaçlı kullanmadıklarını, hiçbir zaman mabedin bir parçası olmadığını, ancak Müslüman hoşgörüsünün Yahudiler’e önünde durup, yıkımından dolayı ağlamalarına müsaade ettiklerini dile getirdi.

İSRAİL TARAFINDAN TEPKİ GELDİ

Bu görüşlere ilk tepki İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun sözcüsü Mark Regev’den geldi. Regev, yazının Filistin Yönetimi’nin barışa bağlılığı konusunda ciddî tereddütler doğurduğunu belirtti. Regev, ‘’Eğer Ağlama Duvarı’nın Yahudilik’le bağlarını inkâr ediyorsanız, o takdirde Kudüs’ün ve İsrail topraklarının da Yahudi bağını inkâr ediyorsunuz demektir’’ dedi. Regev, ‘’Ağlama Duvarı ile Yahudiler arasındaki bağı inkârın, barışla ilgili bir ortaktan geleceğini de ummadıklarını’’ ifade etti. Filistin Yönetimi yetkililerinden ise, Taha’nın yazısıyla ilgili herhangi bir yorum gelmedi. İsrail Başbakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise, ‘’Filistin Yönetimi Enformasyon Bakanlığı’nın, Yahudi halkı ile Ağlama Duvarı arasındaki bağı inkâr etmesini skandal olduğunu’’ ifade edilerek, böyle bir iddianın asılsız olduğu iddia edildi. Filistinliler tarihî gerçekleri çarpıtmakla suçlandı.

27.11.2010


 

Kore’de gerginlik sürüyor

Poyngyang rejimi, 28 Kasım Pazar günü yapılacak olan ABD-Güney Kore ortak askeri tatbikatın, Kore Yarımadasını “savaşın eşiğine” getireceği konusunda uyarıda bulundu.

Kuzey Kore resmî haber ajansı KCNA tarafından yayımlayan mesajında Kuzey Kore hükümeti, Pazar günü yapılacak olan tatbikatın Kuzey Kore’yi hedef aldığını belirtti. Pyongyang’daki yetkililer mesajda, “ABD ve Güney Kore ikilisinin ‘tetiğe basma sevdası’ yüzünden, Kore Yarımadası savaşın eşiğine sürüklenecek” şeklinde ifadeler kullandı. Kore yarımadasında, Salı günü Güney ve Kuzey Kore arasında karşılıklı ateş açılmasıyla patlak veren gerginliğin ardından ABD ve Güney Kore olayın geliştiği bölgede 28 Kasım Pazar günü ortak askerî tatbikat yapma kararı almıştı. Tatbikata, ABD’nin nükleer uçak gemisi USS George Washington da katılacak.

YİNE TOP SESLERİ DUYULDU

Kuzey Kore’nin bu hafta içinde top ateşi açtığı, Sarı Deniz’deki Yeonypeong Adasından top sesleri duyulduğu bildirildi. Güney Kore Genelkurmay Başkanlığından ismi gizli tutulmak şartıyla açıklamada bulunan bir yetkili, adadan 2 kez top sesi geldiğini ve askerî yetkililerin olayın ayrıntılarını belirlemeye çalıştığını söyledi.

GÜNEY’E YENİ GENELKURMAY

Kore yarımadasında ortaya çıkan gerginliğin ardından istifa eden Güney Kore Savunma Bakanı Kim-Tae-young yerine, eski Genelkurmay Başkanı Kim Kwan-jin atandı. Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak’ın, Kuzey Kore’nin Güney Kore adasına saldırısının ardından cevap vermekte yavaş davrandığı eleştirileri üzerine istifa eden Kim Tae’nin yerine, 61 yaşındaki Kim Kwan’ı atadığı belirtildi.

27.11.2010


 

Rusya’da kimyasal silâh imha tesisi açıldı

Rusya’da, kimyasal silâh stoğunun imha edilmesi için yapılan tesisin açılışı yapıldı. Ülkenin batısındaki Pochep şehrinde açılan tesiste, Soğuk Savaş döneminden kalma kimyasal silâhların imha edileceği bildirildi.

Pochep, sinirlere etki eden 7 bin 500 ton gaza ev sahipliği yapıyor, bu da Rusya’nın imha etme taahhüdü verdiği kimyasal silâhların yüzde 19’una karşılık geliyor. Rus yetkililere göre, hâlâ dünyanın en büyük kitle imha silâhlarına sahip olan Rusya, Uluslararası Kimyasal Silâhlar Konvansiyonu çerçevesinde, kimyasal silâhlarının neredeyse yarısını imha etti. Rusya’nın 2012 yılına kadar bütün kimyasal silâhlarını imha etmesi gerekiyor.

27.11.2010


 

Kral Abdullah’ın ameliyatı başarılı geçti

Suudİ Arabistan Kralı Abdullah’ın belindeki disk kaymasından dolayı ABD’de başarılı bir ameliyat geçirdiği bildirildi.

S. Arabistan resmî haber ajansı SPA’nın verdiği habere göre, Kral Abdullah New York’ta Presbyterian Hastanesinde Çarşamba günü ameliyat oldu. Kral Abdullah’ın belindeki kan pıhtısının alındığı ve disk kaymasının başarılı ile ayarlandığının belirtildiği haberde, ABD Başkanı Barack Obama’nın Kral Abdullah’ı telefonla aradığı kaydedildi. Haberde, Obama’nın Abdullah’a sağlık dileğini ilettiği, görüşmede Suudi Arabistan ile ABD arasındaki ilişkilerin çok önemli olduğuna vurgu yapıldığı ifade edildi.

27.11.2010


 

Makedonya’da kızamık salgını

Makedonya’da kızamık salgınının görüldüğü bildirildi. Ustrumca ile Kumanova şehir hastanelerine kızamık teşhisiyle yatırılan çocukların yanı sıra, başşehir Üsküp’ün Devlet Hastanesi bulaşıcı hastalıklar bölümüne de kızamık teşhisiyle 141 çocuğun yatırıldığı bildirildi.

Makedonya Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, kızamık salgını dolayısıyla ülke genelinde bütün kliniklerde çocuklara acilen aşı verilmesi için karar alındığı belirtildi. Sağlık Bakanlığı, kızamık salgının kontrol altına alındığını da bildirdi.

27.11.2010


 

Lübnan’da unutulan Türkler, okul istiyor

Başbakan Erdoğan’ın Lübnan gezisinde kaldığı otel önünde toplanan bir grup, Erdoğan’dan Lübnan’a bir Türk okulunun kurulmasını istedi.

Mardin’in Midyat ilçesinin Gelinkaya beldesinden olan grup, yaklaşık 50 yıldır Lübnan’da yaşadıklarını söyledi. “Lübnan’da Türk Okulu olmadığı için çocuklarımız Türkçeyi öğrenemiyorlar” diyen Türkler, bu yüzden de Türkiye’ye gittikleri zaman çok sıkıntı yaşadıklarını belirttiler. “Ama eğer Lübnan merkezde bir Türk Okulu olursa hepimiz rahatlıkla çocuklarımızı oraya göndeririz” diyen Türkler, aksi takdirde yeni nesillerin artık Türkçe öğrenemediklerine dikkat çektiler.

27.11.2010


 

Türkiye Kırım’a başkonsolosluk açacak

Karadenİz Ekonomik Forumu’na katılmak üzere Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde temaslarda bulunan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye’nin Kırım’ın başşehri Simferopol’de (Akmescit) başkonsolosluk açmaya hazır olduğunu söyledi.

Kırım’da Ukrayna Devlet Başkanı Kırım Daimî Temsilci Viktor Plakida ile görüşen Ergün, Akmescit’te başkonsolosluk açılmasının ikili ilişkileri geliştireceğini söyledi. Ergün, Kırım’ı büyük bir potansiyel olarak gördüklerini ve Türk girişimcilerin Kırım’a yatırım yapmak istediklerini kaydetti. Görüşmede taraflar, küçük ve orta ölçekli işletmelerin gelişimi, lojistik hatlar, teknoloji parkları gibi alanlarda iki ülkenin karşılıklı tecrübe paylaşımına hazır olduğunu bildirdi. Halihazırda Türkiye’nin Kırımda bir fahri konsolosu bulunuyor.

27.11.2010


 

Londra Metrosu’nda yine greve gidilecek

İngİltere’nİn başşehri Londra’da metro çalışanları, Pazar akşamından itibaren 24 saatlik greve gidecek. Metro çalışanları sendikaları, bilet gişelerinde görevli 800 kişinin işten çıkarılma planına tepki gösteriyor.

Çalışanların sendikaları RMT ve TSSA, Pazar akşamı yerel saatle 18.30’dan itibaren bir gün boyunca çalışmayacaklarını açıkladı. Bu grev son üç ayda metro çalışanlarının yaptığı dördüncü grev olacak. Londra’da çok sayıda kişi metroyla ulaşımını sağlıyor. Londra Belediye Başkanı Boris Johnson, yolculara grevden etkilenmemeleri için otobüs, tren, bisiklet gibi alternatif ulaşım yollarını kullanmalarını öneriyor ve ek otobüs seferlerinin konulacağını bildiriyor.

27.11.2010


 

Duma: Katin katliâmı emrini Stalin verdi

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma, İkinci Dünya Savaşı’nda 20 bin Polonyalının öldürüldüğü Katin katliâmının emrini doğrudan Sovyetler Birliği liderlerinden Josef Stalin’in verdiğini ifade eden bildiriyi kabul etti.

Uzmanlar, bildirinin kabul edilmesini, Rusya’nın Sovyet mirasını kesinlikle terk etme yolunda attığı bir adım olarak değerlendirdi. Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev de gelecek ayın başında Polonya’yı ziyaret edecek. 1940 yılındaki Katin katliâmında 20 bin Polonyalı yetkili ve önde gelen vatandaşı Sovyet güçleri tarafından öldürülmüştü. Sovyetler Birliği döneminde Katin katliâmı için Naziler suçlanmış, ancak birliğin yıkılmasının ardından katliâmı Stalin’in çok korkulan gizli polisinin yaptığı açıklanmıştı.

27.11.2010


 

Askerlerde kolera virüsü bulunmadı

Haİtİ’dekİ BM İstikrar Gücü’nün (MINUSTAH) başkanı Edmond Mulet, Haiti halkının, ülkeye hastalığı getirmekle suçladığı Nepalli mavi berelilere uygulanan testlerin bütününün sonucunun negatif çıktığını ve hiçbir askerin kolera taşıyıcısı olmadığını bildirdi.

Edmond Mulet, Haitili yetkililerin Nepal askerlerinin üssü civarından aldıkları numuneleri ulusal laboratuvara gönderdiklerini, testlerin sonucunun negatif çıktığını, üsdeki tuvalet ve sulardan alınan numunelere uygulanan diğer testlerin MINUSTAH laboratuvarlarında incelendiğini ve bu numunelerin de negatif çıktığını belirtti. Dominik Cumhuriyeti’ndeki bağımsız bir laboratuvarda da bağımsız testler yapılmasını talep ettiğini ve sonuçların negatif çıktığını ifade eden Mulet, ancak yine de kesin bir sonuç olmadığını söyledi. Bu arada, ülkede salgından ölenlerin sayısının 2 bini bulduğu açıklandı.

27.11.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.